18.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Η Ινδία έρχεται στην Α. Μεσόγειο: Σημαντικές οικονομικές συμφωνίες ανάμεσα σε Λευκωσία-Ν.Δελχί

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Ο Ινδός ΥΠΕΞ απευθύνθηκε σε εκδήλωση για την επιχειρηματική κοινότητα στη Λεμεσό, Κύπρο, όπου μίλησε για την διεύρυνση διμερών οικονομικών σχέσεων Ινδίας-Κύπρου.

Τονίστηκαν 7 τομείς για τους οποίους θα εργαστούν Κύπρος και Ινδία:
1.Οικονομικά
2.Ναυτιλία
3.Τουρισμός
4.Οικονομία της γνώσης
5.Ροές κινητικότητας
6.Προγράμματα τρίτων χωρών
7.Μεσογειακή συνεργασία

”Αυτή η περιφέρεια θα βλέπει πιο πολύ την Ινδία στο μέλλον και η σχέση μας με την Κύπρο θα αποτελέσει άγκυρα στις προσπάθειες μας,” ανέφερε ο Ινδός ΥΠΕΞ.

Αναλυτικά:

Χαιρετίζοντας το επιχειρηματικό και οικονομικό φόρουμ Κύπρου – Ινδίας, που πραγματοποιείται στη Λεμεσό, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε επίσης στις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

- Advertisement -

Όπως είπε, η αύξηση του κυπριακού ΑΕΠ για το 2022 αναμένεται να είναι περίπου 5,7% και η πρόβλεψη για το 2023 είναι περίπου 3%, αντανακλώντας την αυξημένη παγκόσμια αβεβαιότητα. «Είναι λοιπόν σαφές ότι η οικονομία της Κύπρου είναι σταθερή και εργάζεται συνεχώς για τη βελτίωση του επιχειρηματικού της κλίματος», σημείωσε.

Παρουσιάζει, πρόσθεσε, «πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις σε όλους τους τομείς και από την πλευρά μας, δεσμευόμαστε σθεναρά να συνεργαστούμε με την Ινδία, με στόχο να ενισχύσουμε τη σημαντική μας εταιρική σχέση, πολιτική και οικονομική, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο».

Ο κ Κασουλίδης έκανε λόγο για σειρά από τομείς με αναξιοποίητες δυνατότητες συνεργασίας στο εμπόριο και τις επενδύσεις όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η επιστήμη και η τεχνολογία, οι ΤΠΕ, η έρευνα και η καινοτομία, τα φαρμακευτικά προϊόντα, η ναυτιλία, ο τουρισμός και η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.

«Ταυτόχρονα, αναγνωρίζεται το μεγάλο περιθώριο περαιτέρω συνεργασίας όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας. Από αυτή την άποψη, υποστηρίζουμε τη δυναμική στις διαπραγματεύσεις της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ – Ινδίας. Η Κύπρος είναι μια ισχυρή φωνή εντός της ΕΕ της σημασίας και της ανάγκης να ενισχυθούν αισθητά οι σχέσεις ΕΕ – Ινδίας», ανέφερε.

Όπως είπε, παρά τις δυσκολίες, τον πόλεμο και την πανδημία, η κυπριακή οικονομία δείχνει σημάδια σταθερής ανάπτυξης και παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική της για υγιή δημόσια οικονομικά και συνεχείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Σημειώνεται ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομικής μας πολιτικής, είναι η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της χώρας, υποστηριζόμενη μέσω χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις παραδοσιακά «εξαίρετες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ινδίας «που στηρίζονται σε κοινές ιστορικές εμπειρίες. Παράμετροι όπως η καταπολέμηση της αποικιοκρατίας και η αμοιβαία προσήλωση στις παγκόσμιες αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρηνικής επίλυσης διαφορών και του κράτους δικαίου, έφεραν τον λαό μας πιο κοντά και εδραίωσαν τα θεμέλια της ισχυρής μας σχέσης».

Όπως είπε, η Ινδία είναι βασικός παίκτης στον πολιτικό και οικονομικό τομέα. Διαδραματίζει σημαντικό και σταθεροποιητικό ρόλο στη γειτονιά της Νότιας Ασίας, δίνοντας το παράδειγμα με τη στάση της ώστε να επικρατήσουν η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία. Στο ίδιο πνεύμα, η Ινδία τάχθηκε σταθερά υπέρ της επανένωσης της Κύπρου μέσω μιας συνολικής διευθέτησης σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Χαιρετίζοντας το φόρουμ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμιανιά Τζαϊσανκάρ αναφέρθηκε στην εγκάρδια υποδοχή που είχε στην Κύπρο και στο εύρος των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες συμπληρώνουν 60 χρόνια. Όπως είπε, η έννοια των μεγάλων και μικρών χωρών είναι ξεπερασμένη τη σύγχρονη εποχή και ότι η Κύπρος αναπτύσσει στην Ινδία επενδυτική δραστηριότητα, πολύ μεγαλύτερη από το μέγεθος της.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τζαϊσανκάρ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις οικονομικές δραστηριότητες μεταξύ των δύο χωρών. Όπως είπε, η Κύπρος είναι ένας από τους μεγαλύτερες επενδυτές στην Ινδία με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 12 δισ. δολάρια. Υπέδειξε ότι παρά το γεγονός της ρευστής κατάστασης που έχει δημιουργήσει η πανδημία και οι διεθνείς εξελίξεις, το διμερές εμπόριο απέφερε πέρσι 214 εκ. δολάρια. «Ξέρω ότι έχουμε καταγράψει υψηλότερα νούμερα στο παρελθόν. Είμαι πολύ σίγουρος ότι θα το κάνουμε ξανά» ανέφερε.

Αναφέρθηκε στις ευκαιρίες για αμφότερες επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς των φαρμακευτικών ειδών, την εμπορεία σιδήρου, χάλυβα, κεραμικά αλλά και προϊόντα τεχνολογίας. «Πιστεύω ότι η τεχνολογική πρόοδος και η πρόοδος στις υποδομές που έχουμε σημειώσει τα τελευταία χρόνια στη χώρα δημιούργησε σαφώς μεγαλύτερη όρεξη στον κόσμο για επενδύσεις στην Ινδία. Έχουν αυξηθεί επίσης οι δικές μας δυνατότητες για επενδύσεις σε διάφορους τομείς του εμπορίου και της οικονομίας», είπε.

Το φόρουμ χαιρέτισε και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χώρων στον τομέα της Ναυτιλίας. Όπως είπε είναι χιλιάδες οι Ινδοί ναυτικοί που εργάζονται στα υπό Κυπριακή σημαία πλοία και που αγγίζουν το ποσοστό του 15% των εργαζομένων σ’ αυτά.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στο ρόλο της Κύπρου στον επαναπατρισμό πολλών Ινδών ναυτικών την περίοδο της πανδημίας και τις σαράντα χιλιάδες εμβολιασμούς ναυτικών κατά της Covid που έγιναν μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην πράσινη οικονομία και στις προσπάθειες που γίνονται στον τομέα της ναυτιλίας, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της Ινδίας στην κλιματική αλλαγή. «Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως, και πιστεύουμε, ότι πρέπει να γίνει αυτή η αλλαγή στη νοοτροπία», σημείωσε.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Iαπωνία: ”Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας περιγράφονται ως η μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση στον Ινδο-Ειρηνικό

Η Κίνα αμφισβητεί την πρόσφατη αξιολόγηση της Ιαπωνίας για την απειλή που αποτελεί για την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού από το Πεκίνο, απορρίπτοντάς την ως απειλή...

Η Ρωσία «φορτώνει» τα σύνορα της με την Φινλανδία με πυραύλους Ισκαντέρ

«Εύφλεκτο» παραμένει το κλίμα στην Ευρώπη με τις κινήσεις «ψυχολογικού πολέμου» μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας να συνεχίζονται. Μετά την προειδοποίηση της Ρωσίας στην Πολωνία ότι θα αποτελέσει...

Αποκλειστικό-Η Κίνα αλλάζει δόγμα!-Επικεντρώνεται στο διάστημα, τον κυβερνοχώρο & στον ηλεκτρονικό πόλεμο-Παγκόσμιος κίνδυνος

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διέταξε τη μεγαλύτερη αναδιοργάνωση του στρατού του έθνους από το 2015, σε μια κίνηση που επηρεάζει τη δύναμη που...

Αποκλειστικό: Η Τουρκία ετοιμάζει νέο πόλεμο κατά των Κούρδων-”Αφωνία” Δύσης-Τι συμφώνησαν Αγκυρα-Βαγδάτη

Τουρκία και Ιράκ υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, με σημαντικότερα την από κοινού καταπολέμηση από τις δύο χώρες των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Iαπωνία: ”Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας περιγράφονται ως η μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση στον Ινδο-Ειρηνικό

Η Κίνα αμφισβητεί την πρόσφατη αξιολόγηση της Ιαπωνίας για την απειλή που αποτελεί για την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού από το Πεκίνο, απορρίπτοντάς την ως απειλή...

Οι διαδικτυακές απάτες από κινεζικές ομάδες επηρεάζουν πολλές χώρες

Οι διαδικτυακές απάτες που έχουν αποκαλυφθεί παγκοσμίως τους τελευταίους μήνες είχαν έναν κοινό σύνδεσμο. είναι η εμπλοκή κινεζικών στοιχείων. Πολλές χώρες έχουν συλλάβει, συλλάβει...

Πτώση των κινεζικών επενδύσεων στην Αυστραλία: Προκλήσεις και αλλαγές στην παγκόσμια δυναμική

Μια έκθεση της KPMG και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ αποκάλυψε σημαντική πτώση στις κινεζικές επενδύσεις στην Αυστραλία το 2023. Σε σύγκριση με το 2022,...

Declining Chinese Investment In Australia: Challenges And Shifts In Global Dynamics

A report by KPMG and the University of Sydney revealed a significant drop in Chinese investment in Australia during 2023. Compared to 2022, the...