26.4 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Η Ρωσία δίνει 300 εκατ. ευρώ τη μέρα για τον πόλεμο!

Γιώργος Μαζιάς-in.gr

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Το Forbes σε ρεπορτάζ του είναι ξεκάθαρο: «Το Κρεμλίνο φέρεται να έχει ήδη δώσει 24 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποζημιώσει οικογένειες νεκρών στρατιωτών. Η Ρωσία ξοδεύει 300 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα για τον πόλεμο!

Πάντως, όπως σημειώνει το αμερικάνικο δίκτυο, «η πτώση της αξίας για το ρούβλι σήμαινε ότι οι μισθοί των Ρώσων στρατιωτών καθώς και οι αποζημιώσεις τους για τραυματισμούς ή θανάτους μειώθηκαν σε σύγκριση με το δολάριο».

Συγκεκριμένα, «Η Ρωσία ξοδεύει σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα για τον πόλεμο, σύμφωνα με έρευνα του Forbes. Μόλις ενάμιση χρόνο μετά την εισβολή των στρατευμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο έχει ήδη ξοδέψει περισσότερα από 156 δισεκατομμύρια ευρώ για τον πόλεμο.

31 δισ. για χαμένο στρατιωτικό εξοπλισμό

Με βάση στοιχεία από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ρωσίας και στοιχεία από το Γενικό Επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, το άρθρο εκτιμά ότι από τα 156 δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν για τον πόλεμο, περίπου τα 31 δισεκατομμύρια αντιστοιχούν μόνο σε χαμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως τανκ, τεθωρακισμένα οχήματα ή συστήματα πυροβολικού.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων ανοιχτού κώδικα Oryx, μεταξύ εγκαταλείψεων, ζημιών, συλλήψεων και καταστροφών, η Ρωσία έχει ήδη χάσει 2315 άρματα μάχης, 977 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 2782 οχήματα μάχης πεζικού και 351 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς. Πρόκειται για σημαντικούς αριθμούς απωλειών και πολύ ακριβά στην αντικατάστασή τους.

- Advertisement -

48 δισ. για τα λειτουργικά κόστη

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών πηγαίνει στη διατήρηση στρατιωτικών επιχειρήσεων. Αυτά ονομάζονται λειτουργικά κόστη, τα οποία περιλαμβάνουν το κόστος κατασκευής αμυντικών κατασκευών και τη συντήρησή τους, στρατιωτικό εξοπλισμό, καύσιμα, τρόφιμα και τον σχεδιασμό και την εκτέλεση πολεμικών επιχειρήσεων. Με όλα αυτά η Ρωσία ξόδεψε κοντά στα 48 δισ. ευρώ.

Στο πιο έντονο σημείο της ρωσικής επίθεσης, το 2022, ο στρατός του Πούτιν χρησιμοποίησε σχεδόν 50 χιλιάδες πυρομαχικά των 152 χιλιοστών. Το μέσο κόστος καθενός από αυτά τα εκρηκτικά είναι περίπου 800 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, η Μόσχα θα έχει ξοδέψει περίπου 8,4 δισεκατομμύρια μόνο για αυτού του είδους τα πυρομαχικά.

Αλλά όταν πρόκειται για την τιμή των όπλων, τίποτα δεν πλησιάζει τα ποσά που δαπανώνται για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και ακριβείας που εκτοξεύονται εναντίον των πιο διαφορετικών στόχων στην Ουκρανία. Κάθε ένα από αυτά τα συστήματα κοστίζει αρκετά εκατομμύρια και τους τελευταίους 18 μήνες, η Ρωσία έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες από αυτά.

Ρώσος στρατιώτης

Το Forbes εκτιμά ότι το συνολικό κόστος που δαπανήθηκε για αυτά τα πυρομαχικά ξεπερνά τα 19,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όχι πολύ πιο κάτω είναι οι μισθοί των στρατιωτών, για τους οποίους το Κρεμλίνο ξόδεψε 32,9 δισ. ευρώ σε 18 μήνες μάχης. Ακολουθεί η δαπάνη 23,9 δισ. για χρηματική αποζημίωση στις οικογένειες των νεκρών στρατιωτών και 19,6 δισ. για αποζημιώσεις στις οικογένειες των τραυματισμένων στρατιωτών.

Η μελέτη επισημαίνει, ωστόσο, ότι το γεγονός ότι η αξία για το ρούβλι έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με το δολάριο τον τελευταίο χρόνο, έχει καταλήξει να ευνοεί τα ταμεία του Κρεμλίνου.

Η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος σήμαινε ότι το κόστος κάθε στρατιώτη αυξήθηκε από 200 δολάρια την ημέρα (περίπου 187 ευρώ) σε μόλις 120 δολάρια την ημέρα (περίπου 112 ευρώ) σε πραγματικούς όρους. Το ίδιο ισχύει για την αποζημίωση για θάνατο ή τραυματισμό σε μάχη.

Ωστόσο, αυτοί οι παράγοντες δεν ήταν αρκετοί για να βοηθήσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία να εξισορροπήσει τον κρατικό της προϋπολογισμό. Μόνο τους πρώτους έξι μήνες του 2023, το Κρεμλίνο δαπάνησε 5,59 δισεκατομμύρια ρούβλια για την άμυνα, 600 δισεκατομμύρια περισσότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί για ολόκληρο το έτος. Αυτό ανάγκασε τη Ρωσία να αναθεωρήσει τις δαπάνες του ομοσπονδιακού αμυντικού προϋπολογισμού της, αυξάνοντάς τις κατά 9,7 δισεκατομμύρια ρούβλια.

Σε μια χώρα με προγραμματισμένο προϋπολογισμό 29 δισεκατομμυρίων ρούβλια, αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δαπανήσει το 33% του προϋπολογισμού της μόνο για την Άμυνα. Καθώς το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία αυξάνεται, το Κρεμλίνο είναι πιθανό να πιέσει όλο και περισσότερο τα δημόσια οικονομικά του».

Ωστόσο, χωρίς ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ή στρατιωτικές κατακτήσεις που καθορίζουν το τέλος της σύγκρουσης, το κόστος του πολέμου αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Εάν οι ΗΠΑ πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο φίλους, θα πρέπει να επιλέξουν την Ινδία»: Μ. Ρούμπιν για τη διαμάχη Ινδίας-Καναδά

Ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου Μάικλ Ρούμπιν είπε ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιλέξουν μεταξύ Οτάβα και Νέο Δελχί, σίγουρα θα επιλέξουν...

Ο Hardeep Singh Nijjar δημιούργησε στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στον Καναδά το 2015, εκπαίδευσε τους ριζοσπαστικοποιημένους Khalistani

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και η κυβέρνησή του κατηγορούν την Ινδία για τη δολοφονία του τρομοκράτη Χαλιστάν, Χάρντιπ Σινγκ Νιτζάρ στον Καναδά και...

Η Ινδία και η Ιαπωνία συζητούν για την προώθηση του σιδηροδρομικού έργου υψηλής ταχύτητας στο περιθώριο του ΟΗΕ

Η Ινδία και η Ιαπωνία συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της σταθερής προώθησης του σιδηροδρομικού έργου υψηλής ταχύτητας - το εμβληματικό έργο μεταξύ...

Ο Νετανιάχου χαιρετίζει τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Ευρώπης ως ευλογία

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαιρέτισε την Παρασκευή τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Ευρώπης ως «ευλογία» που θα μειώσει δραματικά το κόστος για πάνω από...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αποκλειστικό:”Εγκεφαλικά” προκάλεσε στους Αλβανούς δημοσιογράφος από την Β. Ήπειρο: ”Θέλουμε δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση”

Δυναμική απάντηση έδωσε στους Αλβανούς ο δημοσιογράφος και φίλος του Directus.gr, Σταύρος Μάρκο. Ανησυχητική χαρακτήρισε ο δημοσιογράφος Σταύρος Μάρκο την κατάσταση στη Χειμάρρα, λέγοντας ότι...

Σωστή απόφαση: Από Στρατοδικείο θα περάσουν οι ένστολοι που διέρρευσαν φωτογραφίες με τα ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο

Ενώπιον της στρατιωτικής Δικαιοσύνης αναμένεται να οδηγηθούν σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπαίτιοι για τη διαρροή των φωτογραφιών που τραβήχτηκαν στη βάση της Αεροπορίας Στρατού...

Λιβύη: Η ΕΥΠ έχει εμπλακεί στην έρευνα για τα αίτια του θανατηφόρου τροχαίου-Το τζιπ που συγκρούστηκε με το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής είχε «πειραγμένο»...

Και επίσημα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) έχει εμπλακεί στην έρευνα για να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη,...