22.4 C
Athens
Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022

Τρεις δημοσκοπήσεις σε ένα 24ωρο: Σταθερό το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Πόσο “κόστισαν” οι υποκλοπές

Περισσότερα Νέα

Κοινό τους χαρακτηριστικό, ότι πραγματοποιήθηκαν μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Από 7,3 έως οκτώ ποσοστιαίες μονάδες κυμαίνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στις τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας σε διάστημα λιγότερο των 24 ωρών σε STAR, OPEN και ΣΚΑΪ.

Κοινό τους χαρακτηριστικό, ότι πραγματοποιήθηκαν μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και το γεγονός πως η υπόθεση των υποκλοπών δεν φαίνεται να ταράζει την πολιτική «σκακιέρα».

Δημοσκόπηση GPO για το Star
Στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων στις 19:45 με τη Μάρα Ζαχαρέα, παρουσιάστηκε η μεγάλη δημοσκόπηση του Star και της GPO.

Με διαφορά 7,3 % προηγείται η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε Βουλευτικές εκλογές, με το σύστημα της απλής αναλογικής, εσείς ποιο κόμμα είναι ποιο πιθανό να ψηφίσετε», τα ποσοστά στις απαντήσεις ήταν:

ΝΔ 32,7%
ΣΥΡΙΖΑ 25,4%
ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ 10,9%
ΚΚΕ 5,3%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,8%
ΜέΡΑ25 2,2%
ΕΛΛΗΝΕΣ 1,7%
ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 1,5%
ΑΛΛΟ 3,9%
ΛΕΥΚΟ – ΑΚΥΡΟ 1,1%
ΔΕ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ 1,7%
ΔΕΝ ΞΕΡΩ/ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 9,8%

Η «μάχη» της ΔΕΘ: Ποιος πολιτικός αρχηγός κέρδισε

Θετικά ή μάλλον θετικά κρίνει τη συνολική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και τις εξαγγελίες του το 50,7% των ερωτωμένων πολιτών στη μεγάλη δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star. Την αντίστοιχη εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα την κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά το 36.4 % (και αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το 58,5%).

Όσον αφορά το ποιος αρχηγός έπεισε περισσότερο τους πολίτες, με βάση όσα είπαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, το 41,7% απαντά ο Κ. Μητσοτάκης, το 30,7% ο Α. Τσίπρας και το 24,2% «κανένας από τους δύο».

Σχετικά με την απήχηση στους ερωτώμενους των όσων αναγγέλθηκαν ανά τομείς, τα δυνατά «χαρτιά» του Κ. Μητσοτάκη έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι η διαχείριση των εθνικών ζητημάτων με 49,8% θετικές γνώμες (έναντι 27.4% για τον Αλέξη Τσίπρα στον ίδιο τομέα), για να ακολουθήσουν αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης (43,8% έναντι 30,6% για Α. Τσίπρα), αντιμετώπιση ακρίβειας και πληθωρισμού (42,5% έναντι 30,5% για Α. Τσίπρα), προστασία μεσαίας τάξης (40,2% έναντι 31,2% για Α. Τσίπρα). Μικρή είναι η «ψαλίδα» στο ζήτημα της ενίσχυσης των εργαζομένων (38,5% για Μητσοτάκη έναντι 36,0% για Α. Τσίπρα).

Ποιον βλάπτουν περισσότερο οι κυρώσεις στη Ρωσία

Σχετικά με τον ποιον βλάπτουν περισσότερο οι κυρώσεις στη Ρωσία, οι ερωτώμενοι στη δημοσκόπηση της GPO απαντούν στη μεγάλη πλειοψηφία τους (62,1%) ότι βλάπτουν περισσότερο την Ευρώπη και τους λαούς της. «Εξίσου και τις δύο πλευρές» απαντά το 24,3%, ενώ μόνο το 10,7% πιστεύει ότι βλάπτουν τη Ρωσία και τον Πούτιν.

Οι μετεκλογικές εξελίξεις

Όσον αφορά τι είδους κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες να προκύψει από τις εκλογές, το 52,1% τάσσεται υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, έναντι 44,9% που προτιμά μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Εφόσον δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές, το 58,2% προτιμά να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ το 39,1% προτιμά να γίνουν ξανά εκλογές ώστε να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η άποψη για τους πολιτικούς αρχηγούς

Στην άποψη των ερωτώμενων πολιτών για τους πολιτικούς αρχηγούς προηγείται στη θετική/μάλλον θετική ο Κ. Μητσοτάκης (48,6%) και ακολουθούν: Ν. Ανδρουλάκης (37,8%), Α. Τσίπρας (37,2%), Δ. Κουτσούμπας (27,8%), Γ. Βαρουφάκης (23,7%) και Κ. Βελόπουλος (12,1%).

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Tέλος, στο ερώτημα «μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό της χώρας», το 44,9% απαντά ο Κ. Μητσοτάκης, το 33,2% ο Α. Τσίπρας και το 21,5% «κανένας από τους δύο».

Δημοσκόπηση MRB για το OPEN
Την πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Μαύρος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, οι πολίτες σε ποσοστό 56,2% αξιολογούν την ακρίβεια ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Ακολουθεί η ανεργία, με ποσοστό 11,8%, ενώ έπονται ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ελληνοτουρκικά και η εγκληματικότητα, με το 2,8% των πολιτών να αξιολογεί τις υποκλοπές ως το βασικότερο ζήτημα που τους απασχολεί.

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός αξιολογείται αρνητικά από το 38,4% των πολιτών και θετικά από το 28,7. Το 45,6% αξιολογεί αρνητικά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ενώ μόλις το 19,6 απαντά ότι αξιολογεί θετικά την παρουσία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά με την παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ αυτή αξιολογείται αρνητικά από το 40% και θετικά από το 10,6%.

Το δίλημμα «σταθερότητα ή χάος» που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει το 34% των ερωτηθέντων ενώ ποσοστό 43,5% απαντά ότι δεν τον εκφράζει καθόλου. Αντιστοίχως το «οικογενειοκρατία ή προοδευτική συμμαχία» που έθεσε ως δίλημμα ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει το 28,3% και δεν εκφράζει το 45,5%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγεται από το 38,9% των ερωτηθέντων ως καταλληλότερος πρωθυπουργός ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από το 29%.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,6% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ, με τρίτο το ΠΑΣΟΚ που καταγράφει ποσοστό 12,1%. Τέταρτο το ΚΚΕ με 5,1% και ακολουθεί η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 με 4,2% και 3,5% αντίστοιχα.

Με αναγωγή στα έγκυρα (χωρίς την αποχή και τα λευκά) τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 31,3%, ΣΥΡΙΖΑ 23,8%, ΠΑΣΟΚ 11,7%, ΚΚΕ 5,#, Ελληνική Λύση 4,4 και ΜέΡΑ25 3,7%.

Στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, το 22,6% απαντούν ότι βλέπουν θετικά μια συγκυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – μικρότερων κομμάτων της Δεξιάς. Αντίστοιχα, θετικά βλέπει μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς, το 24,2% των ερωτηθέντων.

Δημοσκόπηση PULSE για τον ΣΚΑΪ

Nέα δημοσκόπηση από τον ΣΚΑΪ και την Pulse παρουσιάστηκε σε διάστημα δύο ημερών, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Σία Κοσιώνη.

H Pulse με τρεις συνεχόμενες μετρήσεις κατέγραψε τις πολιτικές τάσεις πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και αμέσως μετά τις ομιλίες του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πριν τη Διεθνή Έκθεση
Στην περίοδο πριν τη ΔΕΘ, στον απόηχο του θέματος των υποκλοπών, στο ερώτημα «ποιος εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης 27%, ο Αλέξης Τσίπρας 23% και ο Νίκος Ανδρουλάκης, 23%

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ συγκεντρώνει το 56% και ο ΣΥΡΙΖΑ 24%.

Στο ερώτημα περί καταλληλότερου πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά το 38% και ο Αλέξης Τσίπρας το 27%.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25%, το ΠΑΣΟΚ 11,5, το ΚΚΕ 5%, η Ελληνική Λύση 3,5% και το ΜέΡΑ25 2,5%.

Με αναγωγή, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,5%, το ΠΑΣΟΚ 12%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 3,5 και το ΜέΡΑ25, 2,5%.

Μετά την ομιλία Μητσοτάκη
Στο ερώτημα «ποιος εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης 28%, ο Αλέξης Τσίπρας 22% και ο Νίκος Ανδρουλάκης, 17%.

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ συγκεντρώνει το 56% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25%.

Στο ερώτημα περί καταλληλότερου πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά το 39% και ο Αλέξης Τσίπρας το 28%.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 33,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,5%, το ΠΑΣΟΚ 11%, το ΚΚΕ 5%, η Ελληνική Λύση 4% και το ΜέΡΑ25 2,5%.

Με αναγωγή, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 34,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26%, το ΠΑΣΟΚ 11,5%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4% και το ΜέΡΑ25, 2,5%.

Μετά την ομιλία Τσίπρα
Στο ερώτημα «ποιος εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης 29%, ο Αλέξης Τσίπρας 23% και ο Νίκος Ανδρουλάκης, 17%.

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ συγκεντρώνει το 56% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25%.

Στο ερώτημα περί καταλληλότερου πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά το 39% και ο Αλέξης Τσίπρας το 28%

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 33,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26%, το ΠΑΣΟΚ 11,5%, το ΚΚΕ 4,5%, η Ελληνική Λύση 3,5% και το ΜέΡΑ25 3%.

Με αναγωγή, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 34,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,5%, το ΠΑΣΟΚ 12%, το ΚΚΕ 5%, η Ελληνική Λύση 4% και το ΜέΡΑ25, 3%.

Η διαχρονική εξέλιξη της ψήφου
Στο γράφημα που ακολουθεί, αναλύεται η αυξομείωση των ποσοστών των τριών μεγάλων κομμάτων από τον περυσινό Σεπτέμβριο μέχρι και φέτος, με τη ΝΔ να ξεκινά από το 36,5% και να καταλήγει στο 34,5%, τον ΣΥΡΙΖΑ από το 25% να καταλήγει στο 26,5% και το ΠΑΣΟΚ να ξεκινά από 7% και να καταλήγει στο 12%.

Ο καταλληλότερος πρωθυπουργός
Λίγα έχουν αλλάξει σε διάστημα ενός χρόνου μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χαίρει της εκτίμησης του 39% και τον Αλέξη Τσίπρα να επιλέγεται από το 28%.

Η παράσταση νίκης
Σταθερή παραμένει η ΝΔ επί 365 ημέρες με τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει έδαφος. Η κυβέρνηση «κρατιέται» σταθερά στο 56% χωρίς μεταβολές και η αξιωματική αντιπολίτευση κερδίζει 5% ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 26%.

Ο Κεντρώος χώρος
Πρόκειται για τους πολίτες που αποτελούν «κλειδί» σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, με τις μετακινήσεις τους να αποδεικνύονται κομβικές στην εκλογή της εκάστοτε κυβέρνησης.

Σε αυτή την κατηγορία, μεγάλος «χαμένος» αναδεικνύεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών, δεν κατάφερε να αποκομίσει προς όφελός του κάποιο κέρδος. Μάλιστα, από το 20% του Ιουλίου, περιορίζεται πλέον στο 17%.

To δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης ανέδειξε σε συντριπτικό ποσοστό τις αγωνίες των Ελλήνων πολιτών για την ακρίβεια και την ενέργεια, κατά κύριο λόγο, αλλά και για τα ελληνοτουρκικά, με τις διαδοχικές απειλές και τις προκλητικές ενέργειες των γειτόνων. Σε μικρότερο ποσοστό, αλλά σημαντικό, απασχολούν και οι υποκλοπές.

Χαρακτηριστική του προβληματισμού που επικρατεί για την ακρίβεια και το κόστος ζωής, είναι η κάρτα που ακολουθεί. Στις απαντήσεις τους, οι Έλληνες αγωνιούν για τα ενεργειακά, με κορυφαίο το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, καθώς το κόστος της αγοράς τροφίμων έχει αυξηθεί επίσης σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Η επόμενη κάρτα στη δημοσκόπηση αφορά την αξιολόγηση των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Εδώ οι πολίτες εμφανίζονται μοιρασμένοι, με το 39% να αξιολογεί θετικά την παρουσία του πρωθυπουργού και το 44% αρνητικά.

Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξιολογήθηκε θετικά από το 33% των ερωτηθέντων, ενώ το 46% αξιολόγησε αρνητικά την παρουσία του.

Μοιρασμένα είναι τα ποσοστά αξιολόγησης για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και η ακρίβεια.

Περισσότερες ήταν οι αρνητικές από τις θετικές απαντήσεις στην αξιολόγηση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή Τουρκίας στον ΟΗΕ: «Απαράδεκτα και ανυπόστατα επιχειρήματα» σχολιάζουν διπλωματικές πηγές της Αθήνας

Για πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και “απαράδεκτα, ανυπόστατα και έωλα” επιχειρήματα κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τη νέα επιστολή που έστειλε η Τουρκία στον...

Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα ελληνοτουρκικά

Μία αποκάλυψη έκανε η Κατερίνα Τσαμούρη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ενδεικτική της εγρήγορσης στην οποία βρίσκεται η ελληνική πλευρά απέναντι στις τουρκικές...

Αποκλειστικό: Επίσκεψη σημαντικού Πακιστανού Αξιωματούχου στην Ελλάδα: Σχέδιο Τουρκίας – Πακιστάν για αποσταθεροποίηση της Ελλάδας

Συνεχίζουν να κάνουν επίδειξη δύναμης οι Πακιστανοί, καθώς εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται στην Ελλάδα ο Chaudhry Javed Majra, δεξί χέρι του Επικεφαλής Υπουργού...

Bίντεο: Συνεχίζεται η ”εισβολή” – Μετανάστες κυκλοφορούν ανενόχλητοι σε Έβρο & σε Ελληνικά λιμάνια – Επίδειξη δύναμης από τους Πακιστανούς

Η χώρα πλέον βρίσκεται υπό ''πολιορκία''. Το μεταναστευτικό ''πνίγει'' την Ελλάδα και η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου! Δείτε τα βίντεο: https://twitter.com/dexioitoukolou/status/1575750047630733312 https://twitter.com/dexioitoukolou/status/1575223055563231232