13.7 C
Athens
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Αποκλειστικό – ”Καρφί” για οικονομική & κοινωνική κατάρρευση η Τουρκία – Οργή Τούρκων για Ερντογάν – Στις ουρές για ένα κομμάτι ψωμί!

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Σε προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο: ”Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα οι πραγματικοί αριθμοί της τουρκικής οικονομίας – Ο Ερντογάν πλουτίζει & οι πολίτες πεινάνε – Έρχεται κατάρρευση”, αναλύσαμε το τι πραγματικά συμβαίνει στη Τουρκία.

Σήμερα δίνουμε συνέχεια με νέους αριθμούς, οι οποίοι αποτελούν ”εφιάλτη” για τον Ερντογάν!

Η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δύο δεκαετιών με τις τιμές καταναλωτή (πληθωρισμό) να εκτινάσσονται στο 61,1% και το νόμισμά της, τη λίρα, να παραμένει σε ύφεση για αρκετό καιρό που οδηγεί σε απότομη υποτίμηση, καθιστώντας τις εισαγωγές ακριβότερες και διόγκωνοντας την αξία του χρέους της, το οποίο θα επηρεάσει και την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Οι αναλυτές κατηγορούν για τη σοβαρή κακοδιαχείριση τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, ενώ η πανδημία του Covid-19 και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία έχουν εντείνει περαιτέρω την κρίση. Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Πολλοί Τούρκοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν πρέπει να λογοδοτήσει για την κακοδιαχείριση της οικονομίας για να την σταματήσει από την ασυδοσία, την υπερβολή και τις ανεύθυνες δαπάνες από τα κρατικά ταμεία σε τομείς που δεν έχουν προτεραιότητα. Οι επικριτές επισημαίνουν ότι ενώ οι απλοί πολίτες υποφέρουν από οικονομική καταστροφή και υψηλό πληθωρισμό, οι υπερβολικές δαπάνες του Παλατιού συνεχίστηκαν.

Ο προϋπολογισμός της κεντρικής κυβέρνησης παρουσίασε έλλειμμα 69 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών τον Μάρτιο του 2022 και οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 102,3% σε ετήσια βάση, υποδηλώνοντας επιδείνωση των προοπτικών του προϋπολογισμού. Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι υπάρχει ελάχιστη διαφάνεια στις κρατικές δαπάνες με την αύξηση των «κρυφών εξόδων υπηρεσιών» υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν.

- Advertisement -

Τα κρυφά έξοδα υπηρεσίας αναφέρονται στις συγκαλυμμένες δαπάνες πιστώσεων του Προέδρου που μόνο ο Πρόεδρος μπορεί να χρησιμοποιήσει. Τον Μάρτιο αυτές οι μυστικές δαπάνες κατέγραψαν ιστορικό υψηλό των 788 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών έναντι του προηγούμενου ρεκόρ των 463 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών τον Ιούνιο του 2021. Το συνολικό ποσό των συγκαλυμμένων δαπανών που δαπανήθηκαν στους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους ήταν 1,14 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες. Αυτό εκλαμβάνεται ως σκληρό αστείο για τον τουρκικό λαό του οποίου τα βάσανα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Ο τουρκικός λαός διαμαρτύρεται συνεχώς ενάντια στα παραπτώματα της κυβέρνησης, αλλά το σημερινό αυταρχικό καθεστώς καταστέλλει τις διαδηλώσεις του λαού χρησιμοποιώντας βία αντί να αντιμετωπίζει και να λύνει τα προβλήματά τους. Υπάρχει αυξανόμενη κριτική κατά της Τουρκίας διεθνώς για την κακή της πορεία στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κατάσταση της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία έχει επιδεινωθεί αξιοσημείωτα κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Ερντογάν που κατέφυγε σε πρωτοφανή κυβερνητική επαγρύπνηση ενάντια στον ανεξάρτητο Τύπο και τους επικριτές.

Τα τελευταία 5 χρόνια, αμέτρητοι δημοσιογράφοι και διανοούμενοι έχουν τεθεί υπό κράτηση και πολλοί για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν ισχυρισμοί ότι σε πολλά φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης και στα απτά προσφέρθηκαν χάρες από την κυβέρνηση και δάνεια από δημόσιες τράπεζες για την προώθηση της προπαγάνδας του Προέδρου.

Αυτή η επιδείνωση αντανακλάται ακόμη και στη φτωχή κατάταξη της Τουρκίας σε διάφορες παραμέτρους ελευθερίας και δημοκρατίας. Η κατάταξη της Τουρκίας στον δείκτη θεμελιωδών δικαιωμάτων υποχώρησε στην 117η θέση το 2021 από την 101η θέση, σύμφωνα με το World Justice Project. Η Τουρκία ήταν στην 103η θέση μεταξύ 167 χωρών το 2021 στον Δείκτη Δημοκρατίας, όντας στην τελευταία θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης. Στην έκθεση World Happiness Index, η κατάταξη της Τουρκίας έπεσε κατά 8 θέσεις στην 112η.

Παρά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης Ερντογάν για «μηδενική ανοχή στα βασανιστήρια» των ανθρώπων στη χώρα, η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης σημείωσε όλο και μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων βασανιστηρίων στην Τουρκία.

Η κυβέρνηση Ερντογάν σημείωσε μείωση του εθνικού εισοδήματος στα 803 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2021 από 859 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2017, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε στα 9.539 δολάρια από 10.696 δολάρια .

Η τουρκική λίρα είχε υποχωρήσει στα 14,64 έναντι ενός δολαρίου από 3,69, μια υποτίμηση άνω του 390%. Το βραχυπρόθεσμο απόθεμα εξωτερικού χρέους της Τουρκίας ανήλθε συνολικά σε 130,5 δισεκατομμύρια δολάρια (1,91 τρισεκατομμύρια τουρκικές λίρς) στα τέλη Φεβρουαρίου, σημειώνοντας αύξηση 8,5% σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ο πόνος και η δυστυχία του λαού επιδεινώνεται περαιτέρω λόγω της πρωτοφανούς αύξησης της ανεργίας στη χώρα κατά 22,4%.

Ο συνδυασμός της υψηλής ανεργίας σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού κάνει τη ζωή των ανθρώπων άθλια. Καθώς τα εισοδήματα του λαού έλιωσαν λόγω του υψηλού πληθωρισμού, είναι πολύ φρικτό να βλέπεις ανθρώπους να στέκονται σε μεγάλες ουρές για φθηνό λάδι και ακόμη και για ψωμί σε σχεδόν κάθε μέρος της χώρας. Ορισμένοι από τον τουρκικό λαό θεωρούν προσβλητική και ενάντια στην αξιοπρέπεια της χώρας την πρόσφατη τάση της κυβέρνησης να κάνει φίλους με τους πρώην αντιπάλους και να αναζητά χρήματα.

Η Τουρκία προσπαθεί να κοροϊδέψει τον προηγούμενο αντίπαλο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εκτός από τη λήψη μέτρων για «ομαλοποίηση» με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Αρμενία. Οι πληγές της κακής διαχείρισης της πανδημίας Covid-19 από την τουρκική κυβέρνηση είναι ακόμη νωπές στη μνήμη των πολιτών και ως εκ τούτου η διαμαρτυρία τους κατά της κυβέρνησης εντείνεται. Ωστόσο, η Τουρκία δεν έχει πάρει κανένα μάθημα από τη συμφορά που έγραψε ο Covid-19 στον λαό της.

Μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, η Τουρκία κατανέμει τα λιγότερα στον τομέα της υγείας του ΑΕΠ (4,7%), το οποίο είναι πολύ μικρότερο από αυτό των προτύπων του ΟΟΣΑ. Ποια θα μπορούσε να είναι η καλύτερη απόδειξη έλλειψης διαφάνειας στον τουρκικό κυβερνητικό μηχανισμό, η σκόπιμη αποτυχία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας να αποκαλύψει τον αριθμό των θανάτων λόγω του Covid-19.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ινδικό ΜΜΕ: Η Ελλάδα έχει μια από τις ισχυρότερες πολεμικές ναυτικές δυνάμεις στην ΕΕ

Τι αναφέρει Ινδικό ΜΜΕ: ''Τα τελευταία χρόνια, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στον Ινδο-Ειρηνικό. Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε...

Σλοβάκος πρωθυπουργός: Χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σκέφτονται να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία

Πολλές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία, σε διμερή βάση, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της...

Σκάνδαλο στον οίκο των Βουρβόνων: «Έπεσαν» υπογραφές στο διαζύγιο Φελίπε-Λετίθια; Οργιάζουν οι φήμες

Ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο βασιλιάς Φίλιππος και η Λετίθια ζουν πλέον χωριστές ζωές, μετά την αποκάλυψη οτι η σύζυγος του μονάρχη είχε...

Le Monde: Αυξανόμενος εξισλαμισμός στη δημόσια εκπαίδευση της Τουρκίας

Παρά την απροθυμία των γονέων, τα ιδρύματα «imam hatip», που είναι υπεύθυνα για την εκπαίδευση ιεροκήρυκων και ιμάμηδων, αναπτύσσονται υπό την ώθηση της ισλαμο-συντηρητικής...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ινδικό ΜΜΕ: Η Ελλάδα έχει μια από τις ισχυρότερες πολεμικές ναυτικές δυνάμεις στην ΕΕ

Τι αναφέρει Ινδικό ΜΜΕ: ''Τα τελευταία χρόνια, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στον Ινδο-Ειρηνικό. Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε...

Σλοβάκος πρωθυπουργός: Χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σκέφτονται να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία

Πολλές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία, σε διμερή βάση, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της...

Τέμπη: Πώς ο Άρειος Πάγος άλλαξε… τροχιά μετά τις καταγγελίες για συγκάλυψη

Και πριν αλέκτορα… φωνήσαι, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, που σε κοινή ανακοίνωση με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου χαρακτήριζαν «ψεύδη, που...