22.4 C
Athens
Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022

Το σχέδιο Πούτιν πίσω από την προσάρτηση του Ντονμπάς – Πώς θέλει να αλλάξει ο χάρτης

Περισσότερα Νέα

Ενώ ακόμα μαίνονται οι μάχες στην Ανατολική Ουκρανία και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αντεπίθεση του Κιέβου για τις περιοχές που ελέγχονται πλήρως ή εν μέρει από τη Μόσχα, από σήμερα ξεκίνησαν με εντολή Πούτιν τα «δημοψηφίσματα ενσωμάτωσης» στη Ρωσία στις περιοχές του Ντονμπάς.

Η διαδικασία, που ξεκίνησε στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου, διεξάγεται στις αυτονομιστικές, φιλορωσικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία) καθώς και στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Στόχος της Ρωσίας είναι οι περιοχές αυτές να ενσωματωθούν -μέσω των δημοψηφισμάτων- στην Ρωσία, αλλάζοντας δραματικά τον χάρτη της περιοχής, αφαιρώντας το 20% των εδαφών από την Ουκρανία. Η Ουκρανία και η Δύση τα έχουν ήδη χαρακτηρίσει «ψευδοδημοψηφίσματα». Με την προσάρτηση άλλου ενός 20% των εδαφών της Ουκρανίας η Μόσχα θα μπορεί να ισχυριστεί, πλέον, ότι δικά της εδάφη δέχονται επίθεση με όπλα που παρείχαν το ΝΑΤΟ και άλλες δυτικές χώρες στην Ουκρανία.

Το μοντέλο που ακολουθεί η Ρωσία με τα ψευδημοψηφίσματα είναι γνωστό από την περίπτωση της Κριμαίας το 2014, η προσάρτηση της οποίας ακολούθησε μετά από ένα τέτοιο δημοψήφισμα, το οποίο κατήγγειλε ως παράνομο και στημένο η διεθνής κοινότητα. Τότε η Ρωσία αποπέμφθηκε από τη G8 και της επιβλήθηκαν κυρώσεις από πολλές χώρες. Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν ισχυριστεί ότι το 97% των ψηφοφόρων υποστήριξε την ένταξη στη Ρωσία.

Στη συνέχεια, Λουχάνσκ και Ντονέτσκ ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από την Ουκρανία λίγες εβδομάδες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, πυροδοτώντας οκτώ χρόνια συγκρούσεων που στην Ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Σήμερα, τα ρωσικά στρατεύματα και οι τοπικές αυτονομιστικές δυνάμεις έχουν πάρει τον έλεγχο σχεδόν ολόκληρης της περιοχής του Λουχάνσκ, αλλά μόνο περίπου το 60% του Ντονέτσκ. Στις νότιες περιοχές, όμως περιοχές, της Χερσώνα και της Ζαπορίζια, όπου θα διεξαχθούν δημοψηφίσματα, το αντιρωσικό αίσθημα είναι έντονο.

Τα ψευδοδημοψηφίσματα διεξάγονται χωρίς ανεξάρτητους παρατηρητές με παντελή έλλειψη διαφάνειας ως προς το ποιοι και υπό ποιες συνθήκες ψηφίζουν. Οι Δυτικοί ηγέτες, αναμέσά τους και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλαν τα ψευδοδημοψηφίσματα ως στημένα και δήλωσαν ότι οι χώρες τους δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα.

Δείτε χάρτη:

MAP_AGAIN

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κένυας υπογραμμίζουν την ανάγκη αναθεώρησης της πολιτικής έναντι της Κίνας

Οι μονόπλευροι εμπορικοί και επενδυτικοί δεσμοί με το Πεκίνο ανησυχούν σταδιακά τους ιθύνοντες της Κένυας και υπογραμμίζουν την ανάγκη αναθεώρησης της πολιτικής έναντι της...

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης διαστρεβλώνουν την παγκόσμια εικόνα της Ινδίας

Τα δυτικά ΜΜΕ φαίνεται να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να εκθέσουν τα ανακριβή, μεροληπτικά ρεπορτάζ και τις αφηγήσεις τους για να χειραγωγήσουν, να διαστρεβλώσουν...

Έντονη η κινεζική παρουσία στα Στενά της Ταϊβάν

Επτά κινεζικά οχηματαγωγά εντοπίστηκαν να συμμετέχουν σε ασκήσεις αποβίβασης σε κινεζικές παραλίες στα στενά της Ταϊβάν στα τέλη του περασμένου μήνα και στις αρχές...

Η Κίνα θα αντιμετωπίσει αυξανόμενη απομόνωση

Η Κίνα, η οποία κάποτε θεωρούνταν ο κορυφαίος πρωταθλητής της παγκοσμιοποίησης, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια στην πορεία της προς την αναζωογόνηση της...