19.5 C
Athens
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Αποκάλυψη! “Βόμβες αντί Σωτηρίας” – Οι ΗΠΑ “διέσωσαν” οικονομικά το Πακιστάν μεταφέροντας πακιστανικά όπλα στην Ουκρανία

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Μια έρευνα από τον αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό ειδήσεων The Intercept, αποκάλυψε πώς η Ουάσιγκτον μεσολάβησε σε μια συμφωνία με την οποία οι μυστικές πωλήσεις όπλων του Πακιστάν στις ΗΠΑ βοήθησαν στη διευκόλυνση μιας αμφιλεγόμενης διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Του Vaishali Basu Sharma/EurasianTimes

Αν και πολυάριθμες αναφορές έχουν επισημάνει ότι το Πακιστάν προμήθευε όπλα στην Ουκρανία, αυτές απορρίφθηκαν ως ψευδείς αναφορές, χωρίς ούτε η πακιστανική ούτε η ουκρανική πλευρά να απαντήσουν σε ερωτήματα.

Άρθρο των Ryan Grim , Murtaza Hussain με τίτλο « Οι ΗΠΑ βοήθησαν το Πακιστάν να πάρει το πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ με μυστική συμφωνία όπλων για την Ουκρανία», στον ειδησεογραφικό οργανισμό, Intercept, στις 17 Σεπτεμβρίου 2023, αποκαλύπτει έναν ύπουλο σχεδιασμό πιο απαίσιο από ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε με την πλήρη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών σε ένα σχέδιο που προσφέρθηκε στο Πακιστάν τύπου… “Βόμβες αντί σωτηρίας”.

Με πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα και μυστικά στοιχεία, το The Intercept έσπασε την ιστορία για μια συμφωνία με μεσολάβηση που επέτρεψε στον στρατό του Πακιστάν να αναβάλει τις εκλογές, να εμβαθύνει τη βάναυση καταστολή και να φυλακίσει τον πρώην πρωθυπουργό, Imran Khan.

- Advertisement -

Μόλις ο Khan εκδιώχθηκε και ο στρατός του Πακιστάν ήταν στο τιμόνι, το Ισλαμαμπάντ εμφανίστηκε ως υποστηρικτής των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον πόλεμο της Ουκρανίας. Στη συνέχεια, το Πακιστάν ανταμείφθηκε με δάνειο από το ΔΝΤ.

Συμφωνία Backhand που έγινε μυστικά
Σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη έκθεση, ένα μήνα πριν από τη λήξη της προθεσμίας στις 30 Ιουνίου για την αναθεώρηση της προγραμματισμένης πληρωμής δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ, ο Πακιστανός πρεσβευτής στις ΗΠΑ, Μασούντ Καν, συναντήθηκε στις 23 Μαΐου με τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών, Ντόναλντ Λου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, για μια συνάντηση σχετικά με το πώς οι πωλήσεις όπλων του Πακιστάν στην Ουκρανία θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομική του θέση στα μάτια του ΔΝΤ.

Το Intercept αναφέρει: «Ο Λου είπε στον Χαν στη συνάντηση της 23ης Μαΐου ότι οι ΗΠΑ είχαν εκκαθαρίσει την πληρωμή για την παραγωγή πυρομαχικών στο Πακιστάν και θα έλεγαν στο ΔΝΤ εμπιστευτικά για το πρόγραμμα».

Στις 29 Ιουνίου, μια ημέρα πριν από τη λήξη του αρχικού προγράμματος του ΔΝΤ, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι αντί να επεκτείνει την προηγούμενη σειρά δανείων, η τράπεζα θα συνάψει «Διακανονισμό Stand-By» — με λιγότερες δεσμεύσεις, πιο ευνοϊκούς όρους και αποτίμηση ύψους 3 δις δολαρίων ΗΠΑ.

Πηγή του πακιστανικού στρατού διέρρευσε έγγραφα και email στο The Intercept σχετικά με τις συναλλαγές όπλων για την αγορά πακιστανικών στρατιωτικών όπλων για την Ουκρανία, με Αμερικανούς αξιωματούχους να περιλαμβάνουν συμβόλαια Αμερικανών και Πακιστανών. Ως μέρος αυτής της συμφωνίας, ακόμη και το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου συνήψε συμφωνία με το Πακιστάν Ordnance Board για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

Τα όπλα φτάνουν στην Ουκρανία από το Πακιστάν
Καθώς η Ουκρανία αντιμετώπιζε ελλείψεις πυρομαχικών και υλικού, η παρουσία οβίδων πακιστανικής παραγωγής από τον ουκρανικό στρατό έχουν εμφανιστεί σε ανοιχτές πηγές σχετικά με τη σύγκρουση. Ωστόσο, ούτε οι ΗΠΑ ούτε οι Πακιστανοί έχουν αναγνωρίσει τη συμφωνία.

Με έδρα το Wah Cantt του Παντζάμπ του Πακιστάν, τα Εργοστάσια Πυρομαχικών του Πακιστάν (Pakistan Ordnance Factories – POF) έχουν παράσχει μια σειρά από όπλα και πυρομαχικά στον ουκρανικό στρατό.

Πρόκειται για:

Πύραυλοι Yarmuk HE-Frag 122mm,

Καλύματα οβίδων 122 mm,

βλήματα πυροβολικού 155 mm,

γομώσεις προωθητικών σάκων (Propelling Charge) M4A2,

M82 αστάρια (συσκευές ανάφλεξης),

Ασφάλειες PDM,

Βόμβες όλμου M44A2 HE 120mm,

Οβίδες 130 mm,

40mm RPG7 HEAT πυρομαχικά,

φυσίγγια διάτρησης θωράκισης 12,7×99 MM,

Σφαίρες 12,7×108 mm και

Σφαίρες 7,62×54 mm

Από τότε που η Ουάσιγκτον μεσολάβησε στη συμφωνία, το Πακιστάν ενίσχυσε τις στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία μέσω ενός γερμανικού λιμανιού, ταυτόχρονα με τη διαδρομή της Πολωνίας, για να μεταφέρει πυραύλους για χρήση σε πυραύλους πολλαπλών καννών.

Το Quid Pro Quo θα είναι ανταλλακτικά στρατιωτικού ελικοπτέρου στο Πακιστάν
Ως αναγνώριση της βοήθειας του Ισλαμαμπάντ, η Ουκρανία θα προμηθεύσει ανταλλακτικά για ελικόπτερα Mi-17 στο Πακιστάν. Τα ανταλλακτικά και ο κινητήρας του ελικοπτέρου, αξίας 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων, θα παρασχεθούν από την ουκρανική εταιρεία Motor Sich JSC στο Πακιστάν.

Φυσικά, η ποιότητα των πακιστανικών όπλων είναι άλλο θέμα. Οι ουκρανοί στρατιωτικοί ηγέτες φέρεται να έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την ποιότητα των πυραύλων που παρέχει το Πακιστάν. Υπάρχουν αναφορές για Πακιστανικά πυρομαχικά που προκάλεσαν τραυματισμούς σε Ουκρανούς στρατιώτες.

Οι διοικητές του Ζελένσκι από το 17ο τάγμα αρμάτων μάχης διαμαρτύρονται για τους πύραυλους κακής ποιότητας. Ο διοικητής στο Bakhmut της ανατολικής περιοχής της Ουκρανίας είπε ότι οι πύραυλοι από το Πακιστάν “δεν είναι καλής ποιότητας”.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Volodymyr Zelenskyy/Twitter
Εν τω μεταξύ, καθώς εμφανίστηκαν αυξανόμενες αναφορές για πακιστανικές προμήθειες όπλων στην Ουκρανία, η υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Emine Dzhaparova επισκέφθηκε την Ινδία τον Απρίλιο του 2023. Προσπάθησε να διαβεβαιώσει το Νέο Δελχί ότι η Ουκρανία, για πολλά χρόνια, «είχε στρατιωτικές συμβάσεις με το Πακιστάν» και ότι οι σχέσεις του Κιέβου με το Ισλαμαμπάντ δεν έχουν στόχο την Ινδία.

Πιο πρόσφατα, αναφορές υποστήριζαν, ότι το Πακιστάν προμήθευε όπλα στο Κίεβο εν μέσω πολέμου με τη Ρωσία. Στις 20 Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Bilawal Bhutto Zardari και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Dmytro Kuleba πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη Τύπου όπου συμφώνησαν να αναζωογονήσουν τις διμερείς συμφωνίες τους.

Μια προγραμματισμένη «Ουκρανική-Πακιστανική Επιτροπή Οικονομικής Συνεργασίας» πιθανότατα θα εγκαινιαστεί σύντομα. Το Πακιστάν πρόκειται να προμηθεύσει νέες αποστολές όπλων καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει εξάντληση των αποθεμάτων όπλων της Δύσης εν μέσω μιας «αποτυχημένης αντεπίθεσης» κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Economic Times, μετά την επίσκεψη του ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, το Ισλαμαμπάντ προσέγγισε ένα κράτος του Κόλπου για να στείλει την επόμενη αποστολή όπλων στο Κίεβο μέσω Πολωνίας. Η πακιστανική ναυτιλιακή εταιρεία Project Shipping επικοινώνησε με μια ναυτιλιακή εταιρεία στον Κόλπο για να εντοπίσει πλοία που φέρουν σημαίες ΗΠΑ για να στείλουν φορτίο 150 εμπορευματοκιβωτίων με φυσίγγια των 25 χιλιοστών στην Ουκρανία.

Το Πακιστάν δημιουργεί επιχείρηση στη Βαρσοβία για όπλα στην Ουκρανία
Η πακιστανική εταιρεία αμυντικών εμπορικών συναλλαγών Kestral Trading ίδρυσε μια εταιρεία στη Βαρσοβία, με την επωνυμία «Balferrten Investments» για να φροντίζει για την επιμελητεία των προμηθειών στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ακόμη και όταν το Πακιστάν λέγεται ότι προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία για να αποκομίζει συνεχώς κέρδη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε ένα μνημόνιο για την ανάπτυξη του τομέα θερμικής ενέργειας από άνθρακα του Αφγανιστάν.

Ενώ το Πακιστάν αναμενόταν ήδη να είναι μέρος της ενεργειακής συμφωνίας με τη Ρωσία και το Ιράν, η προσθήκη του Αφγανιστάν είναι πιθανό να ενοχλήσει το Ισλαμαμπάντ, δεδομένης της τρέχουσας διαμάχης μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Καμπούλ για τα συνοριακά ζητήματα. Όσον αφορά τις συναλλαγές με τη Δύση κατά τη διάρκεια του πολέμου, το Πακιστάν βρήκε και πάλι ωφελημένο από τον πόλεμο της Ουκρανίας, όπως ακριβώς έκανε πριν από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν και μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Στην αρχή του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, το Πακιστάν έστειλε στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια για να ενισχύσει τις χερσαίες δυνάμεις του Κιέβου. Τώρα που αυτές οι αναφορές για συμφωνίες με μεσολάβηση για τη διάσωση του ΔΝΤ εμφανίζονται, δεν θα ήταν τραβηγμένο να σκεφτούμε ότι το Πακιστάν αφαιρέθηκε από τη γκρίζα λίστα της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force – FATF) όταν άρχισε να παρέχει όπλα και άλλη βοήθεια στην Ουκρανία κατόπιν προσφοράς της Δύσης.

Απαξιωμένο ως κράτος τρομοκρατίας, το Πακιστάν χρησιμοποιεί τώρα τον πόλεμο της Ουκρανίας για να ανακτήσει την ευνοϊκή του θέση ως πιστός σύμμαχος της Δύσης.

Ο Vaishali Basu Sharma είναι αναλυτής στρατηγικών και οικονομικών υποθέσεων. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος στη Γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ινδίας (NSCS) για σχεδόν μια δεκαετία. Αυτήν τη στιγμή συνδέεται με το Ίδρυμα Πολιτικών Προοπτικών, που εδρεύει στο Νέο Δελχί.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το αποκαλυπτικό για την Τουρκία κόστος για την αναβάθμιση των Eurofighter / F-16V συν… “αστάθμητα”

EF-2000 Typhoon (Eurofighter): Γιατί η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να το αγοράσει αλλά το χρησιμοποιεί – Τα δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με την...

Το BAZAAR με τα EUROFIGHTER θα διαλύσει την ΕΕ και στο τέλος η Τουρκία ή θα πάρει τα α/φ F-16, ή θα…

Eurofighter bazaar – Η Τουρκία ανακατεύει άλλη μια φορά την τράπουλα και κάνει άνω – κάτω την αμήχανη Δύση! Ο ντροπιαστικός για μία χώρα...

ΝΑΤΟ: Γεραπετρίτης και Μπλίνκεν επιβεβαιώνουν το άριστο επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ...

Το παρασκήνιο της σύγκρουσης στη Λατινική Αμερική

Η τρέχουσα σύγκρουση μεταξύ Βενεζουέλας και Γουιάνας πυροδοτήθηκε κυρίως από δύο γεγονότα. Η πρώτη ήταν η απόρριψη της αξίωσης της Βενεζουέλας από το Διεθνές Δικαστήριο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Blue Horizon-Δολοφονία 36χρονου Αντώνη: Προφυλακιστέοι κρίθηκαν πλοίαρχος και ύπαρχος

Την προφυλάκιση του πλοίαρχου και του ύπαρχου του Blue Horizon για την δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά αποφάσισαν τα ξημερώματα...

Πανελλαδικές 2023: Βγήκαν οι βαθμολογίες – Πώς θα τις δείτε

Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023 σήμερα (29.6.2023) στις 12:40 από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Οι υποψήφιοι μπορούν να μάθουν...

Νέα στοιχεία για το δυστύχημα στα Τέμπη: Πού βρίσκονταν οι 57 νεκροί και τι αναφέρεται για την έκρηξη

Δύο και πλέον μήνες μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη με τη σύγκρουση τρένων να στερεί 57 ανθρώπινες ζωές, η διερεύνηση συνεχίζεται. Τα νέα συμπεράσματα...

Εκλογές 2023: Πότε είναι το debate – Ώρα και κανάλι

Πότε είναι το debate για τις εκλογές 2023 - Ώρα και κανάλι Στην τελική ευθεία για το debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές 2023. Αντίστροφη μέτρηση...