22.4 C
Athens
Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022

Εμπλοκή Κίνας-Πακιστάν στο Καύκασο – Ο ρόλος του Αζερμπαϊτζάν

Περισσότερα Νέα

Η Κίνα επιδιώκει ολοένα και περισσότερο να βρει τρόπους σύνδεσης με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή παρακάμπτοντας τη Ρωσία και για να το κάνει αυτό κλιμακώνει τις εντάσεις στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, ειδικά στο Αζερμπαϊτζάν με την υποστήριξη του Πακιστάν.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι μέσω των οποίων η Κίνα προσπαθεί να επιτύχει τους στόχους συνδεσιμότητας της. Η πρώτη προωθεί την πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) για να προσελκύσει χώρες που μπορούν να της παρέχουν εύκολη πρόσβαση στην Ευρώπη, ανέφερε το Portal Plus.

Η Κίνα επεκτείνει τα έργα της BRI τα τελευταία πολλά χρόνια. Το Πεκίνο φαίνεται να κατασκευάζει διαδρομές μεταφοράς προς την Ευρώπη που παρακάμπτουν τη Ρωσία την τελευταία δεκαετία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της Μέσης Ανατολής, της Κίνας, της Ρωσίας και της Ευρώπης και ως εκ τούτου η περιοχή έχει μεγάλη στρατηγική σημασία.

Δεύτερον, είναι η επίδειξη δύναμης της Κίνας για τη δημιουργία συνδεσιμότητας στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου. Το τέχνασμα της Κίνας να επεκτείνει την εμβέλειά της στο Αζερμπαϊτζάν φαινόταν πολύ πιθανό καθώς έρχεται στο πλαίσιο της έρευνας της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν για μια μυστική στρατιωτική πτήση που ξεκίνησε από το Μακάο (Κίνα) για να φτάσει στο Ερεβάν στην Αρμενία, ανέφερε το Portal Plus.

Ένα άλλο επίμαχο ζήτημα που ανησυχεί το Αζερμπαϊτζάν είναι η υποτιθέμενη διευκόλυνση της πτήσης από το Πακιστάν. Σύμφωνα με το Portal Plus, το στρατιωτικό αεροσκάφος που πιθανώς μετέφερε όπλα για την Αρμενία προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Καράτσι καθ’ οδόν προς το Ερεβάν.

Εξαιτίας αυτών των υποψιών, το Αζερμπαϊτζάν προφανώς ζήτησε διευκρινίσεις από το Ισλαμαμπάντ για το θέμα μέσω του απεσταλμένου του στο Πακιστάν.

Τώρα όσον αφορά τα έργα συνδεσιμότητας, τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν έχουν υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες της Κίνας. Ως εκ τούτου, μεταξύ των χερσαίων διαδρομών που προωθούνται από την Κίνα είναι αυτή που διασχίζει την Κασπία Θάλασσα από το Καζακστάν στο Αζερμπαϊτζάν και στη συνέχεια στη Γεωργία, την Τουρκία και τελικά την Ευρώπη.

Ενώ το Αζερμπαϊτζάν συμμετέχει ενεργά σε κινεζικά έργα συνδεσιμότητας υποδομών, η Αρμενία έχει επίσης επιδείξει ανοιχτό πνεύμα προς την Κίνα, όπως φαίνεται από το Μνημόνιο που υπέγραψε το 2015 για την Προώθηση της Συνεργασίας στην Οικοδόμηση της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού, ανέφερε η πύλη μέσων ενημέρωσης.

Οι ενέργειες της Κίνας στην περιοχή είναι αμφίβολες. Στο παρελθόν, το Ερεβάν είχε δει πολλαπλές εξάρσεις με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Πολλές χώρες έχουν κάνει σχόλια για τη μακροχρόνια σύγκρουση και έχουν ζητήσει έγκαιρη επίλυση. Ακολουθώντας την ίδια γραμμή, το Πεκίνο κάλεσε επίσης τις δύο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου.

Ωστόσο, οι προθέσεις του Πεκίνου είναι κάτι περισσότερο από το να επιθυμεί απλώς τη διευθέτηση της διαφοράς. Το Πεκίνο προφανώς επιδιώκει να καλύψει τα δικά του συμφέροντα συνδεσιμότητας κατάλληλα με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Η Ρωσία βοήθησε στην κατάπαυση του πυρός για να σταματήσουν οι μάχες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν το 2020, συμπεριλαμβανομένης μιας διάταξης που επιτρέπει στο Αζερμπαϊτζάν να χρησιμοποιεί έναν δρόμο μέσω του αρμενικού εδάφους για να έχει πρόσβαση στον θύλακα του Ναχτσιβάν.

Ο διάδρομος μεταξύ Ναχτσιβάν και Αζερμπαϊτζάν θα προσφέρει στο Πεκίνο μια δεύτερη διαδρομή προς την Ευρώπη στον Νότιο Καύκασο μετά από αυτή μέσω Γεωργίας, ανέφερε το Portal Plus.

Το Πακιστάν είναι ο παντελώς φίλος της Κίνας και οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν υποψιάζονται ότι η διαδρομή επιλέχθηκε κυρίως επειδή άλλες διαδρομές ήταν υπό την επιτήρησή τους. Ήταν σοκ για το Αζερμπαϊτζάν όταν η κινεζική πλευρά φέρεται να συνεννοήθηκε με το Πακιστάν για να πραγματοποιήσει αυτές τις ύποπτες δραστηριότητες στην περιοχή.
Όσον αφορά το Πακιστάν, η χώρα έχει δεσμευτεί ότι θα εξετάσει το θέμα και θα επιστρέψει στο Αζερμπαϊτζάν με τις λεπτομέρειες. Ωστόσο, λόγω της σιδερένιας φιλίας μεταξύ Κίνας και Πακιστάν, είναι πολύ απίθανο η απάντηση να έχει κάποιο σημαντικό βάρος.

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κένυας υπογραμμίζουν την ανάγκη αναθεώρησης της πολιτικής έναντι της Κίνας

Οι μονόπλευροι εμπορικοί και επενδυτικοί δεσμοί με το Πεκίνο ανησυχούν σταδιακά τους ιθύνοντες της Κένυας και υπογραμμίζουν την ανάγκη αναθεώρησης της πολιτικής έναντι της...

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης διαστρεβλώνουν την παγκόσμια εικόνα της Ινδίας

Τα δυτικά ΜΜΕ φαίνεται να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να εκθέσουν τα ανακριβή, μεροληπτικά ρεπορτάζ και τις αφηγήσεις τους για να χειραγωγήσουν, να διαστρεβλώσουν...

Έντονη η κινεζική παρουσία στα Στενά της Ταϊβάν

Επτά κινεζικά οχηματαγωγά εντοπίστηκαν να συμμετέχουν σε ασκήσεις αποβίβασης σε κινεζικές παραλίες στα στενά της Ταϊβάν στα τέλη του περασμένου μήνα και στις αρχές...

Η Κίνα θα αντιμετωπίσει αυξανόμενη απομόνωση

Η Κίνα, η οποία κάποτε θεωρούνταν ο κορυφαίος πρωταθλητής της παγκοσμιοποίησης, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια στην πορεία της προς την αναζωογόνηση της...