21.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αποκλειστικό: Η Άγκυρα με προκλητικό χάρτη στοχοποιεί ελληνικά νησιά & στρατιωτικές βάσεις-Αυτά είναι τα ελληνικά όπλα που θα ισοπεδώσουν τις τουρκικές ΕΔ

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Γνωστός λογαριασμός στο τουίττερ, ο οποίος ανήκει στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρει: ”Η περιοχή επιρροής για το βαλλιστικό πυραυλικό σύστημα BORA εάν αναπτυχθεί στη Σμύρνη.”

Στόχος του δημοσιεύματος είναι να προπαγανδίσει το αυξημένο βεληνεκές του συστήματος βαλλιστικών πυραύλων Bora. Στο συγκεκριμένο tweet, η ιστοσελίδα έχει εμφανίσει χάρτη του Αιγαίου, ο οποίος απεικονίζει ποιες αεροπορικές βάσεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελληνική Επικράτεια της Ελλάδας βρίσκονται εντός βεληνεκούς του συστήματος και το ακριβές βεληνεκές του όταν τοποθετηθεί σε διαφορετικά σημεία της τουρκικής επικράτειας.

Το βλήμα BORA έχει εμβέλεια 280+ χλμ, διαθέτει σύστημα καθοδήγησης και η κεφαλή του πυραύλου ζυγίζει 470kg, έχει διάμετρο 610mm και συνολικό βάρος 2.500kg.

Το Bora λειτουργεί με πλήρωμα τεσσάρων ατόμων. Το όχημα είναι εξοπλισμένο με θωρακισμένη καμπίνα, η οποία παρέχει προστασία στο πλήρωμα εναντίον πυροβόλων όπλων.

Πριν από μερικά χρόνια η τουρκική εταιρεία BMC ανέπτυξε ένα τροχοφόρο 8×8, το BMC 525-44 που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς ρόλους και να φέρει πυραύλους. Μέχρι στιγμής όμως αυτό το όχημα δεν έχει φτάσει στην γραμμή παραγωγής. Αντ ‘αυτού, το Bora βασίζεται σε ένα ξένο όχημα.

- Advertisement -

Ο εκτοξευτής υποστηρίζεται από ένα όχημα επαναφορτώσεως. Βασίζεται στο ίδιο σασί 8×8 MZKT και είναι εφοδιασμένο με γερανό.

Ένα πλήρες σύστημα αποτελείται από δύο οχήματα εκτόξευσης (ενδεχομένως 3) με βαλλιστικούς πυραύλους, συναφή οχήματα επαναφόρτωσης, οχήματα διοίκησης και ελέγχου πυρός και ενδεχομένως μερικά άλλα οχήματα υποστήριξης.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει σημαντική αμυντική ικανότητα σε αυτήν την δύσκολη περίοδο.

Αυτή η δυνατότητα της Ελλάδος αφορά την «ομπρέλα» αεράμυνας που αποκτήθηκε με συστήματα PATRIOT και S300.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε την αεροπορική «ομπρέλα» της Ελλάδας και την πιθανή αμυντική ικανότητα αυτής ενάντια στην δύναμη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300 έχει εμβέλεια ραντάρ 300 km και δραστικό βεληνεκές 150 km.

Η Ελλάδα διαθέτει δύο πυροβολαρχίες πυραύλων οι οποίες είναι γνωστό ότι βρίσκονται στην Κρήτη.

Μάλιστα οι ελληνικοί S-300 χρησιμοποιούνται κυρίως από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για σκοπούς δοκιμών, αλλά είναι ακόμα άγνωστο αν δύναται να χρησιμοποιηθούν (ειδικά εναντίον τουρκικών αεροσκαφών).

Μετά τους S-300, έχουμε τα ελληνικά συστήματα Patriot που αποτελούν την ραχοκοκαλιά των ελληνικών δυνάμεων αεράμυνας. Αυτά τα συστήματα, τα οποία η Ελλάδα πρόσθεσε στην δύναμη της 2003 (Patriot PAC III), έχουν εύρος εμβέλειας ραντάρ 170 χλμ και εμβέλεια δράσης 150 χλμ.

Η Ελλάδα χρησιμοποιεί συνολικά 6 συστοιχίες Patriot PAC III, ενώ διαθέτει επιπλέον, συστήματα αεράμυνας TOR M1, HAWK, STINGER, τα οποία δεν αποτελούν τόσο μεγάλες απειλές για την τουρκική αεροπορία όσο τα ρωσικά και αμερικανικά πυραυλικά συστήματα.

PATRIOT

Στην κορυφή της αντιαεροπορικής ομπρέλας βρίσκεται στο αμερικανικής κατασκευής σύστημα PATRIOT, που εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 2003. Πρόκειται για κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χλμ. και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χλμ. και δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής 9 στόχων (τακτικοί, βαλλιστικοί, cruise πύραυλοι και αεροσκάφη). Αποτελείται από κέντρο συντονισμού και πληροφοριών, ραντάρ, σταθμό ελέγχου εμπλοκής και τους σταθμούς εκτόξευσης. Η μονάδα πυρός ελέγχει μέχρι 16 σταθμούς εκτόξευσης, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν και να επιχειρήσουν σε αποστάσεις μέχρι 30 χλμ από το σταθμό εμπλοκής, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη κάλυψη περιοχής. Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 2 κέντρα συντονισμού και πληροφοριών και 6 σταθμούς ελέγχου εμπλοκής με 6 σταθμούς εκτόξευσης το καθένα. Οι τετραπλοί εκτοξευτήρες μπορούν να φέρουν 3 τύπους βλημάτων με βάρος κεφαλής 90 κιλά επιτυγχάνοντας μέγιστη ταχύτητα 3+ Mach και μέγιστο ύψος εμπλοκής τα 24 χλμ.

S-300 PMU1

Από το 2000 έχει ενταχθεί στην Πολεμική Αεροπορία το σύστημα κατευθυνόμενων βλημάτων S-300 PMU1. Το ρωσικής κατασκευής κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα παρέχει κάλυψη στρατευμάτων και ζωτικών εγκαταστάσεων, από αεροπορικές απειλές προερχόμενες από οποιονδήποτε τύπο αεροδυναμικού στόχου, καθώς και από βαλλιστικούς ή τακτικού πεδίου μάχης πυραύλους με βεληνεκές 150 χλμ. Οι Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτουν δύο πυροβολαρχίες S-300 PMU1 με 12 εκτοξευτές και 96 βλήματα. Στις 13 Δεκεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε η πρώτη βολή του οπλικού συστήματος, με την ονομασία «Λευκός Αετός 2013», την οποία εκτέλεσε η 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων της 126 Σμηναρχίας Μάχης, στο Πεδίο Βολής Κρήτης. Η βολή ήταν απόλυτα επιτυχημένη με τον πύραυλο να εξουδετερώνει μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε απόσταση 30 χλμ.

TOR-M1

Το σύστημα βραχέως βεληνεκούς TOR-M1 παρέχει υψηλές δυνατότητες αντιαεροπορικής προστασίας με μέγιστο βεληνεκές καταστροφής στόχου τα 12 χλμ και μέγιστο ύψος εμπλοκής τα 6 χλμ. Το σύστημα μπορεί ταυτόχρονα να επεξεργάζεται μέχρι 48 στόχους και με παρακολούθηση των 10 πλέον επικίνδυνων. Ο χρόνος αντίδρασης από τον εντοπισμό του στόχου μέχρι την εκτόξευση βλήματος είναι της τάξης των 5-8 δευτερολέπτων. Είναι χαρακτηριστικό πως οι TOR-M1 έχουν δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής δύο στόχων εντός παραθύρου διαστάσεων (15×15) με ταυτόχρονη καθοδήγηση δύο βλημάτων (διαφορά εκτόξευσης 4 δευτερολέπτων). Το αντιαεροπορικό σύστημα μπορεί να προσβάλλει αεροσκάφη, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατευθυνόμενα βλήματα αντιραντάρ (HARM), πυραύλους CRUISE, πυρομαχικά τελικής καθοδήγησης κλπ.

OSA-AK

Τα αντιαεροπορικά συστήματα OSA μπορούν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες ενισχύοντας την αντιαεροπορική κάλυψη σε συγκεκριμένες περιοχές. Το ρωσικής κατασκευής οπλικό σύστημα εντάχθηκε στις Ενοπλες Δυνάμεις το 1992 ύστερα από την παραλαβή του από την πρώην Ανατολική Γερμανία. Χρησιμοποιείται για την προστασία ευρείας περιοχής από εχθρικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, που πετούν σε πολύ χαμηλά και χαμηλά ύψη σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Εχει βεληνεκές 12 χλμ με την εμβέλεια του ραντάρ να φτάνει τα 45 χλμ ενώ φέρει 6 βλήματα με πολεμική κεφαλή των 18 κιλών.

CROTALE NG/GR

Το σύστημα CROTALE NG/GR είναι γαλλικής κατασκευής και εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 2003. Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς παντός καιρού. Το σύστημα ενσωματώνει σε ένα κλωβό τα RADAR έρευνας και εγκλωβισμού, το σύστημα FLIR, το σύστημα ελέγχου πυρός καθώς και τον εκτοξευτή βλημάτων. Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή Α/Α προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αεροσκαφών και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη. Το σύστημα είναι τοποθετημένο σε ρυμουλκούμενο όχημα και διαθέτει RADAR έρευνας, εμβέλειας 20 χλμ, RADAR/FLIR εγκλωβισμού με εμβέλεια 20 χλμ και εκτοξευτή με δύο φορείς των 4 τεσσάρων βλημάτων έκαστος.

HAWK

Το αντιαεροπορικό σύστημα κατευθυνόμενων βλημάτων HAWK επιχειρεί για 5 δεκαετίες στις Ενοπλες Δυνάμεις. Εχει μέγιστο βεληνεκές 42 χλμ με ποσοστό αποτελεσματικότητας 90-95%. Ο χρόνος απόκρισης είναι της τάξης των 10-16 δλ και ο ρυθμός βολής είναι 1 πύραυλος ανά 5δλ.

ΒΕΛΟΣ

Το σύστημα ΒΕΛΟΣ είναι ελβετικής κατασκευής και εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 1982. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αναβάθμισης του συστήματος. Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς παντός καιρού και συνδυάζει βλήματα και πυροβόλα. Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή αντιαεροπορικής προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αεροσκαφών και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη. Εχει ικανότητα αυτόματης παρακολούθησης 20 στόχων και ταυτόχρονης εμπλοκής 6 στόχων (4 με βλήματα και 2 με πυροβόλα σε αποστάσεις 16 χλμ με 4 χλμ αντίστοιχα).

Υποβρύχια

Τα υποβρύχια τύπου «Παπανικολής», τα οποία αυτή τη στιγμή θεωρούνται τα καλύτερα συμβατικά υποβρύχια του κόσμου. Με αυτά τα τέσσερα υποβρύχια σε κατάδυση σε διάφορα σημεία, το Αιγαίο «κλειδώνεται» για το τουρκικό ναυτικό οπότε δεν είναι τυχαίο ότι οι Τούρκοι έχουν σπεύσει να παραγγείλουν τα ίδια υποβρύχια από τους Γερμανούς, τα οποία όμως ακόμη ναυπηγούνται.

Αεροπορία

Η Ελλάδα διαθέτει στο αεροπορικό της οπλοστάσιο όπλα που χαρακτηρίζονται στρατηγικά και -το κυριότερο- είναι δοκιμασμένα σε πεδία μαχών με εκπληκτικά ποσοστά επιτυχίας. Πρόκειται για τον πύραυλο Scalp που εκτοξεύεται από μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000. Εξίσου σημαντική είναι η σημασία των πυραύλων Exocet που προορίζονται να πλήξουν ναυτικούς στόχους. Κανένα από τα δύο όπλα δεν υπάρχει στο οπλοστάσιο των Τούρκων. Η χώρα μας επίσης αναβαθμίζει τα F-16, ενώ έχει πλέον και τα Rafale

Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας όμως είναι η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού των ελληνικών Ε.Δ.!

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προκαλούν οι Τούρκοι: «Μονομερής ενέργεια» η κήρυξη των θαλασσίων πάρκων από την Ελλάδα

Κλιμακώνει η Άγκυρα τις απειλές με αφορμη την εξαγγελία από την Ελλάδα της δημιουργίας των δυο θαλασσίων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο, καθώς σήμερα...

Τούρκοι: «Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα χτίσει έναν «Σιδερένιο Θόλο»

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι η χώρα του σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα σύστημα αεράμυνας παρόμοιο με το «Iron Dome» στο Ισραήλ,...

Νέα πρόκληση από το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας που μιλά ξανά για «Γαλάζια Πατρίδα»

Μόνο ως απάντηση στον Νίκο Δένδια αναφορικά με τα όσα είπε σήμερα για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο, μπορεί να εκληφθεί η ανάρτηση...

Αποκλειστικό-Ινδοί: ”Η Ελλάδα μας προσφέρει τα Mirage 2000-5”

Τι αναφέρει ινδικό ΜΜΕ: ''Η Ινδία εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 από την Ελλάδα. Αυτή η ενδιαφέρουσα είδηση προέρχεται από το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Προκαλούν οι Τούρκοι: «Μονομερής ενέργεια» η κήρυξη των θαλασσίων πάρκων από την Ελλάδα

Κλιμακώνει η Άγκυρα τις απειλές με αφορμη την εξαγγελία από την Ελλάδα της δημιουργίας των δυο θαλασσίων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο, καθώς σήμερα...

Μπεκατώρου κατά Παπανώτα: Ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την κίνηση που πρέπει

Αιχμηρή αλλά σαφής εμφανίστηκε η Σοφία Μπεκατώρου όσον αφορά στο ζήτημα του Δημήτρη Παπανώτα, οι δηλώσεις του οποίου για τις κακοποιημένες γυναίκες προκάλεσε σάλο. «Ελπίζω...

Τραγική ειρωνεία: O Αγαθάγγελος σε λίγες ημέρες θα υπέγραφε την μονιμοποίησή του στην Αστυνομία

Ο Αγαθάγγελος, ο ειδικός φρουρός που καταπλακώθηκε από τα μπάζα στην οικοδομή του Πειραιά μπήκε στην αστυνομία με προκήρυξη το 2019. Υπηρέτησε στην ΔΙΑΣ Δυτικής...

Φορολογικές δηλώσεις: Πάμε για παράταση – Ιούλιο και βλέπουμε – Πότε ανοίγει και για ποιους η πλατφόρμα

Παράταση από τα αποδυτήρια, θα πάρουν οι φορολογικές δηλώσεις. Κι αυτό επειδή ακόμη το taxisnet δεν έχει προχωρήσει στην έναρξη της υποβολής των φετινών...