16.2 C
Athens
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

“Οι αντι-ισραηλινές θέσεις του Πεκίνου”

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Ο πόλεμος στη Γάζα, που πυροδοτήθηκε από τις θηριωδίες που διέπραξε η Χαμάς στην πλευρά των συνόρων του Ισραήλ, έχει σημαντικές γεωπολιτικές προεκτάσεις για τον υπόλοιπο κόσμο.

Σε περιόδους κρίσης, το Ισραήλ έχει την ευκαιρία να δει ποιοι είναι οι φίλοι του. Πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο, όχι απαραίτητα οι στενότεροι εταίροι του Ισραήλ, απάντησαν στις φρικαλεότητες της Χαμάς κατά μήκος των συνόρων της Γάζας καταδικάζοντας την οργάνωση.

Η Κίνα απέφυγε να το κάνει, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι δεν είναι φίλος του Ισραήλ στη διεθνή σκηνή.

Επιπλέον, έχει οδηγήσει διεθνείς εκκλήσεις για ανθρωπιστική παύση ή κατάπαυση του πυρός, εμποδίζοντας την ισραηλινή στρατιωτική προσπάθεια να νικήσει τη Χαμάς και να απελευθερώσει τους απαχθέντες ισραηλινούς ομήρους.

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός

- Advertisement -

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε το Σάββατο για άμεση κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Η διευκόλυνση της επίτευξης του άμεσου στόχου της Χαμάς να αποτρέψει τις ισραηλινές στρατιωτικές προόδους δεν είναι φιλική πράξη.

Η Κίνα υποστήριξε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 18 Οκτωβρίου που ζητούσε ανθρωπιστική παύση των μαχών για να επιτραπεί η βοήθεια στη Γάζα. Ευτυχώς για το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο.

Οι στόχοι του Πεκίνου

Το Πεκίνο προσπαθεί να προωθήσει τρεις βασικούς διπλωματικούς στόχους:

Να ενισχύσει το καθεστώς του ως πρωταθλητή των αναπτυσσόμενων χωρών, με παράδειγμα οι Παλαιστίνιοι, ενισχύοντας την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, και ταυτόχρονα τοποθετώντας τον εαυτό του ως υπερδύναμη για να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν πολυπολικό κόσμο, με κάποια αξιοσημείωτη υποστήριξη.

Παράλογα, η Κίνα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου. Ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είπε στον Ισραηλινό ομόλογό του, Έλι Κοέν, σε μια τηλεφωνική επικοινωνία ότι το Ισραήλ πρέπει να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και να προστατεύει την ασφάλεια των αμάχων (υποδηλώνοντας ότι το Ισραήλ δεν το κάνει). Ο Γουάνγκ κατήγγειλε το Ισραήλ ότι «υπερβαίνει την αυτοάμυνα» και ζήτησε να σταματήσει η «συλλογική τιμωρία του λαού της Γάζας».

Οι δηλώσεις της κινεζικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι τα αντίποινα του Ισραήλ ξεπέρασαν τα αποδεκτά από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αγνοώντας τις μεγάλες προσπάθειες του ισραηλινού στρατού να σώσει τους αμάχους που χρησιμοποιήθηκαν από τη Χαμάς ως ανθρώπινη ασπίδα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Κινεζικός αντισημιτισμός;

Υποκριτικά, η Κίνα απέφυγε στις επίσημες δηλώσεις της να χρησιμοποιήσει τη λέξη «τρόμος» όταν ανέφερε ή περιγράφει τις επιθέσεις της Χαμάς, παρά τη μακροχρόνια επίσημη αντίθεσή της στην τρομοκρατία.

Επιπλέον, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ενθαρρύνει την αντισημιτική ρητορική στα ελεγχόμενα από το κράτος ΜΜΕ του.

Τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δει μια σημαντική αύξηση στις αντισημιτικές δηλώσεις.

Η Κίνα δεν είναι πλέον απαλλαγμένη από προκαταλήψεις εναντίον των Εβραίων. Φαίνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πολίτες μπορεί ακόμη και να βρεθούν σε μπελάδες με τις αρχές επειδή εκφράζουν πολύ φωναχτά την υποστήριξή τους στο Ισραήλ.

Χωρίς καμία εξήγηση, το όνομα του Ισραήλ δεν εμφανίζεται πλέον στους μεγάλους διαδικτυακούς ψηφιακούς χάρτες.

Η επιμονή της Κίνας να σταματήσει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς το συντομότερο δυνατό είναι αντίθετη προς το συμφέρον του Ισραήλ να έχει επαρκή χρόνο για την εξάλειψη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα.

Τα πραγματικά κίνητρα του Πεκίνου

Η Κίνα πιέζει για κατάπαυση του πυρός επειδή δεν θέλει να δει μια ευρύτερη, περιφερειακή σύγκρουση.

Ο Πρόεδρος Σι αναφέρθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι είπε ότι η κατάπαυση του πυρός ήταν επιτακτική το συντομότερο δυνατό για να αποτραπεί η σύγκρουση εκτός ελέγχου. Μια τέτοια επέκταση των εχθροπραξιών θα μπορούσε να διαταράξει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού πετρελαίου και φυσικού αερίου, που έχει ήδη τεταθεί από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Θα μπορούσε επίσης να εκτροχιάσει τη συμφωνία συμφιλίωσης Σαουδικής Αραβίας-Ιράν του Μαρτίου 2023 που η Κίνα βοήθησε να μεσολαβήσει – μια εξέλιξη που η Κίνα πλαισιώθηκε ως ενδεικτική μιας μεταβαλλόμενης παγκόσμιας τάξης.

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία και άλλα μετριοπαθή αραβικά κράτη θα ήθελαν να δουν τη Χαμάς – παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας – να νικιέται από το Ισραήλ, ενώ το Ιράν υποστηρίζει τη Χαμάς.

Η κινεζική υποστήριξη στη Χαμάς σχετίζεται επίσης με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να πείσουν μια διπλωματική ομαλοποίηση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ, οι οποίες έχουν διαταραχθεί από την ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι επίσημες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας θα μείωναν τη διπλωματική επιτυχία της κινεζικής μεσολάβησης μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ.

Δεδομένης της κινεζικής αντίληψης για μειωμένο ρόλο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, η κρίση της Γάζας θεωρείται πιθανώς ως ευκαιρία για την Κίνα να επεκτείνει την επιρροή της και να αναδειχθεί ως μεσολαβητής.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Κινέζοι μπορεί να θέλουν να εμπλακούν στη διαμεσολάβηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της επιρροής τους στην περιοχή.

Η Κίνα πιθανώς συνειδητοποιεί ότι ο πόλεμος στη Γάζα θέτει τον ελεύθερο κόσμο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον της Χαμάς, ενός αντιπροσώπου του Ιράν που πλησιάζει περισσότερο τη Ρωσία και την Κίνα, ανταγωνιστές των ΗΠΑ.

Η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν αποκλίνει από την υποστήριξη της Δύσης στο Ισραήλ μετά τη βάρβαρη επίθεση της Χαμάς.

Η Κίνα ορθώς αντιλαμβάνεται το Ισραήλ ως δημοκρατικό σύμμαχο της Δύσης, ακολουθώντας με πολλούς τρόπους τις αμερικανικές προτιμήσεις.

Όσο και αν η Κίνα εκτιμά την πρόσβαση στην ισραηλινή τεχνολογία ή βλέπει τις οικονομικές ευκαιρίες για επενδύσεις στο Ισραήλ, η καρδιά και το μυαλό του Πεκίνου είναι με τους αντιπάλους του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Η Κίνα ζήτησε επίσης τη σύγκληση «μιας πιο έγκυρης, ευρείας και αποτελεσματικής» διεθνούς συνόδου κορυφής για την ειρήνη το συντομότερο δυνατό για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών και τη διαμόρφωση χρονοδιαγράμματος και οδικού χάρτη για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Η πρόταση, που προβλήθηκε μετά από μια κλήση μεταξύ του Γουάνγκ και του ομολόγου του από την Παλαιστινιακή Αρχή, Ριγιάντ αλ Μαλίκι, έχει στόχο να ενισχύσει το διεθνές κύρος της Κίνας.

Το Ισραήλ πάντα προτιμούσε τις διμερείς διαπραγματεύσεις και ήταν καχύποπτο για τα πολυμερή φόρουμ.

Επιπλέον, το Ισραήλ έχει αποκρούσει τις προσπάθειες της Κίνας να παρουσιαστεί ως αμερόληπτος μεσίτης.

«Όταν άνθρωποι δολοφονούνται, σφάζονται στους δρόμους, δεν είναι η ώρα να ζητήσουμε λύση δύο κρατών», ήταν η απάντηση ενός ανώτερου αξιωματούχου της ισραηλινής πρεσβείας στο Πεκίνο.

Είναι καιρός το Ισραήλ να επανεξετάσει την πολιτική του για την Κίνα, με βάση τη ξεκάθαρη εκτίμηση ότι η Κίνα υιοθετεί ολοένα και περισσότερο αντι-ισραηλινές θέσεις.

Άρθρο του Εφραίμ Ινμπάρ -προέδρου του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ και επικεφαλής του προγράμματος Στρατηγικής, Διπλωματίας και Ασφάλειας στο Shalem College.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το αποκαλυπτικό για την Τουρκία κόστος για την αναβάθμιση των Eurofighter / F-16V συν… “αστάθμητα”

EF-2000 Typhoon (Eurofighter): Γιατί η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να το αγοράσει αλλά το χρησιμοποιεί – Τα δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με την...

Το BAZAAR με τα EUROFIGHTER θα διαλύσει την ΕΕ και στο τέλος η Τουρκία ή θα πάρει τα α/φ F-16, ή θα…

Eurofighter bazaar – Η Τουρκία ανακατεύει άλλη μια φορά την τράπουλα και κάνει άνω – κάτω την αμήχανη Δύση! Ο ντροπιαστικός για μία χώρα...

ΝΑΤΟ: Γεραπετρίτης και Μπλίνκεν επιβεβαιώνουν το άριστο επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ...

Το παρασκήνιο της σύγκρουσης στη Λατινική Αμερική

Η τρέχουσα σύγκρουση μεταξύ Βενεζουέλας και Γουιάνας πυροδοτήθηκε κυρίως από δύο γεγονότα. Η πρώτη ήταν η απόρριψη της αξίωσης της Βενεζουέλας από το Διεθνές Δικαστήριο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Εκλογές 2023: Πότε είναι το debate – Ώρα και κανάλι

Πότε είναι το debate για τις εκλογές 2023 - Ώρα και κανάλι Στην τελική ευθεία για το debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές 2023. Αντίστροφη μέτρηση...

Πανελλαδικές 2023: Βγήκαν οι βαθμολογίες – Πώς θα τις δείτε

Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023 σήμερα (29.6.2023) στις 12:40 από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Οι υποψήφιοι μπορούν να μάθουν...

Blue Horizon-Δολοφονία 36χρονου Αντώνη: Προφυλακιστέοι κρίθηκαν πλοίαρχος και ύπαρχος

Την προφυλάκιση του πλοίαρχου και του ύπαρχου του Blue Horizon για την δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά αποφάσισαν τα ξημερώματα...

Καβάλα: Σοκ με τη βίαιη δολοφονία 68χρονης κτηνοτρόφου – Πού στρέφονται οι έρευνες

Θάνατος-μυστήριο για μια 68χρονη κτηνοτρόφο στο Ποδοχώρι Παγγαίου στην Καβάλα, η οποία εντοπίστηκε νεκρή στο μαντρί της από τον ανιψιό της, την Παρασκευή (2/6). Από...