28.8 C
Athens
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Κίνηση-ματ: Τις μηχανές της ζεσταίνει η Exxon Mobil για έρευνες στην Κρήτη

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Γιώργος Φιντικάκης

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκεται η έναρξη σεισμικών ερευνών από την Exxon Mobil στις εντελώς αχαρτογράφητες θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, δηλαδή στα οικόπεδα που η αμερικανική εταιρεία λειτουργεί ως παραχωρησιούχος, επικεφαλής της σχετικής κοινοπραξίας.

Την κινητικότητα ενισχύουν οι πληροφορίες ότι ο αμερικανικός όμιλος έχει έρθει σε συμφωνία με την εξιδεικευμένη νορβηγική εταιρεία σεισμικών ερευνών PGS και έχει ναυλώσει σκάφος της, που με βάση το σημερινό του στίγμα, εμφανίζεται αγκυροβολημένο στην περιοχή Καλοί Λιμένες, νοτίως της Κρήτης, στα όρια ενός εκ των δύο θαλασσίων οικοπέδων, τα οποία και έχουν παραχωρηθεί στο επενδυτικό σχήμα.

Το Sanco Swift, όπως ονομάζεται, φέρεται να αναχώρησε στις 20 Οκτωβρίου από τη Λεμεσό, μαζί με το συνοδευτικό του Alexander και έφτασε χθες στην περιοχή των ερευνών. Στην συγκεκριμένη παραχώρηση, μετά την αποχώρηση από την κοινοπραξία την περασμένη άνοιξη, της γαλλικής Total, ο αμερικανικός πετρελαικός όμιλος έχει αυξήσει το ποσοστό του από το 40% στο 70%.

Αναφορικά με τους Νορβηγούς της PGS γνωρίζουν καλά τη περιοχή της Κρήτης. Είναι εκείνοι που είχαν αναλάβει τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών κατά τον πρώτο γύρο των ελληνικών παραχωρήσεων την περίοδο 2013-2014, συλλέγοντας πληθώρα στοιχείων από το Ιόνιο και τη Κρήτη, τα οποία και μεταφορτώθηκαν σε ειδική βάση δεδομένων (data room), με περίπου 12.500 χιλιόμετρα νέων σεισμικών γραμμών και 9.000 χιλιόμετρα επανεπεξεργασμένων.

- Advertisement -

Το ιστορικό

Τα δύο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» παραχωρήθηκαν το 2019 στις εταιρείες Total και Exxon Mobil για έρευνα από κοινού με τα Ελληνικά Πετρέλαια, ωστόσο τον περασμένο Απρίλιο οι Γάλλοι ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν. Η αποχώρηση αποδόθηκε τότε σε αλλαγή του στρατηγικού σχεδιασμού της Total, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα εκκρεμούσε η εκδίκαση της προσφυγής οικολογικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Τον Ιούλιο το μεγαλύτερο μέρος από το ποσοστό των Γάλλων πέρασε στα χέρια της Exxon Mobil. Συγκεκριμένα, όπως είχαν ενημερώσει τα ΕΛΠΕ, η Exxon Mobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V ανέλαβε το 75% του ποσοστού της Τotal Energies (40%) στις Συμβάσεις Μίσθωσης. Το υπόλοιπο ποσοστό (25% του 40%) πέρασε σε θυγατρικές των ΕΛΠΕ. Στην ουσία, το ποσοστό της Exxon Mobil, η οποία και ανέλαβε καθήκοντα «εντολοδόχου», δηλαδή επικεφαλής της κοινοπραξίας, βρίσκεται στο 70%, με το υπόλοιπο 30% να ανήκει στα ΕΛΠΕ.

Η σημαντικότερη ωστόσο εξέλιξη, η οποία και επιβεβαίωσε την πρόθεση των αμερικανών να παραμείνουν στο project ήταν όταν αιτήθηκαν και έλαβαν από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), παράταση 24 μηνών ως προς την πρώτη φάση του βασικού σταδίου των ερευνών. Στόχος της κίνησης, να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των εργασιών. Οι σχετικές αποφάσεις εκδόθηκαν στις 23 Αυγούστου, βάζοντας τέλος στην φημολογία που είχε πυροδοτήσει η αποχώρηση της Total περί γενικότερης έλλειψης ενδιαφέροντος των μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η κίνηση αφενός επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού για το συγκεκριμένο project, αφετέρου μετέθεσε προς το μέλλον το τέλος των σχετικών προθεσμιών για έρευνες στις κρητικές θάλασσες.

Οι δύο περιοχές της Κρήτης θεωρούνται από τις πλέον υποσχόμενες για ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αφού οι γεωφυσικές πλάκες της προσομοιάζουν με αυτές στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου που αποκάλυψαν το κοίτασμα Zor στην Αίγυπτο.

Εικασίες και πραγματικότητα

Η ώρα της αλήθειας ωστόσο θα έρθει μόνο όταν γίνει η πρώτη ερευνητική γεώτρηση, δίχως την οποία τα πάντα θα παραμείνουν στην σφαίρα της εικασίας. Το θέμα των υδρογονανθράκων έβαλε επί τάπητος τον περασμένο Απρίλιο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η χώρα θέλει να έχει μία καθαρή εικόνα έως το 2023 για το εάν υπάρχουν ή όχι εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα. Ακολούθησε η δημοσιοποίηση από την ΕΔΕΥ οδικού χάρτη με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, βάσει των οποίων, μέχρι το τέλος του 2023, πρόκειται να ξεκινήσει ένας νέος γύρος σεισμικών ερευνών (δύο και τριών διαστάσεων – 2D και 3D) και στις έξι περιοχές της χώρας που συγκεντρώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Είναι το χερσαίο τμήμα των Ιωαννίνων, το οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας, το οικόπεδο 10 του Κυπαρισσιακού Κόλπου, περιοχή στο Ιόνιο και τα δύο κρητικά οικόπεδα.

Αρχικός στόχος της ΕΔΕΥ, η πρόσκτηση 6.500 τετρ. χιλιομέτρων δισδιάστατων δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023. Απότερος στόχος, η κινητοποίηση των ελληνικών και διεθνών ομίλων που συμμετέχουν στο ελληνικό upstream ώστε πριν τα τέλη του 2023 να έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση.

liberal.gr

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΑΔΕ: Προσοχή με απάτη για δήθεν επιστροφή φόρου – Τι πρέπει να κάνετε εάν λάβετε τέτοιο email

Καθώς διανύουμε περίοδο που υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις επιτήδειοι προσπαθούν να εξαπατήσουν τους πολίτες με email για δήθεν επιστροφή φόρου, όπου ζητάνε τα τραπεζικά στοιχεία. Η ΑΑΔΕ με μήνυμά της προειδοποιεί τους...

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή τους

Ένας μήνας παράταση δόθηκε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Καθώς η τρέχουσα προθεσμία έληγε στις 30 Ιουνίου, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να κρατήσει για ένα...

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός – Καίνε οι τιμές στα τρόφιμα

Στο 2,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤΝέα υποχώρηση κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Μάιο στο 2,8% – από 3%...

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Πότε κλείνει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω» – Ποιους αφορά

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων Ηλεκτρικών Θερμοσιφώνων, με νέους σύγχρονης τεχνολογίας ηλιακούς. Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα» ολοκληρώνεται στις 20 Ιουνίου. Οι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αποκλειστικό-Ξεκάθαροι οι τουρκικοί στόχοι στο Αιγαίο-Έριξε το ”σήμα” ο εμπνευστής της ”Γαλάζιας Πατρίδας”

Σε νέες προκλήσεις προχώρησε ο εμπνευστής του δόγματος της ''Γαλάζιας Πατρίδας''. Ο Cihat Yayci ανέφερε πριν λίγο: ''Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι η Γαλάζια Πατρίδα είναι...

Όλα στη ”φόρα”-Ο ρόλος της τουρκικής στρατοχωροφυλακής στην κινητικότητα των μεταναστών στον Έβρο – Χάρτες με τα ”τρωτά σημεία”

Δάκτυλο των τουρκικών αρχών, και συγκεκριμένα της τούρκικης στρατοχωροφυλακής, διαβλέπουν οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των συνόρων μας. Πρόκειται για συντονισμένο σχέδιο προώθησης από...

Ξεφεύγει η κατάσταση: Αιγύπτιοι προσπάθησαν να βιάσουν 17χρονη και λιθοβόλησαν τον 22χρονο σύντροφό της στην παραλία της Φρεαττύδας!

Μνήμες από την τραγική υπόθεση βιασμού και ξυλοδαρμού της τότε 17χρονης Μυρτούς Παπαδομιχελάκη στην Πάρο, ξυπνά το περιστατικό της απόπειρας βιασμού ενός άλλου 17χρονου...

Θρήνος στις Ένοπλες Δυνάμεις: Έφυγε από την ζωή ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος!

Σε ηλικία 67 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκος. Ο στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος νοσηλευόταν με καρκίνο στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως στη Θεσσαλονίκη. Διετέλεσε...