12.4 C
Athens
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Επιστολική ψήφος: Μόνο για ευρωεκλογές ή δημοψηφίσματα, δεν ισχύει για τις βουλευτικές – Όλες οι λεπτομέρειες και οι δικλείδες ασφαλείας

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

τις λεπτομέρειες του μέτρου της επιστολικής ψήφου, που ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

Σε ποιους «στοχεύει» το μέτρο;

Το μέτρο μπορεί να ισχύει για όλους, όμως όπως ανέφερε και ο υφυπουργός Εσωτερικών ήρθε για να λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως: «Τα ΆμεΑ, οι εποχικοί εργαζόμενοι, εργαζόμενοι που δουλεύουν Κυριακές όπως στην εστίαση, εκείνοι που έχουν εφημερίδα» και φυσικά οι απόδημοι.

«Τι εννοούμε επιστολική ψήφος; Δυνατότητα στον εκλογέα να αποφασίσει αν θα ασκήσει το δικαίωμά του με φυσική παρουσία ή με επιστολή. Στο εξωτερικό θα γίνει μόνο με επιστολική ψήφο, η καταμέτρηση θα γίνει στις 19:00 το βράδυ της Κυριακής. Το πεδίο εμβέλειας αφορά ευρωεκλογές και εθνικά δημοψηφίσματα αλλά όχι προς το παρόν τις εθνικές εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Λιβάνιος.

Παράλληλα ο υφυπουργός, σημείωσε ότι οι Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων και εξεταστικής στα Πανεπιστήμια.

Αυτός είναι ο φάκελος της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές 2024 που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Πώς θα γίνεται η διαδικασία

«Οι απόδημοι, μπήκαν στο apodimoi.gov.gr, αντίστοιχη πλατφόρμα θα δημιουργηθεί και τώρα το epistoliki.gov.gr, θα μπαίνουν με τους κωδικούς taxisnet, θα γίνεται επαλήθευση του e-mail. Η προθεσμία για την εγγραφή θα κλείσει περίπου 40 μέρες πριν τις εκλογές. Είκοσι μέρες πριν τις εκλογές αρχίζουν και στέλνονται οι φάκελοι, έχουν κλείσει οι αιτήσεις και οι συνδυασμοί από τον Άρειο Πάγο.

- Advertisement -

Η αποστολή θα ξεκινήσει από το εξωτερικό. Η επιλογή των αναδόχων που θα αναλάβουν το έργο θα γίνει με δημόσια πρόσκληση».

Τι περιέχει ο φάκελος

«Τι περιέχει ο φάκελος; Πέντε πράγματα. Φάκελος επιστροφής, φάκελος ψηφοφορίας, ψηφοδέλτιο, οδηγίες και κατάλογος υποψηφίων και το έντυπο υπεύθυνης δήλωσης. Έχουν ανάγλυφο γνώρισμα για να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν με προφανείς ποινικές συνέπειες για κάποιον που θα το προσπαθήσει.

Ο εκλογέας συμπληρώνει τα στοιχεία του αποστολέα, η διεύθυνση παραλήπτη θα είναι τυπωμένη. Συμπληρώνει τα στοιχεία και με δική του ευθύνη για την έγκαιρη παραλαβή, το αποστέλλει. Η αποστολή από το υπουργείο θα γίνεται ατελώς, η επιστροφή θα είναι ατελώς για τον παραλήπτη εντός επικρατείας και θα εξετάσουμε με τους αναδόχους αν μπορεί να γίνει ατελώς και για τους εκτός επικρατείας».

Πώς θα είναι το ψηφοδέλτιο της επιστολικής

«Είναι διαφορετικό ψηφοδέλτιο. Εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε ελληνικές εκλογές. Έχει τα κόμματα και τους συνδυασμούς. Σταυρός μπαίνει στο κουτάκι στο κόμμα που επιλέγω. Έπειτα πάμε στη δεύτερη σελίδα που χωρίζεται σε 42 τετράγωνα και ο εκλογέας θα διαλέξει τον αριθμό του υποψηφίου που θέλει. Στις οδηγίες θα υπάρχει και κατάλογος των υποψηφίων και έπειτα θα κυκλώσει αντίστοιχα.

Μ’ αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται τα κόμματα να στείλουν ψηφοδέλτια, ενώ είναι προφανής και η οικονομία χαρτιού. Είναι πάρα πολύ απλή η διαδικασία και θα βοηθήσει και την εφορευτική επιτροπή στην καταμέτρηση. Μαζί θα υπάρχει υπεύθυνη δήλωση που θα λέει ότι «αφού αποστέλλω επιστολική ψήφου δεν θα ψηφίσω με φυσική παρουσία». Στο φάκελο επιστολικής ψήφου μπαίνει μέσα το ψηφοδέλτιο, είναι πλήρως ανωνυμοποιημένος. Μόνο το ψηφοδέλτιο μπαίνει εκεί, ό,τι άλλο μπει δημιουργεί ακυρότητα.

Υπάρχει μια σκέψη να μπαίνει μέσα είτε ένα αποδεικτικό ταυτότητας, είτε να μπει στην πύλη της επιστολικής ψήφου να κάνει ένα τσεκ για να υπάρξει επιβεβαίωση. Όλα αυτά τα βάζει στο φάκελο επιστροφής».

Ποιος θα υποδέχεται τα ψηφοδέλτια

«Φτιάχνουμε μια ειδική επιτροπή που θα υποδέχεται τα επιστολικά ψηφοδέλτια. Συνήθως μια τέτοια επιτροπή αντιστοιχεί σε 10.000 ψηφοφόρους. Σ’ αυτήν θα υπάρχουν μόνο δικαστικοί δεν έχει πολίτες.

Έχει δικαστή που προεδρεύει και δικαστικούς υπαλλήλους. Βλέπουν τον ειδικό αριθμό, λένε σε ποιο τμήμα πρέπει να πάει το ψηφοδέλτιο και ρίχνουν το ψηφοδέλτιο στην ειδική κάλπη. Ο χώρος φυλάσσεται από την Αστυνομία και κάμερες. Τα κόμματα θα μπορούν να ορίσουν εκλογικούς αντιπροσώπους. Πέντε το απόγευμα του Σαββάτου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την παραλαβή της επιστολικής ψήφου. Ο χώρος θα είναι ένας κατάλληλος χώρος που θα εξαρτηθεί από το μέγεθος και το ενδιαφέρον των πολιτών.

Το πρωί της Κυριακής, οι εφορευτικές θα παραλάβουν τις κάλπες συγκέντρωσης των ψήφων. Θα ανοίξουν τους επιστολικούς φακέλους επιστροφής, θα πάρουν το φάκελο ψηφοφορίας και θα ρίχνεται ο φάκελος στην κάλπη. Ο αποστολέας θα διαγράφεται από τον εκλογικό κατάλογο. 7 η ώρα το βράδυ θα ανοιχτεί ο φάκελος.

Αν για κάποιο λόγο δεν έστειλα επιστολική ψήφο, ενώ είχα δηλώσει, το μετάνιωσα. Από τις 5 του Σαββάτου ξέρουμε ποιοι είχαν γραφτεί αλλά δεν έχουν στείλει ψηφοδέλτιο. Μπαίνουν σε ειδικό κατάλογο και μπορούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία μετά τις 11 το πρωί.

Κεραμέως: Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου βαθαίνει τη Δημοκρατία

Από την πλευρά της, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως: «Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την ελληνική Δημοκρατία. Με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αίρονται όλα τα εμπόδια για όλους όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου όπου και αν αυτοί ζουν όπου και αν βρίσκονται την ημέρα των εκλογών. Με μια απλή εύκολη απολύτως διασφαλισμένη διαδικασία, θα μπορούν όλοι να ψηφίσουν, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν ή να ξοδέψουν χρήματα.

Αλλάζει πλήρως το τοπίο και για τους απόδημους. Έγιναν βήματα και στο 2019 και πριν μερικούς μήνες, καθώς προβήκαμε στην άρση όλων των νομικών εμποδίων. Ερχόμαστε να άρουμε και όλα τα πρακτικά εμπόδια. Ανταποκρινόμαστε σ’ αυτές τις σκέψεις και τους προβληματισμούς και αλλάζει τελείως το τοπίο. Αλλά αλλάζει το τοπίο και σε ό,τι αφορά τους εκλογείς στην Ελλάδα. Φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα δια επιστολικής ψήφους. Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου βαθαίνει τη Δημοκρατία.

Αποτελεί ουσιαστική κίνηση για τον περιορισμό της αποχής. Έχουν χαθεί από το εκλογικό σώμα 1,5 εκατομμύριο πολίτες. Ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της κοινωνίας αλλά και στα ζητούμενα πολλών πολιτικών κομμάτων όπως εκφράστηκαν στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Το νομοσχέδιο θα αφορά και την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων. Θα κάνουμε εκτενείς διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων για να διευκολύνουμε τους εκλογείς εντός και εκτός Ελλάδας.

Στις Ευρωεκλογές του 2024, 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας δεν θα υπάρχει πια κανένα εμπόδιο για τη συμμετοχή όλων στην εκλογική διαδικασία. Είναι η καλύτερη αφετηρία για τα επόμενα 50 χρόνια της ελληνικής δημοκρατίας».

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιερρακάκης: 10 ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για ίδρυση παραρτημάτων τους στην Ελλάδα

Μεγάλο ενδιαφέρον από δέκα σοβαρά ξένα πανεπιστήμια για την ίδρυση παραρτημάτων τους στην Ελλάδα» αναφέρει ότι υπάρχει, στη συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ο...

Ευρωεκλογές: Οι πρώτες υποψηφιότητες για τα ευρω-ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές και ήδη κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν σηκώσει μανίκια και ετοιμάζουν τις λίστες τους για τα ευρωψηφοδέλτια.Play Video Ο Στέφανος...

Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς Φερχάτ – Ζεϊμπέκ παρευρέθησαν στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας!

Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς Φερχάτ - Ζεϋμπέκ παρευρέθησαν στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας https://twitter.com/petrosoutsis/status/1764284910649434222

Τούρκος Πρόξενος, Παρακρατικοί και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο συμπόσιο για την «διχοτόμηση» της Ξάνθης

Και να μην ξεχνάμε ότι το τουρκικό παρακράτος σήμερα και αύριο επιχειρεί την διχοτόμηση της Ξάνθης και τη νομιμοποίηση της παρακρατικής, παραθρησκευτικής δομής του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμιο κλειστού στίβου: Ο εκπληκτικός Εμμανουήλ Καραλής κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο

Δεύτερο μετάλλιο για την Ελλάδα στην αυλαία του Παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου που διεξάγεται στη Γλασκώβη. Μετά το χθεσινό χρυσό του Μίλτου Τεντόγλου στο μήκος,...

Η Κορσική ζητά ανεξαρτησία από τη Γαλλία

Οι Κορσικανοί, ζήτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία προβαίνοντας σε διαμαρτυρίες ώστε να ακουστούν στη διεθνή κοινότητα. Οι υποστηρικτές της νεοσύστατης εθνικής ενότητας υπέρ...

Stoiximan Super League: Η ώρα της κλήρωσης και τα κριτήρια ισοβαθμίας σε playoffs και playouts

Τη Δευτέρα (04/03) στις 15:00 θα διεξαχθεί η κλήρωση των playoffs και των playouts. Η πρώτη κλήρωση θα διεξαχθεί στις 15:00 και ένα τέταρτο...