31.7 C
Athens
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Μια ανάσα από την υπογραφή της LOA η Ελλάδα – Απόφαση για ακόμη 20 F-35

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Για τον διπλασιασμό των υπερσύγχρονων μαχητικών που θα αποκτήσει η Ελλάδα κινείται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενώ επίκειται η έγκριση από τη Βουλή κι εν συνεχεία η αποστολή της υπογεγραμμένης LOA, που θα σημάνει και την εκκίνηση του προγράμματος.

Του Χρήστου Μαζανίτη-.enikos.gr

Αποφασισμένο να ενεργοποιήσει την option αγοράς για επιπλέον 20 F-35 φέρεται να είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατόπιν εισήγησης του ΓΕΑ, όπως αποκάλυψε η Realnews της Κυριακής. Ο στόχος είναι να φτάσει η Πολεμική Αεροπορία να επιχειρεί με συνολικά δύο μοίρες μαχητικών 5ης γενιάς, έως το 2035.

Η απόκτηση των επιπλέων υπερσύγχρονων αεροσκαφών αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα της ηγεσία της νέας στρατηγικής που έχει η Πολεμικής Αεροπορίας, οι επιτελείς της οποίας θέλουν να γυρίσουν σελίδα και να μην επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος. Η νέα στρατηγική κινείται προς τρεις παράλληλες κι αλληλένδετες κατευθύνσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την προμήθεια μαχητικών νέας γενιάς, δημιουργώντας έτσι έναν συμπαγή στόλο 3 τύπων, δηλαδή F-16 Viper, Rafale και F-35. Κατά δεύτερον, έχει αποφασιστεί να γίνεται τακτική αναβάθμιση των ιπτάμενων μέσων κάθε 15 έτη, ενώ τέλος προγραμματίζεται η συνεχής συντήρηση και υποστήριξη με σταθερή ροή ανταλλακτικών ώστε να διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα οι διαθεσιμότητες των αεροσκαφών και να μην οδηγηθούν πανάκριβες μονάδες στην απαξία.

Έτσι, στο πλαίσιο της πρώτης κατεύθυνσης, ο κύβος ερρίφθη ώστε όταν το 2030 θα αρχίσουν να εντάσσονται στην 117 Πτέρυγα Μάχης τα πρώτα μαχητικά 5ης γενιάς, η Ελλάδα να ενεργοποιήσει την προαίρεση από την αμερικανική πλευρά για την παραγγελία επιπλέον 20 μαχητικών. Έχει υπολογιστεί ότι όταν αρχίσει η καταβολή δόσεων της νέας παραγγελίας θα έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή της πρώτης, με αποτέλεσμα να μην επηρεαστεί ο προϋπολογισμός άλλων προγραμμάτων.

- Advertisement -

Έτσι, με την απόκτηση των επιπλέον είκοσι F-35, η ΠΑ θα έχει ως το 2035 συνολικά 40 μαχητικά 5ης γενιάς, 40 αεροπλάνα Rafale και 121 Viper. Σημειώνεται ότι Rafale και Viper χαρακτηρίζονται ως μαχητικά «γενιάς 4,5». Αυτό που θα δημιουργηθεί είναι ένας συνολικός στόλος τουλάχιστον 200 μαχητικών, που θα καθιστούν την Ελλάδα ως μία από τις ισχυρότερες αεροπορικές δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής.

μαχητικό

Στη Βουλή

Το θέμα απόκτησης των πρώτων 20 μαχητικών 5ης γενιάς από την Ελλάδα πρόκειται να κλείσει εντός των επόμενων εβδομάδων – ίσως και ημερών, οπότε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας αναμένεται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τη σχετική σύμβαση, η οποία θα πρέπει να έχει σταλεί υπογεγραμμένη στις ΗΠΑ έως τις 24 Ιουλίου. Παράλληλα – κατά πλήρη επιβεβαίωση της Realnews – θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή και την διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη ναυπήγηση στην Ελλάδα των υπερσύγχρονων φρεγατών Constellation, οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τύποις φρεγάτες 5ης γενιάς, αφού θα φέρουν εξελιγμένα συστήματα και θα μιλούν την ίδια γλώσσα με τα F-35.

Το κόστος απόκτησης των πρώτων είκοσι F-35 για την Ελλάδα θα ανέλθει στο τελικό ποσό των 3,54 δισ. ευρώ και σε αυτά τα χρήματα περιλαμβάνονται επιπλέον 2 κινητήρες, 2 εξομοιωτές καθώς και τα κόστη μετάβασης στελεχών της ΠΑ στο Fort Worth του Τέξας στις ΗΠΑ, όπου θα εκπαιδευτούν. Στην τιμή περιλαμβάνεται και η υποστήριξη για 4+3 χρόνια, κάτι που καλύπτει την «τρίτη κατεύθυνση» που έχει ορίσει στη νέα της στρατηγική η ηγεσία της ΠΑ.

Στην τιμή δεν περιλαμβάνονται οπλικά συστήματα, κι αυτό όχι γιατί θα έρθουν άοπλα. Αντιθέτως, πιστοποιούνται στην κατασκευάστρια εταιρεία οι πύραυλοι αέρος – αέρος METEOR που ήδη διαθέτει η ΠΑ για τα Rafale και είναι ότι πιο σύγχρονο και δυνατό σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ υπό σκέψη είναι η παραγγελία και μερικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ονομαστικής ακτίνας δράσης έως 500 χλμ. Παράλληλα υπάρχουν και οι συλλογές JDAM, που μετατρέπουν τις «χαζές» σε «έξυπνες» βόμβες, κάτι που ήδη έχουν δοκιμάσει επί του πεδίου οι Ισραηλινοί.

Μέσα στον Ιούλιο, αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης για την αγορά των είκοσι F-35 με τους Αμερικανούς, η ΠΑ αναμένεται να προχωρήσει στην προκήρυξη όλων των σχετικών διαγωνισμών για την αναβάθμιση της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα, που θα μετατραπεί στη φωλιά των «φαντασμάτων του Αιγαίου» αντικαθιστώντας τα εμβληματικά F-4 Phantom, τα οποία φέτος συμπληρώνουν 50 χρόνια υπηρεσίας στην ΠΑ .

Ανάμεσα στις αναβαθμίσεις, που δεν περιλαμβάνουν μόνο καλύτερες εγκαταστάσεις για το προσωπικό και κτήρια με τεχνικό εξοπλισμό κλπ, προβλέπονται νέα «καταφύγια» για τα αεροπλάνα, νέοι δρόμοι αλλά και ολοκαίνουρια πίστα απογειώσεων και προσγειώσεων.

Ο λόγος που θα τρέξουν οι διαδικασίες άμεσα είναι ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη με την προμήθεια των Rafale, όπου ουσιαστικά πρώτα ήρθαν τα μαχητικά και μετά ξεκίνησαν τα έργα υποστήριξης και φιλοξενίας τους, αφού η Τανάγρα ήταν ανέτοιμη τεχνικά. Τα λάθη έγιναν μαθήματα και πλέον όλα κινούνται βάσει συγκεκριμένου προγράμματος.

Ήδη, όλες αυτές οι λεπτομέρειες περνούν από σχετικό έλεγχο. Όπως είχαμε αποκαλύψει από τον περασμένο Φεβρουάριο στην “R”, δίπλα από το γραφείο του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη, έχει δημιουργηθεί ξεχωριστό γραφείο το οποίο έχει στελεχωθεί με προσωπικό που απασχολείται αποκλειστικά με την πρόοδο του προγράμματος των νέων μαχητικών και αναφέρεται απευθείας στον ίδιο.

Πάντως, μία πρώτη γεύση από F-35 αναμένεται να λάβει η Ελλάδα τον προσεχή Σεπτέμβριο, που διοργανώνει την μεγάλη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ Ramstein Flag, στην Ανδραβίδα, όπου αναμένεται να προσγειωθούν τουλάχιστον 15 F-35 από χώρες – μέλη της Συμμαχίας.

Αναβαθμισμένες δυνατότητες

Όπως είχαμε δημοσιεύσει κι επιβεβαίωσε ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του, η Ελλάδα πρόκειται να προμηθευτεί την νέα έκδοση του F-35, το Block 4, το οποίο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο εξέλιξης. Πριν από λίγο καιρό ξεκίνησαν στις ΗΠΑ οι δοκιμές του πρωτότυπου F-35 με αριθμό ουραίου το AF-7, στη διαμόρφωση Technology Refresh 3 (TR-3).

Το TR-3 παρέχει την υπολογιστική ιπποδύναμη για την υποστήριξη των αναβαθμισμένων δυνατοτήτων που έχει ο τύπος Block 4 του F-35. Σε αυτές τις δυνατότητες συμπεριλαμβάνονται οι νέες σουίτες αισθητήρων, περισσότερα όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας, οι βελτιωμένες λειτουργίες ηλεκτρονικού πολέμου, πιο ισχυρή σύντηξη δεδομένων και αυξημένη διαλειτουργικότητα μεταξύ πλατφορμών. Αυτές οι δυνατότητες παρέχουν στο TR-3 πλεονέκτημα μάχης για να αναγνωρίζει, να παρακολουθεί, να εμπλέκεται και να επιβιώνει ενάντια σε προηγμένες αεροπορικές, επίγειες επιθέσεις και κυβερνοαπειλές. Το TR-3 φέρει μεγάλη αναβάθμιση στην επεξεργαστική ισχύ του πυρήνα και στη χωρητικότητα μνήμης, γεγονός που θα επιτρέψει στο F-35 να «τρέχει» προηγμένο λογισμικό, γεμάτο με υπερσύγχρονες δυνατότητες πολεμικής μάχης, καθιστώντας το μια εξελιγμένη ιπτάμενη πλατφόρμα που διαμοιράζει πληροφορίες και ρόλους.

Αν και το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως οι δοκιμές δεν έχουν ολοκληρωθεί για το TR-3, εκτιμάται ότι έως τον Ιούλιο θα έχουν επιλυθεί τα όποια τεχνικά ζητήματα έχουν προκύψει και θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην παραγωγή και ταυτόχρονα την αναβάθμιση 149 F-35 προηγούμενης γενιάς.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο ΚΥΣΕΑ F-35 και μη επανδρωμένα ελικόπτερα

Σταύρος Ιωαννίδης-kathimerini.gr Δύο κύρια εξοπλιστικά προγράμματα περιλαμβάνει η ατζέντα του ΚΥΣΕΑ που, κατά πάσα πιθανότητα, θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη. Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στην «Κ»...

Αποκλειστικό – ”Απασφάλισε” ο ”πατέρας” της ”Γαλάζιας Πατρίδας”: ”Τουρκική η Ζουράφα”!

Τι αναφέρει ο τουρκικός Τύπος και ο γνωστός Γιατζϊ: ''Επίθεση από σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής δέχθηκε τουρκικό αλιευτικό που ψάρευε στα χωρικά ύδατα του...

Σημαντική εξέλιξη: Διμερείς διαβουλεύσεις με έμφαση στην αμυντική βιομηχανία μεταξύ των γενικών διευθυντών ΓΔΠΕΑΔΣ Ελλάδας – Ινδίας

Η ενίσχυση των διμερών και αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, περιλαμβανομένης της αμυντικής βιομηχανίας, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν πρόσφατα στο Νέο Δελχί...

Aποκλειστικά βίντεο του Directus: Συνθήματα για την ”Τσαμουριά” από τον Κοσοβάρικο Στρατό!

Η χώρα μας δέχεται το τελευταίο διάστημα διαρκώς επιθέσεις από Τουρκία,Αλβανία, Σκόπια και τώρα από το Κόσοβο. Σε βίντεο που βρήκαμε σε Τικ Τοκ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοβαρή καταγγελία Μασκ: Η Κομισιόν ήθελε «μυστική συμφωνία» με το Χ για λογοκρισία χρηστών

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο μεγιστάνας ιδιοκτήτης του Χ, της Tesla και της Space X, Έλον Μασκ, σε βάρος της Κομισιόν. Περνώντας στην αντεπίθεση μετά...

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Αχαΐα, νοτιοανατολικά της Πάτρας – Eίχε εστιακό βάθος 6,3 χιλιόμετρα

Σεισμός με μέγεθος 4,4 Ρίχτερ έγινε το βράδυ της Παρασκευής στις 22:26 νοτιοανατολικά της Πάτρας. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός...

Η μονομερής προσπάθεια της Κίνας να αλλάξει το status quo των χωρών της Νότιας Ασίας

Ο ποταμός Shaksgam βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της λεκάνης απορροής Karakoram και βρίσκεται στο στρατηγικό σταυροδρόμι μεταξύ του παγετώνα Siachen, του Aksai Chin...

Οι τρομοκρατικές τακτικές του Πακιστάν προκαλούν αναταραχή στο J&K και στο Punjab – Οι Σιχ απαιτούν αυστηρή δράση

Σε μια ισχυρή και παθιασμένη απάντηση στην πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Kathua του Τζαμού και Κασμίρ, ο αρχηγός των Σιχ του Εθνικού Προέδρου...