12.4 C
Athens
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

G42, μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης – Oι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως κάνει δουλειές με την Κίνα

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Όταν ο μυστικός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχης Tahnoon bin Zayed, επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο τον Ιούνιο, ο Αμερικανός ομόλογός του, Jake Sullivan, έθεσε ένα λεπτό ζήτημα: G42, μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που ελέγχεται από τον σεΐχη που πιστεύουν Αμερικανοί αξιωματούχοι κρύβει την έκταση της δουλειάς της με την Κίνα.

Δημόσια, η εταιρεία ανακοίνωσε την εκπληκτική ανάπτυξή της με έναν σταθερό ρυθμό ανακοινώσεων. Έχουν συμπεριλάβει συμφωνίες με ευρωπαϊκούς φαρμακευτικούς κολοσσούς όπως η AstraZeneca και μια συμφωνία 100 εκατομμυρίων δολαρίων με μια εταιρεία της Silicon Valley για την κατασκευή αυτού που οι εταιρείες καυχιούνται ότι θα είναι ο «μεγαλύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο». Τον περασμένο μήνα, το G42 ανακοίνωσε μια συνεργασία με το OpenAI, τον δημιουργό του ChatGPT.

Αλλά σε απόρρητα αμερικανικά κανάλια πληροφοριών, υπήρξαν περισσότερες ανησυχητικές αναφορές για την εταιρεία. Η C.I.A. και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις σχετικά με τη συνεργασία της G42 με μεγάλες κινεζικές εταιρείες που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν απειλές για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της Huawei, του τηλεπικοινωνιακού γίγαντα που τελεί υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι το G42 θα μπορούσε να είναι ένας αγωγός μέσω του οποίου η προηγμένη αμερικανική τεχνολογία μεταφέρεται στις κινεζικές εταιρείες ή στην κυβέρνηση. Οι αναφορές πληροφοριών έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι οι συναλλαγές του G42 με κινεζικές εταιρείες θα μπορούσαν να αποτελέσουν αγωγό για να πάρουν τα γενετικά δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών και άλλων στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν τις εκθέσεις.

Η C.I.A. Παρήγαγε ακόμη και ένα απόρρητο προφίλ του Peng Xiao, του διευθύνοντος συμβούλου της G42, ο οποίος σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες και παραιτήθηκε από την αμερικανική υπηκοότητα για μια υπηκοότητα των Εμιράτων, λένε αμερικανοί αξιωματούχοι. Τα συμπεράσματα της C.I.A. έγγραφα σχετικά με τον κ. Xiao είναι ασαφή.

- Advertisement -

Κατά τη συνάντηση του Λευκού Οίκου τον Ιούνιο με τον Σεΐχη Tahnoon και σε άλλες συζητήσεις του περασμένου έτους, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέφρασε ανησυχίες για την ηγεσία της εταιρείας και πίεσε ώστε η G42 να διακόψει τους δεσμούς της με κινεζικές εταιρείες και οποιουσδήποτε οργανισμούς, σύμφωνα με δώδεκα άτομα που γνωρίζουν την συζητήσεις. Οι Αμερικανοί έχουν επισημάνει ακόμη και την προοπτική κυρώσεων κατά της εταιρείας των Εμιράτων. Οι ανησυχίες της κυβέρνησης Μπάιντεν για το G42 και την εκστρατεία πίεσης με τα Εμιράτα αναφέρονται εδώ για πρώτη φορά.

Όσον αφορά τις ευαίσθητες αναδυόμενες τεχνολογίες, τα Εμιράτα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στους ομολόγους τους στα Εμιράτα.

Για χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να περιορίσουν την επιρροή της Κίνας στη Μέση Ανατολή και Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι κινεζικές προσπάθειες να χτίσουν στρατιωτικές βάσεις και να πουλήσουν όπλα στην περιοχή αποτελούν επείγουσες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Σήμερα, ωστόσο, υπάρχει ένα νέο όριο σε αυτή την προσπάθεια: αμβλύνοντας τις φιλοδοξίες της Κίνας να κερδίσει την υπεροχή στις τεχνολογίες αιχμής του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων, του κβαντικού υπολογισμού, του cloud computing, της υποδομής επιτήρησης και της γονιδιωματικής έρευνας.

Το G42 βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του αγώνα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν για σημάδια προόδου, αλλά αρνούνται να συζητήσουν λεπτομέρειες των συνομιλιών, στις οποίες συμμετείχαν ο Λευκός Οίκος και διάφορες υπηρεσίες. Έχουν λάβει χώρα επί μήνες στην Ουάσιγκτον και στο Άμπου Ντάμπι, την πρωτεύουσα των Εμιράτων, όπου και ο William J. Burns, η C.I.A. διευθυντής και η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο συζήτησαν το θέμα με τα Εμιράτα κατά τη διάρκεια διαφορετικών ταξιδιών φέτος. Ο Tarun Chhabra, ανώτερος διευθυντής τεχνολογίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες με αξιωματούχους στο Άμπου Ντάμπι.

Αυτό το άρθρο βασίζεται σε συνεντεύξεις με Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, αναλυτές τεχνολογίας και Αμερικανούς και ξένους επιχειρηματίες, ορισμένοι από τους οποίους συμφώνησαν να μιλήσουν μόνο υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαίσθητης διπλωματίας σχετικά με το G42.

Η εταιρεία αποτελεί κορωνίδα για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία χτίζουν μια βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης ως εναλλακτική λύση στο εισόδημα από το πετρέλαιο. Η μικρή αλλά ισχυρή χώρα της Μέσης Ανατολής, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ, καλλιεργεί επίσης στενότερους δεσμούς με την Κίνα και τη Ρωσία, εν μέρει για να μειώσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον κύριο στρατιωτικό εταίρο και προμηθευτή όπλων των Εμιράτων.

Προς το παρόν, δεν είναι σαφές εάν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν μοιραστεί τις ανησυχίες τους σχετικά με το G42 με αμερικανικές εταιρείες που έχουν συνεργασίες μαζί του.

Οι αμερικανικές προσπάθειες να ελέγξουν και να περιορίσουν τις δραστηριότητες του G42 είναι εμβληματικές του θολού κόσμου στον οποίο λειτουργούν οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ στον ευρύτερο σκιώδη πόλεμο κατασκοπείας τους με την Κίνα. Καθώς ο ανταγωνισμός των υπερδυνάμεων εντείνεται, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ βασίζονται στη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών για να βοηθήσουν στην αποτροπή των προσπαθειών της Κίνας να κάνει τεχνολογικές προόδους που θα διαβρώσουν το στρατιωτικό πλεονέκτημα της Αμερικής.

Ο Γιούσεφ Αλ Οτάιμπα, ο πρεσβευτής των Εμιράτων στην Ουάσιγκτον, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η G42 απέρριψε αίτημα για συνέντευξη με τον κ. Xiao, τον διευθύνοντα σύμβουλό της, και δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνεργασίες της με συγκεκριμένες κινεζικές εταιρείες ή σχετικά με τις ανησυχίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με αυτές. Σε μια δήλωση στους New York Times, ο Talal Al Kaissi, ανώτερο στέλεχος της εταιρείας, είπε ότι η εταιρεία είχε συνεργαστεί «με διάφορους διεθνείς παίκτες τεχνολογίας από όλο τον κόσμο». Σημείωσε ότι ξεκίνησε συζητήσεις με τη Microsoft στα τέλη του περασμένου έτους για να προσπαθήσει να αντικαταστήσει τη στοίβα τεχνολογίας ή την υποδομή της. Φέτος, είπε, αποφάσισε να ανατρέξει στις αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Cerebras και Nvidia, για την αναβάθμιση ενός υπερυπολογιστή και τη μετατόπιση από τον «προμηθευτή τεχνολογίας παλαιού τύπου, ο οποίος περιελάμβανε κινεζικό υλικό».

Η εταιρεία διασφαλίζει ότι οι λειτουργίες και οι αδειοδοτημένες τεχνολογίες «παραμένουν σε πλήρη συμμόρφωση» με τους κανονισμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ και συνομιλεί με τις αμερικανικές υπηρεσίες για να παραμείνουν ευθυγραμμισμένες με αυτούς, είπε. «Συνεργάζεται με κορυφαίες εταιρείες και ιδρύματα με κοινές αξίες και αναπτύσσει υπεύθυνη A.I. λύσεις», πρόσθεσε.

«Το απόλυτο ερώτημα της ζωής»
Το όνομα του G42 προέρχεται από το “The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy”, τη σειρά επιστημονικής φαντασίας του Douglas Adams, στην οποία ο αριθμός 42 αντιπροσωπεύει την απάντηση στο “απόλυτο ερώτημα της ζωής, του σύμπαντος και των πάντων”. (Το G σημαίνει ομάδα.)

«Σαράντα δύο είναι πραγματικά η αποστολή μας», είπε ο κ. Xiao σε ένα διαφημιστικό βίντεο για την εταιρεία πέρυσι. «Σε εκείνο το καταπληκτικό βιβλίο, το 42 ήταν η απάντηση στο νόημα της ζωής».

Στο πλαίσιο αυτής της ευρείας αποστολής, το G42 περιλαμβάνει ένα επενδυτικό ταμείο τεχνολογίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα A.I στην αραβική γλώσσα. μοντέλο, μια πλατφόρμα τεχνολογίας ταλέντων, μια εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης, ένα πρόγραμμα αλληλουχίας γονιδιώματος και πολλά άλλα. Οι επενδύσεις του G42 στο εξωτερικό περιλαμβάνουν αγορά 100 εκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές του τρέχοντος έτους μετοχών της ByteDance, της κινεζικής εταιρείας που είναι η μητρική του TikTok, της δημοφιλούς εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με αναφορά του Bloomberg News.

Σε ένα διαφημιστικό βίντεο, ο κ. Xiao είπε ότι πίστευε ότι ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στον ανθρώπινο πολιτισμό θα ήταν «πολύ πιο βαθύς από τη φωτιά, τον ηλεκτρισμό ή ακόμα και το διαδίκτυο».

Εκτός από τις συνεργασίες με κινεζικές εταιρείες, η G42 έχει επίσης υπογράψει συμφωνίες με αμερικανικές εταιρείες, όπως η Microsoft και η Dell Technologies.

Ο κ. Xiao έχει εντυπωσιάσει ορισμένους από τους Αμερικανούς συνεργάτες του.

«Είναι οραματιστής», είπε ο Andrew Feldman, ο διευθύνων σύμβουλος της Cerebras, η Silicon Valley A.I. εταιρεία που συνεργάζεται με το G42 για το έργο υπερυπολογιστή. «Είναι γνώστης και στοχαστικός. Βρήκα κάποιον με κοινό όραμα».

Εκτός από τη δουλειά της με το G42, η Cerebras έχει αρκετές συμβάσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων με το Ερευνητικό Εργαστήριο της Πολεμικής Αεροπορίας και το Υπουργείο Ενέργειας, σύμφωνα με δημόσια αρχεία και τον κ. Feldman.

Ο κ. Φέλντμαν είπε ότι εξεπλάγη όταν άκουσε για τις ανησυχίες της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με το G42 και είπε ότι κανένας Αμερικανός αξιωματούχος δεν έχει εκφράσει αυτές τις ανησυχίες σε αυτόν ή σε άλλους αξιωματικούς της Cerebras.

Η OpenAI και η Microsoft αρνήθηκαν να σχολιάσουν και η Dell είπε: «Συμμορφωνόμαστε με τους παγκόσμιους κανονισμούς και δεν έχουμε τίποτα επιπλέον να προσθέσουμε».

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενετικά δεδομένα
Ο Sheikh Tahnoon, ο έμμονος πρόεδρος της εταιρείας με τα γυαλιά ηλίου, είναι ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες των Εμιράτων. Ακόμη και σε ένα κράτος όπου ανώτεροι αξιωματούχοι κατέχουν συχνά πολλαπλές θέσεις, ο Σεΐχης Ταχνούν, ένας αδελφός του προέδρου των Εμιράτων, ξεχωρίζει. Εκτός από την επίβλεψη ενός μυστικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων που ονομάζεται “International Holding Company” – η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία της χώρας – ο Sheikh Tahnoon είναι επίσης ο αναπληρωτής κυβερνήτης του εμιράτου του Άμπου Ντάμπι και επικεφαλής ενός κρατικού επενδυτικού ταμείου 853 δισεκατομμυρίων δολαρίων. (Ένα άλλο οικογενειακό κρατικό επενδυτικό ταμείο, το Mubadala, έχει μερίδιο στο G42.)

Ο κ. Xiao είναι μέρος των εγχειρημάτων του Sheikh Tahnoon εδώ και αρκετό καιρό και αρκετές από τις προηγούμενες συνεργασίες έχουν προκαλέσει συναγερμό στις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Υπάρχουν πολύ λίγα για το ιστορικό του κ. Xiao στο διαδίκτυο, κάτι που είναι σπάνιο για έναν διευθύνοντα σύμβουλο μιας εξέχουσας εταιρείας. Η σελίδα του στο LinkedIn και τα εταιρικά του προφίλ αναφέρουν ότι απέκτησε πτυχίο στο Hawaii Pacific University και μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο George Washington τη δεκαετία του 1990, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα χρόνια του πριν από το κολέγιο.

Ο λογαριασμός του στο LinkedIn λέει ότι εργάστηκε από το 1999 έως το 2014 ως επικεφαλής τεχνολογίας για τη MicroStrategy, μια εταιρεία τεχνολογίας στη Βιρτζίνια. Έχει δώσει σπάνια ατομικές συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους, αλλά έχει κάνει κάποιες δημόσιες συνομιλίες. Μια διαδικτυακή ανάρτηση από την πρεσβεία της Κίνας στα Εμιράτα που τον αναφέρει χρησιμοποιεί το κινεζικό όνομα 肖鹏.

Πριν από τέσσερα χρόνια, μια εταιρεία με επικεφαλής τον κ. Xiao είχε αναλάβει τη λειτουργία μιας εφαρμογής κοινωνικών μέσων, ToTok, την οποία οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναγνώρισαν ως κατασκοπευτικό εργαλείο που χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση των Εμιράτων για να παρακολουθεί τις κινήσεις και τις συνομιλίες των χρηστών της. Κινέζοι μηχανικοί βοήθησαν στη δημιουργία της εφαρμογής.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την εφαρμογή, σύμφωνα με μια αξιολόγηση αμερικανικών πληροφοριών του 2019, αποθηκεύτηκαν από μια εταιρεία των Εμιράτων που ονομάζεται Pax AI, την οποία διηύθυνε ο κ. Xiao.

Ο Bill Marczak από το Citizen Lab, μια ομάδα ψηφιακών παρατηρητών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ερεύνησε τον αστερισμό των εταιρειών που ελέγχονται από τον Sheikh Tahnoon και τις αποκάλεσε «master classes στο συνδυασμό κρατικής εξουσίας και επιχειρήσεων».

«Επειδή το ToTok λειτούργησε τόσο καλά, η δημοτικότητά του απογειώθηκε μεταξύ των Εμιράτων και των επαφών τους στο εξωτερικό», είπε ο κ. Marczak. «Και δεδομένου ότι η κρυπτογράφηση της εφαρμογής δεν εμπόδισε την Ομάδα 42 να έχει πρόσβαση στις συνομιλίες των χρηστών ToTok, η εφαρμογή θα μπορούσε να έχει τροφοδοτήσει έναν τεράστιο όγκο χυμωδών δεδομένων πίσω στα Η.Α.Ε. νοημοσύνη.”

Ο κ. Marczak είπε ότι το G42 «φαίνεται ότι έχει απορροφήσει περιουσιακά στοιχεία και προσωπικό από την κινεζική εφαρμογή συνομιλίας YeeCall για να δημιουργήσει το ToTok». Μετά από έρευνα των New York Times για το ToTok το 2019, εκπρόσωποι της εταιρείας αρνήθηκαν ότι είχε κατασκευαστεί για να είναι κατασκοπευτικό εργαλείο.

Στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020, το G42 συνεργάστηκε με μια κινεζική εταιρεία βιοτεχνολογίας, την BGI Genomics, για τη διανομή των τεστ Covid-19 και η κυβέρνηση των Εμιράτων δώρισε δεκάδες χιλιάδες από τα τεστ στην Πολιτεία της Νεβάδα. Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους αξιωματούχους της Νεβάδα να μην διανείμουν τα τεστ από την ανησυχία ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να είναι ένα μυστικό τέχνασμα της κινεζικής κυβέρνησης για τη συλλογή γενετικών πληροφοριών για τους Αμερικανούς από τις δοκιμές, ανέφερε το Associated Press.

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν έβαλε θυγατρικές της BGI σε μαύρη λίστα του Υπουργείου Εμπορίου και είπε ότι η συλλογή και η ανάλυση γενετικών δεδομένων από τις εταιρείες «ενέχει σημαντικό κίνδυνο να συμβάλει στην παρακολούθηση και την επιτήρηση από την κυβέρνηση της Κίνας».

Τον Ιούνιο του 2020, ο κ. Xiao και οι ηγέτες των Εμιράτων ανακοίνωσαν ότι η G42 συνεργάζεται με τη Sinopharm, τον κινεζικό γίγαντα φαρμάκων, για να πραγματοποιήσει τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών για ένα εμβόλιο Covid-19. Αυτή η δίκη επεκτάθηκε και σε άλλα έθνη στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Μπαχρέιν, του οποίου ο διάδοχος μίλησε μέσω βίντεο με τον κ. Xiao και τον πρόεδρο της Sinopharm, σύμφωνα με διαδικτυακή ανάρτηση της πρεσβείας της Κίνας στο Μπαχρέιν.

Τον Μάρτιο του 2021, ο Wang Yi, υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, ανακοίνωσε σε μια επίσκεψη στα Εμιράτα ότι η G42 και η Sinopharm θα παράγουν το εμβόλιο στο Άμπου Ντάμπι.

Ένα από τα προηγούμενα εγχειρήματα του κ. Xiao, η Pegasus, υπέγραψε συμφωνία το 2017 με την Huawei για την ανάπτυξη τεχνολογιών παρακολούθησης για τις αστυνομικές δυνάμεις. Αυτή η εταιρεία ανήκε στην DarkMatter, μια εταιρεία πληροφοριών στον κυβερνοχώρο και χάκερ που απασχολεί πρώην κατασκόπους. Δεν είχε καμία σχέση με το περιβόητο λογισμικό υποκλοπής spyware που ονομάζεται επίσης Pegasus που αναπτύχθηκε από την NSO Group, μια ισραηλινή εταιρεία.

Φόρτιση στη Μέση Ανατολή
Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει κρύψει τις προθέσεις της να επεκτείνει το οικονομικό και στρατιωτικό αποτύπωμα της χώρας στη Μέση Ανατολή. Η εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ Κίνας και Η.Α.Ε. έχουν προκαλέσει ιδιαίτερο συναγερμό για τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Τα Emirates αγοράζουν τακτικά αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η χώρα έχει δείξει επίσης προθυμία να αγοράσει κινεζικό στρατιωτικό υλικό.

Η κυβέρνηση Τραμπ καλλιέργησε στενούς δεσμούς με τους ηγέτες των Εμιράτων, αλλά οι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας ήταν επιφυλακτικοί για τους αυξανόμενους δεσμούς των ΗΑΕ με την Κίνα. Σε αρκετούς αξιωματούχους δεν άρεσε το γεγονός ότι η Huawei παρείχε κύρια στοιχεία της τεχνολογικής υποδομής της χώρας. Αυτό το θέμα έγινε πιο επίμαχο αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν το 2020 να πουλήσουν προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στα Εμιράτα ως κίνητρο για να πείσουν τη χώρα να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι η τεχνολογία γύρω από αυτά τα αεριωθούμενα αεροπλάνα δεν θα πέσει στα χέρια των αντιπάλων. Περίπου αυτή την περίοδο, οι αμερικανικές υπηρεσίες άρχισαν να εξετάζουν πιο προσεκτικά τον κ. Xiao και το G42 λόγω του εξέχοντος ρόλου του στην τεχνολογία στα Εμιράτα. Το G42 άνοιξε γραφείο στο Ισραήλ μετά την ομαλοποίηση. (Η συμφωνία για τα F-35 τελικά δεν ολοκληρώθηκε.)

Στις αρχές της κυβέρνησης Μπάιντεν, Αμερικανοί αξιωματούχοι αντιμετώπισαν αξιωματούχους των Εμιράτων με δορυφορικές εικόνες που υποστήριξαν ότι έδειχναν ότι η Κίνα χτίζει μια στρατιωτική βάση στη χώρα. Από τότε, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, η Emirates ανέστειλε το έργο. Αξιωματούχοι των Εμιράτων επιμένουν ότι επρόκειτο για εμπορική κατασκευή λιμανιού.

Ακόμα, η C.I.A. αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει τακτικά ταξίδια στο Άμπου Ντάμπι για να παρουσιάσουν απόρρητες πληροφορίες στα Εμιράτα που ενισχύουν τις ανησυχίες των Αμερικανών για τους δεσμούς ασφάλειας και τεχνολογίας μεταξύ της Κίνας και των ΗΑΕ.

Τον Ιούνιο, λίγες μέρες αφότου αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εξέφρασαν ιδιωτικά ανησυχίες για την G42 στον αρχηγό εθνικής ασφάλειας των Εμιράτων, ο κ. Xiao ανέβηκε στη σκηνή ενός δημαρχείου σε ολόκληρη την εταιρεία για την πέμπτη επέτειο του G42.

Στην εκδήλωση, την οποία η εταιρεία ονόμασε «Supercharged», ο κ. Xiao είπε ότι η εταιρεία μόλις ξεκινούσε.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Κορσική ζητά ανεξαρτησία από τη Γαλλία

Οι Κορσικανοί, ζήτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία προβαίνοντας σε διαμαρτυρίες ώστε να ακουστούν στη διεθνή κοινότητα. Οι υποστηρικτές της νεοσύστατης εθνικής ενότητας υπέρ...

Διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Ρωσία και Γερμανία για τις ρωσικές υποκλοπές – «Θέλετε να μας πλήξετε» λέει το Βερολίνο

Διπλωματικό επεισόδιο φαίνεται να έχει ανακύψει ανάμεσα σε Μόσχα και Βερολίνο μετά τη σκληρή αντιπαράθεση με τη Γαλλία, για τη θέση του Εμανουέλ Μακρόν όσον αφορά...

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 ανεφοδιάστηκαν εν πτήση από γαλλικά αεροσκάφη τάνκερ!

Αεροσκάφη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποίησαν αποστολές εναέριου ανεφοδιασμού με αεροσκάφη τάνκερ Phenix. Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες της εν λόγω προμήθειας καυσίμων. Αντίστοιχα,...

Εξωφρενικό: Τούρκοι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να υποβάλουν αγωγές εναντίον Αμερικανών αξιωματούχων!

Αρκετοί Τούρκοι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να υποβάλουν αγωγές εναντίον Αμερικανών αξιωματούχων, που τους απειλούν με κυρώσεις για συναλλαγές με τη Ρωσία, όπως μεταφέρει η τουρκική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμιο κλειστού στίβου: Ο εκπληκτικός Εμμανουήλ Καραλής κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο

Δεύτερο μετάλλιο για την Ελλάδα στην αυλαία του Παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου που διεξάγεται στη Γλασκώβη. Μετά το χθεσινό χρυσό του Μίλτου Τεντόγλου στο μήκος,...

Η Κορσική ζητά ανεξαρτησία από τη Γαλλία

Οι Κορσικανοί, ζήτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία προβαίνοντας σε διαμαρτυρίες ώστε να ακουστούν στη διεθνή κοινότητα. Οι υποστηρικτές της νεοσύστατης εθνικής ενότητας υπέρ...

Stoiximan Super League: Η ώρα της κλήρωσης και τα κριτήρια ισοβαθμίας σε playoffs και playouts

Τη Δευτέρα (04/03) στις 15:00 θα διεξαχθεί η κλήρωση των playoffs και των playouts. Η πρώτη κλήρωση θα διεξαχθεί στις 15:00 και ένα τέταρτο...