14 C
Athens
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

Η Κίνα δημιουργεί στρατιωτικά φυλάκια στο Πακιστάν για να προστατεύσει τις επενδύσεις της

Περισσότερα Νέα

Έχοντας κάνει σημαντικές επενδύσεις στην επιρρεπή σε συγκρούσεις περιοχή Πακιστάν-Αφγανιστάν στο πλαίσιο της εξαιρετικά φιλόδοξης πρωτοβουλίας Belt and Road, η Κίνα σχεδιάζει να προστατεύσει τα συμφέροντά της στις δύο χώρες τοποθετώντας τις δικές της δυνάμεις σε ειδικά δημιουργημένα φυλάκια, σύμφωνα με κορυφαίες διπλωματικές πηγές. .

Η Κίνα επιθυμεί να επεκτείνει την επιρροή της στην κεντρική Ασία μέσω της διαδρομής Πακιστάν-Αφγανιστάν και έχει πραγματοποιήσει στρατηγικές επενδύσεις στις δύο χώρες.

Το Πακιστάν, όπου σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις οι κινεζικές επενδύσεις έχουν αυξηθεί πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα όχι μόνο για οικονομική αλλά και στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη.

Δεδομένης της τεράστιας ανισορροπίας δυνάμεων υπέρ της, η Κίνα έχει αρχίσει να ασκεί πίεση στο Πακιστάν για να επιτρέψει την κατασκευή φυλακίων όπου θα τοποθετούσε το ένοπλο προσωπικό της.

Ωστόσο, το Αφγανιστάν, όπου κυβερνούν τώρα οι Ταλιμπάν, δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις προσδοκίες τόσο της Κίνας όσο και του Πακιστάν από πολλές απόψεις.

Κορυφαίες διπλωματικές πηγές και πηγές ασφαλείας στο Ισλαμαμπάντ που ζήτησαν ανωνυμία για αυτήν την έκθεση, πιστεύουν ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας εργάζεται σε πολεμική κλίμακα για να δημιουργήσει στρατιωτικά φυλάκια στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν για ομαλότερες επιχειρήσεις και επέκταση της Πρωτοβουλίας Belt and Road. (BRI).

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο Κινέζος πρέσβης Nong Rong είχε συναντήσεις με τον πακιστανό πρωθυπουργό Shehbaz Sharif, τον υπουργό Εξωτερικών Bilawal Bhutto και τον αρχηγό του Στρατού στρατηγό Qamar Javed Bajwa.

Ο Πρέσβης Rong δεν βρίσκεται στο Πακιστάν από τα τέλη Μαρτίου 2022 φέτος, μόλις έφτασε πρόσφατα στη χώρα.

Ωστόσο, η συνάντηση στην οποία ζήτησε τη δημιουργία φυλακίων για τις κινεζικές δυνάμεις ήταν ίσως η πρώτη επίσημη συνάντηση του πρέσβη Rong με τη νέα κυβέρνηση και τους εκπροσώπους του κράτους.

Ο Κινέζος πρέσβης επιμένει συνεχώς για την ασφάλεια των κινεζικών έργων και την ασφάλεια των πολιτών της, ανέφερε η πηγή.

Η Κίνα έχει ήδη ζητήσει φυλάκια ασφαλείας στο Γκουαντάρ και επίσης για τη χρήση του διεθνούς αεροδρομίου Gwadar για τα μαχητικά αεροσκάφη της.

Η εγκατάσταση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία όπως αποκαλύπτεται από την περίφραξή της, αποκάλυψε άλλη κορυφαία πηγή.

Ωστόσο, το θέμα έχει τις δικές του ευαίσθητες διαστάσεις καθώς ο πακιστανικός λαός μπορεί να μην αισθάνεται άνετα με μια βαριά κινεζική στρατιωτική παρουσία στη χώρα.

Υπήρξαν φόβοι ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε μια κατάσταση που μοιάζει με παγίδα χρέους και ότι οι κινεζικές τακτικές δεν θα μπορούσαν να την αφήσουν καλύτερα από μια αποικία.

Όσον αφορά το Αφγανιστάν, τόσο η Κίνα όσο και το Πακιστάν έχουν τις δικές τους ανησυχίες. Μετά την κυριαρχία των Ταλιμπάν, τόσο το Πακιστάν όσο και η Κίνα περίμεναν αδιαμφισβήτητη συνεργασία από το στεριανό έθνος. Ωστόσο, αυτό δεν έχει υλοποιηθεί πλήρως.

Ένα από τα κύρια αιτήματα των Πακιστανών ήταν ότι ήθελαν να κρατήσουν τους Ινδούς έξω από το Αφγανιστάν. Αλλά οι Ταλιμπάν που εδρεύουν στην Κανταχάρ δεν συμπαθούν πάρα πολύ το Πακιστάν που θα του επέτρεπε να κάνει τους πυροβολισμούς.

Οι Ταλιμπάν επιθυμούν μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των δεσμών με την Ινδία. Ακόμη και ο Μουλά Γιακούμπ, ο υπουργός Άμυνας των Ταλιμπάν, έχει προτείνει στρατιωτική εκπαίδευση στην Ινδία.

Ωστόσο, αυτός δεν ήταν ο μόνος τομέας όπου το Πακιστάν περίμενε από τη νέα αφγανική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις επιθυμίες του.

Οι Ταλιμπάν και ειδικά οι ομάδες που συνδέονται με τους Haqqanis αναμενόταν να διευκολύνουν την καταστροφή των Tehrik-e-Taliban Pakistan και να παραδώσουν τους καταζητούμενους μαχητές στον πακιστανικό στρατό.

Οι Haqqani σύντομα ξεκαθάρισαν ότι δεν θα συμμορφωθούν. Ο λόγος είναι ότι ο Κανταχάρης και ορισμένοι από τους ηγέτες του TTP μοιράζονταν το ίδιο προγονικό υπόβαθρο. Χωρίς άλλη επιλογή, ο πακιστανικός στρατός χρειάστηκε να συμμετάσχει σε περίπλοκες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με το TTP.

Η νέα αφγανική κυβέρνηση έπρεπε επίσης να αναγνωρίσει τη γραμμή Durand ως διεθνή σύνορα. Το Πακιστάν είχε στήσει συρμάτινο φράχτη με σημαντικά έξοδα τα τελευταία χρόνια, αλλά μέσα σε λίγες εβδομάδες οι Ταλιμπάν και το TTP έκοψαν το σύρμα και διεκδικούσαν την περιοχή FATA του Πακιστάν.

Σύμφωνα με μια πηγή, ο Αρχηγός του Επιτελείου Στρατού του Πακιστάν, στρατηγός Bajwa, είχε ήδη ανησυχήσει για την κατάληψη των Ταλιμπάν, αλλά αντιτάχθηκε από τον αρχηγό πληροφοριών του Faiz Hamid και από τους ισχυρούς Διοικητές του Σώματος.

Η Κίνα έχει επίσης δει τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν με κάποια ανησυχία. Οι Κινέζοι έχουν τις δικές τους ανησυχίες. Οι Ταλιμπάν και οι Χακάνι δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον να παραδώσουν τους Ουιγούρους αντάρτες στις κινεζικές αρχές.

Η Κίνα θεωρεί επίσης ότι δεν είναι σοβαροί για την ανάπτυξη του δικτύου της BRI στο Αφγανιστάν. Η Κίνα θέλει πρόσβαση στην κεντρική Ασία και την Ευρώπη μέσω της CPEC και του Αφγανιστάν, ανέφερε η διπλωματική πηγή.

Υπάρχουν ανησυχίες στο Πεκίνο ότι οι Ουιγούροι εξτρεμιστές μπορεί να έχουν αρχίσει να συνεργάζονται με ομάδες Μπαλότσι και το TTP για να υπονομεύσουν τον Οικονομικό Διάδρομο Κίνας-Πακιστάν (CPEC).

Ακολουθήστε το Directus.gr

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιταλία: Πέταξαν μπογιές στη Σκάλα του Μιλάνου για την κλιματική αλλαγή – Σε πέντε συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία (βίντεο)

Μπογιές στην είσοδο της Σκάλας του Μιλάνου πέταξαν το πρωί της Τετάρτης (7/12) ακτιβιστές κατά της κλιματικής αλλαγής καθώς σήμερα πραγματοποιείται η πρεμιέρα για...

Mέγκαν Μαρκλ: Φόρεσε το δαχτυλίδι της Νταϊάνα στο “κόκκινο χαλί”

Η Μέγκαν Μαρκλ φόρεσε το δαχτυλίδι της πριγκίπισσας Νταϊάνα αξίας 90.000 δολαρίων για να παραλάβει το βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νέα Υόρκη, ενώ «μαίνεται»...

Ισπανία: Σφοδρή σύγκρουση τρένων – 150 τραυματίες ο απολογισμός

Τουλάχιστον 150 είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, απο τη σύγκρουση τρένων στον σταθμό Montcada i Reixac στην περιοχή της Βαρκελώνης στην...

Η τραγική ιστορία της 5χρονης στην Ιρλανδία που “έσβησε” από στρεπτόκοκκο – “Μαμά, νιώθω ότι πεθαίνω”

Η Stella-Lily McCorkindale είναι το ένατο θύμα του στρεπτόκοκκου Α στη Βρετανία.Συντετριμμένος ο πατέρας μιας πεντάχρονης που πέθανε από στρεπτόκοκκο Α στο Μπέλφαστ της...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Παραδοχή Τούρκων: ”Οι Έλληνες έχουν το δικό τους μη επανδρωμένο εναέριο όχημα-Το Αρχύτας είναι ικανό για κάθετη απογείωση και προσγείωση”

Το Αρχύτας, «ένα drone παρατήρησης, παρουσιάστηκε επίσημα τον περασμένο Σεπτέμβριο,», αναφέρει η τουρκική Milliyet. «Το Αρχύτας είναι ικανό για κάθετη απογείωση και προσγείωση», συμπληρώνει. Σύμφωνα με την...

Βίντεο-ντοκουμέντο από το βενζινάδικο ”καίει” τον Ρομά

Στο νέο βίντεο, από τις κάμερες του κυκλώματος του βενζινάδικου, φαίνεται ακριβώς η στιγμή που ο 16χρονος φεύγει από το βενζινάδικο, ενώ δεν έχει...

”Κόλαση” στο Μενίδι: Πληροφορίες για πυροβολισμούς από Ρομά – Δύο τραυματίες αστυνομικοί στο 401 Νοσοκομείο

Μεγάλη ένταση επικρατεί εδώ και λίγη ώρα στην περιοχή Αυλίζα Αχαρνών. Ομάδες νεαρών Ρομά, σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν ανάψει φωτιές στην περιοχή και πραγματοποιούν επιθέσεις με πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Σύμφωνα με...

Αποκλειστικό – Συγκλονιστική ανάρτηση του Ινδού πρωθυπουργού στα ελληνικά! – Μήνυμα Ινδίας προς Ελλάδα – Βίντεο

Έναν έλληνα τραγουδιστή επαίνεσε ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ν. Μόντι, δείχνοντας για άλλη μία φορά με αυτό τον τρόπο, πως Ινδία και Ελλάδα έχουν...