12.4 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Σερβία: 8 βασικά στοιχεία της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης Βούτσιτς- Κούρτι στην Αχρίδα

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Ο διάλογος στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο στην Αχρίδα ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ, διήρκεσε 12 ώρες και θα μπορούσε να συνοψιστεί με δύο λέξεις – επιτεύχθηκε συμφωνία, γράφουν τα σερβικά media.

Οι κύριοι συμμετέχοντες, Αλεξάνταρ Βούτσιτς , Αλμπίν Κούρτι, Ζοζέπ Μπορέλ και Μίροσλαβ Λάιτσακ, μίλησαν δημόσια για τις λεπτομέρειες, οι οποίες μπορούν να περιοριστούν σε οκτώ βασικά στοιχεία.

  1. Ξεχωριστές συναντήσεις με ευρωπαίους διαμεσολαβητές

Ο διάλογος με τους Ευρωπαίους μεσολαβητές ξεκίνησε χθες λίγο μετά τις 10 το πρωί στη βίλα «Μπιλιάνα» στην Αχρίδα.

Αρχικά, οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν με τον οικοδεσπότη Ντμίτρι Κοβάτσεφσκι, πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας και μίλησαν και με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ.

Ο διάλογος ξεκίνησε με ξεχωριστές συναντήσεις μεταξύ Βούτσιτς και Κούρτι με Ευρωπαίους μεσολαβητές και στη συνέχεια ξεκίνησε η τριμερής, η οποία διήρκεσε σχεδόν πέντε ώρες, με μικρά διαλείμματα.

  1. Δεν έχει υπογραφεί τίποτε
- Advertisement -

Μετά τις συνομιλίες, όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις απόψεις τους για το θέμα, αλλά η ουσία είναι ότι κανένα έγγραφο δεν υπογράφηκε χθες στην Αχρίδα .

  • Δεν υπέγραψα τίποτα ακόμα και σήμερα, ξεκαθάρισα ποιες ήταν οι κόκκινες γραμμές, αλλά σημειώθηκε πρόοδος σε μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα – είπε ο Βούτσιτς μετά τη συνομιλία.

Ο Κούρτι, από την άλλη, είπε ότι ήρθε στην Αχρίδα για να υπογράψει τη βασική συμφωνία με το παράρτημα εφαρμογής.

«Καταλήξαμε σε δημόσια συμφωνία για το παράρτημα που θα καθοδηγεί την εφαρμογή της βασικής συμφωνίας. Η άλλη πλευρά, όπως και στην τελευταία συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 27 Φεβρουαρίου, ξεφεύγει από την υπογραφή. Τώρα με παράρτημα. Εναπόκειται στην ΕΕ να βρει έναν μηχανισμό για να καταστήσει το καθεστώς αυτής της συμφωνίας νομικά δεσμευτικό», είπε ο Κούρτι.

  1. Σήμερα στις 11, ο Βούτσιτς θα διευκρινίσει τι συμφωνήθηκε

Ο Πρόεδρος της Σερβίας θα απευθυνθεί στους πολίτες σήμερα στις 11 το πρωί προκειμένου να παρουσιάσει λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο εφαρμογής του παραρτήματος που συμφωνήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Αχρίδα.

  1. Η πρόοδος προς την ΕΕ θα μετρηθεί μεμονωμένα

Στην Αχρίδα χθες, συμφωνήθηκε επίσης ότι στο μέλλον ό,τι θα εκπληρωθεί από το σχέδιο εφαρμογής θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή πορεία.

«Τώρα θα μας ακολουθήσουν συγκεκριμένα: ποιος εκπληρώνει αυτό που δεσμεύτηκε», είπε ο Βούτσιτς.

Ο Μπορέλ είπε ότι «και τα δύο μέρη θα δεσμευτούν από αυτή τη συμφωνία, η οποία θα είναι μέρος της ευρωπαϊκής τους διαδρομής».

«Εμείς στην ΕΕ θα απαιτήσουμε από τα μέρη να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, γιατί είναι τώρα ή θα είναι μέρος της ευρωπαϊκής τους πορείας», είπε ο Μπορέλ.

  1. Πρέπει να ιδρυθεί η Ένωση Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο

Ο Πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι η Ένωση Σερβικών Δήμων έχει τεθεί ως υποχρέωση προτεραιότητας. Είπε επίσης ότι πιστεύει ότι η πλευρά της Πρίστινα θα συμμορφωθεί άμεσα με τη διαδικασία σχηματισμού.

Πρόκειται για το άρθρο 7 της συμφωνίας, το οποίο, σύμφωνα με τον Μπορέλ, θα αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα, καθώς και ότι «το Κοσσυφοπέδιο έχει αποδεχθεί να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία θέσπισης εγγυήσεων και κατάλληλου επιπέδου αυτοδιοίκησης για τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο».

Ο Κούρτι πάντως αναφέρει ότι το άρθρο αυτό «μιλά για την αυτοδιαχείριση της σερβικής κοινότητας».

«Από αυτή την άποψη, υπάρχει μια παράγραφος που μιλά για επαρκές επίπεδο αυτοδιοίκησης και φυσικά θα καθοδηγούμαστε από τα υψηλότερα πρότυπα ώστε οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο να μην έχουν τραυματισμούς και διακρίσεις, χωρίς να ξεχνάμε ότι η πρόταση του Αχτισάαρι δημιούργησε έναν τεράστιο χώρο και ευκαιρία για να απολαύσουν τα δικαιώματά τους και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους», είπε ο Κούρτι.

“Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Aljbin Kurti δήλωσε ότι ήρθε στην Αχρίδα για συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας και ενός σχεδίου εφαρμογής μέσω του οποίου θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, αναφέρει η Koha”, – danas.rs

  1. Συνέδριο δωρητών σε 5 μήνες

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε και το συνέδριο των δωρητών. Πιο συγκεκριμένα, στην ευρωπαϊκή πρόταση για την εξομάλυνση των σχέσεων, στο άρθρο 9 γράφεται ότι «και οι δύο πλευρές λαμβάνουν υπόψη τη δέσμευση της ΕΕ και άλλων χορηγών να θεσπίσουν ένα ειδικό πακέτο επενδύσεων και οικονομικής στήριξης για κοινά έργα των Μερών στην οικονομική ανάπτυξη, τη συνδεσιμότητα, την πράσινη μετάβαση και άλλους βασικούς τομείς».

Για την εφαρμογή αυτού του άρθρου, η ΕΕ θα διοργανώσει διάσκεψη δωρητών εντός 150 ημερών για τη θέσπιση πακέτου επενδύσεων και οικονομικής βοήθειας για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία.

Η ενίσχυση δεν θα χορηγηθεί προτού η ΕΕ αποφασίσει ότι όλες οι διατάξεις της συμφωνίας έχουν εφαρμοστεί πλήρως.

  1. Δήλωση για τους αγνοούμενους

Η ευρωπαϊκή πρόταση προέβλεπε ότι «τα μέρη συμφωνούν να εμβαθύνουν τη μελλοντική συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της επιστήμης και της τεχνολογίας, των μεταφορών, των σχέσεων επιβολής του νόμου, των ταχυδρομείων και των τηλεπικοινωνιών, της υγείας, του πολιτισμού, της θρησκείας, του αθλητισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, των αγνοουμένων, των εκτοπισμένων και άλλων παρόμοιων θεμάτων με τη σύναψη ορισμένων συμφωνιών».

Σε σχέση με αυτό το άρθρο, θα πρέπει να υπογραφεί η δήλωση για τους αγνοούμενους κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, ένα θέμα γύρω από το οποίο υπάρχουν διαπραγματεύσεις εδώ και πολύ καιρό, οι οποίες όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν πετύχει.

Ο Βούτσιτς και ο Κούρτι επιβεβαίωσαν ότι τόσο το Βελιγράδι όσο και η Πρίστινα θα ασχοληθούν με το θέμα των αγνοουμένων.

  1. Από Δευτέρα ο Βούτσιτς συνομιλεί με κοινοβουλευτικά κόμματα

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε ότι από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συζητήσει όλα όσα διαπραγματεύτηκαν στην Οχρίδα με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

«Θα είμαι έτοιμος να μιλήσω με τους εκπροσώπους των κομμάτων, για να δούμε αν πρέπει να πάμε με έγγραφο στο κοινοβούλιο», είπε ο Βούτσιτς χθες το βράδυ στην Αχρίδα.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενέντεζ για 25η Μαρτίου: Κατατέθηκε στη Γερουσία ψήφισμα για τον εορτασμό της Επετείου – ”ΗΠΑ-Ελλάδα προωθούν την ειρήνη”

Δικομματικό ψήφισμα για τον εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου κατατέθηκε στη Γερουσία. Το ψήφισμα υπογράφουν 43 γερουσιαστές και κατατέθηκε υπό την ηγεσία του...

Ο Τζο Μπάιντεν διακήρυξε την 25η Μαρτίου 2023 ως Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας – Τι αναφέρει στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο

Ως Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας και Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας κήρυξε την 25η Μαρτίου ο Τζο Μπάιντεν. Στο μήνυμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος...

Κοσμογονία: Κοινή Αεροπορική Δύναμη 250 μαχητικών δημιουργούν οι σκανδιναβικές χώρες!

Υπό την απειλή της… ρωσικής αρκούδας, οι τέσσερις αυτές χώρες θα διαθέτουν, πλέον, συνδυασμένη δύναμη αποτελούμενη από περίπου 250 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, ανάλογη μεγάλων...

Πρόκληση από τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό: Οι ‘Μακεδόνες’ σε Βουλγαρία και Ελλάδα έχουν δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού – ‘Ανοιξε ο ”Ασκός του Αιόλου”!

Ο πρωθυπουργός Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι κάλεσε σήμερα τις βουλγαρικές αρχές να σεβαστούν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, τις οποίες η Βουλγαρία δεν...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αποκλειστικό: Πορεία αριστερών εθνομηδενιστών και Πακιστανών στο κέντρο της Αθήνας! – Ύβρεις κατά αστυνομίας και απαίτηση για άνοιγμα των συνόρων – Εικόνες-Βίντεο

Νέα προκλητική συγκέντρωση είχαμε από αριστερούς εθνομηδενιστές, από Πακιστανούς και διάφορες άλλες οργανώσεις στο κέντρο της Αθήνας! Απαίτησαν χαρτιά για όλους του μετανάστες, να ανοίξουν...

Η σημαία του Πόντου στο βάθρο του νικητή στην Κωνσταντινούπολη

Στην Κωνσταντινούπολη, στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Διαχρονικών Αθλητών πετυχαίνοντας 1η θέση στα 200μ, στα 60μ και στο άλμα εις μήκος η Μάϊρα Παναγιωτίδου, μέλος του Ποντιακού Συλλόγου Καλλιθέας...

Αποκλειστικό: Οργάνωση με την ονομασία ”Σύνδεσμος Αρβανιτών & Αλβανών” ζητάει να αναγνωριστεί ως Αλβανική μειονότητα! – Πανηγυρίζουν την δημιουργία Κέντρου «Μακεδονικής» γλώσσας-Γράφουν πως οι...

Ανοίγει ο ''Ασκός του Αιόλου'' στη χώρα μας πλέον! Το Πρωτοδικείο Φλώρινας απέρριψε τις ενστάσεις για τη δημιουργία Κέντρου «Μακεδονικής» γλώσσας της Φλώρινας και...

Αποκλειστικό: Απίστευτη πρόκληση από το ”Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα”: ”Ιστορική νίκη, κερδίσαμε”! – Δείτε την ανακοίνωση-σοκ – Εθνικό ”έγκλημα” από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Απίστευτη πρόκληση εντός ελληνικού εδάφους από το ''Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα''! Τι αναφέρουν: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ - ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΑΠΕΡΡΙΨΕ...