28.9 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Ανάλυση: Αβεβαιότητα σχετικά με τη διακυβέρνηση του προέδρου Xi Jinping

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Η εξαφάνιση του υπουργού Άμυνας της Κίνας, η τελευταία σε μια σειρά αναταραχών στις κορυφαίες τάξεις της χώρας, πυροδοτεί την αβεβαιότητα σχετικά με τη διακυβέρνηση του προέδρου Xi Jinping, καθώς μια καταστολή εσωτερικής ασφάλειας υπερισχύει της διεθνούς δέσμευσης.

Η αυξανόμενη απρόβλεπτη κατάσταση θα μπορούσε να επηρεάσει την εμπιστοσύνη που δίνουν άλλες χώρες στην ηγεσία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, λένε διπλωμάτες και αναλυτές.

Ο υπουργός Άμυνας Λι Σανγκφού, ο οποίος έχασε συναντήσεις μεταξύ άλλων με τουλάχιστον έναν ξένο ομόλογό του από την τελευταία φορά που εθεάθη στα τέλη Αυγούστου, βρίσκεται υπό έρευνα στο πλαίσιο έρευνας διαφθοράς σε στρατιωτικές προμήθειες, ανέφερε την Παρασκευή το Reuters.

Ο πρόσφατα εγκατεστημένος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ εξαφανίστηκε με ελάχιστες εξηγήσεις τον Ιούλιο, τον ίδιο μήνα με μια απότομη αναταραχή της ελίτ της στρατιωτικής δύναμης πυραύλων, η οποία επιβλέπει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας.

Καθώς ο Σι, ο ανώτατος διοικητής της Κίνας έχει επικεντρωθεί προς τα μέσα, προκάλεσε ανησυχία στους ξένους διπλωμάτες αυτόν τον μήνα, χάνοντας μια σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στην Ινδία, την πρώτη φορά που παραλείπει τη συγκέντρωση των παγκόσμιων ηγετών στη δεκαετία του στην εξουσία.

- Advertisement -

Διαφήμιση · Κάντε κύλιση για συνέχειαΑναφορά αυτής της διαφήμισης

Αντιμέτωποι με την αυξανόμενη αβεβαιότητα, ορισμένοι διπλωμάτες και αναλυτές ζητούν να εξεταστεί προσεκτικά η πραγματική φύση του καθεστώτος του Σι.

«Χρειάζονται ξεκάθαρες αξιολογήσεις – αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα αν η Κίνα είναι εταίρος ή ανταγωνιστής, είναι πηγή οικονομικού, πολιτικού και στρατιωτικού κινδύνου», δήλωσε ο Ντρου Τόμσον, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου που είναι τώρα υπότροφος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Λόγω της έλλειψης διαφάνειας γύρω από τις αλλαγές, διάφορες εξηγήσεις ήταν εύλογες «και αυτό τροφοδοτεί την κρίση εμπιστοσύνης που επικρατεί στην Κίνα», είπε ο Thompson.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο το Σάββατο.

Η εγγύτητα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΟΝΑ
Σχετικά με την εξαφάνιση και την έρευνα του υπουργού Άμυνας Λι, μια εκπρόσωπος του υπουργείου είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι δεν γνώριζε την κατάσταση. Το Κρατικό Συμβούλιο και το Υπουργείο Άμυνας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Από τον διορισμό του τον Μάρτιο, ο Λι ήταν το δημόσιο πρόσωπο της διευρυνόμενης στρατιωτικής διπλωματίας της Κίνας, εκφράζοντας ανησυχία για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης ασφαλείας υψηλού προφίλ τον Ιούνιο και επισκέφθηκε τη Ρωσία και τη Λευκορωσία τον Αύγουστο.

Αναμενόταν να φιλοξενήσει μια διεθνή συνάντηση ασφαλείας στο Πεκίνο τον Οκτώβριο και να εκπροσωπήσει τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA) σε μια συνάντηση τον Νοέμβριο των περιφερειακών αρχηγών άμυνας στην Τζακάρτα.

Με τη διαφθορά να διαπερνά εδώ και καιρό τους στρατιωτικούς και κρατικούς θεσμούς της Κίνας, ορισμένοι αναλυτές και διπλωμάτες πιστεύουν ότι οι καταστολές του Xi κατά της δωροδοκίας σηματοδοτούν πολιτικές εκκαθαρίσεις σε όλο το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Ανεξάρτητα από τον λόγο… η αίσθηση ότι αυτό θα μπορούσε να συνεχίσει να συμβαίνει θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των ξένων παραγόντων στη συνεργασία με τους Κινέζους ομολόγους τους», δήλωσε η Helena Legarda, επικεφαλής αναλύτρια στο Mercator Institute for China Studies στο Βερολίνο.

Η ανατροπή του Λι είναι ασυνήθιστη για την ταχύτητά της και την εμβέλειά της στις επιλεγμένες ελίτ του Xi.

«Είναι τόσο ξαφνικό και αδιαφανές όλο αυτό. Ένα πράγμα που μπορούμε τώρα να δούμε είναι ότι η εγγύτητα δεν ισοδυναμεί με πατρονάρισμα στον κόσμο του Xi», δήλωσε ο αναλυτής ασφαλείας Alexander Neill, με έδρα τη Σιγκαπούρη, συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Pacific Forum της Χαβάης.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ
Αν και δεν βρίσκεται σε θέση άμεσης διοίκησης, ο Λι υπηρετεί στην επταμελή Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή του Σι και είναι ένας από τους πέντε πολιτειακούς συμβούλους της Κίνας, μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο που ξεπερνά τους τακτικούς υπουργούς. Ορισμένοι μελετητές πιστεύουν ότι είναι κοντά στον στρατηγό Zhang Youxia, ο οποίος βρίσκεται από πάνω του στην επιτροπή και είναι ο στενότερος σύμμαχος του Xi στο PLA.

Ο Λι, του οποίου επιβλήθηκε κύρωση από την Ουάσιγκτον το 2018 για μια συμφωνία όπλων με τη Ρωσία, απέφυγε μια συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στη διάσκεψη ασφαλείας Shangri-la Dialogue της Σιγκαπούρης τον Ιούνιο, όπου μια χειραψία σηματοδότησε την πιο στενή τους αλληλεπίδραση.

Ο Όστιν και άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι επιθυμούν να επαναλάβουν τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο στρατιωτικών, οι περιφερειακές εντάσεις συνεχίζονται. Αλλά το Πεκίνο αντεπιτίθεται ότι θέλει η Ουάσιγκτον να είναι λιγότερο δυναμική στην Ασία-Ειρηνικό.

Περιφερειακοί απεσταλμένοι λένε ότι η βαθύτερη κινεζική στρατιωτική διπλωματία είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ αλλά και με άλλες δυνάμεις, καθώς η Κίνα αναπτύσσει ολοένα και περισσότερο δυνάμεις γύρω από την Ταϊβάν –το δημοκρατικά διοικούμενο νησί που διεκδικεί– και σε αμφισβητούμενα μέρη της Ανατολικής και Νότιας Κινεζικής Θάλασσας.

Αν η μοίρα του Λι «αντανακλά την ολοένα και πιο εσωτερική εστίαση του Σι, δεν είναι καλό για όσους από εμάς επιθυμούν μεγαλύτερο άνοιγμα και γραμμές επικοινωνίας με τον στρατό της Κίνας», είπε ένας Ασιάτης διπλωμάτης.

Καθώς το PLA έχει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατιωτικών δεσμεύσεων με τις δυνάμεις της Νοτιοανατολικής Ασίας φέτος, οι πρόσφατες γρήγορες αλλαγές στο Πεκίνο «ενισχύουν τις εικασίες και κάποιες ανησυχίες για τη συνέχεια της πολιτικής», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Ja Ian Chong στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ταϊβάν εντόπισε 33 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη & 7 πλοία του πολεμικού ναυτικού γύρω από το νησί

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι εντόπισε 23 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη και επτά πλοία του πολεμικού ναυτικού γύρω από την Ταϊβάν από τις 6...

Η κατάσταση σχετικά με τη μεταχείριση των Ουιγούρων στην Κίνα είναι βαθιά ανησυχητική

Η κατάσταση σχετικά με τη μεταχείριση των Ουιγούρων στην Κίνα είναι βαθιά ανησυχητική και έχει εγείρει σοβαρές καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης...

”Σύννεφα” στις σχέσεις Ερντογάν-Μπαχτσελί!

Όλο και πυκνώνουν οι αναφορές και τα ερωτηματικά στον τουρκικό τύπο για μια επικείμενη σύγκρουση "γιγάντων" . Ο δυσαρεστημένος Devlet Bahçeli θα τραβήξει το...

Νέα πρόκληση: Η Ρωσία μπλοκάρει ελληνικά site!

Η Ρωσία μπλοκάρει την πρόσβαση στο ertnews.gr και το ert.gr μεταξύ λίγων ακόμη ελληνικών site σε αντίποινα για τον αποκλεισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Η Ταϊβάν εντόπισε 33 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη & 7 πλοία του πολεμικού ναυτικού γύρω από το νησί

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι εντόπισε 23 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη και επτά πλοία του πολεμικού ναυτικού γύρω από την Ταϊβάν από τις 6...

Η κατάσταση σχετικά με τη μεταχείριση των Ουιγούρων στην Κίνα είναι βαθιά ανησυχητική

Η κατάσταση σχετικά με τη μεταχείριση των Ουιγούρων στην Κίνα είναι βαθιά ανησυχητική και έχει εγείρει σοβαρές καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης...

Uyghur-American politician calls out China’s alleged trade in ‘Halal Organs’

The situation regarding the treatment of Uyghurs in China is deeply concerning and has raised serious allegations of human rights abuses, including forced organ...

Taiwan detects 23 Chinese military aircraft, 7 naval ships around island

The Ministry of National Defence said that it detected 23 Chinese military aircraft and seven naval vessels around Taiwan between 6 am on Sunday...