19.5 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Τους ”κάρφωσαν”-Jerusalem Post: Ευρωπαϊκά εμπορικά συστήματα στα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

H Τουρκία χρησιμοποιεί εμπορικά προϊόντα που κατασκευάζονται στην ΕΕ για να εξοπλίσει τους πυραύλους που εκτοξεύει κατά των Κούρδων στη Συρία.

Αυτό προκύπτει από μία νέα έρευνα που επικεντρώθηκε στη χρήση πυραύλων από την Τουρκία στο πλαίσιο των επιχειρήσεών της στη γειτονική της χώρα.

Πρόκειται για πυραύλους που εκτοξεύονται από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η Conflict Armament Research (CAR), ένας οργανισμός που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και βοηθά στον εντοπισμό πυρομαχικών και άλλων αντικειμένων σε συγκρούσεις, έχει κάνει σημαντικό έργο τα τελευταία χρόνια καταγράφοντας όπλα σε άλλες χώρες της περιοχής.

Η νέα έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “τα εξαρτήματα πυραύλων που τεκμηρίωσαν οι ερευνητές της CAR στη βορειοανατολική Συρία δείχνουν πώς εμπορικά προϊόντα που κατασκευάζονται στην ΕΕ έχουν εκτραπεί για χρήση στην παραγωγή πυραύλων”.

- Advertisement -

Αυτό σημαίνει ότι είδη όπως ηλεκτρομαγνητικά φρένα έχουν σταλεί στην Τουρκία και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πυραύλους, ενώ προορίζονταν για πολιτική χρήση.

“Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στην CAR από τον εμπορικό εξαγωγέα, τα ηλεκτρομαγνητικά φρένα που καταγράφηκαν σε 10 από τις 17 τοποθεσίες πυραυλικών επιθέσεων στη βορειοανατολική Συρία είχαν δήθεν πωληθεί για χρήση σε ασθενοφόρα στην Τουρκία [sic].

Ο τελικός χρήστης δήλωσε επανειλημμένα προφορικά και γραπτά την προβλεπόμενη ιατρική χρήση των φρένων μεταξύ 2018 και 2020.

Ωστόσο, όπως καταδεικνύουν τα ευρήματα της CAR, τα φρένα ενσωματώθηκαν στη συνέχεια σε πυραύλους και χρησιμοποιήθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς στη βορειοανατολική Συρία”.

Η έκθεση αυτή είναι σημαντική, διότι είναι ένα από τα λίγα παραδείγματα όπου έχει διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τη χρήση από την Τουρκία των χτυπημάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Συρία.

Η Άγκυρα εξαπέλυσε αρκετές εισβολές στη Συρία, αρχής γενομένης από το 2016.

Αυτές κορυφώθηκαν το 2018, όταν η Τουρκία εισέβαλε στο Αφρίν και στη συνέχεια το φθινόπωρο του 2019, όταν εισέβαλε επίσης σε μια περιοχή που ονομάζεται Serekaniya.

Η Άγκυρα στόχευσε τις κουρδικές δυνάμεις και η εισβολή ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδους και άλλες μειονότητες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Μετά την εισβολή του Οκτωβρίου 2019, η Τουρκία χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να πλήξει ανθρώπους στην ανατολική Συρία.

Τα περισσότερα από αυτά τα πλήγματα πραγματοποιούνται κατά των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, της κύριας ομάδας που μάχεται κατά του ISIS.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι πολεμά “τρομοκράτες”.

Σε τι επικεντρώθηκε η έκθεση;
Η έκθεση της CAR επικεντρώνεται κυρίως στο ζήτημα των πυρομαχικών και των συστατικών τους. Η έκθεση βασίζεται σε κομμάτια που ανακτήθηκαν από πυραύλους που προφανώς εκτοξεύτηκαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.Η έκθεση της CAR σημειώνει ότι “σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πύραυλοι έχουν προσκρούσει έως και 50 χιλιόμετρα στη βορειοανατολική Συρία.

Εκτός από την Επιτροπή Ερευνών του ΟΗΕ, άλλες μη κυβερνητικές πηγές έχουν εντοπίσει αρκετές επιθέσεις εναντίον οχημάτων πολιτών και κατοικημένων περιοχών που οδήγησαν σε αναφερόμενες απώλειες πολιτών”.

Η Τουρκία εξοπλίζει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της, κυρίως τη σειρά Bayraktar, με το πυραυλικό σύστημα MAM. Αυτός ο πύραυλος φέρεται να έχει εξαχθεί σε διάφορες χώρες, όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Μπουρκίνα Φάσο, το Τζιμπουτί, η Αιθιοπία, το Καζακστάν, η Κιργιζία, η Λιβύη, το Μαρόκο, ο Νίγηρας, το Πακιστάν, το Κατάρ και άλλες.

Η έρευνα της CAR εξέτασε κομμάτια πυραύλων που βρέθηκαν σε όλη την ανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένων περιοχών κοντά στο Κομπάνι, καθώς και δώδεκα χτυπήματα γύρω από το Καμισλί.

Η έκθεση περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σχετικά με τους διάφορους τύπους πυραύλων MAM. Αυτοί έχουν βεληνεκές μεταξύ 8-30 χιλιομέτρων και έχουν διαφορετικά μεγέθη.

Ο πύραυλος MAM έχει μοναδικά πτερύγια και σταθερές πτέρυγες και ο κατασκευαστής του χρησιμοποιεί μια “διαμόρφωση με δύο πλάτες και δύο βίδες για την προσάρτηση των τεσσάρων πίσω πτερύγων”. Σε ορισμένα από τα συντρίμμια έχει βρεθεί μια πινακίδα που δείχνει τον αριθμό παρτίδας και την ημερομηνία παραγωγής του πυρομαχικού.

Η έκθεση σημειώνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στις εξαγωγές προϊόντων που ενδέχεται να κατέληξαν στους πυραύλους εμπλέκονται σε παραβάσεις.

Το θέμα των εξαγωγών δυτικών ειδών που έχουν καταλήξει σε πράγματα όπως οι τουρκικοί πύραυλοι ή τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι ευαίσθητο.

Τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το Ιράν χρησιμοποίησε δεκάδες προϊόντα που κατασκευάστηκαν στη Δύση στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του, τα οποία τώρα εξάγονται στη Ρωσία.

Πολλές δυτικές χώρες επικεντρώνονται τώρα στο πώς τα μη στρατιωτικά είδη καταλήγουν σε όπλα. Η έκθεση της CAR βρήκε γυροσκόπια στα υπολείμματα των πυραύλων. Αυτά χρησιμοποιούνται ως μέρος της σουίτας αδρανειακών αισθητήρων στον πύραυλο, αναφέρει η έκθεση. Κατασκευάστηκαν από εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ. Βρέθηκαν επίσης πλακέτες κυκλωμάτων από κινεζική εταιρεία.

Το πιο ανησυχητικό εύρημα της έκθεσης είναι ότι ένας Γερμανός κατασκευαστής φρένων είχε εξάγει τα φρένα με εγγυήσεις από την Τουρκία ότι “θα χρησιμοποιούνταν σε μηχανήματα ανάλυσης αίματος που είναι τοποθετημένα σε ασθενοφόρα”. Η CAR ενημέρωσε την εταιρεία για την παρουσία των προϊόντων της σε πυραύλους. Η εταιρεία έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει ότι τα φρένα θα χρησιμοποιούνταν για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

Η τουρκική εταιρεία που εισήγαγε τα φρένα υπέγραψε ακόμη και συμφωνία τελικού χρήστη, σύμφωνα με την οποία τα εν λόγω είδη δεν θα χρησιμοποιούνταν σε στρατιωτικές δραστηριότητες ή για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική, αλλά πιθανότατα δεν θα επηρεάσει τη χρήση των βλημάτων από την Άγκυρα σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και η Άγκυρα πιθανότατα θα συνεχίσει να είναι σε θέση να κατασκευάζει τα βλήματα. Ωστόσο, η ανακάλυψη δείχνει πώς τα αντικείμενα κατευθύνθηκαν λανθασμένα για χρήση σε στρατιωτικά προϊόντα και ρίχνει φως στον πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Άγκυρας στην ανατολική Συρία.

Δεν έχει προβληθεί αρκετά ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Συρία και πώς βλάπτει και τους αμάχους.

Τώρα μια μικρή κορυφή του παγόβουνου του ρόλου της Άγκυρας στην ανατολική Συρία έχει λάβει προβολή λόγω αυτής της έκθεσης.

ΠΗΓΗ: jpost.com-hellajournal.com

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bloomberg: Οι πέντε αλλαγές που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία στην αμυντική στρατηγική

Από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, στρατιωτικοί αναλυτές, παγκόσμιοι ηγέτες όπως και απλοί πολίτες,...

Σε θετική κατεύθυνση η σχέση Ινδίας-ΕΕ

Στο περιθώριο του Raisina Dialogue, ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Krisjanis Karins δήλωσε την Πέμπτη ότι οι σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Λετονίας καθώς και...

Επιχειρηματικό Φόρουμ Αιγύπτου-Τουρκίας, εμπόριο και επενδύσεις

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Επιμελητηρίων στην Αίγυπτο εγκαινίασε χθες ένα αιγυπτο-τουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή διαφόρων εμπορικών επιμελητηρίων με στόχο να συζητηθεί η ενίσχυση...

Το Αζερμπαϊτζάν αγοράζει μαχητικά JF-17 Block-III απ’ το Πακιστάν!

Το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν υπέγραψαν συμφωνία ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών JF-17 Block-III, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη εξαγωγική συμφωνία του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Οριστική ρήξη Κασσελάκη Τσίπρα: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στον κίνδυνο νέας διάσπασης

Οριστικό και αμετάκλητο φαίνεται να είναι το ρήγμα ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, μετά από την «εμπρηστική» ομιλία του...

ΠΑΣΟΚ: Αποφασισμένη να ψηφίσει υπέρ των μη κρατικών Πανεπιστημίων η Γιαννακοπούλου

Αποφασισμένη να στηρίξει τη θέση της, που παραπέμπει στη ψήφιση του σχεδίου νόμου για την ενίσχυση των δημόσιων ΑΕΙ και την ίδρυση μη κερδοσκοπικών...

Λάρισα: Επεισόδιο μεταξύ ανηλίκων σε κεντρική πλατεία – 16χρονος χτύπησε 15χρονο γιατί «απειλούσε την ξαδέρφη του»

Ένταση προκλήθηκε μεταξύ ανηλίκων σε κεντρική πλατεία της Λάρισας χθες το απόγευμα. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 18:30 χθες, άνδρες της Αστυνομίας έφτασαν στην Κεντρική Πλατεία...

Φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος για ευάλωτα νοικοκυριά και τοπική αυτοδιοίκηση

Ετήσια μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος που θα ξεπερνάει συνολικά τα 150 εκατ. ευρώ τόσο για τους καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο...