31.7 C
Athens
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Βουλευτές βάζουν θέμα εκλογής νέου αρχηγού – Τι απαντά ο Ανδρουλάκης

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Θέμα ηγεσίας ανοίγει στο ΠΑΣΟΚ από στελέχη του κόμματος που προτείνουν άμεσες και συντεταγμένες διαδικασίες μέσω της σύγκλησης των κομματικών οργάνων και της προσφυγής στις εσωκομματικές κάλπες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Με την επιστολή του, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στον Γραμματέα και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, εγκαινιάζει με τον πλέον επίσημο τρόπο μια νέα περίοδο ανακατατάξεων εντός του κόμματος. Με αφορμή την «ακτινογραφία» των ευρωεκλογών, όπου το ΠΑΣΟΚ απέτυχε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση, στελέχη και βουλευτές ζητούν από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να δρομολογήσει διαδικασίες, ώστε το κόμμα να μην μετατραπεί σε «ΚΚΕ του Κέντρου» αλλά να παρουσιάσει πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

«Χρειαζόμαστε μία ισχυρή επανεκκίνηση! Μία νέα ισχυρή νομιμοποιητική εντολή ώστε να κάνουμε πράξη το μεγάλο ΠΑΣΟΚ των προσδοκιών μας, με ηγεσία που να κινητοποιεί ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινόπουλος και εξηγεί το σκεπτικό του για ένα restart ηγεσίας, πολιτικής και οργάνωσης στην παράταξη: «Ζητώ, λοιπόν, άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης, να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές, όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων».

«Τα πρόσωπα πρέπει να μπορούν να στηρίξουν την πολιτική», απαντά ο Παύλος Γερουλάνος στο ερώτημα αν πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζει «καλοδεχούμενη» την επιστολή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Ο Παύλος Γερουλάνος μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΙ απέρριψε τα σενάρια για συνενώσεις κομμάτων στην κεντροαριστερά διότι όπως είπε «δε υπάρχει αριθμητική στην πολιτική» και διότι έτσι «έτσι θα φτάσουμε να συζητάμε χωρίς αποτέλεσμα μέχρι του χρόνου», ενώ απέφυγε να απαντήσει αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- παρότι δήλωσε ότι θα συμβάλει στην ενδυνάμωση του κόμματος με κάθε τρόπο.

Στην συνέχεια επίσης και ο Απόστολος Πάνας, βουλευτής Χαλκιδικής μιλώντας στο Talk Radio σημείωσε μεταξύ άλλων πως η «επιστολή Κωνσταντινόπουλου εκφράζει μια αυθεντική αγωνία» και συμπλήρωσε πως «σε πολιτικό επίπεδο συμφωνώ με τις διαπιστώσεις. Όχι σε παραλυτική εκκρεμότητα, αλλά όχι και σε μακρά εσωστρέφεια. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να είμαστε ένα μικρομεσαίο κόμμα η αν θα διαμορφώσουμε ένα μέτωπο πλειοψηφικού ρεύματος».
Ο Απόστολος Πάνας μιλά στο Talk Radio

- Advertisement -

Ο Μιχάλης Κατρίνης δηλώνει ότι «δεν είναι κανένας στο απυρόβλητο», ότι «πρέπει να γίνει άμεσα μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση, χωρίς ανθρωποφαγία» και μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ υπογραμμίζει με νόημα ότι «όλα τα στελέχη έδωσαν σκληρή εκλογική μάχη και ΄τωρα εκφράζουν την αγωνία τους για την παράταξη».

Την ίδια ώρα η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, παίζει καθυστέρηση όσον αφορά στον προγραμματισμό της συλλογικής συζήτησης για την επόμενη μέρα, «κρύβει» σε στελέχη και βουλευτές τις προθέσεις της για το σχέδιο που ετοιμάζει, ενώ προσπαθεί να υποβαθμίσει φήμες και σενάρια για έναν πιθανό «γάμο» με τη Νέα Αριστερά. Η διάψευση των διάσπαρτων σεναρίων δεν περιορίζει την ένταση που καταγράφεται στο εσωκομματικό πεδίο- ούτε και απομακρύνει το ενδεχόμενο ενός μίνι «εμφυλίου» στην αφετηρία της μετεκλογικής περιόδου.

Τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν έχουν λάβει πρόσκληση για την πρώτη και καθοριστικής σημασίας συνεδρίαση των οργάνων, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγει να ανταλλάσσει απόψεις μόνο με συγκεκριμένο πυρήνα «προεδρικών» και συνεργατών του. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, που επιμένουν για την ανάγκη μιας ειλικρινούς, συντεταγμένης και ουσιαστικής συζήτησης, χωρίς «παράθυρα» υπεκφυγών.

«Ανοιχτός πόλεμος»

Οι εξελίξεις θυμίζουν «ανοιχτό πόλεμο» καθώς κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη σπεύδουν να επιτεθούν σε στελέχη που ζητούν γρήγορο χρονοδιάγραμμα, ανταπαντούν ότι το καταστατικό θα ακολουθηθεί κατά γράμμα και εννοούν ότι κάλπες για την εκλογή ηγεσίας δεν θα στηθούν πριν από το φθινόπωρο του 2025. «Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους, που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων. Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες μέρες», υποστηρίζουν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη και παραπέμπουν στη «δίκαιη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για να βγουν γόνιμα συμπεράσματα και να οικοδομηθεί η στρατηγική του κόμματος και οι κινήσεις για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης.»

Έντονες διεργασίες και παρασκήνιο

-Από το βράδυ των εκλογών αρκετά στελέχη παραδέχθηκαν ότι το ΠΑΣΟΚ απέτυχε να κατακτήσει το στόχο του, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τη δεύτερη θέση έστω και αν κατέγραψε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ αύξησε κατά μία μονάδα το ποσοστό του αλλά δεν έκανε το «άλμα» , που θα του επέτρεπε στη συνέχεια να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρωτοκαθεδρία στην κεντροαριστερά. «Δεν πανηγυρίζουμε», συμφώνησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης το βράδυ της Κυριακής έχοντας στο πλευρό του στενούς του συνεργάτες στη Χαριλάου Τρικούπη. Βουλευτές εκείνη την ώρα στα τηλεοπτικά πάνελ συνέχιζαν να δέχονται ερωτήσεις για το τι έφταιξε και έχασαν τη μάχη της δεύτερης θέσης. «Όλα θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων», απαντούσε η Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος προϊδέαζε για την πλήρη ανάπτυξη της θέσης του στις κομματικές συνεδριάσεις. Η επιλογή ωστόσο του Νίκου Ανδρουλάκη να μιλήσει όσον αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα για ασσυμετρία μεταξύ Αττικής και περιφέρειας αντιμετωπίστηκε από τον βουλευτή της Α’ Αθήνας και όχι μόνο ως μια προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να αναζητήσει ευθύνες στο σώμα της κοινοβουλευτικής ομάδας. “Όλοι ιδρώσαμε τη φανέλα”, δήλωσε χθες το βράδυ ο κ. Γερουλάνος ο οποίος με ανάρτησή του στο facebook υποστήριξε ότι όλοι οι συνάδελφοί του βουλευτές στην Αττική εργάστηκαν συλλογικά και σκληρά και κατάφεραν να ενισχύσουν τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ. Υπογράμμισε επίσης ότι θα μιλήσει στα θεσμικά όργανα του κόμματος, όταν συνεδριάσουν για το πως και τι οδήγησε στο αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου. Και σημείωσε με νόημα κάνοντας υπαινικτική αλλά ταυτόχρονα σφοδρή επίθεση στην ηγεσία: «Θα πάμε μπροστά μόνο όταν στεκόμαστε συλλογικά, παραδεχόμαστε και αναγνωρίζουμε όταν γίνεται δουλειά και δεν ψάχνουμε να ρίξουμε την ευθύνη, χωρίς να κάνουμε σωστή εκτίμηση της πραγματικότητας».

Ο Ανδρουλάκης ορίζει Μανιάτη και όχι Παπανδρέου επικεφαλής στην ευρωομάδα

Εκτός από τον Παύλο Γερουλάνο, υπάρχουν και άλλα στελέχη που έχουν ρίξει τις προειδοποιητικές βολές τους. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είχε από τη προεκλογική περίοδο βάλει τον πήχη ψηλά, θεωρώντας τη δεύτερη θέση και ένα ισχυρό ποσοστό ως την αναγκαία και ικανή συνθήκη για να κατακτήσει το ΠΑΣΟΚ το ρόλο ενός κόμματος με εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Ο Νίκος Παπανδρέου είχε επίσης ξεκαθαρίσει ότι η δεύτερη θέση και ένα ισχυρό εκλογικό ποσοστό δεν μπορεί παρά να είναι ο στόχος όλων. Ο κ. Παπανδρέου εκλέχτηκε πρώτος και με διαφορά από τον Γιάννη Μανιάτη στην ευρωβουλή και ως εκ τούτου θα αναλάμβανε -σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ- και επικεφαλής της τριμελούς ευρωομάδας του κόμματος (την τριάδα συμπληρώνει ο Σάκης Αρναούτογλου). Όμως από χθες το βράδυ άρχισε να κυκλοφορεί με ταχύτητα στα «πράσινα» γραφεία η φήμη ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ορίσει επικεφαλής της ευρωομάδας τον Γιάννη Μανιάτη και όχι ως είθισται για τα κοινοβουλευτικά πράγματα των Βρυξελλών τον πρώτο σε «σταυρούς» ευρωβουλευτή. Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ο Νίκος Παπανδρέου, με ή χωρίς το ρόλο του επικεφαλής της ευρωομάδας, είχε αποφασίσει να μιλήσει ανοιχτά για το αποτύπωμα του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν κυρίως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι στο κόμμα. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζονται και άλλα στελέχη να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους, χωρίς να διευκρινίζουν, αν θα το κάνουν πριν ή μετά τις συνεδριάσεις των οργάνων.

Ανοιχτό παραμένει για πολλούς στο ΠΑΣΟΚ και το θέμα με τον Γραμματέα του κόμματος, ο οποίος έχασε τη μάχη των ευρωεκλογών και άρα -όπως λένε- τη νομιμοποίηση για να συνεχίσει από την ίδια θέση τον αγώνα ανασυγκρότησης της παράταξης. Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος πάντως εξέφρασε με δήλωσή του την πρόθεσή του να συνεχίσει τη μάχη- και κάπως έτσι, εξηγούσαν στελέχη, προσπάθησε να κλείσει επί του παρόντος τη συζήτηση γύρω από το σενάριο της παραίτησής του και της εκλογής νέου Γραμματέα. Θα θελήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης να προωθήσει την εκλογή ενός στελέχους από το προεδρικό μπλοκ ή θα αναζητήσει πρόσωπο κοινής αποδοχής; Στελέχη του κόμματος θα εστιάσουν στο θέμα του Γραμματέα ή θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους στο άνοιγμα της συζήτησης για την εκλογή ηγεσίας με φόντο την προγραμματισμένη σύμφωνα με το καταστατικό διαδικασία για το φθινόπωρο του 2025. Είναι κάποια από τα ερωτήματα που επικρατούν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις στελεχών τα τελευταία 24ωρα.

Θα συμπράξει το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Αριστερά και μάλιστα με πρωτοβουλία που έχει ήδη λάβει ο Νίκος Ανδρουλάκης, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα και με τις φήμες της προηγούμενης περιόδου; Θα τεθεί αντιπρόεδρος η Έφη Αχτσιόγλου και το νέο σχήμα θα εκτοπίσει από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον ΣΥΡΙΖΑ; Η επίσημη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη ήταν ότι δεν έχουν έδαφος αυτές οι φήμες κι ότι η κεντροαριστερά μπορεί να περιμένει, καθώς προηγείται η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος. Το σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη έχει ως εξής: «Τα σενάρια, που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι ανεδαφικά. Το ΠΑΣΟΚ πορεύεται στο προσκήνιο και όχι με παρασκηνιακές συμφωνίες. Αυτή την ώρα προτεραιότητα είναι η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Η συζήτηση για την κεντροαριστερά είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν θα επιτρέψουμε να εκφυλιστεί. Η Νέα Αριστερά αντέδρασε πρώτη και με καθαρό λόγο. «Η κρίση του πολιτικού συστήματος και πολύ περισσότερο της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τακτικισμούς και διαρροές», τόνισαν στελέχη της προσθέτοντας ότι: «Τα σενάρια περί παρασκηνιακών συζητήσεων και ακύρωσης της αυτόνομης πορείας της Νέας Αριστεράς, που αντιμετωπίσαμε και προεκλογικά, είναι παντελώς αβάσιμα. Έχουμε απαντήσει ξεκάθαρα ότι για εμάς η Αριστερά δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Γελιούνται όσοι νομίζουν ότι θα εργαλειοποιήσουν τη Νέα Αριστερά για τα εσωκομματικά τους ζητήματα».

Ο Χάρης Καστανίδης, που εκλέχτηκε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία εσωκομματική κάλπη, θέτει ζήτημα διαλόγου και συνεργασίας των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, πέρα και έξω από τις ηγεσίες τους. Ο Χρήστος Σπίρτζης, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ήττα της Κουμουνδούρου στις ευρωεκλογές και επανέλαβε την πρότασή του: «όλα τα στελέχη και τα μέλη των προοδευτικών κομμάτων πρέπει να βάλουν στην άκρη τακτικισμούς και φιλοδοξίες να δουν το πραγματικό πρόβλημα για να πάμε σε μια άλλη μέρα, σε μια μέρα που ο προοδευτικός κόσμος θα έχει μια εναλλακτική πολιτική προοδευτική πρόταση». Μάλιστα στην ερώτηση αν πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου μπορούν να παίξουν ρόλο στην συμπόρευση των προοδευτικών κομμάτων, απάντησε: «Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στο να βρούμε και τους κανόνες και το πολιτικό πλαίσιο και τις παρεμβάσεις, προκειμένου να γίνει αυτή η στενή συνεργασία για να μην πω και συνένωση».

Υπονοούμενα για το μέλλον της κεντροαριστεράς περιέχει ενδεχομένως και ο τίτλος του λογότυπου του Ινστιτούτου Τσίπρα «Διαμορφώνοντας το κοινό μας μέλλον». Στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν άλλωστε με ενδιαφέρον – τις ομιλίες του Γιώργου Παπανδρέου και του Χάρη Δούκα στη Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που ξεκινά τη Δευτέρα από τους διοργανωτές του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει εκφράσει την άποψη ενίσχυσης της παράταξης με κορμό το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Δήμαρχος Αθηναίων είναι ένα από τα πρόσωπα που έχει μπει στις μετρήσεις για την ηγεσία της κεντροαριστεράς σε ένα ενιαίο σχήμα. «Μπορούμε μέσα από συζητήσεις, μέσα από αναγκαίες πρωτοβουλίες για τις οποίες έχει δεσμευτεί ότι θα λάβει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, να δημιουργηθεί ένα κοινό μονοπάτι πάνω στο οποίο θα πατήσουν όμορες, υγιείς πολιτικές δυνάμεις με στόχο να αποκαταστήσουμε την ανισορροπία που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα», λέει και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Γλαβίνας εκτιμώντας ότι πρέπει να υπάρξει «ένα αντίπαλο δέος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, το οποίο και θα απαντάει στο αίτημα της κοινωνίας, θα δίνει λύσεις με σοβαρό και αξιόπιστο λόγο».

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρέντι Μπελέρης: Του έδωσαν άδεια να ορκιστεί στο Στρασβούργο ως ευρωβουλευτής

Ο Φρέντι Μπελέρης θα ορκιστεί τελικά ευρωβουλευτής καθώς μετά από πολλές πιέσεις οι αλβανικές αρχές δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς και του έδωσαν άδεια...

«Η χρήση του όρου “Μακεδονία” επιτρέπεται»… μας ενημερώνει (!) ο νέος ΥΠΕΞ Μουτσούνσκι

Η χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη νέα ηγεσία της χώρας δεν αποτελεί παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών ισχυρίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας...

Χειμάρρα: Ο ομογενής Πέτρος Γκικουρίας υποψήφιος για τις εκλογές της 4ης Αυγούστου

«Πήρα την απόφαση να κάνω ένα βήμα μπροστά για τον τόπο, να θέσω υποψηφιότητα για Δήμαρχος και να ζητήσω από τα πολιτικά κόμματα, από...

Λεφτά υπάρχουν: Σχεδόν 18 εκατ. ευρώ παίρνουν τα κόμματα ως κρατική επιχορήγηση συν άλλα 9,6 εκατ. λόγω ευρωεκλογών

Πακτωλός χρημάτων εισέρρευσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στα ταμεία των κομμάτων τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, μέσω δύο αποφάσεων που αφορούν την καταβολή κρατικής χρηματοδότησης – τόσο της τακτικής όσο και της έκτακτης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοβαρή καταγγελία Μασκ: Η Κομισιόν ήθελε «μυστική συμφωνία» με το Χ για λογοκρισία χρηστών

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο μεγιστάνας ιδιοκτήτης του Χ, της Tesla και της Space X, Έλον Μασκ, σε βάρος της Κομισιόν. Περνώντας στην αντεπίθεση μετά...

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Αχαΐα, νοτιοανατολικά της Πάτρας – Eίχε εστιακό βάθος 6,3 χιλιόμετρα

Σεισμός με μέγεθος 4,4 Ρίχτερ έγινε το βράδυ της Παρασκευής στις 22:26 νοτιοανατολικά της Πάτρας. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός...

Η μονομερής προσπάθεια της Κίνας να αλλάξει το status quo των χωρών της Νότιας Ασίας

Ο ποταμός Shaksgam βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της λεκάνης απορροής Karakoram και βρίσκεται στο στρατηγικό σταυροδρόμι μεταξύ του παγετώνα Siachen, του Aksai Chin...

Οι τρομοκρατικές τακτικές του Πακιστάν προκαλούν αναταραχή στο J&K και στο Punjab – Οι Σιχ απαιτούν αυστηρή δράση

Σε μια ισχυρή και παθιασμένη απάντηση στην πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Kathua του Τζαμού και Κασμίρ, ο αρχηγός των Σιχ του Εθνικού Προέδρου...