13.7 C
Athens
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

ΣτΕ: «Πράσινο φως» στη δομή μεταναστών στην Χίο!

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Και με τη… βούλα του ανώτατου ακυρωτικού διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, η κατασκευή της κλειστής ελεγχόμενης δομής μεταναστών και προσφύγων στην Χίο.

Με την υπ’ αριθμ. 1383/2022 απόφαση το 5ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του Δήμου Χίου για την κατασκευή κλειστής ελεγχόμενης δομής στο νησί εντός δημοσίου κτήματος.

Οι δικαστές έκριναν πως:

Αρμοδίως το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει εκδώσει τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις του έργου.

Το έργο δεν αναμένεται να υποβαθμίσει και να βλάψει την ακεραιότητα των κοντινών περιοχών Natura και των περιοχών Παντουκιός και Συκιάδα, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση.

- Advertisement -

Το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε πρόταση του Δημάρχου Χίου για εξεύρεση άλλης θέσης, δεδομένου ότι η εγκατάσταση της ΒΙΑΛ πρέπει να επιστραφεί στο Δήμο Χίου.

Νομίμως η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού υπέγραψε την απόφαση, με την οποία ενέκρινε την χωροθέτηση της δομής εντός του αρχαιολογικού χώρου κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Η αρχαία αγροικία στο Ρημόκαστρο βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση, ενώ στο χώρο δεν βρέθηκαν αρχαιότητες μετά από αυτοψία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου.

Δεν παραβιάστηκαν οι αρχές της καλής λειτουργίας της διοίκησης, αφού η διοίκηση έλαβε μέτρα προς ελάφρυνση ορισμένων ακριτικών νησιών, όπως είναι η αποσυμφόρηση τους με τη λειτουργία 28 δομών φιλοξενίας σε διάφορους δήμους της ηπειρωτικής Ελλάδος, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και η ρύθμιση που προβλέπει την απόδοση τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και τέλος ακίνητης περιουσίας, τα οποία καταβάλλονται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ως ενιαίο τέλος ανά διαμένοντα σε μονάδα προσωρινής φιλοξενίας στους τοπικούς δήμους.

Η επίλυση της αμφισβήτησης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επίδικης έκτασης ανήκει στη δικαιοδοσία των αρμοδίων Πολιτικών Δικαστηρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την υπ’ αριθμ. 58/29-4-2022 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χίου, απορρίφθηκε και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου Χίου καθώς και η πρόσθετη παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου του νησιού.

Το Πρωτοδικείο Χίου έκρινε πως από τα όλα έγγραφα που προσκομίστηκαν, αποδεικνύεται πως το γεωτεμάχιο ΑΒΚ 210, που πρόκειται να εγκατασταθεί η δομή, ανήκει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Εξάλλου, το δικαστήριο έκρινε πως δεν αποδεικνύεται από κανένα αποδεικτικό στοιχείο ή ιδιοκτησιακό έγγραφο ο ισχυρισμός του Δήμου ότι του ανήκει η ευρύτερη έκταση.

Όπως και σε πρόσφατες αποφάσεις σε ανάλογες προσφυγές, το ΣτΕ δέχθηκε ότι οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις είναι ορθή συνταγματικά διαδικασία, για δομές με χωρητικότητα έως 3 χιλιάδες διαμενόντων. Για δομές μεγαλύτερου μεγέθους, το δικαστήριο ζητά να ακολουθηθεί η διαδικασία της έκδοσης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Προχωρούν οι εργασίες και για την κατασκευή δομής στη Λέσβο

Σε συμμόρφωση με την παραπάνω νομολογία, η Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ήδη ξεκινήσει ενέργειες για εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφορικά με την υπό κατασκευή Δομή στην θέση «Πλάτη – Βάστρια» της Λέσβου.

Η μελέτη αναμένεται να δημοσιευτεί μέσα στις επόμενες ημέρες για Δημόσια Διαβούλευση.

Με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο επιχειρεί να αντιμετωπίσει την αίτηση αναστολής που έχει κατατεθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς συμμορφώνεται με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μέχρι την έγκριση της ΜΠΕ, το έργο προχωρά ως προς την υλοποίηση της Φάσης Α, εντός των ορίων τροποποιημένης ΚΥΑ και ΠΠΔ που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πάρτι» των σούπερ μάρκετ με τις παραπλανητικές προσφορές – Πληθαίνουν οι καταγγελίες

Εξακολουθούν να αποκαλύπτονται περιστατικά απάτης των καταναλωτών με σειρά προσφορών που αποδεικνύονται ως… ψέμα. Πρόκειται για σούπερ μάρκετ που συνεχίζουν να παραπλανούν τους καταναλωτές με...

Τιμολόγια ρεύματος: Από 8 έως 9 λεπτά η κιλοβατώρα τον Μάρτιο – «Βουτιά» στη χρέωση πάνω από 30%

Ακόμη και πάνω από 30% φθηνότερα θα κοστίζει για εκατομμύρια καταναλωτές ρεύματος η τιμή της κιλοβατώρας τον Μάρτιο, γι’ αυτό και οι πολίτες θα...

Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας: Πόσο κοστίζει η διαμονή για μια 4μελή οικογένεια σε γνωστούς προορισμούς

«Από μέσα Ιανουαρίου και μετά είχαμε ήδη πολύ υψηλά ποσοστά προκρατήσεων, τουλάχιστον στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς και στις καρναβαλικές εκδηλώσεις της Πάτρας και της...

Φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος για ευάλωτα νοικοκυριά και τοπική αυτοδιοίκηση

Ετήσια μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος που θα ξεπερνάει συνολικά τα 150 εκατ. ευρώ τόσο για τους καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ινδικό ΜΜΕ: Η Ελλάδα έχει μια από τις ισχυρότερες πολεμικές ναυτικές δυνάμεις στην ΕΕ

Τι αναφέρει Ινδικό ΜΜΕ: ''Τα τελευταία χρόνια, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στον Ινδο-Ειρηνικό. Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε...

Σλοβάκος πρωθυπουργός: Χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σκέφτονται να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία

Πολλές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία, σε διμερή βάση, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της...

Τέμπη: Πώς ο Άρειος Πάγος άλλαξε… τροχιά μετά τις καταγγελίες για συγκάλυψη

Και πριν αλέκτορα… φωνήσαι, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, που σε κοινή ανακοίνωση με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου χαρακτήριζαν «ψεύδη, που...