13.7 C
Athens
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Η Κίνα ”πατάει” πόδι στο Νεπάλ

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Σύμφωνα με το έγγραφο έρευνας που εξέδωσε το Υπουργείο Γεωργίας, η Κίνα καταπάτησε 36 εκτάρια γης του Νεπάλ σε 10 σημεία στα βόρεια σύνορα. Ομοίως, η μελέτη που διεξήχθη από το Υπουργείο Εσωτερικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν τα συνοριακά ζητήματα στην «κρατική πολιτική» του Νεπάλ, ανέφερε το Meta Khabar.

Ωστόσο, η παγκόσμια κοινότητα και οι ίδιοι οι Νεπάλ μάλλον αγνοούν το μέγεθος του προβλήματος.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA) έχτισε ένα κτηνιατρικό κέντρο για την κτηνοτροφία το 2016, που βρίσκεται σε μια περιοχή του Νεπάλ, αλλά το Νεπάλ δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτό.

Σε μια αναφορά του Φεβρουαρίου του 2022 από τα μέσα ενημέρωσης που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα κατηγόρησε το Νεπάλ για καταπάτηση των κοινών συνόρων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με βάση επίσημα έγγραφα, η Κίνα έχει ξεκινήσει προσπάθειες για την κατασκευή καναλιών και δρόμων γύρω από το συνοριακό φυλάκιο στη δυτική συνοικία Humla του Νεπάλ.

Η Κίνα κατηγορήθηκε επίσης για «δραστηριότητες επιτήρησης στη συνοριακή περιοχή Lalungzong, τα κινεζικά σύνορα δίπλα στο Νεπάλ», ανέφερε ο Media Dabali.

- Advertisement -

Πρόσφατες αναφορές αποκάλυψαν ότι όχι μόνο οι αγρότες του Νεπάλ αντιμετωπίζουν περιορισμούς στη βοσκή των ζώων, αλλά και η απαγόρευση των «ινδουιστικών και βουδιστικών ιερών» στη συνοριακή περιοχή έχει επιβληθεί από την Κίνα.

Η κλίμακα της κινεζικής καταπάτησης είναι τέτοια που περισσότερες από επτά από τις 15 περιοχές του Νεπάλ που συνορεύουν με την Κίνα αντιμετωπίζουν κινεζική καταπάτηση, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Dolakha, Gorkha, Darchula, Humla, Sindhupalchok, Sankhuwasa και Rasuwa, ανέφερε το Meta Khabar.

Τα χωριά της Ντάρχουλα και της Γκόρκα έχουν καταληφθεί επίσης από την Κίνα, με τελευταίο παράδειγμα το χωριό Rui. Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Κίνα έχτισε επίσης έντεκα κατασκευές στα απομακρυσμένα σύνορα της περιοχής Humla.

Οι πυλώνες αυτής της συνοικίας βρέθηκαν να έχουν κατεδαφιστεί και μεταφερθεί από την Κίνα. Η τότε κυβέρνηση του Νεπάλ ανέθεσε στο Υπουργείο Εσωτερικών να μελετήσει την κατάσταση στην περιοχή Humla.

Σύμφωνα με την The Kathmandu Post, η επιτροπή μελέτης υπό την ηγεσία του κοινού γραμματέα Jayanarayan Acharas υπέβαλε έκθεση στον Υπουργό Εσωτερικών την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2021.

Η μελέτη έχει κάνει ορισμένες συστάσεις στρατηγικής φύσης που σχετίζονται με το καθεστώς του συνοριακού πυλώνα, ενώ η κυβέρνηση έχει κάνει στρατηγικές συστάσεις ότι η συνοριακή διαμάχη πρέπει να συμπεριληφθεί στην κρατική πολιτική και να βρεθεί μια έγκαιρη λύση – μακρά και σύντομη και να μελετηθεί η Κίνα κατασκεύασε κατασκευές και δρόμους μέσα στη γη του Νεπάλ.

Αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό καταπάτησης και παρέμβασης της κινεζικής γης στη γη του Νεπάλ. Το 2009, τα στρατεύματα του PLA «μπήκαν σε [μια] απροστάτευτη περιοχή και έχτισαν ένα κτηνιατρικό κέντρο». Σύμφωνα με τους Himalayan Times, το 2017 το Υπουργείο Γεωργίας δημοσίευσε ένα έγγραφο έρευνας που «δείχνει ότι η Κίνα έχει καταπατήσει 36 εκτάρια του Νεπάλ σε 10 τοποθεσίες κατά μήκος των βόρειων συνόρων». Στην ίδια έκθεση, το 2016, η Κίνα ισχυρίστηκε ότι έχτισε πολλά κτίρια στο Νεπάλ.

Το 2020, μια έρευνα που διεξήχθη από τη βρετανική εφημερίδα διαπίστωσε ότι η Κίνα έχει καταλάβει 150 εκτάρια γης του Νεπάλ σε πέντε περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Humla.

Ο βουλευτής της Humla Chakka Bahadur Lama εξέφρασε την ανησυχία του για την παρατήρηση λέγοντας ότι «η στήλη 11 λείπει».

Τον Σεπτέμβριο του 2020, έγινε μια διαμαρτυρία μπροστά από την Κινεζική Πρεσβεία στο Κατμαντού σχετικά με την παράνομη κατασκευή 9-11 σπιτιών στην περιοχή Humla του Νεπάλ.

Αν και η έκθεση αναφέρει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών του Νεπάλ έθεσε το ζήτημα της καταπάτησης με τους Κινέζους, η γενική άποψη είναι ότι η διπλωματική σιωπή του Νεπάλ διατηρείται.

Αυτή η σιωπή διατηρείται συνεχώς όχι μόνο από την ηγεσία του Φιλικού Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Νεπάλ αλλά και από την ηγεσία του Κογκρέσου του Νεπάλ (η σημερινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Sher Bahadur Deuba), ανέφερε ο Media Dabali.

Η σιωπή της κυβέρνησης του Νεπάλ σχετικά με αυτό το θέμα όχι μόνο θα παραγκωνίσει το κοινοβούλιο, αλλά θα είναι δύσκολο να πειστεί ο λαός ότι τα βόρεια σύνορα της χώρας είναι ασφαλή.

Επιπλέον, η καταστολή της κριτικής της Κίνας ενθαρρύνει περαιτέρω τον βόρειο γείτονα του Νεπάλ να συνεχίσει τα επεκτατικά του σχέδια. Η Κίνα ισχυρίστηκε υποτιθέμενες παραβιάσεις της γεωγραφικής ακεραιότητας του Νεπάλ προωθώντας την ψευδή αφήγηση ότι το Νεπάλ δεν έχει εδαφικά προβλήματα με την Κίνα αλλά μόνο με την Ινδία, ανέφερε το Meta Khabar.

«Απόκτηση de facto ελέγχου» και αύξηση του ελέγχου στα σύνορα. Η εισβολή της Κίνας στο Νεπάλ «ταιριάζει σε ένα ευρύτερο μοτίβο κινεζικής εισβολής στο γειτονικό Μπουτάν και στην ινδική επικράτεια», ανέφερε ο Media Dabali.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ινδικό ΜΜΕ: Η Ελλάδα έχει μια από τις ισχυρότερες πολεμικές ναυτικές δυνάμεις στην ΕΕ

Τι αναφέρει Ινδικό ΜΜΕ: ''Τα τελευταία χρόνια, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στον Ινδο-Ειρηνικό. Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε...

Σλοβάκος πρωθυπουργός: Χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σκέφτονται να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία

Πολλές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία, σε διμερή βάση, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της...

Σκάνδαλο στον οίκο των Βουρβόνων: «Έπεσαν» υπογραφές στο διαζύγιο Φελίπε-Λετίθια; Οργιάζουν οι φήμες

Ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο βασιλιάς Φίλιππος και η Λετίθια ζουν πλέον χωριστές ζωές, μετά την αποκάλυψη οτι η σύζυγος του μονάρχη είχε...

Le Monde: Αυξανόμενος εξισλαμισμός στη δημόσια εκπαίδευση της Τουρκίας

Παρά την απροθυμία των γονέων, τα ιδρύματα «imam hatip», που είναι υπεύθυνα για την εκπαίδευση ιεροκήρυκων και ιμάμηδων, αναπτύσσονται υπό την ώθηση της ισλαμο-συντηρητικής...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ινδικό ΜΜΕ: Η Ελλάδα έχει μια από τις ισχυρότερες πολεμικές ναυτικές δυνάμεις στην ΕΕ

Τι αναφέρει Ινδικό ΜΜΕ: ''Τα τελευταία χρόνια, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στον Ινδο-Ειρηνικό. Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε...

Σλοβάκος πρωθυπουργός: Χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σκέφτονται να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία

Πολλές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία, σε διμερή βάση, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της...

Τέμπη: Πώς ο Άρειος Πάγος άλλαξε… τροχιά μετά τις καταγγελίες για συγκάλυψη

Και πριν αλέκτορα… φωνήσαι, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, που σε κοινή ανακοίνωση με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου χαρακτήριζαν «ψεύδη, που...