31.8 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Ανάλυση: Αβεβαιότητα σχετικά με τη διακυβέρνηση του προέδρου Xi Jinping

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Η εξαφάνιση του υπουργού Άμυνας της Κίνας, η τελευταία σε μια σειρά αναταραχών στις κορυφαίες τάξεις της χώρας, πυροδοτεί την αβεβαιότητα σχετικά με τη διακυβέρνηση του προέδρου Xi Jinping, καθώς μια καταστολή εσωτερικής ασφάλειας υπερισχύει της διεθνούς δέσμευσης.

Η αυξανόμενη απρόβλεπτη κατάσταση θα μπορούσε να επηρεάσει την εμπιστοσύνη που δίνουν άλλες χώρες στην ηγεσία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, λένε διπλωμάτες και αναλυτές.

Ο υπουργός Άμυνας Λι Σανγκφού, ο οποίος έχασε συναντήσεις μεταξύ άλλων με τουλάχιστον έναν ξένο ομόλογό του από την τελευταία φορά που εθεάθη στα τέλη Αυγούστου, βρίσκεται υπό έρευνα στο πλαίσιο έρευνας διαφθοράς σε στρατιωτικές προμήθειες, ανέφερε την Παρασκευή το Reuters.

Ο πρόσφατα εγκατεστημένος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ εξαφανίστηκε με ελάχιστες εξηγήσεις τον Ιούλιο, τον ίδιο μήνα με μια απότομη αναταραχή της ελίτ της στρατιωτικής δύναμης πυραύλων, η οποία επιβλέπει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας.

Καθώς ο Σι, ο ανώτατος διοικητής της Κίνας έχει επικεντρωθεί προς τα μέσα, προκάλεσε ανησυχία στους ξένους διπλωμάτες αυτόν τον μήνα, χάνοντας μια σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στην Ινδία, την πρώτη φορά που παραλείπει τη συγκέντρωση των παγκόσμιων ηγετών στη δεκαετία του στην εξουσία.

- Advertisement -

Διαφήμιση · Κάντε κύλιση για συνέχειαΑναφορά αυτής της διαφήμισης

Αντιμέτωποι με την αυξανόμενη αβεβαιότητα, ορισμένοι διπλωμάτες και αναλυτές ζητούν να εξεταστεί προσεκτικά η πραγματική φύση του καθεστώτος του Σι.

«Χρειάζονται ξεκάθαρες αξιολογήσεις – αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα αν η Κίνα είναι εταίρος ή ανταγωνιστής, είναι πηγή οικονομικού, πολιτικού και στρατιωτικού κινδύνου», δήλωσε ο Ντρου Τόμσον, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου που είναι τώρα υπότροφος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Λόγω της έλλειψης διαφάνειας γύρω από τις αλλαγές, διάφορες εξηγήσεις ήταν εύλογες «και αυτό τροφοδοτεί την κρίση εμπιστοσύνης που επικρατεί στην Κίνα», είπε ο Thompson.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο το Σάββατο.

Η εγγύτητα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΟΝΑ
Σχετικά με την εξαφάνιση και την έρευνα του υπουργού Άμυνας Λι, μια εκπρόσωπος του υπουργείου είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι δεν γνώριζε την κατάσταση. Το Κρατικό Συμβούλιο και το Υπουργείο Άμυνας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Από τον διορισμό του τον Μάρτιο, ο Λι ήταν το δημόσιο πρόσωπο της διευρυνόμενης στρατιωτικής διπλωματίας της Κίνας, εκφράζοντας ανησυχία για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης ασφαλείας υψηλού προφίλ τον Ιούνιο και επισκέφθηκε τη Ρωσία και τη Λευκορωσία τον Αύγουστο.

Αναμενόταν να φιλοξενήσει μια διεθνή συνάντηση ασφαλείας στο Πεκίνο τον Οκτώβριο και να εκπροσωπήσει τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA) σε μια συνάντηση τον Νοέμβριο των περιφερειακών αρχηγών άμυνας στην Τζακάρτα.

Με τη διαφθορά να διαπερνά εδώ και καιρό τους στρατιωτικούς και κρατικούς θεσμούς της Κίνας, ορισμένοι αναλυτές και διπλωμάτες πιστεύουν ότι οι καταστολές του Xi κατά της δωροδοκίας σηματοδοτούν πολιτικές εκκαθαρίσεις σε όλο το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Ανεξάρτητα από τον λόγο… η αίσθηση ότι αυτό θα μπορούσε να συνεχίσει να συμβαίνει θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των ξένων παραγόντων στη συνεργασία με τους Κινέζους ομολόγους τους», δήλωσε η Helena Legarda, επικεφαλής αναλύτρια στο Mercator Institute for China Studies στο Βερολίνο.

Η ανατροπή του Λι είναι ασυνήθιστη για την ταχύτητά της και την εμβέλειά της στις επιλεγμένες ελίτ του Xi.

«Είναι τόσο ξαφνικό και αδιαφανές όλο αυτό. Ένα πράγμα που μπορούμε τώρα να δούμε είναι ότι η εγγύτητα δεν ισοδυναμεί με πατρονάρισμα στον κόσμο του Xi», δήλωσε ο αναλυτής ασφαλείας Alexander Neill, με έδρα τη Σιγκαπούρη, συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Pacific Forum της Χαβάης.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ
Αν και δεν βρίσκεται σε θέση άμεσης διοίκησης, ο Λι υπηρετεί στην επταμελή Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή του Σι και είναι ένας από τους πέντε πολιτειακούς συμβούλους της Κίνας, μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο που ξεπερνά τους τακτικούς υπουργούς. Ορισμένοι μελετητές πιστεύουν ότι είναι κοντά στον στρατηγό Zhang Youxia, ο οποίος βρίσκεται από πάνω του στην επιτροπή και είναι ο στενότερος σύμμαχος του Xi στο PLA.

Ο Λι, του οποίου επιβλήθηκε κύρωση από την Ουάσιγκτον το 2018 για μια συμφωνία όπλων με τη Ρωσία, απέφυγε μια συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στη διάσκεψη ασφαλείας Shangri-la Dialogue της Σιγκαπούρης τον Ιούνιο, όπου μια χειραψία σηματοδότησε την πιο στενή τους αλληλεπίδραση.

Ο Όστιν και άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι επιθυμούν να επαναλάβουν τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο στρατιωτικών, οι περιφερειακές εντάσεις συνεχίζονται. Αλλά το Πεκίνο αντεπιτίθεται ότι θέλει η Ουάσιγκτον να είναι λιγότερο δυναμική στην Ασία-Ειρηνικό.

Περιφερειακοί απεσταλμένοι λένε ότι η βαθύτερη κινεζική στρατιωτική διπλωματία είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ αλλά και με άλλες δυνάμεις, καθώς η Κίνα αναπτύσσει ολοένα και περισσότερο δυνάμεις γύρω από την Ταϊβάν –το δημοκρατικά διοικούμενο νησί που διεκδικεί– και σε αμφισβητούμενα μέρη της Ανατολικής και Νότιας Κινεζικής Θάλασσας.

Αν η μοίρα του Λι «αντανακλά την ολοένα και πιο εσωτερική εστίαση του Σι, δεν είναι καλό για όσους από εμάς επιθυμούν μεγαλύτερο άνοιγμα και γραμμές επικοινωνίας με τον στρατό της Κίνας», είπε ένας Ασιάτης διπλωμάτης.

Καθώς το PLA έχει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατιωτικών δεσμεύσεων με τις δυνάμεις της Νοτιοανατολικής Ασίας φέτος, οι πρόσφατες γρήγορες αλλαγές στο Πεκίνο «ενισχύουν τις εικασίες και κάποιες ανησυχίες για τη συνέχεια της πολιτικής», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Ja Ian Chong στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Για πρόσκληση Μπάιντεν στον Ερντογάν κάνει λόγο η Χουριέτ: Του δίνουν και τα F-16!

Ο εκβιασμός που χρησιμοποιεί διαχρονικά ως μέτρο πίεσης η τουρκική διπλωματία, φαίνεται να πιάνει πάλι τόπο, μετά και τις συναντήσεις του Ερντογάν στη Νέα...

Αμερικανικό αίσχος η (κατα)δίωξη του Μπομπ Μενέντεζ-To βαθύ κράτος της Ουάσινγκτον & ο Ερντογάν

Το ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα έκανε άνω-κάτω το βαθύ κράτος της Ουάσινγκτον σε τόσο μεγάλο βαθμό, αποκαλύπτοντας τη γύμνια και την ανικανότητά...

Μενέντεζ: Αποχωρεί προσωρινά από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων μετά τις κατηγορίες για διαφθορά

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ αποχωρεί προσωρινά από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, μετά τις κατηγορίες ότι ο ίδιος και η σύζυγός του...

Απάντηση-καταπέλτης από τον Ρόμπερτ Μενέντεζ στα νέα ψεύδη: Κάποιοι προσπαθούν να σκάψουν τον πολιτικό μου τάφο

Ολόκληρη η δήλωση του Μενέντεζ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου hellasjournal: «Eπί χρόνια, παρασκηνιακές δυνάμεις έχουν κατ’ επανάληψιν προσπαθήσει να σιγήσουν τη φωνή μου να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αποκλειστικό:”Εγκεφαλικά” προκάλεσε στους Αλβανούς δημοσιογράφος από την Β. Ήπειρο: ”Θέλουμε δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση”

Δυναμική απάντηση έδωσε στους Αλβανούς ο δημοσιογράφος και φίλος του Directus.gr, Σταύρος Μάρκο. Ανησυχητική χαρακτήρισε ο δημοσιογράφος Σταύρος Μάρκο την κατάσταση στη Χειμάρρα, λέγοντας ότι...

Σωστή απόφαση: Από Στρατοδικείο θα περάσουν οι ένστολοι που διέρρευσαν φωτογραφίες με τα ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο

Ενώπιον της στρατιωτικής Δικαιοσύνης αναμένεται να οδηγηθούν σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπαίτιοι για τη διαρροή των φωτογραφιών που τραβήχτηκαν στη βάση της Αεροπορίας Στρατού...

Λιβύη: Η ΕΥΠ έχει εμπλακεί στην έρευνα για τα αίτια του θανατηφόρου τροχαίου-Το τζιπ που συγκρούστηκε με το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής είχε «πειραγμένο»...

Και επίσημα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) έχει εμπλακεί στην έρευνα για να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη,...