33.5 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Ρεύμα: 14 μυστικά για να μειώσετε την κατανάλωση 18%

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Με μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 18% για ένα μέσο νοικοκυριό. Παρ’ ότι η κυβέρνηση από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ειδικοί εξηγούν στον «Ελεύθερο Τύπο» πως είναι σημαντικό να αλλάξουμε οι ίδιοι τρόπο σκέψης προκειμένου να μην πληρώνουμε επιπλέον χρήματα για πράγματα που έχουμε μάθει έτσι και αλλιώς να κάνουμε λάθος.

Μάλιστα, όπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο ενεργειακός επιθεωρητής – μηχανολόγος μηχανικός ΑΠΘ Μιχάλης Χριστοδουλίδης, είναι εφικτή και χωρίς να ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από το 18% για μια 4μελή οικογένεια. «Γενικά υπάρχει ένα τρίπτυχο εξοικονόμησης ενέργειας που, αν ακολουθηθεί σε ένα νοικοκυριό, μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση από 15% μέχρι και 40%, ανάλογα πάντα και με την οικονομική δυνατότητα του νοικοκυριού για να επενδύσει σε κάποιες ενεργειακές αλλαγές», επισημαίνει.

Αντικατάσταση

Οπως είναι γνωστό, οι παλιές και ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές εκτοξεύουν στα ύψη τους λογαριασμούς ρεύματος. Τα νοικοκυριά που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντικαταστήσουν τις παλιές τους συσκευές και όσοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» θα δουν άμεσα τη διαφορά, όλοι οι υπόλοιποι όμως θα χρειαστεί να ακολουθήσουν κάποια tips.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο πρώτος κανόνας είναι η αντικατάσταση του παλιού και ενεργοβόρου οικιακού εξοπλισμού με αντίστοιχο νέας τεχνολογίας υψηλής ενεργειακής κλάσης (Α ή Α+ ή Α++). Ο δεύτερος κανόνας είναι η συντήρηση του υφιστάμενου εξοπλισμού (οικιακές συσκευές, καυστήρες, κλιματιστικά κ.λπ.) και ο τρίτος κανόνας είναι οι έξυπνοι χειρισμοί του εξοπλισμού, σε συνδυασμό με την αλλαγή «κακών» συνηθειών, όπως σπατάλες και αλόγιστες χρήσεις των συσκευών.

- Advertisement -

Τα μυστικά

Ποιες όμως είναι οι συσκευές που επηρεάζουν τους λογαριασμούς ρεύματος και αυξάνουν κατά πολύ τις καταναλώσεις;

1 Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι η πιο ενεργοβόρα οικιακή συσκευή, καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια από όλες τις συσκευές, περίπου 80 kWh το μήνα για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, κάτι που αντιστοιχεί στο 25%-30% της συνολικής μηνιαίας κατανάλωσης ενέργειας ενός μέσου νοικοκυριού. Οπως εξηγεί ο ενεργειακός επιθεωρητής, η διακοπτόμενη ροή του ζεστού νερού, δηλαδή για την πραγματοποίηση ενός ντους, αντί να χρησιμοποιηθούν 35 λίτρα ζεστού νερού, μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν 30 λίτρα. Αυτά τα 5 εξοικονομούμενα λίτρα την ημέρα για κάθε ντους ισοδυναμούν με 0,1 kWh εξοικονόμησης ενέργειας. Για μια τετραμελή οικογένεια αυτό σημαίνει 0,4 kWh την ημέρα, δηλαδή 12 kWh το μήνα. Δηλαδή πετυχαίνουμε εξοικονόμηση ενέργειας σε ένα ποσοστό της τάξης του 15%.

2 Εξίσου κοστοβόρο μπορεί να γίνει και το κλιματιστικό. Ωστόσο, εάν ρυθμιστεί στους 27 βαθμούς τη θερινή περίοδο, τότε για κάθε ένα βαθμό πάνω από τους 25℃ εξοικονομείται 10% ενέργεια, άρα στη θερμοκρασία των 27℃ έχουμε επιτύχει μια εξοικονόμηση 20%. «Δηλαδή ένα κλιματιστικό με θερμική ισχύ 9.000 Btu (Ιnverter) για 6-8 ώρες την ημέρα σε θερμοκρασία λειτουργίας 22℃ καταναλώνει περίπου 4,00 kWh, αν κατεβάσουμε τη θερμοκρασία λειτουργίας από τους 22℃ στους 20℃, τότε εξοικονομούμε 0,56 kWh την ημέρα, δηλαδή το μήνα 16,8 kWh», επισημαίνει.

3 Το μαγείρεμα είναι μια καθημερινή ανάγκη η οποία όμως, αν δεν γίνεται κάτω από τις σωστές προϋποθέσεις, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το μπάτζετ μιας οικογένειας. «Κανόνας νο1, χρησιμοποιούμε την κάθε μαγειρική συσκευή στο μάτι της κουζίνας που οι διαστάσεις του εφαρμόζονται ακριβώς στις διαστάσεις του πυθμένα της συσκευής. Δεν ψήνουμε καφέ με το μπρίκι στο μάτι της μεγάλης κατσαρόλας, δεν ανοίγουμε συχνά την πόρτα του φούρνου, κλείνουμε τη λειτουργία του ψησίματος του φούρνου 10 με 15 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του ψησίματος του φαγητού. Καθαρίζουμε μία φορά το χρόνο την κουζίνα από τα λίπη. Ολα αυτά μαζί εξοικονομούν 12% σε κατανάλωση ρεύματος. Με δεδομένο ότι μια συνηθισμένη χρήση ηλεκτρικής κουζίνας-φούρνου καταναλώνει 60 kWh το μήνα, αυτό σημαίνει ότι εξοικονομούμε 7,20 kWh μηνιαίως», επεξηγεί ο ενεργειακός επιθεωρητής.

4 Πλυντήριο ίσως να μη βάζουν κάθε μέρα όλα τα νοικοκυριά, αλλά για παράδειγμα αν πλένονται τα ρούχα στους 40℃ αντί για τους 60℃ σε ένα πλυντήριο ενεργειακής κλάσης C ή D, έχουμε εξοικονόμηση 8 kWh-10 kWh σε μηναία βάση.

5 Συσκευές στην πρίζαΟι συσκευές που λειτουργούν σε κατάσταση αναμονής (το λεγόμενο ρεύμα stand-by) σπαταλούν ενέργεια και συνεπώς φουσκώνουν το λογαριασμό του ρεύματος. Τέτοιες συσκευές είναι η τηλεόραση, ο Η/Υ, οι κονσόλες παιχνιδιών, ο φούρνος μικροκυμάτων, ο φορτιστής του κινητού, ο εκτυπωτής, τα ηχεία κ.λπ. Οι συσκευές αυτές, όταν βρίσκονται σε μη χρήση, δηλαδή σε κατάσταση αναμονής, καταναλώνουν το 3% του συνολικού αναλισκόμενου ρεύματος σε μια τυπική κατοικία.

Με δεδομένο ότι μια τυπική κατοικία σήμερα κατά μέσο όρο καταναλώνει 300 KWh το μήνα, το 3% αντιστοιχεί σε 9 kWh.

Εάν κλείσουμε την τηλεόραση από το διακόπτη (π.χ. το βράδυ) και όχι από το τηλεχειριστήριο, τον υπολογιστή, δηλαδή την οθόνη, από το διακόπτη και όχι από την εντολή shutdown, βγάζοντας τους φορτιστές ή το φούρνο μικροκυμάτων από την πρίζα και, αν είναι συνδεδεμένα σε πολύπριζα, κλείσουμε το διακόπτη του πολύπριζου, χωρίς να ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ, αλλά με αλλαγή συνηθειών χρήσης των οικιακών συσκευών, μπορούμε να εξοικονομήσουμε μηνιαίως 55 kWh μόνο από τις παραπάνω συσκευές, δηλαδή 18%, χωρίς να έχουμε υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής μας.

6 Μία ακόμη σημαντική συμβουλή είναι η αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με τεχνολογίας led. «Η αλήθεια είναι ότι, αν και τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης θεωρούνται τα πιο δημοφιλή και με τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα μέσω των κονδυλίων ΕΣΠΑ, ωστόσο το ποσοστό ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας δεν έχει ξεπεράσει το 10% μέχρι σήμερα. Επισημαίνεται δε ότι το 60% περίπου του κτιριακού αποθέματος της χώρας κατατάσσεται στις τελευταίες ενεργειακές κλάσεις αναφορικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα (Ζ ή Η)», καταλήγει ο ενεργειακός επιθεωρητής.

Ρεύμα: Οδηγός 8 σημείων από το υπουργείο Περιβάλλοντος

Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας έδωσε όμως και το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το ΥΠΕΝ συνιστά, μεταξύ άλλων, καλή μόνωση των θερμαινόμενων χώρων, ρύθμιση του θερμοστάτη στην κατάλληλη θερμοκρασία, εγκατάσταση θερμοστατικών βαλβίδων στα θερμαντικά σώματα, συντήρηση των εγκαταστάσεων.

* Απομόνωση χώρων που δεν χρησιμοποιούνται. Κλείνουμε τα σώματα θέρμανσης και τις εσωτερικές πόρτες (εάν υπάρχουν) που οδηγούν σε διαδρόμους ή κοντά σε σκάλες. Ετσι, κλείνουμε τις φυσικές διόδους αέρα, εμποδίζοντας τον ζεστό αέρα να διαφύγει μέσα από το σπίτι.

* Ελεύθερα θερμαντικά σώματα. Τα θερμαντικά σώματα δεν πρέπει να είναι σκεπασμένα, π.χ. με καλύμματα, ή να εμποδίζεται η απόδοσή τους από έπιπλα.

* Στεγανοποιούμε πόρτες και παράθυρα. Τοποθετούμε μονωτικές ταινίες ή κουρτίνες. Σύμφωνα με μελέτες (DOE), όταν τραβηχτούν, οι κουρτίνες μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας από ένα ζεστό δωμάτιο έως και 10%. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε μεμβράνες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες ή μόνο σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε.

* Περιορίζουμε το χρόνο που αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούμε το χρόνο ανάκτησης θερμοκρασίας (απώλεια ψύξης, φως ψυγείου), με συνέπεια να μειώνεται η κατανάλωση από τη λειτουργία του μοτέρ.

* Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη του συστήματος ψύξης ψυγείων και καταψυκτών σε μεγαλύτερη θερμοκρασία και του θερμοσίφωνα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

* Εγκατάσταση προγραμματιζόμενου θερμοστάτη. Ενας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης επιτρέπει τον προκαθορισμό διαφορετικών θερμοκρασιών για διαφορετικές ώρες της ημέρας, ενώ εξοικονομεί χρήματα τόσο για κλιματισμό όσο και για θερμότητα.

* Εγκατάσταση θερμοστατικών βαλβίδων στα θερμαντικά σώματα. Επιτρέπουν την αυτόματη ρύθμιση της ροής του ζεστού νερού ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία του κάθε χώρου ξεχωριστά. Η τοποθέτησή τους γίνεται τοπικά επάνω σε κάθε θερμαντικό σώμα ξεχωριστά και ρυθμίζουν προοδευτικά τη ροή του ζεστού νερού. Ετσι, κάθε θερμαντικό σώμα γίνεται ανεξάρτητο και απομονώνεται αυτόματα όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, τη στιγμή που στους υπόλοιπους χώρους που υπάρχει ανάγκη θέρμανσης συνεχίζουν να λειτουργούν.

* Τοποθέτηση των οικιακών συσκευών (π.χ. ψυγείου, καταψύκτη και στεγνωτηρίου ρούχων) μακριά από εστίες θέρμανσης.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί μια τετραμελής οικογένεια κινδυνεύει να πληρώσει 500 ευρώ για το λάδι της χρονιάς

Τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Ελαιολάδου δείχνουν ότι οι Έλληνες έχουν την δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση λαδιού στον πλανήτη. Αυτή ξεπερνά τα 10 κιλά ετησίως....

Στα ύψη η βενζίνη: Εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 2,20 ευρώ – Ποια η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Η ακρίβεια τσακίζει τα νοικοκυριά και ένας από τους παράγοντες είναι και η τιμή της βενζίνης η οποία όχι μόνο δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται,...

Φορολογία: Έρχονται αλλαγές στους ελευθέρους επαγγελματίες – Ποιος θα είναι ο νέος συντελεστής

Το βάρος στην πάταξη της φοροδιαφυγής, έχει ρίξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στο προσεχές διάστημα, έρχονται αλλαγές στην φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Ανατροπές...

Ακρίβεια: Πανάκριβα ζυμαρικά και ρύζι – Διπλασιάστηκαν οι τιμές

Από 40 έως και 100% έχει αυξηθεί η τιμή του ρυζιού εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της απαγόρευσης των εξαγωγών...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αποκλειστικό:”Εγκεφαλικά” προκάλεσε στους Αλβανούς δημοσιογράφος από την Β. Ήπειρο: ”Θέλουμε δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση”

Δυναμική απάντηση έδωσε στους Αλβανούς ο δημοσιογράφος και φίλος του Directus.gr, Σταύρος Μάρκο. Ανησυχητική χαρακτήρισε ο δημοσιογράφος Σταύρος Μάρκο την κατάσταση στη Χειμάρρα, λέγοντας ότι...

Σωστή απόφαση: Από Στρατοδικείο θα περάσουν οι ένστολοι που διέρρευσαν φωτογραφίες με τα ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο

Ενώπιον της στρατιωτικής Δικαιοσύνης αναμένεται να οδηγηθούν σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπαίτιοι για τη διαρροή των φωτογραφιών που τραβήχτηκαν στη βάση της Αεροπορίας Στρατού...

Λιβύη: Η ΕΥΠ έχει εμπλακεί στην έρευνα για τα αίτια του θανατηφόρου τροχαίου-Το τζιπ που συγκρούστηκε με το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής είχε «πειραγμένο»...

Και επίσημα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) έχει εμπλακεί στην έρευνα για να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη,...