21.7 C
Athens
Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

ΣτΕ: «Πράσινο φως» στη δομή μεταναστών στην Χίο!

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Και με τη… βούλα του ανώτατου ακυρωτικού διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, η κατασκευή της κλειστής ελεγχόμενης δομής μεταναστών και προσφύγων στην Χίο.

Με την υπ’ αριθμ. 1383/2022 απόφαση το 5ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του Δήμου Χίου για την κατασκευή κλειστής ελεγχόμενης δομής στο νησί εντός δημοσίου κτήματος.

Οι δικαστές έκριναν πως:

Αρμοδίως το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει εκδώσει τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις του έργου.

Το έργο δεν αναμένεται να υποβαθμίσει και να βλάψει την ακεραιότητα των κοντινών περιοχών Natura και των περιοχών Παντουκιός και Συκιάδα, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση.

- Advertisement -

Το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε πρόταση του Δημάρχου Χίου για εξεύρεση άλλης θέσης, δεδομένου ότι η εγκατάσταση της ΒΙΑΛ πρέπει να επιστραφεί στο Δήμο Χίου.

Νομίμως η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού υπέγραψε την απόφαση, με την οποία ενέκρινε την χωροθέτηση της δομής εντός του αρχαιολογικού χώρου κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Η αρχαία αγροικία στο Ρημόκαστρο βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση, ενώ στο χώρο δεν βρέθηκαν αρχαιότητες μετά από αυτοψία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου.

Δεν παραβιάστηκαν οι αρχές της καλής λειτουργίας της διοίκησης, αφού η διοίκηση έλαβε μέτρα προς ελάφρυνση ορισμένων ακριτικών νησιών, όπως είναι η αποσυμφόρηση τους με τη λειτουργία 28 δομών φιλοξενίας σε διάφορους δήμους της ηπειρωτικής Ελλάδος, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και η ρύθμιση που προβλέπει την απόδοση τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και τέλος ακίνητης περιουσίας, τα οποία καταβάλλονται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ως ενιαίο τέλος ανά διαμένοντα σε μονάδα προσωρινής φιλοξενίας στους τοπικούς δήμους.

Η επίλυση της αμφισβήτησης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επίδικης έκτασης ανήκει στη δικαιοδοσία των αρμοδίων Πολιτικών Δικαστηρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την υπ’ αριθμ. 58/29-4-2022 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χίου, απορρίφθηκε και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου Χίου καθώς και η πρόσθετη παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου του νησιού.

Το Πρωτοδικείο Χίου έκρινε πως από τα όλα έγγραφα που προσκομίστηκαν, αποδεικνύεται πως το γεωτεμάχιο ΑΒΚ 210, που πρόκειται να εγκατασταθεί η δομή, ανήκει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Εξάλλου, το δικαστήριο έκρινε πως δεν αποδεικνύεται από κανένα αποδεικτικό στοιχείο ή ιδιοκτησιακό έγγραφο ο ισχυρισμός του Δήμου ότι του ανήκει η ευρύτερη έκταση.

Όπως και σε πρόσφατες αποφάσεις σε ανάλογες προσφυγές, το ΣτΕ δέχθηκε ότι οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις είναι ορθή συνταγματικά διαδικασία, για δομές με χωρητικότητα έως 3 χιλιάδες διαμενόντων. Για δομές μεγαλύτερου μεγέθους, το δικαστήριο ζητά να ακολουθηθεί η διαδικασία της έκδοσης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Προχωρούν οι εργασίες και για την κατασκευή δομής στη Λέσβο

Σε συμμόρφωση με την παραπάνω νομολογία, η Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ήδη ξεκινήσει ενέργειες για εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφορικά με την υπό κατασκευή Δομή στην θέση «Πλάτη – Βάστρια» της Λέσβου.

Η μελέτη αναμένεται να δημοσιευτεί μέσα στις επόμενες ημέρες για Δημόσια Διαβούλευση.

Με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο επιχειρεί να αντιμετωπίσει την αίτηση αναστολής που έχει κατατεθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς συμμορφώνεται με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μέχρι την έγκριση της ΜΠΕ, το έργο προχωρά ως προς την υλοποίηση της Φάσης Α, εντός των ορίων τροποποιημένης ΚΥΑ και ΠΠΔ που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΑΔΕ: Προσοχή με απάτη για δήθεν επιστροφή φόρου – Τι πρέπει να κάνετε εάν λάβετε τέτοιο email

Καθώς διανύουμε περίοδο που υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις επιτήδειοι προσπαθούν να εξαπατήσουν τους πολίτες με email για δήθεν επιστροφή φόρου, όπου ζητάνε τα τραπεζικά στοιχεία. Η ΑΑΔΕ με μήνυμά της προειδοποιεί τους...

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή τους

Ένας μήνας παράταση δόθηκε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Καθώς η τρέχουσα προθεσμία έληγε στις 30 Ιουνίου, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να κρατήσει για ένα...

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός – Καίνε οι τιμές στα τρόφιμα

Στο 2,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤΝέα υποχώρηση κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Μάιο στο 2,8% – από 3%...

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Πότε κλείνει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω» – Ποιους αφορά

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων Ηλεκτρικών Θερμοσιφώνων, με νέους σύγχρονης τεχνολογίας ηλιακούς. Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα» ολοκληρώνεται στις 20 Ιουνίου. Οι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αποκλειστικό-Ξεκάθαροι οι τουρκικοί στόχοι στο Αιγαίο-Έριξε το ”σήμα” ο εμπνευστής της ”Γαλάζιας Πατρίδας”

Σε νέες προκλήσεις προχώρησε ο εμπνευστής του δόγματος της ''Γαλάζιας Πατρίδας''. Ο Cihat Yayci ανέφερε πριν λίγο: ''Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι η Γαλάζια Πατρίδα είναι...

Όλα στη ”φόρα”-Ο ρόλος της τουρκικής στρατοχωροφυλακής στην κινητικότητα των μεταναστών στον Έβρο – Χάρτες με τα ”τρωτά σημεία”

Δάκτυλο των τουρκικών αρχών, και συγκεκριμένα της τούρκικης στρατοχωροφυλακής, διαβλέπουν οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των συνόρων μας. Πρόκειται για συντονισμένο σχέδιο προώθησης από...

Ξεφεύγει η κατάσταση: Αιγύπτιοι προσπάθησαν να βιάσουν 17χρονη και λιθοβόλησαν τον 22χρονο σύντροφό της στην παραλία της Φρεαττύδας!

Μνήμες από την τραγική υπόθεση βιασμού και ξυλοδαρμού της τότε 17χρονης Μυρτούς Παπαδομιχελάκη στην Πάρο, ξυπνά το περιστατικό της απόπειρας βιασμού ενός άλλου 17χρονου...

Αποκλειστικό-Το ”χοντραίνουν”!-Τουρκόφωνο ΜΜΕ: ”Μητσοτάκη δεν είμαστε Έλληνες Μουσουλμάνοι, είμαστε Mουσουλμάνοι Τούρκοι”

Σε μία νέα πρόκληση προχώρησε μειονοτικό ΜΜΕ! Πριν λίγες ώρες ανέβασε άρθρο με τίτλο: ''Κύριε Μητσοτάκη! Δεν Eίμαστε Έλληνες Μουσουλμάνοι! Είμαστε Mουσουλμάνοι Τούρκοι!'' Όπως φαίνεται η...