25.2 C
Athens
Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Τουρκία: Θέτει σε εφαρμογή το τουρκολιβυκό μνημόνιο – «Για συμφωνία 30 τρισ.», γράφουν στην Άγκυρα!

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Η Τουρκία αναλαμβάνει δράση στη Μεσόγειο «παρά τα εμπόδια της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας», αναφέρει σήμερα ο φιλοκυβερνητικός Τύπος.

Με τίτλο: «Τίθεται σε ισχύ το Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης» η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Τουρκιγέ» σε πρωτοσέλιδη αναφορά υποστηρίζει ότι «στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεννόησης, η Τουρκία θα συμμετάσχει σε έργα που σχετίζονται με την εξερεύνηση, την παραγωγή, τη μεταφορά, τη διύλιση, την εμπορία, τη διανομή και το εμπόριο των πόρων υδρογονανθράκων στη Λιβύη. Η BOTAS και η TPIC θα συμμετάσχουν επίσης στο έργο, όπως επίσης κι η TPAO με τα ερευνητικά σκάφη της». Αναφέρεται ότι η συμφωνία έχει δυνητικά κέρδη 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το ethnos.gr.

Το Μνημόνιο Συνεννόησης υποβλήθηκε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση κι ο προτεινόμενος νόμος που αφορά στο νέο μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 στην Τρίπολη, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εγκριθεί πρώτα από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και στη συνέχεια από την Ολομέλεια και να τεθεί σε ισχύ.

Πριν από λίγο καιρό, το Εφετείο της Τρίπολης στη Λιβύη είχε εκδώσει απόφαση αναστολής της συμφωνίας για τεχνικούς λόγους. Ωστόσο, στη συνέχεια, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Mohamed Aoun ανακοίνωσε ότι η συμφωνία ήταν έγκυρη. Μετά τις δηλώσεις αυτές της Λιβύης, η Τουρκία ξεκίνησε τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας από την τουρκική βουλή.

Στο μνημόνιο συνεννόησης που υποβλήθηκε στην τουρκική εθνοσυνέλευση περιλαμβάνονται λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Περιλαμβάνει την έρευνα, τη διανομή και το εμπόριο

- Advertisement -

Το μνημόνιο συνεννόησης για τους υδρογονάνθρακες που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη έχει δυνητικά κέρδη 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρά τις αντιρρήσεις χωρών όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Γερμανία, η Τουρκία και η Λιβύη θα πραγματοποιήσουν κοινές εργασίες σε πολλούς τομείς στο πλαίσιο της συμφωνίας. Βάσει της συμφωνίας, οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στην ανάπτυξη έργων που σχετίζονται με την εξερεύνηση, την παραγωγή, τη μεταφορά, τη διύλιση, την εμπορία, τη διανομή και το εμπόριο υδρογονανθράκων της Λιβύης, καθώς και με την παραγωγή και το εμπόριο πετρελαίου, φυσικού αερίου, πετροχημικών και διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου. Θα ενθαρρυνθεί επίσης η ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων. Στην αιτιολόγηση του μνημονίου συνεννόησης αναφέρεται: «Με τη συμφωνία αυτή, επιδιώκεται η αύξηση της υφιστάμενης συνεργασίας μέσω βημάτων όπως η υλοποίηση κοινών έργων για την εξερεύνηση, ανάπτυξη και παραγωγή χερσαίων και υπεράκτιων πόρων των δύο χωρών. Επιπλέον, υπογραμμίζεται για άλλη μια φορά η σημασία της συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί από τις εθνικές πετρελαϊκές εταιρείες των εμπλεκόμενων μερών».

Η TPAO θα δημιουργήσει εταιρική συνεργασία

Στον τομέα των υδρογονανθράκων, το κείμενο του μνημονίου αναφέρει επίσης ότι θα ανταλλάσσονται πληροφορίες και εμπειρογνωμοσύνη με την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων των δύο χωρών. Άλλοι τομείς συνεργασίας περιλαμβάνουν έργα σχετικά με την ανάπτυξη και τη χρήση των πόρων υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένων νομοθετικών σχεδίων, την ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με τη δομή της αγοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου και τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Επιπλέον, η TPAO και η λιβυκή κρατική εθνική εταιρεία πετρελαίου (NOC) θα συνάψουν συμφωνίες για την εκτέλεση εργασιών πετρελαίου σε χερσαία και υπεράκτια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Θα δοθεί στήριξη και στις δύο εταιρείες για τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων/εταιρικών συνεργασιών. Η χρήση των σεισμικών ερευνητικών σκαφών και των σκαφών γεώτρησης που ανήκουν ή χρησιμοποιούνται από την TPAO στη Λιβύη αποτελεί επίσης ένα από τα άρθρα της συμφωνίας.

BOTAS και TPIC επίσης σε κινητικότητα

Πέραν αυτών, θα καθιερωθεί συνεργασία για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των υφιστάμενων ή πρόσθετων συστημάτων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης. Στο πλαίσιο αυτό, η BOTAS θα συμμετάσχει σε έργα στη Λιβύη. Η Turkish Petroleum International Company (TPIC) θα συνεργαστεί στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των πετροχημικών και του εμπορίου πετρελαιοειδών. Στο κεφάλαιο της συμφωνίας με τίτλο «Επενδύσεις», προβλέπεται ότι τα μέρη θα εργαστούν από κοινού για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων, θα ενθαρρύνουν τις αντίστοιχες δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες τους να επενδύσουν στον τομέα των υδρογονανθράκων και θα υποστηρίξουν ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς να ιδρύσουν κοινοπραξίες ή εταιρείες για να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Η επίσης φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» κάνει λόγο για «Συνεργασία τεραστίων διαστάσεων με τη Λιβύη».

Κίνηση Ιταλίας με Λιβύη κατά Ελλάδας και Γαλλίας

Παράλληλα, η «Χουριέτ» αναφέρεται στη συμφωνία μεταξύ Λιβύης-Ιταλίας στον τομέα της ενέργειας, «γεγονός που εξόργισε την Ελλάδα», όπως αναφέρει.

Αντίστοιχα, για την ίδια συμφωνία η Γενί Σαφάκ κάνει λόγο για «Γιγαντιαία συμφωνία 8 δισ. ευρώ με τη Λιβύη» κι ότι πρόκειται για μία «κίνηση της Ιταλίας κατά της Γαλλίας και της Ελλάδας στη Μεσόγειο».

Τις τελευταίες εβδομάδες, η πρωθυπουργός της Ιταλίας οργάνωσε επίσημες επισκέψεις στην Αλγερία, την Αίγυπτο και την Τυνησία στο πλαίσιο αυτού που αποκαλεί «σχέδιο Mattei», από το όνομα του Enrico Mattei, ιδρυτή της Eni.

Η εφημερίδα Domani δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα ένα κύριο άρθρο με τίτλο «Το σχέδιο Mattei είναι μυστική αποικιοκρατία». Η αριστερή εφημερίδα II Manifesto δημοσίευσε επίσης ένα πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Σχέδιο Mattei: Η Λιβύη ως αντλία βενζίνης» σε μια επικριτική ανάλυση.

Η εφημερίδα II Tempo έγραψε υπό τον τίτλο «Mare Nostrum (Η θάλασσά μας)»: «Μετά από 10 χρόνια λαθών, η Meloni έβαλε την Ιταλία ξανά στο κέντρο της Μεσογείου στη Λιβύη».

ΗΑΕ και Κατάρ συναγωνίζονται στη Λιβύη

Την ίδια ώρα, ΗΑΕ και Κατάρ συναγωνίζονται επίσης να αποκτήσουν έναν ενεργό ρόλο στη Λιβύη με απώτερο στόχο τα κοιτάσματά της.

Τα ΗΑΕ εναντιώθηκαν στους στενούς συμμάχους τους Γαλλία και Αίγυπτο και επέλεξαν να υποστηρίξουν τον Ντμπεϊμπά-Μένφι στη Γενεύη έναντι των Μπασάγα-Σάλεχ που υποστηρίχθηκαν από το Παρίσι και το Κάιρο.

Οι Εμιρατινοί έχουν αποκτήσει σημαντική επιρροή στην Τρίπολη και έχουν οικοδομήσει σχέσεις με βασικούς συνομιλητές σε θέματα ασφάλειας, όπως ο σημερινός υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Εμάντ αλ-Τραμπούλσι, και εξασφάλισαν τον διορισμό του Φαρχάτ Μπενγκντάρα στην κορυφή της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να εξασφαλίσουν ένα επικερδές μερίδιο στον ενεργειακό τομέα της Λιβύης – μια συμφωνία από την οποία ήδη αποκομίζουν οφέλη.

Οι Καταριανοί, οι οποίοι είχαν εκτοπιστεί από τη χώρα από το 2016, ήταν ευτυχείς κι εκείνοι που άρχισαν να επιστρέφουν και να ανακτούν κάποιου είδους ερείσματα στην Τρίπολη.

Αλλά βλέποντας τα ΗΑΕ να έχουν αποκτήσει επιρροή στην Τρίπολη, η Ντόχα άρχισε να οικοδομεί σχέσεις και στην ανατολική Λιβύη, μεταξύ άλλων και με το γιο του Χαφτάρ, Μπελγκασίμ, καθώς και με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ. Τα ΗΑΕ εργάζονται παράλληλα για να τοποθετηθούν ως βασικός εταίρος του Καΐρου στην Τρίπολη.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κύπρος: Αποχωρούν Ισπανία και Πολωνία από στρατιωτική άσκηση στην Τουρκία – Διαβήματα για τη συμμετοχή του ψευδοκράτους

Ανακοίνωση σχετικά με τη στρατιωτική άσκηση «Φοίνικας της Ανατολίας - 2023» εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως έγινε γνωστό, η Ισπανία και η...

Ανατολίτικο παζάρι για τα F-16

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL Με σκεπτικισμό παρακολουθεί η Αθήνα το νέο, οθωμανικού τύπου, τουρκικό παζάρι για τα F-16 Viper καθώς η γείτων συνεχίζει όχι απλώς να...

Οι ΗΠΑ «στέλνουν» καινούρια F-16 στην Τουρκία: Το παρασκήνιο, «το σύνδρομο του Ιράν» και το ανατολίτικο παζάρι

Όλα δείχνουν τα τελευταία 24ωρα ότι η προσέγγιση Ουάσιγκτον- Άγκυρας είναι όλο και πιο έντονη με στόχο των ΗΠΑ την επιστροφή του «ασώτου» και...

Σημαντική εξέλιξη: Στην Σούδα για πρώτη φορά το πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ

Το πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το USS Gerald R. Ford (CVN-78) έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα σύντομα. Σύμφωνα με πληροφορίες...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αποκλειστικό-Ξεκάθαροι οι τουρκικοί στόχοι στο Αιγαίο-Έριξε το ”σήμα” ο εμπνευστής της ”Γαλάζιας Πατρίδας”

Σε νέες προκλήσεις προχώρησε ο εμπνευστής του δόγματος της ''Γαλάζιας Πατρίδας''. Ο Cihat Yayci ανέφερε πριν λίγο: ''Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι η Γαλάζια Πατρίδα είναι...

Όλα στη ”φόρα”-Ο ρόλος της τουρκικής στρατοχωροφυλακής στην κινητικότητα των μεταναστών στον Έβρο – Χάρτες με τα ”τρωτά σημεία”

Δάκτυλο των τουρκικών αρχών, και συγκεκριμένα της τούρκικης στρατοχωροφυλακής, διαβλέπουν οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των συνόρων μας. Πρόκειται για συντονισμένο σχέδιο προώθησης από...

Ξεφεύγει η κατάσταση: Αιγύπτιοι προσπάθησαν να βιάσουν 17χρονη και λιθοβόλησαν τον 22χρονο σύντροφό της στην παραλία της Φρεαττύδας!

Μνήμες από την τραγική υπόθεση βιασμού και ξυλοδαρμού της τότε 17χρονης Μυρτούς Παπαδομιχελάκη στην Πάρο, ξυπνά το περιστατικό της απόπειρας βιασμού ενός άλλου 17χρονου...

Αποκλειστικό-Το ”χοντραίνουν”!-Τουρκόφωνο ΜΜΕ: ”Μητσοτάκη δεν είμαστε Έλληνες Μουσουλμάνοι, είμαστε Mουσουλμάνοι Τούρκοι”

Σε μία νέα πρόκληση προχώρησε μειονοτικό ΜΜΕ! Πριν λίγες ώρες ανέβασε άρθρο με τίτλο: ''Κύριε Μητσοτάκη! Δεν Eίμαστε Έλληνες Μουσουλμάνοι! Είμαστε Mουσουλμάνοι Τούρκοι!'' Όπως φαίνεται η...