16.4 C
Athens
Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

Πόλεμος Ανδρουλάκη με ΣΥΡΙΖΑ και Βαβεβάνη- Το δημοσίευμα για τις υποκλοπές και την κινεζική Huawei που προκάλεσε την έκρηξη

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τουλάχιστον με εκείνο το κομμάτι του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς που εκφράζεται από τον εκδότη της εφημερίδας Documento, Κώστα Βαξεβάνη.

Αφορμή αποτέλεσε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας στην έντυπη έκδοσή της την Κυριακή, όπου υπό το φως των αποκαλύψεων των New York Times για τις προσπάθειες των Κινέζων της Huawei να αποκτήσουν επιρροή και επαφές στην Ελλάδα (μέσω και δώρων που προσέφεραν στον υπουργό Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη, αν και εκείνος διαψεύδει ότι δέχθηκε δώρα), ισχυριζόταν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έπεσε θύμα παρακολούθησης από την ΕΥΠ, μετά από αίτημα της Λιθουανίας, που ήλεγχε για λογαριασμό των Αμερικανών τις επαφές των Κινέζων στην Ελλάδα.

Όπως έγραψε η εφημερίδα, “η παρακολούθηση του Ανδρουλάκη ξεκίνησε ως επιχείρηση ξένης έρευνας για Ευρωπαίους πολιτικούς που εξυπηρετούν κινεζικά συµφέροντα στην Ευρώπη και κατέληξε στη διπλή παγίδευσή του (ΕΥΠ και Predator) από το σύστηµα παρακολούθησης Μητσοτάκη. Οσο για το αν τυχόν τον “κρατάνε” και σε άλλα θέµατα, αυτό το γνωρίζει µόνο το εν λόγω σύστηµα υποκλοπών και ενδεχοµένως ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκης.

Η εφημερίδα μάλιστα αναδημοσίευσε και το non paper που κυκλοφόρησε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2022, όταν έγινε γνωστή η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, στο οποίο όχι μόνο επέμενε να μιλάει για παρακολούθηση για εθνικούς λόγους, αλλά πιθανώς φωτογράφιζε και τις ΗΠΑ και τη Λιθουανία:

“Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ήταν όταν κατά την εξέτασή του από την επιτροπή της Βουλής τον Σεπτέµβριο του 2022 ο διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων, επέµεινε ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη έγινε για εθνικούς λόγους, χωρίς να δώσει λεπτοµέρειες. Οµως, µερικές µέρες πριν, στις 7 Αυγούστου, σε non paper που µοιράζει η κυβέρνηση για να οργανώσει την επικοινωνιακή άµυνα σε σχέση µε τις παρακολουθήσεις γράφει:

- Advertisement -

“Ο Νίκος Ανδρουλάκης άρχισε και σταµάτησε να παρακολουθείται πριν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση για την παρακολούθησή του ελήφθη το 2021. Υπάρχει µία πολύ µεγάλη και ισχυρή χώρα που γνωρίζουµε ότι ενδιαφερόταν εκείνη την περίοδο για κάθε είδους επαφές, συζητήσεις, πληροφορίες σχετικά µε την κινητικότητα που αναπτύσσεται σε επίπεδο κινεζικής διπλωµατίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Οµως, το αίτηµα για παρακολούθηση του Ανδρουλάκη δεν υποβλήθηκε από αυτή την πλευρά. Υπήρξε µια άλλη χώρα που έπαιξε ρόλο, όταν ζήτησε συνεργασία από την ΕΥΠ σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών”

Αυτό που εξόργισε διπλά όμως τον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν το σχόλιο της εφημερίδας για το πώς εκείνος αντέδρασε στην αποκάλυψη:

“Οταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση Ανδρουλάκη τον Αύγουστο του 2022 η απάντηση της σαστισµένης κυβέρνησης ήταν ότι την επέβαλαν λόγοι εθνικής ασφάλειας. Οι λόγοι αυτοί δεν εξηγήθηκαν ποτέ, αλλά ούτε απαιτήθηκε µε τη δέουσα επιµονή από τον ίδιο τον Ανδρουλάκη να εξηγηθούν. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφραζε ένα γενικό αίτηµα εξηγήσεων, αλλά δεν έκανε το θέµα των υποκλοπών κυρίαρχο θέµα του κόµµατος, αν και ήταν θέµα δηµοκρατίας, πέρα από προσωπικό.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Και αφού καλούσε την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για το γιατί έγιναν οι παρακολουθήσεις, σημείωνε:

“∆εν γίνεται να κλείνει µια τόσο σοβαρή υπόθεση µε τον συνήθη τρόπο του κουκουλώµατος. Ευθύνη φυσικά έχουν και τα ίδια τα θύµατα των παρακολουθήσεων. Οσο δεν ζητούν εξηγήσεις δηµιουργούν υποψίες για το χειρότερο και δηλώνουν ότι έχουν λόγους να µην το κάνουν.”

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στο δημοσίευμα για τις υποκλοπές

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αρχικά αντέδρασε με οργή στο δημοσίευμα και σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε την εφημερίδα Documento, ότι είναι ο βραχίονας της μαύρης προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ. Και προσέθετε, θυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “προεξοφλούσε προεκλογικά ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα συρθεί σε συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, επειδή ο Πρόεδρος του είναι δήθεν “πιασμένος” και “εκβιαζόμενος”.

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento αποδεικνύει, όμως, και κάτι ακόμη, έλεγε στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ:

Ότι οι κ.κ. Τσίπρας, Πολάκης, Παππάς και Βαξεβάνης “μπορεί να βρήκαν “βιτρίνα” από την Αμερική για να συνεχίσουν να έχουν ρόλο στα πράγματα, όμως μπροστά στα πρώτα αποτελέσματα της επιλογής τους, επιστρατεύουν τις πρακτικές της λασπολογίας, που ευτέλισαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι τόσο απελπισμένοι, που μπροστά στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, δικαιώνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γρήγορη Δημητριάδη και το παρακράτος τους. Είναι ευθύνη του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου της χώρας να απομονώσει τα φαινόμενα παρακμής της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, που υπονομεύουν την αξιοπιστία και τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή” κατέληγε η Χαριλάου Τρικούπη.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ

Η απάντηση Βαβεβάνη και ΣΥΡΙΖΑ

Στον Νίκο Ανδρουλάκη απάντησε ο Κώστας Βαξεβάνης καλώντας τον “να μην επιτίθεται στη δημοσιογραφία, αλλά σε αυτόν που τον παρακολουθούσε. Δεν το κάνει. Τους λόγους τους ξέρει ο ίδιος. Οφείλουμε ως εφημερίδα, να μην αφήσουμε την πολιτική ζωή να κινείται μέσω εκβιασμών”.

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε ότι “το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ο Πρόεδρός του συνεχίζουν τον μονομέτωπο αγώνα τους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον κ. Μητσοτάκη. Τακτική που ακολούθησαν όλο το διάστημα πριν από τις εθνικές εκλογές, υπονομεύοντας συνειδητά κάθε προοπτική συγκρότησης μιας προοδευτικής κυβέρνησης”.

Η συνέντευξη Ανδρουλάκη στο Κόντρα και στη Νατάσα Γιάμαλη

Ανδρουλάκης Γιάμαλη

Η επόμενη φάση της κόντρας παίχτηκε στο στούντιο του Κόντρα channel όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κώστα Βαξεβάνη:

“Γι’ αυτό δεν έχω μιντιακούς βραχίονες να απαξιώνω πολιτικούς χρησιμοποιώντας τα επιχειρήματα της ΝΔ. Τα επιχειρήματα της ΝΔ τα χρησιμοποίησε το Documento εις βάρος μου την Κυριακή. (…) Η υπόγα του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε τα επιχειρήματα αυτά όλες τις προηγούμενες ημέρες για να πούνε τι; Που εάν εγώ δεν είχα πάει στον εισαγγελέα το καλοκαίρι του 2022 θα παρακολουθούσε ο Μητσοτάκης το μισό πολιτικό σύστημα και δεν θα είχε πάρει κανείς χαμπάρι”.

Και ακολούθησε ο εξής διάλογος με τον δημοσιογράφο του Κόντρα (στο παρελθόν και του Documento) Μάριο Αραβαντινό:

Αραβαντινός: Κύριε Ανδρουλάκη, αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι το Documento πρωτοστάτησε στην έρευνα και στις αποκαλύψεις που αφορούν τις υποκλοπές.

Ανδρουλάκης: Σοβαρά; θέλετε να σας απαντήσω; Εάν δεν πήγαινα τον Ιούλιο του 2022 στον εισαγγελέα…

Αραβαντινός: Να θέσω το ερώτημα και να απαντήσετε συνολικά.

Ανδρουλάκης: Έχω κουραστεί κάποιοι να προσπαθούν να οικειοποιηθούν τον δικό μου αγώνα. Απαντάω…

Αραβαντινός: Δεν θέλω να σας φιμώσω πρόεδρε. Θέλω να ρωτήσω και να απαντήσετε…

Ανδρουλάκης: Εάν δεν πήγαινα στον εισαγγελέα θα ήξερε κανείς τη λέξη Predator;

Γιάμαλη: Ένα λεπτό. Οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους, οι πολιτικοί, ιδίως εάν είναι παρακολουθούμενοι κάνουν τη δική τους δουλειά. Όμως προέκυψαν και άλλα..

Αραβαντινός: Προφανώς. Είστε εκ των πρώτων θυμάτων. Επιτρέψτε μου να θέσω το ερώτημα. Το Documento, πέρα από τη δική σας παρακολούθηση, αποκάλυψε μία σειρά από στοιχεία για παρακολουθήσεις κι άλλων μεταξύ και άλλων προσώπων, υπουργοί, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ανδρουλάκης: Λέτε για τους πολιτικούς αντιπάλους. Ποιοί είναι αυτοί; Για πείτε μας. Είχανε μια λίστα και λέγανε… ακούστε.

Αραβαντινός: Ακόμη και ο κ. Καρανικόλας που ήταν και δικό σας στέλεχος.

Ανδρουλάκης: Επειδή είναι πολύ ωραίο το ερώτημα, ή μάλλον η τοποθέτησή σας.

Αραβαντινός: Δεν έχω προλάβει να κάνω το ερώτημα, δεν μου το έχετε επιτρέψει… Έκανε μία αποκάλυψη το Documento που συνδέει την παρακολούθησή σας με την περιβόητη υπόθεση της Κίνας και της Huawei.

Ανδρουλάκης: Αυτά που έλεγε ο Μητσοτάκης.

Αραβαντινός: Λέτε εσείς ότι είναι ισχυρισμός του κ. Μητσοτάκη. Έρχομαι και ρωτάω όμως εγώ. Η επίθεση που εξαπολύσατε στην εφημερίδα ήταν σφοδρότατη. Ήταν ενδεχομένως σφοδρότερη από αυτή που έχετε εξαπολύσει απέναντι κ. Μητσοτάκη.

Ανδρουλάκης: Καλά θα έπρεπε να ντρέπεστε γι’ αυτό που λέτε. Δηλαδή πήγα στη Δικαιοσύνη, στην PEGA (…) και Θα μου πείτε ότι δεν έχω κάνει αγώνα κατά της ΝΔ και έχω κάνει κατά του Documento. (…) Επιτρέψτε μου να σας απαντάω όπως σας πρέπει.

Αραβαντινός: Δεν κατάλαβα κ. Ανδρουλάκη; Πώς μου πρέπει; Δεν το κατάλαβα Θα πρέπει να ντρέπομαι επειδή έκανα ερώτηση;

Ανδρουλάκης: Λόγω αυτού που είπατε σας απάντησα… Δεν είναι ερώτηση, είναι τοποθέτηση…

Τι κρύβει η αντιπαράθεση

Η εκτίμηση στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (ή έστω ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη) χτυπάει τον Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ, μέσω των εντύπων του Κώστα Βαξεβάνη, αφού σε πρώτη φάση αυτός είναι ο αντίπαλος.

Αυτός είναι ο αντίπαλος που απειλεί να εκθρονίσει το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς από ηγέτη του χώρου της αντιπολίτευσης, γι αυτό και χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα Μητσοτάκη για να υπονομεύσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη. Η κρίσιμη μάχη θα δοθεί άλλωστε στις ευρωεκλογές. Αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να πλησιάσει ή να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον νέο του αρχηγό Στέφανο Κασσσελάκη η υπόθεση της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τέλος.

Αν και πάλι το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο…ο Νίκος Ανδρουλάκης θα τρέχει και δεν θα φτάνει.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θύμιος Γεωργόπουλος: Ο Κασσελάκης τον απέλυσε από Γενικό Διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ – Ήταν της εμπιστοσύνης του Τσίπρα

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ο Διευθυντής του κόμματος, Θύμιος Γεωργόπουλος, ο οποίος αποτελούσε συνεργάτη της Κουμουνδούρου τα τελευταία τρισήμιση χρόνια, καθώς διαδέχθηκε...

Τάιλερ Μακμπέθ: Θα παντρευτούμε με τον Στέφανο Κασσελάκη στην Ελλάδα το καλοκαίρι!

Σχετικά με το σενάριο να παντρευτεί το καλοκαίρι με τον Στέφανο Κασσελάκη, η απάντηση του Τάιλερ Μακμπέθ είναι: «Ναι! Το σκεφτόμαστε. Θα το κάνουμε,...

Διαφοροποίηση από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη για την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη

«Προσωπικά αν θέλετε τη γνώμη μου, εγώ θα τούς καλούσα» σχολίασε για το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν οι συνδικαλιστές Αρνητικές εντυπώσεις αλλά και ερωτηματικά προκάλεσε...

Δημοσκόπηση Opinion: Τέσσερα «ισοδύναμα» κόμματα για τη δεύτερη θέση – Πολύ κοντά ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και «Λύση»

Μεγάλη μάχη για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές δίνουν τέσσερα κόμματα σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action 24. Στην δημοσκόπηση, οι πολίτες απαντούν για την...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αυτός είναι ο φάκελος – βόμβα που έστειλαν στο Εφετείο της Θεσσαλονίκης

Εικόνες από τον φάκελο βόμβα που στάλθηκε στο Εφετείο της Θεσσαλονίκης βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Το MEGA εξασφάλισε αποκλειστικές εικόνες από τον φάκελο που στάλθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2024 και...

Τιμολόγια ρεύματος: Νέα μείωση στις τιμές τον Μάρτιο- Πού θα κυμανθούν κίτρινα και πράσινα τιμολόγια

Οι νέες μειώσεις των τιμών στα τιμολόγια ρεύματος φέρνουν χαμόγελα. Μπορεί οι επίσημες ανακοινώσεις να γίνουν μέσα στα επόμενα 24ωρα, όμως όλα δείχνουν ότι...

Θύμιος Γεωργόπουλος: Ο Κασσελάκης τον απέλυσε από Γενικό Διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ – Ήταν της εμπιστοσύνης του Τσίπρα

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ο Διευθυντής του κόμματος, Θύμιος Γεωργόπουλος, ο οποίος αποτελούσε συνεργάτη της Κουμουνδούρου τα τελευταία τρισήμιση χρόνια, καθώς διαδέχθηκε...

Καιρός αύριο: Άστατος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας την Παρασκευή

Άστατος θα είναι ο καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, που προβλέπονται από τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του...