22.4 C
Athens
Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022

ECM: Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας και η επισφράγιση της παραδοσιακά καλής της σχέσης με τον αραβικό κόσμο

Περισσότερα Νέα

Πόσο σημαντικό έργο για την Ελλάδα είναι ο ECM, η υποθαλάσσια και επίγεια καλωδιακή διασύνδεση για τη μεταφορά δεδομένων


Η επίσκεψη στη χώρα μας του διαδόχου του Σαουδαραβικού θρόνου φαίνεται πως επισφραγίζει και την έναρξη υλοποίησης του ECM, της υποθαλάσσιας και επίγειας καλωδιακής διασύνδεσης για τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας.

Το έργο από μόνο του έχει μείζονα σημασία καθώς βάζει τη χώρα μας στο χάρτη της διεθνούς αγοράς μεταφοράς δεδομένων, ενισχύει τη σχέση της με έναν σημαντικό της εταίρο στη Μέση Ανατολή και στηρίζει την εθνική οικονομία, μιας και η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο κατασκευαστικό κομμάτι θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, τη στιγμή που τα έσοδα για τη μεταφορά των δεδομένων θα καταλήγουν εν μέρει και στην Ελλάδα.

Εξάλλου, η μεταφορά και αποθήκευση δεδομένων από την Ασία έως την Κεντρική Ευρώπη αποτελεί διεθνές εγχείρημα διηπειρωτικής συνεργασίας που θα σημάνει, πιθανότατα, και περαιτέρω επενδύσεις πολυεθνικών εταιρειών στις χώρες διέλευσης του καλωδίου, με την κατασκευή data centers και βοηθητικών υποδομών.

Η πραγματική σημασία του έργου αυτού όμως εντοπίζεται στην ανάγκη σχεδιασμού εθνικής στρατηγικής αξιοποίησης των επενδυτικών ευκαιριών που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες, ως επακόλουθο του επιχειρούμενου ψηφιακού εκσυγχρονισμού της χώρας. Τα data centers από μόνα τους, αν και χρήσιμα, δε δημιουργούν σημαντικές οικονομίες κλίμακας και η κατασκευή τους αποτελεί συχνά αποτέλεσμα των φορολογικών και κοινωνικοασφαλιστικών κινήτρων που δίνουν στις πολυεθνικές τα κράτη προκειμένου να προσελκύσουν τις εταιρείες αυτές.

Η στρατηγική θα πρέπει να έχει ως επίκεντρο το καταρτισμένο επαγγελματικό και ακαδημαϊκό δυναμικό της χώρας εντός και εκτός συνόρων, το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς για τη συμμετοχή του σε έργα νέων τεχνολογιών καθώς και την αξιοποίηση των επαφών τους στις μεγαλύτερες εταιρείες των σχετικών αγορών σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, θα πρέπει να ενισχυθεί η διαφάνεια επιλογής των εταιρικών σχημάτων που συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς στην υλοποίηση -αντίστοιχων του ECM- διασυνοριακών έργων και να δημιουργούνται εξαρχής ευκαιρίες συμπράξεων με ελληνικά τεχνολογικά start ups και νεοφυή επενδυτικά σχήματα.

Ο συνδυασμός εξάλλου των ευκαιριών που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες με τις ανάγκες επεξεργασίας και μεταφοράς δεδομένων σε κρίσιμους για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία τομείς όπως η ενέργεια, η βιομηχανία, ο τουρισμός και η αγροτική ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει συνέργειες, οι οποίες θα ξεπερνούν την εν τοις πράγμασι περιορισμένη δυναμική των data centers και των καλωδίων μεταφοράς.

Ο ECM είναι ένα πολύ καλό δείγμα των προοπτικών που δημιουργεί για τη χώρα μας η στρατηγική της θέση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η παραδοσιακά καλή της σχέση με τον αραβικό κόσμο.

Η αξιοποίησή του στα πλαίσια μιας ευρύτερης πολιτικής εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων της Ελλάδας στον παγκόσμιο τομέα των νέων τεχνολογιών είναι απαραίτητη για τη δημιουργία πραγματικής προστιθέμενης αξίας για τη χώρα και τους ανθρώπους της.

ΠΗΓΗwww.in.gr

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κένυας υπογραμμίζουν την ανάγκη αναθεώρησης της πολιτικής έναντι της Κίνας

Οι μονόπλευροι εμπορικοί και επενδυτικοί δεσμοί με το Πεκίνο ανησυχούν σταδιακά τους ιθύνοντες της Κένυας και υπογραμμίζουν την ανάγκη αναθεώρησης της πολιτικής έναντι της...

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης διαστρεβλώνουν την παγκόσμια εικόνα της Ινδίας

Τα δυτικά ΜΜΕ φαίνεται να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να εκθέσουν τα ανακριβή, μεροληπτικά ρεπορτάζ και τις αφηγήσεις τους για να χειραγωγήσουν, να διαστρεβλώσουν...

Έντονη η κινεζική παρουσία στα Στενά της Ταϊβάν

Επτά κινεζικά οχηματαγωγά εντοπίστηκαν να συμμετέχουν σε ασκήσεις αποβίβασης σε κινεζικές παραλίες στα στενά της Ταϊβάν στα τέλη του περασμένου μήνα και στις αρχές...

Η Κίνα θα αντιμετωπίσει αυξανόμενη απομόνωση

Η Κίνα, η οποία κάποτε θεωρούνταν ο κορυφαίος πρωταθλητής της παγκοσμιοποίησης, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια στην πορεία της προς την αναζωογόνηση της...