25.1 C
Athens
Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

Αποκλειστικό: Η Άγκυρα με προκλητικό χάρτη στοχοποιεί ελληνικά νησιά & στρατιωτικές βάσεις-Αυτά είναι τα ελληνικά όπλα που θα ισοπεδώσουν τις τουρκικές ΕΔ

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Γνωστός λογαριασμός στο τουίττερ, ο οποίος ανήκει στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρει: ”Η περιοχή επιρροής για το βαλλιστικό πυραυλικό σύστημα BORA εάν αναπτυχθεί στη Σμύρνη.”

Στόχος του δημοσιεύματος είναι να προπαγανδίσει το αυξημένο βεληνεκές του συστήματος βαλλιστικών πυραύλων Bora. Στο συγκεκριμένο tweet, η ιστοσελίδα έχει εμφανίσει χάρτη του Αιγαίου, ο οποίος απεικονίζει ποιες αεροπορικές βάσεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελληνική Επικράτεια της Ελλάδας βρίσκονται εντός βεληνεκούς του συστήματος και το ακριβές βεληνεκές του όταν τοποθετηθεί σε διαφορετικά σημεία της τουρκικής επικράτειας.

Το βλήμα BORA έχει εμβέλεια 280+ χλμ, διαθέτει σύστημα καθοδήγησης και η κεφαλή του πυραύλου ζυγίζει 470kg, έχει διάμετρο 610mm και συνολικό βάρος 2.500kg.

Το Bora λειτουργεί με πλήρωμα τεσσάρων ατόμων. Το όχημα είναι εξοπλισμένο με θωρακισμένη καμπίνα, η οποία παρέχει προστασία στο πλήρωμα εναντίον πυροβόλων όπλων.

Πριν από μερικά χρόνια η τουρκική εταιρεία BMC ανέπτυξε ένα τροχοφόρο 8×8, το BMC 525-44 που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς ρόλους και να φέρει πυραύλους. Μέχρι στιγμής όμως αυτό το όχημα δεν έχει φτάσει στην γραμμή παραγωγής. Αντ ‘αυτού, το Bora βασίζεται σε ένα ξένο όχημα.

- Advertisement -

Ο εκτοξευτής υποστηρίζεται από ένα όχημα επαναφορτώσεως. Βασίζεται στο ίδιο σασί 8×8 MZKT και είναι εφοδιασμένο με γερανό.

Ένα πλήρες σύστημα αποτελείται από δύο οχήματα εκτόξευσης (ενδεχομένως 3) με βαλλιστικούς πυραύλους, συναφή οχήματα επαναφόρτωσης, οχήματα διοίκησης και ελέγχου πυρός και ενδεχομένως μερικά άλλα οχήματα υποστήριξης.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει σημαντική αμυντική ικανότητα σε αυτήν την δύσκολη περίοδο.

Αυτή η δυνατότητα της Ελλάδος αφορά την «ομπρέλα» αεράμυνας που αποκτήθηκε με συστήματα PATRIOT και S300.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε την αεροπορική «ομπρέλα» της Ελλάδας και την πιθανή αμυντική ικανότητα αυτής ενάντια στην δύναμη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300 έχει εμβέλεια ραντάρ 300 km και δραστικό βεληνεκές 150 km.

Η Ελλάδα διαθέτει δύο πυροβολαρχίες πυραύλων οι οποίες είναι γνωστό ότι βρίσκονται στην Κρήτη.

Μάλιστα οι ελληνικοί S-300 χρησιμοποιούνται κυρίως από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για σκοπούς δοκιμών, αλλά είναι ακόμα άγνωστο αν δύναται να χρησιμοποιηθούν (ειδικά εναντίον τουρκικών αεροσκαφών).

Μετά τους S-300, έχουμε τα ελληνικά συστήματα Patriot που αποτελούν την ραχοκοκαλιά των ελληνικών δυνάμεων αεράμυνας. Αυτά τα συστήματα, τα οποία η Ελλάδα πρόσθεσε στην δύναμη της 2003 (Patriot PAC III), έχουν εύρος εμβέλειας ραντάρ 170 χλμ και εμβέλεια δράσης 150 χλμ.

Η Ελλάδα χρησιμοποιεί συνολικά 6 συστοιχίες Patriot PAC III, ενώ διαθέτει επιπλέον, συστήματα αεράμυνας TOR M1, HAWK, STINGER, τα οποία δεν αποτελούν τόσο μεγάλες απειλές για την τουρκική αεροπορία όσο τα ρωσικά και αμερικανικά πυραυλικά συστήματα.

PATRIOT

Στην κορυφή της αντιαεροπορικής ομπρέλας βρίσκεται στο αμερικανικής κατασκευής σύστημα PATRIOT, που εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 2003. Πρόκειται για κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χλμ. και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χλμ. και δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής 9 στόχων (τακτικοί, βαλλιστικοί, cruise πύραυλοι και αεροσκάφη). Αποτελείται από κέντρο συντονισμού και πληροφοριών, ραντάρ, σταθμό ελέγχου εμπλοκής και τους σταθμούς εκτόξευσης. Η μονάδα πυρός ελέγχει μέχρι 16 σταθμούς εκτόξευσης, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν και να επιχειρήσουν σε αποστάσεις μέχρι 30 χλμ από το σταθμό εμπλοκής, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη κάλυψη περιοχής. Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 2 κέντρα συντονισμού και πληροφοριών και 6 σταθμούς ελέγχου εμπλοκής με 6 σταθμούς εκτόξευσης το καθένα. Οι τετραπλοί εκτοξευτήρες μπορούν να φέρουν 3 τύπους βλημάτων με βάρος κεφαλής 90 κιλά επιτυγχάνοντας μέγιστη ταχύτητα 3+ Mach και μέγιστο ύψος εμπλοκής τα 24 χλμ.

S-300 PMU1

Από το 2000 έχει ενταχθεί στην Πολεμική Αεροπορία το σύστημα κατευθυνόμενων βλημάτων S-300 PMU1. Το ρωσικής κατασκευής κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα παρέχει κάλυψη στρατευμάτων και ζωτικών εγκαταστάσεων, από αεροπορικές απειλές προερχόμενες από οποιονδήποτε τύπο αεροδυναμικού στόχου, καθώς και από βαλλιστικούς ή τακτικού πεδίου μάχης πυραύλους με βεληνεκές 150 χλμ. Οι Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτουν δύο πυροβολαρχίες S-300 PMU1 με 12 εκτοξευτές και 96 βλήματα. Στις 13 Δεκεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε η πρώτη βολή του οπλικού συστήματος, με την ονομασία «Λευκός Αετός 2013», την οποία εκτέλεσε η 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων της 126 Σμηναρχίας Μάχης, στο Πεδίο Βολής Κρήτης. Η βολή ήταν απόλυτα επιτυχημένη με τον πύραυλο να εξουδετερώνει μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε απόσταση 30 χλμ.

TOR-M1

Το σύστημα βραχέως βεληνεκούς TOR-M1 παρέχει υψηλές δυνατότητες αντιαεροπορικής προστασίας με μέγιστο βεληνεκές καταστροφής στόχου τα 12 χλμ και μέγιστο ύψος εμπλοκής τα 6 χλμ. Το σύστημα μπορεί ταυτόχρονα να επεξεργάζεται μέχρι 48 στόχους και με παρακολούθηση των 10 πλέον επικίνδυνων. Ο χρόνος αντίδρασης από τον εντοπισμό του στόχου μέχρι την εκτόξευση βλήματος είναι της τάξης των 5-8 δευτερολέπτων. Είναι χαρακτηριστικό πως οι TOR-M1 έχουν δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής δύο στόχων εντός παραθύρου διαστάσεων (15×15) με ταυτόχρονη καθοδήγηση δύο βλημάτων (διαφορά εκτόξευσης 4 δευτερολέπτων). Το αντιαεροπορικό σύστημα μπορεί να προσβάλλει αεροσκάφη, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατευθυνόμενα βλήματα αντιραντάρ (HARM), πυραύλους CRUISE, πυρομαχικά τελικής καθοδήγησης κλπ.

OSA-AK

Τα αντιαεροπορικά συστήματα OSA μπορούν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες ενισχύοντας την αντιαεροπορική κάλυψη σε συγκεκριμένες περιοχές. Το ρωσικής κατασκευής οπλικό σύστημα εντάχθηκε στις Ενοπλες Δυνάμεις το 1992 ύστερα από την παραλαβή του από την πρώην Ανατολική Γερμανία. Χρησιμοποιείται για την προστασία ευρείας περιοχής από εχθρικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, που πετούν σε πολύ χαμηλά και χαμηλά ύψη σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Εχει βεληνεκές 12 χλμ με την εμβέλεια του ραντάρ να φτάνει τα 45 χλμ ενώ φέρει 6 βλήματα με πολεμική κεφαλή των 18 κιλών.

CROTALE NG/GR

Το σύστημα CROTALE NG/GR είναι γαλλικής κατασκευής και εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 2003. Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς παντός καιρού. Το σύστημα ενσωματώνει σε ένα κλωβό τα RADAR έρευνας και εγκλωβισμού, το σύστημα FLIR, το σύστημα ελέγχου πυρός καθώς και τον εκτοξευτή βλημάτων. Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή Α/Α προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αεροσκαφών και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη. Το σύστημα είναι τοποθετημένο σε ρυμουλκούμενο όχημα και διαθέτει RADAR έρευνας, εμβέλειας 20 χλμ, RADAR/FLIR εγκλωβισμού με εμβέλεια 20 χλμ και εκτοξευτή με δύο φορείς των 4 τεσσάρων βλημάτων έκαστος.

HAWK

Το αντιαεροπορικό σύστημα κατευθυνόμενων βλημάτων HAWK επιχειρεί για 5 δεκαετίες στις Ενοπλες Δυνάμεις. Εχει μέγιστο βεληνεκές 42 χλμ με ποσοστό αποτελεσματικότητας 90-95%. Ο χρόνος απόκρισης είναι της τάξης των 10-16 δλ και ο ρυθμός βολής είναι 1 πύραυλος ανά 5δλ.

ΒΕΛΟΣ

Το σύστημα ΒΕΛΟΣ είναι ελβετικής κατασκευής και εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 1982. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αναβάθμισης του συστήματος. Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς παντός καιρού και συνδυάζει βλήματα και πυροβόλα. Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή αντιαεροπορικής προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αεροσκαφών και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη. Εχει ικανότητα αυτόματης παρακολούθησης 20 στόχων και ταυτόχρονης εμπλοκής 6 στόχων (4 με βλήματα και 2 με πυροβόλα σε αποστάσεις 16 χλμ με 4 χλμ αντίστοιχα).

Υποβρύχια

Τα υποβρύχια τύπου «Παπανικολής», τα οποία αυτή τη στιγμή θεωρούνται τα καλύτερα συμβατικά υποβρύχια του κόσμου. Με αυτά τα τέσσερα υποβρύχια σε κατάδυση σε διάφορα σημεία, το Αιγαίο «κλειδώνεται» για το τουρκικό ναυτικό οπότε δεν είναι τυχαίο ότι οι Τούρκοι έχουν σπεύσει να παραγγείλουν τα ίδια υποβρύχια από τους Γερμανούς, τα οποία όμως ακόμη ναυπηγούνται.

Αεροπορία

Η Ελλάδα διαθέτει στο αεροπορικό της οπλοστάσιο όπλα που χαρακτηρίζονται στρατηγικά και -το κυριότερο- είναι δοκιμασμένα σε πεδία μαχών με εκπληκτικά ποσοστά επιτυχίας. Πρόκειται για τον πύραυλο Scalp που εκτοξεύεται από μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000. Εξίσου σημαντική είναι η σημασία των πυραύλων Exocet που προορίζονται να πλήξουν ναυτικούς στόχους. Κανένα από τα δύο όπλα δεν υπάρχει στο οπλοστάσιο των Τούρκων. Η χώρα μας επίσης αναβαθμίζει τα F-16, ενώ έχει πλέον και τα Rafale

Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας όμως είναι η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού των ελληνικών Ε.Δ.!

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Έλληνες τους γύρισαν πίσω, οι Τούρκοι τους παρέλαβαν

Οι τουρκικές αρχές παρέλαβαν 58 παράτυπους μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της επαρχίας του Αϊδινίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσίευσε η Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος...

Μετανάστες στον Έβρο: Απομακρύνθηκαν οι περισσότεροι από τη νησίδα κοντά στη Νέα Βύσσα μετά από τουρκική επιχείρηση

Παραμένει άγνωστο πόσοι από τους μετανάστες παραμένουν πάνω στη νησίδα τουρκικής κυριότητας κοντά στη Νέα Βύσσα.Οι περισσότεροι από τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονταν...

Σε δυο εβδομάδες αρχίζει η εγκατάσταση της επέκτασης του φράχτη-Βίντεο

Σε δυο εβδομάδες αρχίζει η εγκατάσταση της επέκτασης του φράχτη. Η μελέτη εφαρμογής ολοκληρώθηκε όπως και η παραγγελία απο σίδηρο που θα αποτελούν το...

Η στιγμή που οι operators του ΕΤΑ κατεβαίνουν στο Χαρτούμ – Βίντεο

Δείτε το βίντεο https://twitter.com/Hellenic_SOF/status/1666510178366136338

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Θρήνος στις Ένοπλες Δυνάμεις: Έφυγε από την ζωή ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος!

Σε ηλικία 67 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκος. Ο στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος νοσηλευόταν με καρκίνο στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως στη Θεσσαλονίκη. Διετέλεσε...

Αποκλειστικό-Ξεκάθαροι οι τουρκικοί στόχοι στο Αιγαίο-Έριξε το ”σήμα” ο εμπνευστής της ”Γαλάζιας Πατρίδας”

Σε νέες προκλήσεις προχώρησε ο εμπνευστής του δόγματος της ''Γαλάζιας Πατρίδας''. Ο Cihat Yayci ανέφερε πριν λίγο: ''Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι η Γαλάζια Πατρίδα είναι...

Όλα στη ”φόρα”-Ο ρόλος της τουρκικής στρατοχωροφυλακής στην κινητικότητα των μεταναστών στον Έβρο – Χάρτες με τα ”τρωτά σημεία”

Δάκτυλο των τουρκικών αρχών, και συγκεκριμένα της τούρκικης στρατοχωροφυλακής, διαβλέπουν οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των συνόρων μας. Πρόκειται για συντονισμένο σχέδιο προώθησης από...

Ορεστιάδα: Νέο θρίλερ – Δεκάδες παράνομοι μετανάστες σε νησίδα στα Μαράσια, θέλουν να ”μπουκάρουν” στην Ελλάδα

Νέο θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα σε νησίδα στο χωριό Μαράσια Ορεστιάδας, όπου δεκάδες λαθρομετανάστες, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά, θέλουν να…...