22.4 C
Athens
Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022

Αποκλειστικό-Τούρκοι για καταριανά Rafale: ”Θέλουμε να μάθουμε τα μυστικά των Ελλήνων, σε περίπτωση κρίσης μπορεί να τα χρησιμοποιήσουμε”!

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Περισσότερα Νέα

”Τουρκικά F-16 θα πετάξουν πλάι-πλάι με τα Καταριανά Rafale. Με τη νέα συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Κατάρ, το γεγονός ότι τα πολεμικά αεροσκάφη Rafale, που βρίσκονται και στα χέρια της Ελλάδας, μπορούν να αναπτυχθούν στην Τουρκία θεωρείται μεγάλο επίτευγμα”, αναφέρουν οι Τούρκοι.

Αναλυτικά:

”Ο ερευνητής αεροπορίας Cem Doğut δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε τις δυνατότητες του αεροσκάφους για τις τακτικές που πρέπει να αναπτύξουμε ενάντια στα αεροσκάφη Rafale που αγόρασε η γειτονική μας Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι θα πάρουν μέρος σε μια πιθανή σύγκρουση, αλλά είναι σαφές ότι θα κάνει την άλλη πλευρά να σκεφτεί πριν κάνει μια κίνηση».

Μια απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε αρκετά αξιοσημείωτη τόσο στον εθνικό όσο και στον διεθνή Τύπο. Σύμφωνα με την απόφαση, 36 αεροσκάφη και 250 στρατιωτικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ θα μπορούν να αναπτυχθούν σε στρατιωτικές βάσεις στην Τουρκία που θα καθοριστούν από το Γενικό Επιτελείο.

Η συμφωνία αυτή μεταξύ των δύο χωρών θα ισχύει για 5 χρόνια.

Τι σημαίνει, λοιπόν, για τα στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ να αναπτυχθούν στην Τουρκία;

Πρώτα από όλα, είναι χρήσιμο να δούμε τις σχέσεις του Κατάρ με την Τουρκία, όπου υπεγράφη μια τόσο σημαντική συμφωνία. Οι σχέσεις μεταξύ του εξαγωγέα LNG Κατάρ και της Τουρκίας έφτασαν στο αποκορύφωμά τους με την κρίση στον Κόλπο που ξεκίνησε το 2017.

Το Κατάρ, μια από τις μικρότερες χώρες του Κόλπου, κατηγορήθηκε για «υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων» και «στενούς δεσμούς με το Ιράν». Το 2017, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν όλες τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ και άρχισαν να επιβάλλουν οικονομικό εμπάργκο.

Η Τουρκία, από την άλλη, υποστήριξε το Κατάρ και έστειλε αεροπορικώς ορισμένα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στη χώρα αυτή.

Η κρίση στον Κόλπο έδωσε τη δυνατότητα στις σχέσεις των δύο χωρών να αναπτυχθούν στον πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό τομέα. Τόσο πολύ που η «Συμφωνία Συνεργασίας για τη Στρατιωτική Εκπαίδευση, την Αμυντική Βιομηχανία και την Ανάπτυξη των TAF στα εδάφη του Κατάρ» που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών τέθηκε σε ισχύ το 2015. Ωστόσο, στοιχεία της TAF έφτασαν στο Κατάρ μετά την κρίση.

Από την άλλη, μετά την ανάπτυξη στοιχείων της TAF στο Κατάρ, έγινε άλλη μια συμφωνία. Με αυτή τη συμφωνία, τα αεροπλάνα φορτίου που ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κοινού. Το Κατάρ διαθέτει αεροσκάφη C-17 Globemaster III, τα οποία είναι πολύ ανώτερα από αυτά της Τουρκίας ως προς τη μεταφορική ικανότητα και το βεληνεκές.

Με αυτά τα αεροπλάνα, στοιχεία της TAF μεταφέρθηκαν τόσο στο Κατάρ όσο και σε μακρινές περιοχές όπως η Λιβύη. Έχει γίνει ευκολότερο για τα στρατιωτικά αεροσκάφη του Κατάρ να χρησιμοποιούν τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Μιλώντας στο TRT Haber, ο ερευνητής αεροπορίας Cem Doğut πιστεύει ότι η νέα συμφωνία ανέβασε τις σχέσεις στο επόμενο επίπεδο. Λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο Doğut επεσήμανε ότι τα στοιχεία που θα αναπτυχθούν θα είναι πολεμικά αεροσκάφη και συνεχίζει ως εξής.

“Τα αεροπλάνα του Κατάρ που ήρθαν προηγουμένως στη χώρα μας με σκοπό τη μεταφορά φορτίου ή εκπαίδευσης μπορούν τώρα να αναπτυχθούν στη χώρα μας για ορισμένες περιόδους. Με αυτή τη συμφωνία, μπορούμε να περιμένουμε ότι τα μαχητικά του Κατάρ θα αναπτυχθούν στην Τουρκία σε περίπτωση εχθρικής στάσης απέναντι εμάς», είπε.

Μάλιστα, το αεροσκάφος Rafale του Κατάρ ήρθε στο Ικόνιο για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των Εκπαιδεύσεων International Anatolian Eagle – 2021 και συμμετείχε σε κοινές εκπαιδεύσεις με τουρκικά αεροπορικά στοιχεία.

Ο Cem Doğut επεσήμανε ότι αυτή η μαθησιακή διαδικασία, που ξεκίνησε με το Anatolian Eagle Trainings, θα πάει στο επόμενο επίπεδο με την ανάπτυξη αεροσκαφών Qatar Rafale στη χώρα μας και συνεχίζει τα λόγια του ως εξής.

«Για την τακτική που πρέπει να αναπτύξουμε ενάντια στα αεροπλάνα Rafale που αγόρασε η γειτονική μας Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε τις δυνατότητες του αεροπλάνου. Δεν νομίζω ότι θα είναι πλευρά σε μια πιθανή σύγκρουση, αλλά είναι σαφές ότι θα κάνει την άλλη πλευρά να σκεφτεί πριν κάνει μια κίνηση».

Στις αρχές του 2021, η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με τη Γαλλία για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών Rafale. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Αθήνα θα αγοράσει 6 νέα και 12 εκσυγχρονισμένα Rafales. Ωστόσο, ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale που θα αγοράσει η Αθήνα από τη Γαλλία θα αυξηθεί από 18 σε 24.

Είναι εξίσου σημαντικό με το να αυξήσουμε τις δυνατότητές μας απέναντι σε αυτά τα βήματα της Ελλάδας, καθώς και να βελτιώσουμε το επίπεδο εκπαίδευσης και τις γνώσεις μας για τους ανταγωνιστές.

Σε αυτό το πλαίσιο, αυτή η συμφωνία με το Κατάρ θεωρείται σημαντικό κέρδος για την Τουρκία.

Ωστόσο, καλό είναι να είστε προσεκτικοί. Ο Cem Doğot επισημαίνει επίσης ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είναι ακόμη γνωστές και συνεχίζει τα λόγια του ως εξής.

“Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συμφωνία έχει γίνει, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη τις λεπτομέρειες. Υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα αεροπλάνων στο απόθεμα του Κατάρ. Ποια και πόσα από αυτά θα σταθμεύσουν εδώ είναι επίσης πολύ σημαντικό. Φυσικά, είναι πιο πολύτιμο για εμάς να έχουμε αεροπλάνα Rafale. Θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν με την ισχυρότερη αεροπορία στην περιοχή, όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά και επωφεληθεί από την εμπειρία τους».

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ευνομία»: Αμυντικός «κλοιός» Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Ιταλίας

Ξεκινά τη Δευτέρα η μεγάλη αεροναυτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο «Ευνομία 2» στην οποία οι Γάλλοι ενώνουν τις ένοπλες δυνάμεις τους με Ελλάδα, Κύπρο...

Νέα κλιμάκωση της Άγκυρας – Με επιστολή στον ΟΗΕ αμφισβητούν την κυριαρχία και τις θαλάσσιες ζώνες των ελληνικών νησιών – Έγγραφο

Την επιστολή πέντε σελίδων υπογράφει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου εις απάντηση της επιστολής της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας, Μαρίας...

ΗΠΑ: Τροπολογία δια χειρός Μενέντεζ μπλοκάρει την αγορά και αναβάθμιση F-16 από την Τουρκία

Παρά τις έντονες τουρκικές πιέσεις που ασκούνται τις τελευταίες ημέρες προς τις ΗΠΑ για τους εξοπλισμούς και την αναβάθμιση των τουρκικών μαχητικών F-16, τα...

Αποκλειστικό-Η Άγκυρα ”στοχοποιεί” και το Καστελόριζο: ”Στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία το νησί, Έλληνες πάρτε το στρατό σας από εκεί”!-Χάρτης

Συνέχεια προκλήσεων από την Τουρκία. Πριν δύο ημέρες όπως αναφέραμε, οι Τούρκοι στοχοποίησαν την Λέσβο και τη Σάμο. Χθες είχε σειρά η Σαμοθράκη! Σήμερα...