18.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αθήνα σε Άγκυρα για τα μειονοτικά σχολεία: 99 στην Ελλάδα, 4 στην Τουρκία – Οι αριθμοί μαρτυρούν τον βίαιο ξεριζωμό των Ελλήνων

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην αντίδραση της Τουρκίας, που κατηγόρησε την Ελλάδα για το κλείσιμο τεσσάρων μειονοτικών σχολείων. Η Άγκυρα, φυσικά, κάνει λόγο για σχολεία της «τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης».

«Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, η Άγκυρα αντιστρέφει πλήρως την πραγματικότητα, προκειμένου να προβάλει θέσεις που δεν αντέχουν στην κριτική. Τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους», αναφέρει σε δήλωση απάντηση στην Τουρκία ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου και καλεί την Τουρκία να σταματήσει την παραπλανητική ρητορική γιατί εκτός από τα τέσσερα μειονοτικά σχολεία, κλείνουν κι άλλα 29 μη μειονοτικά.

«Η απόφαση αναστολής λειτουργίας σχολείων λαμβάνεται με τα ίδια ακριβώς κριτήρια σε όλη την Ελλάδα, όταν δηλαδή ο αριθμός των μαθητών πέφτει κάτω από το ελάχιστο κατώφλι των εννέα μαθητών», αναφέρει και ζητά από την Τουρκία «να κατανοήσει την πραγματικότητα που καταδεικνύει ότι η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, απολαμβάνει πλήρως τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της, όπως άλλωστε το σύνολο των Ελλήνων πολιτών».

Σημειώνει δε ότι αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου την επόμενη σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν 99 δημοτικά σχολεία στη Θράκη, στην Κωνσταντινούπολη θα λειτουργήσουν μόνο τρία, στην Ίμβρο ένα και στην Τένεδο κανένα. Και πως ενώ η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αριθμεί περίπου 120.000 μέλη, η ελληνική στην Τουρκία δεν υπερβαίνει τα 3.000 άτομα, ενώ την εποχή της Λωζάννης (την οποία πολλάκις επικαλείται η Τουρκία) ήταν ισάριθμες.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ
«Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, η Άγκυρα αντιστρέφει πλήρως την πραγματικότητα, προκειμένου να προβάλει θέσεις που δεν αντέχουν στην κριτική. Τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους.

- Advertisement -

Επισημαίνουμε ότι η απόφαση αναστολής λειτουργίας σχολείων λαμβάνεται με τα ίδια ακριβώς κριτήρια σε όλη την Ελλάδα, όταν δηλαδή ο αριθμός των μαθητών πέφτει κάτω από το ελάχιστο κατώφλι των εννέα (9) μαθητών.

Για το εκπαιδευτικό έτος 2022-2023, μόνο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, πέραν των τεσσάρων (4) μειονοτικών δημοτικών σχολείων, αναστέλλεται η λειτουργία και άλλων είκοσι εννέα (29) μη μειονοτικών σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να κάνει λόγο για δυσμενή μεταχείριση των μαθητών της μειονότητας.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι οι εκπαιδευτικές επιλογές της Ελληνικής Πολιτείας γίνονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες, με αποκλειστικό γνώμονα την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης προς όφελος των ίδιων των μαθητών.

Η Τουρκία οφείλει να βάλει τέλος στην παραπλανητική της ρητορική και να κατανοήσει την πραγματικότητα που καταδεικνύει ότι η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, ζώντας σε μία ελεύθερη και δημοκρατική και Ευρωπαϊκή χώρα, απολαμβάνει πλήρως τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της, όπως άλλωστε το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Αντιθέτως, τα ελάχιστα πλέον σχολεία της Ελληνικής Μειονότητας στην Τουρκία μαρτυρούν τον βίαιο και συστηματικό ξεριζωμό των Ελλήνων από τα πατρογονικά τους εδάφη.

Υπενθυμίζουμε ότι για την ευημερούσα Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη θα λειτουργήσουν κατά το επόμενο εκπαιδευτικό έτος ενενήντα εννέα (99) δημοτικά σχολεία.

Στην Κωνσταντινούπολη θα λειτουργήσουν μόνο τρία (3), στην Ίμβρο ένα (1) και στην Τένεδο κανένα.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη αριθμεί περίπου 120.000 μέλη.

Η Ελληνική Μειονότητα στην Τουρκία δεν υπερβαίνει τα 3.000 άτομα, την στιγμή που την εποχή της Λωζάννης ήταν ισάριθμες.

Δυστυχώς για την Τουρκία, οι αριθμοί διακινούν τη δική τους αναντίρρητη αλήθεια σχετικά με το ποιος σέβεται και εφαρμόζει την Συνθήκη της Λωζάννης.

Η Ελληνική Δημοκρατία αποτελεί ευρωπαϊκό κράτος δικαίου που προστατεύει στο ακέραιο και εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της».

Η ανακοίνωση της Τουρκίας
Η αντίδραση της Τουρκίας είχε έρθει λίγο νωρίτερα, με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς.

Στη δήλωσή του, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου, ο Τούρκος διπλωμάτης ανέφερε:

«Καταδικάζουμε την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει άλλα τέσσερα δημοτικά σχολεία της “Τουρκικής” Μειονότητας στη Δυτική Θράκη, με τα ετήσια προσχήματα για μέτρα λιτότητας και ανεπαρκή αριθμό μαθητών. Με την τελευταία αυτή απόφαση έκλεισαν περισσότερα από τα μισά μειονοτικά δημοτικά σχολεία. Έτσι, η πολιτική της Ελλάδας να κλείνει τα δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην “Τουρκική” Μειονότητα της Δυτικής Θράκης μέσω «προσωρινής αναστολής» έχει αποδειχθεί συστηματική.

Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, οι προαναφερθείσες αποφάσεις που παραβιάζουν το δικαίωμα της “Τουρκικής” Μειονότητας να ιδρύει, να διαχειρίζεται και να επιθεωρεί τα δικά της σχολεία, σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, αποτελούν ενδείξεις της μεροληπτικής και καταπιεστικής πολιτικής που ακολουθείται κατά των ομογενών μας Δυτικής Θράκης στο χώρο της εκπαίδευσης.

Ενώ η Ελλάδα κλείνει τα δημοτικά σχολεία με το πρόσχημα του ανεπαρκούς αριθμού μαθητών, αγνοεί, από την άλλη, τα αιτήματα για άνοιγμα νέων μειονοτικών γυμνασίων/λυκείων παρά την προφανή ανάγκη και παραβιάζει τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των παιδιών της Μειονότητας. Καλούμε την Ελλάδα να βάλει τέλος στις μεροληπτικές πολιτικές της προς τα μειονοτικά σχολεία, που επαναλαμβάνονται κάθε σχολική χρονιά. Η Τουρκική Δημοκρατία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον αγώνα της Μειονότητας για τα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη τόσο στις διμερείς επαφές όσο και στις διεθνείς πλατφόρμες».

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποκλειστικό-Οι Πακιστανοί στην Ελλάδα ”διαμαρτύρονται”-”Γιατί Έλληνας πρωθυπουργός δεν επισκέπτεται το Πακιστάν;-Ενοχλούνται από τις σχέσεις Ελλάδας-Ινδίας

Την στιγμή που Ελλάδα και Ινδία έρχονται κοντά, οι Πακιστανοί στην Ελλάδα ενοχλούνται, διότι δεν υπάρχει επίσημη συνάντηση υψηλών αξιωματούχων μεταξύ των δύο χωρών!...

ΜΟΕ: Συνάντηση αντιπροσωπιών Ελλάδας – Τουρκίας στη σκιά των προκλήσεων για τα θαλάσσια πάρκα

Συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα διεξαχθεί σήμερα, Δευτέρα 22 Απριλίου, στην Αθήνα, στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας. 'Οπως ανακοινώθηκε, των...

Κυβέρνηση για ελληνικούς Patriot και S-300 στην Ουκρανία: Δεν θα γίνει καμία κίνηση που θα διακινδυνεύει την αεράμυνά μας

Για το ενδεχόμενο αποστολής αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot ή S-300 από την Ελλάδα στην Ουκρανία ρωτήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, 22/4/2024, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος...

Αποκλειστικό: Μανιφέστο του κόμματος DEB σε εκδήλωση στη Θράκη!-Επίθεση σε Ελλάδα & αναφορές σε ”τουρκική μειονότητα” παρουσία Φερχάτ της ”Νέας Αριστεράς”!

Το Κόμμα Φιλίας, Ισότητας, Ειρήνης (DEB) και η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (EFA) διοργάνωσαν κοινή εκδήλωση στην Κομοτηνή! Oι Τούρκοι έχουν σχέδιο και κάποιοι στην...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Iαπωνία: ”Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας περιγράφονται ως η μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση στον Ινδο-Ειρηνικό

Η Κίνα αμφισβητεί την πρόσφατη αξιολόγηση της Ιαπωνίας για την απειλή που αποτελεί για την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού από το Πεκίνο, απορρίπτοντάς την ως απειλή...

Οι διαδικτυακές απάτες από κινεζικές ομάδες επηρεάζουν πολλές χώρες

Οι διαδικτυακές απάτες που έχουν αποκαλυφθεί παγκοσμίως τους τελευταίους μήνες είχαν έναν κοινό σύνδεσμο. είναι η εμπλοκή κινεζικών στοιχείων. Πολλές χώρες έχουν συλλάβει, συλλάβει...

Πτώση των κινεζικών επενδύσεων στην Αυστραλία: Προκλήσεις και αλλαγές στην παγκόσμια δυναμική

Μια έκθεση της KPMG και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ αποκάλυψε σημαντική πτώση στις κινεζικές επενδύσεις στην Αυστραλία το 2023. Σε σύγκριση με το 2022,...

Declining Chinese Investment In Australia: Challenges And Shifts In Global Dynamics

A report by KPMG and the University of Sydney revealed a significant drop in Chinese investment in Australia during 2023. Compared to 2022, the...