16.7 C
Athens
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

Η τουρκική εισβολή και κατοχή στη Συρία θεωρείται υλοποίηση του τουρκικού «Εθνικού Όρκου»

Περισσότερα Νέα

Η γνωστή από τα ρεπορτάζ της για θέματα τζιχαντισμού, ισλαμισμού, Μέσης Ανατολής, Βόρειας Αφρικής, Αμερικανίδα δημοσιογράφος επισημαίνει ότι η Τουρκία υλοποιεί τον «Όρκο του Έθνους» στη Συρία, δηλαδή το σχέδιο της Μεγάλης Τουρκίας.

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας μοιράζεται τον ορισμό της “ουδέτερης ζώνης“», γράφει η Σνελ και συνεχίζει:

«Οι Τούρκοι εθνικιστές τουιτάρουν κι αναπαράγουν tweet με τις ελπίδες τους ότι μια νέα συριακή εισβολή θα φέρει την Τουρκία πιο κοντά στον Misak-ı Milli [σ.σ. Όρκος του Έθνους].

»Ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε αυτήν την ανακατάληψη του οθωμανικού εδάφους όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Εφρίν το 2018».

Η Λίντσεϊ Σνελ συνοδεύει την ανάρτησή της και με δύο εικόνες που αναπαράγουν οι Τούρκοι στο Twitter κι απεικονίζουν τη «Μεγάλη Τουρκία» στα εδάφη του τουρκικού «Όρκου του Έθνους».

Ο τουρκικός εθνικός όρκος (τουρκικά: Mîsâk-ı Millî ή Millî Misak) είναι διακήρυξη έξι σημείων που ψήφισε το τελευταίο οθωμανικό κοινοβούλιο στις αρχές του 1920, με αναφορά τις αποφάσεις της συνελεύσεων των Τούρκων εθνικιστών στο Ερζερούμ και στη Σεβάστεια.

O όρκος έθεσε τα σύνορα της μελλοντικής Τουρκικής Δημοκρατίας, στη βάση των πρόσφατων συνόρων της, ηττημένης στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συμπεριλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, «τις περιοχές του Κιρκούκ, της Θεσσαλονίκης, του Χαλεπίου και της Μοσούλης».

Ειδικά όσον αφορά τα αραβικά εδάφη, ο Όρκος αρχικά είχε θεωρηθεί ότι κατά βάση τα απεμπολούσε, η σύγχρονη όμως έρευνα έδειξε ότι αυτό κάθε άλλο παρά ίσχυε.

Οι βασικές γραμμές του Όρκου διαμορφώθηκαν στο εθνικό Συνέδριο του Ερζερούμ (Erzurum Kongresi· 22 Ιουλίου – 7 Αυγούστου 1919) και στο αντίστοιχο της Σεβάστειας (Sivas Kongresi· 4-11 Σεπτεμβρίου 1919), του Τουρκικού Εθνικού Κινήματος και του Κεμάλ πασά.

Η Οθωμανική κυβέρνηση, αποδεχόμενη το αίτημα του Συνεδρίου της Σεβάστειας έκανε εκλογές.

Σε αυτές, οι οπαδοί των εθνικιστών επικράτησαν ολοκληρωτικά στην Ανατολία.

Οι αντιπρόσωποί τους συναντήθηκαν στην Άγκυρα το Δεκέμβριο του 1919.

Τον Ιανουάριο του 1920 έγιναν διάφορες συσκέψεις των αντιπροσώπων με τον Κεμάλ και διαμορφώθηκε ένα ψήφισμα, το οποίο στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον Hüsrev Sami Bey, αντιπρόσωπο της Τραπεζούντας.

Στις 12 Ιανουαρίου 1920 το Κοινοβούλιο ξεκίνησε τις εργασίες του στην οθωμανική πρωτεύουσα και υιοθέτησε άμεσα το ψήφισμα που είχε αποσταλεί, αμέσως μετά τον ορισμό των κυβερνητικών σωμάτων.

Στις 28 Ιανουαρίου, σε κλειστή συνεδρίαση, έγινε αποδεκτή η «Ηθική διακήρυξη του έθνους» (Ahd-ı Millî Beyannamesi), το γνωστό Mîsâk-ı Millî.

Στις 12 Φεβρουαρίου, μετά από πρόταση του Şeref Bey, αντιπροσώπου της Αδριανούπολης, αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση του κειμένου.

Όπως έχει σημειωθεί από μελετητές, ήταν η πρώτη φορά που ένα επίσημο οθωμανικό έγγραφο έκανε λόγο για «μειονότητες».

Μεταξύ του κειμένου που προετοιμάστηκε στην Άγκυρα και είχε 8 σημεία και του κειμένου των 6 θέσεων που υιοθετήθηκε στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν διαφορές.

Παραμένει αδιευκρίνιστος ο τρόπος που ο Όρκος έγινε αποδεκτός από τους αντιπροσώπους και δημοσιεύθηκε.

Στα πρακτικά του κοινοβουλίου δεν υπάρχει κάτι διαφωτιστικό πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Υπάρχει η υποψία ότι το τελικό ψήφισμα μπορεί να μην εκφράζει το σύνολο του σώματος, αλλά μια ομάδα.

Όπως είχε επισημάνει ο Βρετανός πρεσβευτής Sir Horace Rumbold, στο δημοσιευμένο κείμενο της Διακήρυξης δεν υπάρχουν υπάρχουν υπογραφές, πράγμα που ενισχύει την αμφιβολία σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Οι όροι του τουρκικού εθνικού όρκου είναι:

Το μέλλον των περιοχών που κατοικούνταν από Άραβες κατά πλειοψηφία, την στιγμή της υπογραφής της Ανακωχής του Μούδρου, θα καθοριστεί με δημοψήφισμα.

Οι περιοχές οι οποίες δεν βρίσκονταν υπό την κατοχή των συμμάχων την περίοδο της υπογραφής της εκεχειρίας και είχαν τουρκική-μουσουλμανική πλειοψηφία αποτελούν την πατρίδα του τουρκικού έθνους.

Το μέλλον των περιοχών του Καρς, Αρνταχάν και Βατούμ θα καθοριστεί με δημοψήφισμα.

Το καθεστώς της περιοχής της Δυτικής Θράκης θα καθοριστεί με την ψήφο των κατοίκων της.

Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της Κωνσταντινουπόλεως, και της θάλασσας του Μαρμαρά.

Το καθεστώς ελεύθερης διακίνησης προϊόντων καθώς οι μεταφορές μέσω των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων θα καθοριστεί μεταξύ της Τουρκίας και των άλλων ενδιαφερομένων κρατών.

Τα δικαιώματα των μειονοτήτων θα εξασφαλιστούν με βάση την αμοιβαιότητα των δικαιωμάτων των μουσουλμανικών μειονοτήτων στις γειτονικές χώρες.

Με στόχο την ανάπτυξη της χώρας σε κάθε επίπεδο θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ελευθερία και η ανεξαρτησία της, κάτι που θα επιτευχθεί με την άρση κάθε εμποδίου στο οικονομικό, πολιτικό και δικαϊκό πεδίο.

Αναβίωση

Αν και η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 αναιρεί τον τουρκικό Eθνικό ;Oρκο, ωστόσο η σύγχρονή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας φαίνεται να τον αναβιώνει μαζί με τον τουρκικό εθνικισμό.

Η Αλεξανδρέττα (προσαρτήθηκε με αμφισβητούμενο δημοψήφισμα το 1939) και η κατεχόμενη Κύπρος (από το 1974) ευρίσκονται εντός των ορίων του τουρκικού εθνικού όρκου, όπως και εδάφη ξένων και κυρίαρχων κρατών στα οποία επιχειρεί σήμερα η Τουρκία χωρίς τη συγκατάθεση τους (Ιράκ, Συρία).

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά εδάφη, η δυτική Θράκη, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και ολόκληρη η Κύπρος περιλαμβάνονται στα όρια του αναβιούμενου τουρκικού εθνικού όρκου.

tribunew.gr

Ακολουθήστε το Directus.gr

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Κογκρέσο …ήρθε νύχτα και έστειλε μήνυμα στη Τουρκία:Δεν θα πρέπει να γίνονται παραβιάσεις

Να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά επέλεξε το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο συμπεριέλαβε σχετική...

Rafale για το Ινδικό ΠΝ

Το Ινδικό Ναυτικό γιόρτασε την Ημέρα του Ναυτικού στις 4 Δεκεμβρίου 2022, για πρώτη φορά έξω από το Δελχί, στο Visakhapatnam. Η Dassault Aviation,...

Η Κίνα επιδιώκει να δημιουργήσει υπερπόντια βάση για την προβολή της στρατιωτικής ισχύος: Έκθεση

Το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN) έχει αριθμητικά το μεγαλύτερο ναυτικό στον κόσμο με συνολική δύναμη μάχης περίπου 355 πλοίων και υποβρυχίων, συμπεριλαμβανομένων...

Η δεκαετία της Ινδίας ξεκίνησε-Γιγαντώνεται όχι μόνο πληθυσμιακά αλλά και οικονομικά

Η «δεκαετία της Ινδίας» έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με τον ιστοχώρο Gzero του Eurasia Group. Morgan Stanley και S&P εκτιμούν, μέσα από πρόσφατες εκθέσεις τους, ότι η Ινδία θα έχει...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Παραδοχή Τούρκων: ”Οι Έλληνες έχουν το δικό τους μη επανδρωμένο εναέριο όχημα-Το Αρχύτας είναι ικανό για κάθετη απογείωση και προσγείωση”

Το Αρχύτας, «ένα drone παρατήρησης, παρουσιάστηκε επίσημα τον περασμένο Σεπτέμβριο,», αναφέρει η τουρκική Milliyet. «Το Αρχύτας είναι ικανό για κάθετη απογείωση και προσγείωση», συμπληρώνει. Σύμφωνα με την...

Βίντεο-ντοκουμέντο από το βενζινάδικο ”καίει” τον Ρομά

Στο νέο βίντεο, από τις κάμερες του κυκλώματος του βενζινάδικου, φαίνεται ακριβώς η στιγμή που ο 16χρονος φεύγει από το βενζινάδικο, ενώ δεν έχει...

”Κόλαση” στο Μενίδι: Πληροφορίες για πυροβολισμούς από Ρομά – Δύο τραυματίες αστυνομικοί στο 401 Νοσοκομείο

Μεγάλη ένταση επικρατεί εδώ και λίγη ώρα στην περιοχή Αυλίζα Αχαρνών. Ομάδες νεαρών Ρομά, σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν ανάψει φωτιές στην περιοχή και πραγματοποιούν επιθέσεις με πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Σύμφωνα με...

Αποκλειστικό – Συγκλονιστική ανάρτηση του Ινδού πρωθυπουργού στα ελληνικά! – Μήνυμα Ινδίας προς Ελλάδα – Βίντεο

Έναν έλληνα τραγουδιστή επαίνεσε ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ν. Μόντι, δείχνοντας για άλλη μία φορά με αυτό τον τρόπο, πως Ινδία και Ελλάδα έχουν...