11.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Άσκηση – «προσομοίωσης» κρίσης με Τουρκία & τρομοκράτες – Ελλάδα-Ισραήλ στέλνουν ισχυρό μήνυμα αποτροπής – Ισραηλινοί:”Το Ελληνικό ΠΝ είναι ισχυρό”

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Το Ισραηλινό και το Ελληνικό ναυτικό εκπαιδεύονται μαζί για την υπεράσπιση πλοίων από επιθέσεις πυραύλων, αναφέρει το ισραηλινό jns.org.

Μετάφραση προσαρμογή: Αικατερίνη Κορίννα

Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη προσομοιώνουν αεροπορικές επιθέσεις καθώς σκάφη και των δύο εθνών εξασκούνται σε σενάρια μάχης.

«Το ισραηλινό και το ελληνικό ναυτικό απολαμβάνουν εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας και εκτιμούν το ένα τις ικανότητες του άλλου», δήλωσε στο JNS ένας ισραηλινός ναυτικός διοικητής τη Δευτέρα, ημέρες αφότου τα πλοία των δύο δυνάμεων ολοκλήρωσαν μια ευρείας κλίμακας κοινή εκπαιδευτική άσκηση στα Ελληνικά νερά.»

Στη 10ήμερη άσκηση, μέρος της διεθνούς άσκησης υπό την ηγεσία της Ελλάδας, συμμετείχαν πλοία από τον σχηματισμό πυραυλικών πλοίων Flotilla 3 του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ παράλληλα με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

- Advertisement -

Ο στολίσκος έστειλε δύο πυραυλικά σκάφη κλάσης Sa’ar 4,5 από την 32η μοίρα του για να συμμετάσχουν στην άσκηση.

Τα πλοία των δυο κρατών εκπαιδεύτηκαν σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά καθώς και σε άμυνα έναντι απειλών από τον αέρα, την επιφάνεια και τα υποβρύχια. Τα ισραηλινά πλοία πραγματοποίησαν εκπαίδευση με πραγματικά πυρά χρησιμοποιώντας πυροβόλα 76 χλστ., βελτιώνοντας την ικανότητα βολής τους εναντίον στόχων στην ξηρά και την ικανότητά τους να παρέχουν βοήθεια στις επίγειες δυνάμεις.

Η άσκηση εινσα εξαιρετικά σημαντική και αποσκοπεί στην κοινή μάθηση, τον διάλογο και την κοινή εκπαίδευση, που αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ναυτικών, είπε ο Cmdr . Στίβεν Γκόρντον, επικεφαλής της 32ης Μοίρας, στο JNS.

Η μοίρα μας εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο, σε κάθε τομέα, εκτελώντας κάθε τύπο αποστολής», είπε ο Gordon.

Ο Στόλος 3 έλαβε το Βραβείο Επιχειρησιακής Υπηρεσίας του IDF τη Δευτέρα, μαζί με άλλες μονάδες, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών, για συνεχή και αποτελεσματική προστασία στρατηγικών πόρων, συμπεριλαμβανομένης της αναχαίτισης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύθηκαν από τη Χεζμπολάχ προς το υπεράκτια εξέδρα φυσικού αερίου στο κοίτασμα Karish στις 2 Ιουλίου.

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ επανέλαβε τη συμμετοχή του στην άσκηση υπό την καθοδήγηση της Ελλάδας φέτος για πρώτη φορά από το 2019 μετά από την αναστάτωση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το ναυτικό επέστρεψε για να αναλάβει έναν «πολύ σημαντικό ρόλο», είπε ο Gordon. «Ανεξάρτητα από αυτή την άσκηση, έχουμε άριστη σχέση με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό», πρόσθεσε.

Το πλεονέκτημα της πυροδότησης του πυροβόλου 76 χλστ στο Αιγαίο Πέλαγος, είπε ο Γκόρντον, είναι ότι επέτρεψε στα πλοία να προσομοιώνουν ρεαλιστικά αποστολές βολής ακτοπλοΐας – κάτι που δεν μπορούν να κάνουν στις κατοικημένες ισραηλινές ακτές. «Αυτά είναι σενάρια που μοιάζουν πολύ με καταστάσεις που θα αντιμετωπίζαμε κατά τη διάρκεια των κλιμακώσεων», είπε.

Στο δεύτερο μέρος της άσκησης, τα ισραηλινά πλοία συνδέθηκαν με έξι ελληνικά σκάφη για μια μακρά άσκηση που περιελάμβανε πραγματικά πυρά, παροχή άμυνας και βοήθειας της μια ναυτικής δύναμης προς την άλλη ,αντιπυραυλική άμυνα, διεξαγωγή διαλόγου και στο τέλος της άσκησης με πλεύση σε σχηματισμούς.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας προσομοίωσαν επιθέσεις με πυραύλους από όλες τις κατευθύνσεις και τα οκτώ σκάφη επιφανείας εξασκήθηκαν στην άμυνα τόσο του εαυτού τους όσο και του άλλου.

«Αυτή η συνεργασία μπορεί να οδηγήσει σε πολλά πράγματα. Είχαμε καθημερινό διάλογο από την εκπαίδευση και τη μάθηση ο ένας από τον άλλον», είπε ο Γκόρντον.

«Το ελληνικό ναυτικό έχει πολλές δυνατότητες. Εκτιμούν επίσης πολύ το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ, το οποίο χαρακτηρίζουν ως μαχητικά αποδεδειγμένο λόγω της συνεχιζόμενης επιχειρησιακής μας εμπειρίας», πρόσθεσε.

Ενώ η συνεργασία δεν ισοδυναμεί με ναυτική συμμαχία, η συνεργασία σε ασκήσεις και ανταλλαγή γνώσεων είναι εκτεταμένη και το Ισραηλινό Ναυτικό αναπτύσσει επίσης δεσμούς με άλλες ναυτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, τόνισε ο Γκόρντον.

Πίσω στην πατρίδα, όλα τα πλοία που απαρτίζουν το Flotilla 3—το Sa’ar 4.5, που βρίσκεται σε υπηρεσία για περίπου 30 χρόνια, τα νεότερα Sa’ar 5 και τα νέα Sa’ar 6— συμμετέχουν στην προστασία των οικονομικών ύδατων του Ισραήλ και των υπεράκτιων πηγών φυσικού αερίου, είπε.

«Μπορούμε να το κάνουμε αυτό με όλες τις πλατφόρμες. Τα πλοία Sa’ar 6 είναι πιο προηγμένα και φέρνουν μαζί τους πιο προηγμένες δυνατότητες για τέτοιες αποστολές», πρόσθεσε ο Gordon.

Τον Αύγουστο του 2021, η Israel Shipyards ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με το Υπουργείο Άμυνας για την έναρξη εργασιών σχεδιασμού για τα πλοία της κατηγορίας Reshef που θα αντικαταστήσουν τελικά τα Sa’ar 4.5. Η φάση σχεδιασμού αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια και θα χρειαστούν άλλα δύο έως τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστεί το πρώτο πλοίο Reshef, με τελικό στόχο την κατασκευή οκτώ πλοίων.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλαφόν στα 100 δολλάρια το ρωσικό βαρέλι

Σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, κατέληξε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία με ανάρτησή της στο Twitter.Οι...

Ρωσία Τουρκία και Συρία θα συναντηθούν για επίλυση των προβλημάτων

Στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Συρίας θα πραγματοποιήσουν διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο στο εγγύς μέλλον, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός...

Οι Αμερικανοί θα επέμβουν σε περίπτωση Ελληνοτουρκικού πολέμου σύμφωνα με γερμανικό δημοσίευμα

Σε μια ανάλυση της «Φωνής της Γερμανίας»/«Deutsche Welle» που υπογράφει ο πολιτικός αναλυτής Ronald Maynardous αξιολογεί το ενδεχόμενο ενός πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας,...

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Αλμπίν Κούρτι

Κατά την επίσημη επίσκεψή του Αλμπίν Κούρτι στην Τουρκία, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήγησε στον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου σχεδόν αναλυτικά τη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η συγκλονιστική απώθηση των Τούρκων από το ΛΣ στο Αιγαίο-«Ελάτε ρε αν σας βαστάει» φώναζαν οι άνδρες του Λιμενικού

Bίντεο-ντοκουμέντο έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Δημοκρατία» και αναδημοσίευσε στον λογαριασμό του το newsbreak.gr, από το πρόσφατο επεισόδιο στο Φαρμακονήσι ανάμεσα σε Τούρκους και...

Αυτός είναι ο υποσμηναγός του μοιραίου Φάντομ που βρέθηκε νεκρός – Τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις

Με τον πιο τραγικό τρόπο γράφτηκε η ιστορία της συντριβής του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο ένας από τους δύο πιλότους, βρέθηκε νεκρός ενώ...

Αποκλειστικό-”Απασφάλισαν” τα ”όργανα” της Άγκυρας στη Κομοτηνή: ”Να σηκώσουμε την τουρκική σημαία στη περιοχή μας”! – Προκλητική εκδήλωση παρουσία Ζεϊμπέκ του ΣΥΡΙΖΑ!

Για άλλη μία φορά τα ''όργανα'' της Άγκυρας στη Θράκη προκαλούν τον Ελληνισμό, καθώς έθεσαν ξανά ζήτημα ''τουρκικής μειονότητας''! Σύμφωνα με ΜΜΕ της ''γειτονικής'' χώρας,...

Δάκρυσαν όλοι στην Τρίπολη για τον 29χρονο υποσμηναγό

Πολλά μάτια δάκρυσαν το βράδυ της Δευτέρας στο γήπεδο «Θόδωρος Κολοκοτρώνης» στην Τρίπολη πριν τον αγώνα του Αστέρα με τον Παναθηναϊκό. Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη...