22.3 C
Athens
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Πιέσεις Ν. Κορέας προς Κίνα: ”Αντιμετωπίστε την πυρηνική απειλή της Β. Κορέας”

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Το αίτημα του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ προς τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ να αντιμετωπίσει την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας έχει επικεντρωθεί στον ρόλο της Κίνας στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol ρώτησε πρόσφατα τον κινέζο πρωθυπουργό Li Qiang εάν το Πεκίνο θα μπορούσε να κάνει περισσότερα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αντιμετωπίσει την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας.

Ο Γιουν είπε στη Λι Κίνα πρέπει να κάνει περισσότερα για να «εκπληρώσει την ευθύνη και τον ρόλο της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και τόνισε ότι οι δεσμοί της Σεούλ με την Ουάσιγκτον και το Τόκιο θα ενισχυθούν μόνο για την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με δήλωση του προεδρικού γραφείου της Νότιας Κορέας. Εν τω μεταξύ, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε το πρώτο της «υποβρύχιο τακτικής πυρηνικής επίθεσης» από τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το υποβρύχιο, με το όνομα «Hero Kim Kun Ok» θα ανατεθεί στον στόλο που περιπολεί στα ύδατα μεταξύ της κορεατικής χερσονήσου και της Ιαπωνίας. Το υποβρύχιο παρουσιάστηκε καθώς η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να γιορτάσει την 75η επέτειο από την ίδρυση της χώρας το Σάββατο, το οποίο είναι αναμένεται να σηματοδοτηθεί με στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ, στην οποία θα παρευρεθεί υψηλόβαθμη κινεζική αντιπροσωπεία. Η Πιονγκγιάνγκ διοργάνωσε μια άσκηση «προσομοιωμένης τακτικής πυρηνικής επίθεσης» με εικονικές ατομικές κεφαλές προσαρτημένες σε δύο πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν δοκιμαστικά στον ωκεανό.

Σύμφωνα με αναφορές, η άσκηση επρόκειτο να προειδοποιήσει τους εχθρούς για τον «πραγματικό κίνδυνο πυρηνικού πολέμου» ως απάντηση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Νότου.

Τον περασμένο χρόνο, η Βόρεια Κορέα κινήθηκε για να ενισχύσει το ναυτικό της με νέα πυρηνικά όπλα, συμπεριλαμβανομένου ενός υποβρύχιου drone, πολεμικών πλοίων και του πρώτου επιχειρησιακού πυραυλικού υποβρυχίου της.

- Advertisement -

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία δεσμεύτηκαν να εντείνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία και τις συνόδους κορυφής των ηγετών. Στα μέσα Αυγούστου, στην τριμερή σύνοδο κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida, εξέδωσαν δήλωση στην οποία δεσμεύτηκαν να διαβουλεύονται αμέσως μεταξύ τους κατά τη διάρκεια κρίσεων και να συντονίσουν τις απαντήσεις σε περιφερειακές προκλήσεις, προκλήσεις και απειλές που επηρεάζουν κοινά συμφέροντα. Συμφώνησαν επίσης να διεξάγουν στρατιωτικές εκπαιδευτικές ασκήσεις ετησίως και να ανταλλάσσουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας έως το τέλος του 2023.

Οι χώρες υποσχέθηκαν να πραγματοποιούν τριμερείς συνόδους κορυφής ετησίως. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία αισθάνονται ότι απειλούνται από το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας καθώς αποτελεί απειλή για την ασφάλειά τους. Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει έξι πυρηνικές δοκιμές και αναπτύσσει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που θα μπορούσαν να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό έχει οδηγήσει σε φόβους ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα για να επιτεθεί στους γείτονές της ή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, προέτρεψαν την Κίνα να επηρεάσει τη Βόρεια Κορέα να μην αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Σύμφωνα με τον Bruce W. Bennett, ερευνητής άμυνας στην εταιρεία RAND, είπε ότι η Κίνα όχι μόνο επέτρεψε βασική τεχνολογία και εξοπλισμό να ενισχύσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Επίσης, αρνήθηκε να αναλάβει δράση για να χαλιναγωγήσει τον Βορρά.
Το κορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα και έχει παραβιάσει τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των πυρηνικών προσπαθειών της Βόρειας Κορέας. Αν και η Βόρεια Κορέα έχει απαγορευτεί να αναπτύξει και να δοκιμάζει οποιοδήποτε πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, πραγματοποίησε έναν αριθμό ρεκόρ δοκιμών πυραύλων πέρυσι και ανέπτυξε νέα, ισχυρά και προηγμένα προγράμματα πυραύλων. Η Κίνα, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, άσκησε βέτο στις προσπάθειες των ΗΠΑ να επιβληθούν πρόσθετες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας προκειμένου να λογοδοτήσει για τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.

Θα αποτρέψει ή δεν θα αποτρέψει η Κίνα τη Βόρεια Κορέα από το να συνεχίσει το πυρηνικό πρόγραμμα;

Η Κίνα είναι ο μόνος σημαντικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, αλλά έχει μια περίπλοκη σχέση με τη Βόρεια Κορέα. Εάν λάβει πολύ σκληρή στάση έναντι της Βόρειας Κορέας, μπορεί να οδηγήσει τη Βόρεια Κορέα προς την κατάρρευση. Αυτό θα αποτελούσε σημαντικό κίνδυνο ασφάλειας για την Κίνα, καθώς θα δημιουργούσε προσφυγική κρίση και αστάθεια στα σύνορα της Κίνας.

Εάν η Κίνα κρατήσει πολύ ήπια στάση απέναντι στη Βόρεια Κορέα, θα μπορούσε να επιτρέψει στη Βόρεια Κορέα να συνεχίσει να αναπτύσσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της. Η Κίνα φαίνεται να προσπαθεί να βρει μια μέση λύση μεταξύ αυτών των δύο άκρων. Έχει επιβάλει ορισμένες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, αλλά συνέχισε επίσης να παρέχει οικονομική βοήθεια.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Ειρήνης των Ηνωμένων Πολιτειών (2019), η Κίνα είναι ζωτικός παράγοντας στις προσπάθειες αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας και πρέπει να ενθαρρυνθεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο. Λόγω της μεγάλης οικονομικής σχέσης του Πεκίνου με την Πιονγκγιάνγκ, η συνεργασία του —ή η έλλειψη συνεργασίας— στην επιβολή των κυρώσεων καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα των οικονομικών πιέσεων.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάικ Πομπέο: Η Ελλάδα είναι ζωτικός «αγωγός» για άμυνα και ενέργεια-Ο ρόλος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Ελλάδα αποτελεί εταίρο ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ και τη Δύση στον πόλεμο της Ουκρανίας, ιδίως όσον αφορά τη μεταφορά όπλων και βοήθειας διά μέσου του λιμανιού...

Νέα πορεία προς την παγκόσμια συνεργασία o διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης! Κόμβος η Ελλάδα

Ο διάδρομος θα ενισχύσει σημαντικά τις οικονομικές εταιρικές σχέσεις, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και θα προωθήσει την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές που πλήττονται...

Ενόχληση Τούρκων από την επίσκεψη της ΥΠΕΞ Γαλλίας στην Αρμενία

Τα τουρκικά media με τίτλους για υποστήριξη της Γαλλίας στους Αρμένιους σημειώνουν ότι «Οι Γάλλοι θέλουν να οπλίσουν τους Αρμένιους». Επισημαίνουν ότι η Γαλλία είναι...

Τόμας ντε Βάαλ: «Οι ηγέτες στο Καραμπάχ πίστευαν στη Μόσχα, αλλά οι Ρώσοι τους πούλησαν»

Ερεβάν, Αρμενία. Ο Τόμας ντε Βάαλ* (Thomas de Waal), αναλυτής που ειδικεύεται στο πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, περιγράφει αυτό που συμβαίνει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως μεγάλη τραγωδία. Σύμφωνα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Απόφαση-σοκ-Financial Times: Η Ελλάδα θα ενσωματώσει 300.000 μετανάστες εν μέσω έλλειψης εργατικού δυναμικού

Η Ελλάδα σχεδιάζει να νομιμοποιήσει το καθεστώς 300.000 μεταναστών για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ελλείψεις στην αγορά εργασίας, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times και υπογραμμίζουν «το...

Γκρεμίζεται ολόκληρο το κατηγορητήριο του Ρόμπερτ Μενέντεζ

Το Newsbreak έχει στα χέρια του και παρουσιάζει σήμερα τη δικογραφία που αφορά τον φιλέλληνα γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ. Από το πλήρες κείμενο προκύπτουν σοβαρές αμφιβολίες για τις κατηγορίες...

Τεράστιος Μελ Γκίμπσον: Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία σφάζουν τους Αρμένιους και τα δυτικά ΜΜΕ σιωπούν!

Καταπέλτης ο κορυφαίος ηθοποιός Μελ Γκίμπσον, Έσπασε την ομερτά των διεφθαρμένων αναφορικά με την νέα γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν....