28.4 C
Athens
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Έως και 44% το ποσοστό της ΝΔ, με 163 έδρες -Στάσιμος ο ΣΥΡΙΖΑ

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Απομένουν λιγότερες από 10 ημέρες από τις κάλπες και η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll για το TheToC,  δείχνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι μια μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που ενδεχομένως να δει τα ποσοστά της να έχουν και περαιτέρω αύξηση και θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερο κόμμα και διασφαλίζει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διεκδικούσε και το ΠΑΣΟΚ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε να παρουσιάσει μείωση των ποσοστών του, είτε μια μικρή άνοδο.

Το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να αυξήσει αξιόλογα τα ποσοστά του αι ίσως να έχει και μείωση.

Πιθανώς 7κομματική η νέα Βουλή δείχνει η δημοσκόπηση

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η σύνθεση της νέας Βουλής θα είναι πιθανώς 7κομματική, δηλαδή μπαίνουν στη Βουλή και η Πλεύση Ελευθερίας και το κόμμα Νίκη, χωρίς να αποκλείεται να είναι και 8κομματική, δηλαδή να καταφέρει και το ΜεΡΑ25 τελικά, να περάσει το όριο του 3%.

- Advertisement -

Αλλά δεν αποκλείονται και εκπλήξεις, καθώς στον χώρο των μικρών κομμάτων το ένα κόμμα διεκδικεί τις ψήφους του άλλου και η δεξαμενή είναι περιορισμένη.

Δηλαδή μπορεί να δούμε αύξηση των ποσοστών της Νίκης σε βάρος του Βελόπουλου ή το αντίθετο και στο τέλος να μείνει ο ένας από τους δύο ή ακόμα και τα δυο κόμματα έξω από το Κοινοβούλιο.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την Πλεύση Ελευθερίας και το ΜεΡΑ25. Αξιοσημείωτη είναι και η εμφάνιση για πρώτη φορά και του κόμματος Σπαρτιάτες που στηρίζει ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης. Αλλά δεν φαίνεται να έχει πιθανότητες εισόδου στη Βουλή.

Οσον αφορά το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα, οι ψηφοφόροι θέλουν να δουν τον κ. Τσίπρα να παραιτείται σε περίπτωση που τα ποσοστά του κόμματος είναι το ίδιο απογοητευτικά με τον πρώτο γύρο, δεν φαίνεται όμως να συμφωνεί η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλουν ανατροπές και περιπέτειες.

Η κάρτα με την πρόθεση ψήφου:

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 37,7%, ΣΥΡΙΖΑ 18,4%, ΠΑΣΟΚ 10%, ΚΚΕ 6,8%, Ελληνική Λύση 3,8%, Πλεύση Ελευθερίας 3,6%, Νίκη 3% και ΜεΡΑ25 2,5%. Στην έρευνα, επαναλαμβάνουμε, για πρώτη φορά εμφανίζεται και το κόμμα Σπαρτιάτες (1,3%) που στηρίζει ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης.

Στην εκτίμηση ψήφου, φαίνεται ότι η Ν.Δ κρατάει και αυξάνει τις δυνάμεις της ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Ετσι συγκεντρώνει το 41.4% (είχε 40,7% στις εκλογές της 21ης Μαΐου) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει δημοσκοπική επίδοση 20.2% (20,07%). Επομένως η μεταξύ τους διαφορά πάει στο 21.2%.

Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

ΠΑΣΟΚ 11% (11,45%), ΚΚΕ 7.5% (7,2%), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.1% (4,45%) και ακολουθούν ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΝΙΚΗ που με αντίστοιχα ποσοστά 3.9% και 3.3% μπαίνουν σε αυτή την φάση την Βουλή. Έτσι εμφανίζεται η εικόνα μίας επτακομματικής Βουλής, αφού το ΜΕΡΑ 25 με επίδοση 2.8% φαίνεται να μην εξασφαλίζει την είσοδό του στην Βουλή. Για πρώτη φορά εμφανίζονται οι ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ με 1.5%, ενώ ένα 4.3% δηλώνει άλλο κόμμα.

Ετσι φαίνεται στη δημοσκόπηση ότι το χαμηλότερο ποσοστό που «χτυπάει» η Νέα Δημοκρατία είναι το 38,6% και το μεγαλύτερο το 44,2% με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στο 41,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πέσει και στο 18%, αλλά μπορεί να φθάσει και στο 22,4%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στο 20,2%, περίπου στα ίδια με τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η δημοσκοπική επίδοση του ΠΑΣΟΚ είναι λίγο χαμηλότερη από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, στο 11% από το 11,45% της πρώτης κάλπης, αλλά μπορεί να βρεθεί και λίγο παραπάνω, στο 12,8%, ή και ακόμα χαμηλότερα, στο 9,2%.

Από την εκτίμηση ψήφου βλέπουμε ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όλα τα μικρά κόμματα μπορεί να βρεθούν και εκτός Βουλής, με πιο απίθανο το ενδεχόμενο για την Ελληνική Λύση που έχει ενα μαξιλάρι ασφαλείας και ακόμα και στην χειρότερη επίδοσή της, φθάνει μια ανάσα από το 3%.

Με βάση τη μέση τιμή για τις εκλογικές επιδόσεις των κομμάτων, η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει άνετη αυτοδυναμία στη Βουλή με 163 έδρες.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται στους 55 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει 30 έδρες, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 20 βουλευτές, η Ελληνική Λύση με 12 εκπροσώπους, η Πλεύση Ελευθερίας με 11 (πιστούς στη Ζωή Κωνσταντοπούλου…) βουλευτές και η Νίκη με 9.

Τα ποσοστά των κομμάτων ερμηνεύονται και από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων, θα ξαναψηφίσει ή καλύτερα σκέφτεται να ξαναψηφίσει το ίδιο κόμμα που ψήφισε και τον Μάιο. Λογικό.

Δεν αλλάζεις την ψήφο σου μέσα σε ένα μήνα, εκτός κι αν έχει συμβεί κάτι το εξαιρετικά δραματικό…

Ετσι το 74.3% σκέφτεται να ψηφίσει το ίδιο κόμμα , ενώ το 15.4% δηλώνει ότι σκέφτεται να αλλάξει την ψήφο του, με το 10.3% να μην απαντά.

Οι νεοδημοκράτες- όπως αναμένεται- δηλώνουν απόλυτα βέβαιοι για την ψήφο τους, όπως όμως και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και δύσκολα βγαίνει συμπέρασμα, ίσως υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στο δείγμα της έρευνας τουλάχιστον, που το ξανασκέφτονται.

Το 92.4% των ερωτηθέντων συμμετείχαν στις τελευταίες εκλογές και το 93.7% δηλώνει ότι θα συμμετέχει ή μάλλον θα συμμετέχει. Δεν εμφανίζεται δηλαδή κάποιο στοιχείο που να αναδεικνύει μια διάθεση τουλάχιστον αύξησης της αποχής.

Αυτοί που είναι απόλυτα αποφασισμένοι να επιστρέψουν στις κάλπες είναι οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. Λίγο χαμηλότερα είναι τα ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα χαμηλότερα στο ΠΑΣΟΚ.

Το 83.7% δηλώνει πολύ και αρκετά βέβαιο για την επιλογή της ψήφου του στις πρώτες εκλογές.

Το 38.6% των ψηφοφόρων προτιμά για Πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη, το 18.4% τον κανένα και τον Αλ. Τσίπρα το 14.4%. Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά προτιμήσεων:

Ν. Ανδρουλάκης 5.4%, Δ. Κουτσούμπας 3.9%, Ζωή Κωνσταντοπούλου 3.8%, Κ. Βελόπουλος 3.7%.

Οσον αφορά τη δεύτερη θέση, οι ψηφοφόροι στη μεγάλη τους πλειοψηφία θεωρούν ότι θα αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 16% που βλέπει να ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ.

Το ποσοστό όμως είναι αλήθεια δεν απέχει πολύ από το ποσοστό των ψηφοφόρων του Κινήματος…

Οταν η ερώτηση διατυπώνεται διαφορετικά, δηλαδή ποιο κόμμα θα θέλατε να αναδειχθεί δεύτερο, τα ποσοστά αλλάζουν. Περνάει μπροστά το ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά δεν υπάρχει μυστήριο. Το ΠΑΣΟΚ για αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγουν φυσικά οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, το προτιμούν όμως και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς ως πιο θεσμική δύναμη.

Καθόλου παράδοξο ότι και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ προτιμούν το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι θα συμβεί με τον Αλέξη Τσίπρα σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και οι έρευνες και ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει και πάλι πανηγυρικά τις εκλογές; Πρέπει ή όχι να παραιτηθεί; Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 50,2%, λέει ναί, όχι λέει το 33,8%.

Καθόλου παράδοξο, όλοι οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων θέλουν παραίτηση Αλέξη Τσίπρα, όχι όμως λέει η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις το 23,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ λένε ναι ή μάλλον ναι στην παραίτηση Τσίπρα.

Είναι επικίνδυνη μια “παντοδυναμία” του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αυτοδύναμη κυβέρνηση και ισχυρή πλειοψηφία; Ναι λέει το 52,6%

Επικίνδυνη την παντοδυναμία Μητσοτάκη εκτιμούν όλοι οι ψηφοφόροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση φυσικά τους νεοδημοκράτες. Αυτοί πάντως που την φοβούνται λιγότερο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ίσως όχι τυχαία, είναι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.

Το 68.6% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι η Ν.Δ θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση, έναντι ενός 3.1% που έχει άλλη εκτίμηση.

Σε περίπτωση που και σε αυτές τις εκλογές δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, γεγονός μάλλον απίθανο, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θέλει να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας και να μην πάμε πάλι σε εκλογές. Λογικό, ποιος θέλει εκλογές μέσα στο κατακαλόκαιρο;

Γι αυτό άλλωστε και η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αυτά τα ποσοστά αποδοχής: 49,6%

Η απαίτηση των ψηφοφόρων να λήξει η εκλογική εκκρεμότητα, φαίνεται και από τις απαντήσεις στην επόμενη ερώτηση. Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών; Η σταθερή κυβέρνηση απαντούν οι ψηφοφόροι.

Η αγωνία για πολιτική σταθερότητα, αποδεικνύεται και από τις απαντήσεις στην ερώτηση τι θα κρίνει την ψήφο των ψηφοφόρων. Η απάντηση για σταθερότητα έχει περίπου τα ίδια ποσοστά με την οικονομία, αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό 22,4%- περίπου το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ- που θεωρούν ότι αυτό που τους οδηγεί στις κάλπες είναι η ανάγκη για αλλαγή πολιτικής.

Τέλος, επειδή πολύς λόγος έγινε για τα φορολογικά προεκλογικά, ας δούμε και τις απαντήσεις στην ερώτηση ποιο κόμμα έχει τις πιό σωστές και δίκαιες θέσεις για την οικονομία και τους φόρους. Η πλειοψηφία λέει η Νέα Δημοκρατία, που έχει επενδύσει στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη μείωση των φόρων, ενώ το ποσοστό εκείνων που επιλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αρκετά κάτω από το εκλογικό ποσοστό του κόμματος ακόμα και στις προηγούμενες εκλογές.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρέντι Μπελέρης: Του έδωσαν άδεια να ορκιστεί στο Στρασβούργο ως ευρωβουλευτής

Ο Φρέντι Μπελέρης θα ορκιστεί τελικά ευρωβουλευτής καθώς μετά από πολλές πιέσεις οι αλβανικές αρχές δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς και του έδωσαν άδεια...

«Η χρήση του όρου “Μακεδονία” επιτρέπεται»… μας ενημερώνει (!) ο νέος ΥΠΕΞ Μουτσούνσκι

Η χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη νέα ηγεσία της χώρας δεν αποτελεί παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών ισχυρίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας...

Χειμάρρα: Ο ομογενής Πέτρος Γκικουρίας υποψήφιος για τις εκλογές της 4ης Αυγούστου

«Πήρα την απόφαση να κάνω ένα βήμα μπροστά για τον τόπο, να θέσω υποψηφιότητα για Δήμαρχος και να ζητήσω από τα πολιτικά κόμματα, από...

Λεφτά υπάρχουν: Σχεδόν 18 εκατ. ευρώ παίρνουν τα κόμματα ως κρατική επιχορήγηση συν άλλα 9,6 εκατ. λόγω ευρωεκλογών

Πακτωλός χρημάτων εισέρρευσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στα ταμεία των κομμάτων τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, μέσω δύο αποφάσεων που αφορούν την καταβολή κρατικής χρηματοδότησης – τόσο της τακτικής όσο και της έκτακτης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοβαρή καταγγελία Μασκ: Η Κομισιόν ήθελε «μυστική συμφωνία» με το Χ για λογοκρισία χρηστών

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο μεγιστάνας ιδιοκτήτης του Χ, της Tesla και της Space X, Έλον Μασκ, σε βάρος της Κομισιόν. Περνώντας στην αντεπίθεση μετά...

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Αχαΐα, νοτιοανατολικά της Πάτρας – Eίχε εστιακό βάθος 6,3 χιλιόμετρα

Σεισμός με μέγεθος 4,4 Ρίχτερ έγινε το βράδυ της Παρασκευής στις 22:26 νοτιοανατολικά της Πάτρας. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός...

Η μονομερής προσπάθεια της Κίνας να αλλάξει το status quo των χωρών της Νότιας Ασίας

Ο ποταμός Shaksgam βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της λεκάνης απορροής Karakoram και βρίσκεται στο στρατηγικό σταυροδρόμι μεταξύ του παγετώνα Siachen, του Aksai Chin...

Οι τρομοκρατικές τακτικές του Πακιστάν προκαλούν αναταραχή στο J&K και στο Punjab – Οι Σιχ απαιτούν αυστηρή δράση

Σε μια ισχυρή και παθιασμένη απάντηση στην πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Kathua του Τζαμού και Κασμίρ, ο αρχηγός των Σιχ του Εθνικού Προέδρου...