16.5 C
Athens
Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

Πραξικόπημα στο Νίγηρα: Πυρήνας έντασης Δύσης-Ρωσίας – Kήρυξη πολέμου θα σημάνει οποιαδήποτε στήριξη

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Προειδοποιούν τη Γαλλία με πόλεμο εάν επέμβει στρατιωτικά – Παραπληροφόρηση, δεν έχουμε καμία πρόθεση να επέμβουμε στο Νίγηρα λέει το Παρίσι
Σε νέα εστία αποσταθεροποίησης και πιθανής στρατιωτικής ανάφλεξης εξελίσσεται η δυτική Αφρική ύστερα από το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Νίγηρα και την ανατροπή του προέδρου Mohamed Bazoum, στενού συμμάχου της Δύσης, γεγονός που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων αλλά και απειλών… προς όλες τις κατευθύνσεις.
Οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στο Νίγηρα, αφού προχώρησαν στη σύλληψη αρκετών πολιτικών και υπουργών και αφού αγνόησαν τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης και επιστροφής του προέδρου Bazoum, κατηγόρησαν τη Γαλλία ότι σχεδιάζει να επέμβει στρατιωτικά στην χώρα.
Μάλιστα, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι έσπευσαν να προειδοποιήσουν το Παρίσι πως σε περίπτωση που επιχειρήσει μια στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα, τότε αυτό θα σημαίνει κήρυξη πολέμου.
Την ίδια στιγμή, αφρικανικά κράτη έχουν δώσει προθεσμία μιας εβδομάδας για αποκατάσταση της τάξης στο Νίγηρα διαφορετικά δεν αποκλείουν ακόμα και την χρήση βίας, ενώ η Γαλλία αφήνει υπονοούμενα… για εμπλοκή της Ρωσίας την ώρα που πολλοί από τους διαδηλωτές υπέρ της χούντας στο Νίγηρα κρατούν ρωσικές σημαίες.


Προειδοποιούν με πόλεμο

Με κοινή ανακοίνωση τους τα στρατιωτικά καθεστώτα των δύο αυτών αφρικανικών κρατών, του Μάλι (όπου δραστηριοποιείται η ρωσική Wagner) και της Μπουρκίνα Φάσο υποστήριξαν πως οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα για να αποκατασταθεί στην εξουσία ο εκλεγμένος πρόεδρος Bazoum, θα εκλαμβανόταν ως «κήρυξη πολέμου εναντίον τους».
Η προειδοποίηση αυτή ωστόσο δεν αφορά μόνο τη Γαλλία αλλά και άλλα αφρικανικά κράτη, τα οποία απείλησαν να καταφύγουν στη λύση της βίας, εάν δεν επανέλθει στην εξουσία ο Bazoum.
Υπό αυτό το πρίσμα, Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο «προειδοποιούν πως οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Νίγηρα θα οδηγούσε στην αποχώρηση τους από τη ECOWAS (CEDEAO), την οικονομική κοινότητα των κρατών της δυτικής Αφρικής, καθώς και στην υιοθέτηση μέτρων νόμιμης άμυνας προς υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων και του λαού του Νίγηρα».
Επιπλέον, διαμηνύουν πως κάθε τέτοια επέμβαση θα είχε «καταστροφικές συνέπειες» και θα μπορούσε να «αποσταθεροποιήσει το σύνολο της περιοχής» ενώ επισημαίνουν πως «αρνούνται να εφαρμόσουν» τις «παράνομες, αθέμιτες και απάνθρωπες κυρώσεις εναντίον του λαού και των αρχών του Νίγηρα» που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της ECOWAS (CEDEAO).

Τελεσίγραφο… Αφρικανών

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Κυριακή 30/7 οι ηγέτες της ECOWAS (CEDEAO) απηύθυναν τελεσίγραφο μιας εβδομάδας στη στρατιωτική χούντα στον Νίγηρα για την «πλήρη επιστροφή στη συνταγματική τάξη», προσθέτοντας πως δεν αποκλείουν την «καταφυγή στη βία» εάν δεν συμβεί αυτό.
Αποφάσισαν επίσης την «αναστολή όλων των εμπορικών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών» ανάμεσα στα κράτη μέλη της ECOWAS (CEDEAO) και τον Νίγηρα και το πάγωμα τυχόν πόρων των στρατιωτικών που ενέχονται στο πραξικόπημα στις δικαιοδοσίες τους.
Τη θέση της από αυτήν την απόφαση διαχώρισε ωστόσο η Γουινέα.
Σημειώνεται πως η Αφρικανική Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλα κράτη έχουν καταδικάσει την ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Bazoum.

- Advertisement -
1_12.pngΔιαψεύδει στρατιωτική επέμβαση η Γαλλία

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία, η οποία στηρίζει τον πρόεδρο Bazoum, έσπευσε να διαψεύσει πως σχεδιάζει να επέμβει στρατιωτικά στο Νίγηρα προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική τάξη.
«Στο πλαίσιο της γραμμής της, της αναζήτησης οδών και μέσων για να επέμβει στρατιωτικά στον Νίγηρα, η Γαλλία, με τη συνέργεια πολιτών του Νίγηρα, οργάνωσε συγκέντρωση στο αρχηγείο της Εθνικής Φρουράς (…) για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πολιτικές και στρατιωτικές εγκρίσεις προκειμένου να επιχειρηθεί να αποκατασταθεί ο πρόεδρος Bazoum στην εξουσία» ανέφεραν σε ανακοίνωση τους οι στρατιωτικοί του Νίγηρα, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι εάν η Γαλλία προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, τότε το αποτέλεσμα θα είναι περισσότερη αιματοχυσία και χάος.
Τις αιτιάσεις αυτές διέψευσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Catherine Colona, η οποία έκανε λόγο για ψέματα και για παραπληροφόρηση.

Η Γαλλία απομακρύνει τους πολίτες της – Από σήμερα η εκκένωση

Στην απομάκρυνση Γάλλων και Ευρωπαίων πολιτών από το Νίγηρα και από την πρωτεύουσα Niamey θα προχωρήσει από σήμερα Τρίτη 1 Αυγούστου η Γαλλία.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας αναφέρεται πως η εκκένωση των πολιτών της πραγματοποιείται εξαιτίας των βιαιοτήτων που έγιναν την περασμένη Κυριακή κατά της γαλλικής πρεσβείας στη Niamey αλλά και της απόφασης να κλείσει ο εναέριος χώρος του Νίγηρα, κάτι που σημαίνει – σύμφωνα με το γαλλικό ΥΠΕΞ – πως οι Γάλλοι πολίτες δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τον Νίγηρα με δικά τους μέσα.
«Η απομάκρυνση αυτή θα αρχίσει από σήμερα», τονίζει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο υποστηρίζει πως οι γαλλικές αρχές εργάζονται επίσης για την απομάκρυνση πολιτών και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Πυρά στη Ρωσία

Μάλιστα η Γαλλίδα ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην μεγάλη διαδήλωση και στην απόπειρα εισβολής που έγινε στην πρεσβεία της Γαλλίας στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, τονίζοντας πως επρόκειτο για «βίαιη, εξαιρετικά επικίνδυνη, με μολότοφ, με ρωσικές σημαίες, με αντιγαλλικά συνθήματα που αντιγράφηκαν κι επικολλήθηκαν από αλλού», ενώ έκανε λόγο για «όλα τα οικεία υλικά της αποσταθεροποίησης α λα ρωσοαφρικανικά».
Ερωτηθείσα για τον ρόλο της Ρωσίας η Colona μίλησε για «οπορτουνιστική» στάση της Μόσχας και πρόσθεσε πως γίνεται η «υπόθεση» πως θα προσπαθήσει «να επωφεληθεί».
Την ίδια στιγμή, το Παρίσι διαμηνύει πως ο πρόεδρος Macron παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, είναι σε επαφή με τον πρόεδρο Bazoum και άλλους ηγέτες των κρατών της Δυτικής Αφρικής καθώς και με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους.
Σημειώνεται πως Γαλλία και ΗΠΑ έχουν αναπτύξει μια δύναμη περίπου 2.600 στρατιωτών στο Νίγηρα, ο οποίος θεωρείται ο πιο στενός σύμμαχος της Δύσης στον αγώνα κατά των τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Η θέση της Μόσχας

Η Ρωσία – σημειώνεται πως αρκετοί διαδηλωτές υπέρ του στρατιωτικού πραξικοπήματος κρατούν ρωσικές σημαίες στις διαδηλώσεις τους – έχει καλέσει για «την αποκατάσταση της νομιμότητας στη χώρα το ταχύτερο» και «αυτοσυγκράτηση».

Αναστολή εξαγωγών ουρανίου και χρυσού

Αν και ο Νίγηρας είναι από τα πλέον φτωχά κράτη παγκοσμίως, είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ουρανίου και χρυσού.
Συγκεκριμένα, είναι ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου παγκοσμίως.
Μάλιστα αναφέρεται πως ο Νίγηρας, κατόπιν του στρατιωτικού πραξικοπήματος, έχει αναστείλει όλες τις εξαγωγές ουρανίου στη Γαλλία, η οποία βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια για να καλύπτει το 75% της ισχύος της.
Σημειώνεται πως το ένα πέμπτο των αποθεμάτων ουρανίου της ΕΕ προέρχεται από το Νίγηρα.

www.bankingnews.gr

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Financial Times: Αυτό είναι το δόγμα του Πούτιν για τον πυρηνικό πόλεμο – Πού βρίσκονται τα σιλό των πυραύλων – Στο φως απόρρητα έγγραφα...

Στρατιωτικά έγγραφα που διέρρευσαν περιγράφουν το δόγμα της Ρωσίας για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των ελάχιστων κριτηρίων για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων,...

Επιθέσεις από Κρεμλίνο προς Μακρόν: «Μην κάνεις τον Ναπολέοντα»

Ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Ρωσίας, Βιτσισλάβ Βολόντιν, και στενός σύμμαχος του Πούτιν, προειδοποίησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να μην στείλει στρατεύματα...

Γερμανία: Σάλος για τη φρεγάτα που πήγε να καταρρίψει drone των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα – Έχει και έλλειψη πυρομαχικών!

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί η αποστολή της φρεγάτας «Έσση» στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά το χθεσινό περιστατικό με την παραλίγο κατάρριψη αμερικανικού drone αξίας 30...

Ελλάδα και Ινδία μπορούν να προχωρήσουν μαζί: Μια σχέση που πρέπει να αναπτυχθεί πάση θυσία και να μετατραπει σε στρατηγική

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΑΛΗ (Το παρόν άρθρο είναι αφιερωμένο στην μνήμη του πατέρα μου, Σωτήρη) Για πολλά πράγματα μπορεί να κατηγορηθεί η 5χρονη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά σίγουρα ένα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αυτός είναι ο φάκελος – βόμβα που έστειλαν στο Εφετείο της Θεσσαλονίκης

Εικόνες από τον φάκελο βόμβα που στάλθηκε στο Εφετείο της Θεσσαλονίκης βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Το MEGA εξασφάλισε αποκλειστικές εικόνες από τον φάκελο που στάλθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2024 και...

Τιμολόγια ρεύματος: Νέα μείωση στις τιμές τον Μάρτιο- Πού θα κυμανθούν κίτρινα και πράσινα τιμολόγια

Οι νέες μειώσεις των τιμών στα τιμολόγια ρεύματος φέρνουν χαμόγελα. Μπορεί οι επίσημες ανακοινώσεις να γίνουν μέσα στα επόμενα 24ωρα, όμως όλα δείχνουν ότι...

Θύμιος Γεωργόπουλος: Ο Κασσελάκης τον απέλυσε από Γενικό Διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ – Ήταν της εμπιστοσύνης του Τσίπρα

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ο Διευθυντής του κόμματος, Θύμιος Γεωργόπουλος, ο οποίος αποτελούσε συνεργάτη της Κουμουνδούρου τα τελευταία τρισήμιση χρόνια, καθώς διαδέχθηκε...

Καιρός αύριο: Άστατος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας την Παρασκευή

Άστατος θα είναι ο καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, που προβλέπονται από τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του...