27.3 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Η Κίνα δημιουργεί στρατιωτικά φυλάκια στο Πακιστάν για να προστατεύσει τις επενδύσεις της

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Έχοντας κάνει σημαντικές επενδύσεις στην επιρρεπή σε συγκρούσεις περιοχή Πακιστάν-Αφγανιστάν στο πλαίσιο της εξαιρετικά φιλόδοξης πρωτοβουλίας Belt and Road, η Κίνα σχεδιάζει να προστατεύσει τα συμφέροντά της στις δύο χώρες τοποθετώντας τις δικές της δυνάμεις σε ειδικά δημιουργημένα φυλάκια, σύμφωνα με κορυφαίες διπλωματικές πηγές. .

Η Κίνα επιθυμεί να επεκτείνει την επιρροή της στην κεντρική Ασία μέσω της διαδρομής Πακιστάν-Αφγανιστάν και έχει πραγματοποιήσει στρατηγικές επενδύσεις στις δύο χώρες.

Το Πακιστάν, όπου σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις οι κινεζικές επενδύσεις έχουν αυξηθεί πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα όχι μόνο για οικονομική αλλά και στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη.

Δεδομένης της τεράστιας ανισορροπίας δυνάμεων υπέρ της, η Κίνα έχει αρχίσει να ασκεί πίεση στο Πακιστάν για να επιτρέψει την κατασκευή φυλακίων όπου θα τοποθετούσε το ένοπλο προσωπικό της.

Ωστόσο, το Αφγανιστάν, όπου κυβερνούν τώρα οι Ταλιμπάν, δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις προσδοκίες τόσο της Κίνας όσο και του Πακιστάν από πολλές απόψεις.

- Advertisement -

Κορυφαίες διπλωματικές πηγές και πηγές ασφαλείας στο Ισλαμαμπάντ που ζήτησαν ανωνυμία για αυτήν την έκθεση, πιστεύουν ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας εργάζεται σε πολεμική κλίμακα για να δημιουργήσει στρατιωτικά φυλάκια στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν για ομαλότερες επιχειρήσεις και επέκταση της Πρωτοβουλίας Belt and Road. (BRI).

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο Κινέζος πρέσβης Nong Rong είχε συναντήσεις με τον πακιστανό πρωθυπουργό Shehbaz Sharif, τον υπουργό Εξωτερικών Bilawal Bhutto και τον αρχηγό του Στρατού στρατηγό Qamar Javed Bajwa.

Ο Πρέσβης Rong δεν βρίσκεται στο Πακιστάν από τα τέλη Μαρτίου 2022 φέτος, μόλις έφτασε πρόσφατα στη χώρα.

Ωστόσο, η συνάντηση στην οποία ζήτησε τη δημιουργία φυλακίων για τις κινεζικές δυνάμεις ήταν ίσως η πρώτη επίσημη συνάντηση του πρέσβη Rong με τη νέα κυβέρνηση και τους εκπροσώπους του κράτους.

Ο Κινέζος πρέσβης επιμένει συνεχώς για την ασφάλεια των κινεζικών έργων και την ασφάλεια των πολιτών της, ανέφερε η πηγή.

Η Κίνα έχει ήδη ζητήσει φυλάκια ασφαλείας στο Γκουαντάρ και επίσης για τη χρήση του διεθνούς αεροδρομίου Gwadar για τα μαχητικά αεροσκάφη της.

Η εγκατάσταση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία όπως αποκαλύπτεται από την περίφραξή της, αποκάλυψε άλλη κορυφαία πηγή.

Ωστόσο, το θέμα έχει τις δικές του ευαίσθητες διαστάσεις καθώς ο πακιστανικός λαός μπορεί να μην αισθάνεται άνετα με μια βαριά κινεζική στρατιωτική παρουσία στη χώρα.

Υπήρξαν φόβοι ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε μια κατάσταση που μοιάζει με παγίδα χρέους και ότι οι κινεζικές τακτικές δεν θα μπορούσαν να την αφήσουν καλύτερα από μια αποικία.

Όσον αφορά το Αφγανιστάν, τόσο η Κίνα όσο και το Πακιστάν έχουν τις δικές τους ανησυχίες. Μετά την κυριαρχία των Ταλιμπάν, τόσο το Πακιστάν όσο και η Κίνα περίμεναν αδιαμφισβήτητη συνεργασία από το στεριανό έθνος. Ωστόσο, αυτό δεν έχει υλοποιηθεί πλήρως.

Ένα από τα κύρια αιτήματα των Πακιστανών ήταν ότι ήθελαν να κρατήσουν τους Ινδούς έξω από το Αφγανιστάν. Αλλά οι Ταλιμπάν που εδρεύουν στην Κανταχάρ δεν συμπαθούν πάρα πολύ το Πακιστάν που θα του επέτρεπε να κάνει τους πυροβολισμούς.

Οι Ταλιμπάν επιθυμούν μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των δεσμών με την Ινδία. Ακόμη και ο Μουλά Γιακούμπ, ο υπουργός Άμυνας των Ταλιμπάν, έχει προτείνει στρατιωτική εκπαίδευση στην Ινδία.

Ωστόσο, αυτός δεν ήταν ο μόνος τομέας όπου το Πακιστάν περίμενε από τη νέα αφγανική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις επιθυμίες του.

Οι Ταλιμπάν και ειδικά οι ομάδες που συνδέονται με τους Haqqanis αναμενόταν να διευκολύνουν την καταστροφή των Tehrik-e-Taliban Pakistan και να παραδώσουν τους καταζητούμενους μαχητές στον πακιστανικό στρατό.

Οι Haqqani σύντομα ξεκαθάρισαν ότι δεν θα συμμορφωθούν. Ο λόγος είναι ότι ο Κανταχάρης και ορισμένοι από τους ηγέτες του TTP μοιράζονταν το ίδιο προγονικό υπόβαθρο. Χωρίς άλλη επιλογή, ο πακιστανικός στρατός χρειάστηκε να συμμετάσχει σε περίπλοκες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με το TTP.

Η νέα αφγανική κυβέρνηση έπρεπε επίσης να αναγνωρίσει τη γραμμή Durand ως διεθνή σύνορα. Το Πακιστάν είχε στήσει συρμάτινο φράχτη με σημαντικά έξοδα τα τελευταία χρόνια, αλλά μέσα σε λίγες εβδομάδες οι Ταλιμπάν και το TTP έκοψαν το σύρμα και διεκδικούσαν την περιοχή FATA του Πακιστάν.

Σύμφωνα με μια πηγή, ο Αρχηγός του Επιτελείου Στρατού του Πακιστάν, στρατηγός Bajwa, είχε ήδη ανησυχήσει για την κατάληψη των Ταλιμπάν, αλλά αντιτάχθηκε από τον αρχηγό πληροφοριών του Faiz Hamid και από τους ισχυρούς Διοικητές του Σώματος.

Η Κίνα έχει επίσης δει τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν με κάποια ανησυχία. Οι Κινέζοι έχουν τις δικές τους ανησυχίες. Οι Ταλιμπάν και οι Χακάνι δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον να παραδώσουν τους Ουιγούρους αντάρτες στις κινεζικές αρχές.

Η Κίνα θεωρεί επίσης ότι δεν είναι σοβαροί για την ανάπτυξη του δικτύου της BRI στο Αφγανιστάν. Η Κίνα θέλει πρόσβαση στην κεντρική Ασία και την Ευρώπη μέσω της CPEC και του Αφγανιστάν, ανέφερε η διπλωματική πηγή.

Υπάρχουν ανησυχίες στο Πεκίνο ότι οι Ουιγούροι εξτρεμιστές μπορεί να έχουν αρχίσει να συνεργάζονται με ομάδες Μπαλότσι και το TTP για να υπονομεύσουν τον Οικονομικό Διάδρομο Κίνας-Πακιστάν (CPEC).

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεράστια πρόκληση από Γερμανία: Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύλληψης του Νετανιάχου, αν εκδοθεί ένταλμα από τη Χάγη

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διατάξει τη σύλληψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, εφόσον εκδοθεί αντίστοιχο ένταλμα σύλληψης...

Βίντεο-σοκ από την ομηρεία γυναικών από τη Χαμάς – «Αυτές είναι που μπορούν να μείνουν έγκυες»

Οικογένειες Ισραηλινών ομήρων στα χέρια της Χαμάς έδωσαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη ένα σκληρό βίντεο που δείχνει την κακομεταχείριση που υπέστησαν γυναίκες οι οποίες...

H καταπίεση των μειονοτήτων από την Κίνα

Ο «τουρισμός γενοκτονίας» είναι μια έκφραση που χρησιμοποιούν οι Ουιγούροι για να αντιταχθούν στις εκδρομές στη Σιντζιάνγκ όπου οι τουρίστες επισκέπτονται χωριά όπου όλοι...

Η Κίνα κλιμακώνει την προπαγανδιστική της εκστρατεία, χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη και τους λεγόμενους «αντάρτες επιρροής»

Η Κίνα κλιμακώνει την προπαγανδιστική της εκστρατεία, χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη και τους λεγόμενους «αντάρτες επιρροής» για να αναδιαμορφώσει τις παγκόσμιες αντιλήψεις και να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ερμού: Επίθεση με μπουνιές από νεαρό Αφγανό μέρα μεσημέρι σε κοπέλα – Bίντεο

Νεαρός Αφγανός επιτέθηκε σε κοπέλα, στην Ερμού, χτυπώντας τη στο πρόσωπο. Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν στο σημείο, ο άνδρας - ενδεχομένως υπό την επήρεια...

Μεγάλη ένταση στο Βερολίνο: Οπαδοί της Φενέρ την «έπεσαν» στους παίκτες του Παναθηναϊκού και έβρισαν τον Αταμάν!-Βίντεο

Μεγάλη ένταση στο Βερολίνο με την άφιξη του Παναθηναϊκού στη γερμανική πρωτεύουσα, καθώς οπαδοί της Φενέρμπαχτσε περίμεναν την «πράσινη» αποστολή στο ξενοδοχείο και αποδοκίμασαν...

Σημαντική εξέλιξη: Ιδρύεται Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας

Μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων προκλήσεων, η διαφύλαξη των συνόρων σε συνδυασμό με την υλοποίηση του σχεδίου του υπουργείου Άμυνας για αναβάθμιση των Ενόπλων...

Εννιά παραβάσεις από τουρκικά ελικόπτερα – Πέταξαν στο FIR Αθηνών χωρίς σχέδιο πτήσης

Εννιά παραβάσεις πραγματοποίησαν 12 τουρκικά ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη που πέταξαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης. Και αυτές οι παραβάσεις γίνονται στο πλαίσιο των ασκήσεων...