18.8 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Bίντεο-σοκ: Παράνομοι αλλοδαποί έχουν κατακλύσει το κέντρο της πόλης της Ρόδου-Υπό διάλυση τα αστυνομικά τμήματα

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Τεράστιο είναι το πρόβλημα που εξακολουθεί να υπάρχει στο κέντρο της πόλης μας, από το γεγονός ότι εκατοντάδες μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας, περιμένουν στους δρόμους αρκετές μέρες, μέχρι να μπορέσουν να μεταφερθούν όπως προβλέπεται σε δομές κατάλληλες.

Το γεγονός τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει πάρει πλέον εκρηκτικές αλλά και επικίνδυνες διαστάσεις, αφού οι άνθρωποι αυτοί (μεταξύ των οποίων και πολλά μικρά παιδιά) κοιμούνται, τρώνε και αφοδεύουν σε ένα από τα πιο κεντρικά πάρκα της Ρόδου, ανάμεσα στο κεντρικό κτίριο των ΕΛΤΑ και την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου.

Σε δηλώσεις του στη «Ρ» ο πρόεδρος των αστυνομικών της περιοχής μας κος Μανώλης Ανδρουλάκης, χαρακτήρισε την κατάσταση τραγική και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται οξύνεται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας των αυξημένων ροών που καταγράφονται καθημερινά.

Μόνο κατά τη διάρκεια του Αυγούστου πέρασαν από τη Ρόδο 1150 μετανάστες, ενώ μέσα σε 18 μέρες, τον Σεπτέμβριο, το σύνολο των μεταναστών που κατάφερε να έρθει στη Ρόδο παράνομα και να αποβιβαστεί στις ακτές μας ξεπέρασε τις 2.000!

Υπό διάλυση τα αστυνομικά τμήματα

- Advertisement -

Όπως έγραψε σε εκτενές ρεπορτάζ της την περασμένη Κυριακή η ΡΟΔΙΑΚΗ, «υπό διάλυση» είναι τα αστυνομικά τμήματα του νησιού μας, με το προσωπικό να ξεπερνάει εαυτό, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των υπηρεσιών του, αλλά και για να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα, ιδίως για το νησί της Ρόδου!

Αυτό καταγγέλλει με δηλώσεις του στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου Μανώλης Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως μέχρι τώρα όλοι οι συνάδελφοι του «έβαλαν πλάτη» για να βγει η σεζόν και να αντιμετωπιστούν οι αντίξοες συνθήκες του καλοκαιριού (φωτιά, μεταναστευτικό κ.α.) όμως πλέον η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο.Ο ίδιος αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα για αστυνομικά τμήματα όπου δεν υπάρχει προσωπικό για τα περιπολικά, αλλά μιλάει και για το Αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου, όπου πλέον δεν υπάρχει αξιωματικός υπηρεσίας!

Την ίδια ώρα οι συνάδελφοι του, χωρίς άδειες και ρεπό όλο το προηγούμενο διάστημα, εργάζονται 16-18 ώρες για να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών τους, αλλά και για να γίνουν άμεσα οι μεταγωγές των εκατοντάδων μεταναστών που καθημερινά φθάνουν στο νησί μας!


Ο κ. Ανδρουλάκης ζητά από τη φυσική και πολιτική τους ηγεσία αλλά και από τους τοπικούς φορείς να πιέσουν ώστε να γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης και των αναγκών που έχει η Ρόδος σε αστυνομικούς και να καλυφθούν άμεσα αυτές.
«Η Ρόδος δεν είναι ένα χωριό! Η Ρόδος μόνη της, σαν ένα νησί, υπερβαίνει πολλούς νόμους της Ελλάδας και έτσι πρέπει να τη δουν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου συμπληρώνοντας


«Βάλαμε και φέτος πλάτη αλλά πλέον δεν αντέχουμε άλλο δεν πάει άλλο δεν μπορούμε να έχουμε σοβαρή αστυνομία με αυτό τον τρόπο «ξεζουμίζοντας» κάθε αστυνομικό»!

Το μεταναστευτικό, οι μεταγωγές και οι λοιπές υπηρεσίες
Κατά δεκάδες είναι πλέον οι μετανάστες που έρχονται καθημερινά στο νησί μας από τα γειτονικά παράλια. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο τον Αύγουστο (τον προηγούμενο μήνα) καταγράφηκαν οι αφίξεις περίπου 1150 ατόμων, όσων δηλαδή είχαν έρθει στη Ρόδο, όλο το 2022! Άξιο δε αναφοράς είναι το γεγονός ότι από αυτά τα 1150 άτομα, τα 1050 βγήκαν στο νησί μας και οι λοιποί σε άλλα νησιά όπως Μεγίστη, Σύμη κ.α., ενώ το πρώτο οχταήμερο του Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 700 αλλοδαποί στη Ρόδο προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια.


Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη οι μετανάστες είναι ένα σοβαρό θέμα για τις υπηρεσίες της αστυνομίας καθώς χρειάζεται να γίνει η καταγραφή τους και εν συνεχεία η μεταγωγή τους σε κάποιο ΚΥΤ σε Λέρο ή Κω. Και μπορεί όλα αυτά να γίνονται γρήγορα, όμως για την διεκπεραίωση τους απαιτείται προσωπικό της αστυνομίας, το οποίο τους μεταφέρει και επιστρέφει στη Ρόδο αυθημερόν.


«Μέχρι σήμερα εμείς σεβόμενοι την κατάσταση, την τουριστική περίοδο τις έκτακτες ανάγκες λόγω της φωτιάς ως Ένωση, δεν αντιδράσαμε πουθενά, αλλά και οι αστυνομικοί από μόνοι τους δέχονται να δουλεύουν 16 και 18 ώρες, όπως και να πάρουν το καταμαράν να πάνε στην Λέρο να γυρίσουν αυθημερόν ώστε την επόμενη μέρα να βρίσκονται στην υπηρεσία τους και να δουλεύουν κανονικά!


Βάλαμε όλοι πλάτη και εμείς σαν σωματείο που δεν αντιδρούσαμε, αλλά και οι ίδιοι οι αστυνομικοί οι οποίοι αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης.
Αλλά πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»!

Χωρίς περιπολικά και αξιωματικό υπηρεσίας
Μιλώντας για το πόσο δυσχεραίνει η κατάσταση, ο πρόεδρος της Ένωσης Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου Μανώλης Ανδρουλάκης, εξηγεί πως «όταν είχε έρθει εδώ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου μας ο κ. Μιχάλης Καραμαλάκης του ζητήσαμε να μας βοηθήσει να βγάλουμε τη σεζόν και έπειτα να καθίσουμε να κάνουμε ένα συνολικό σχεδιασμό γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο!


Πράγματι πέρα από το ότι έστειλε στο αεροδρόμιο ενισχύσεις, έστειλε και στις περιφερειακές υπηρεσίες όπως είναι η το Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού, το Τμήμα Τροχαίας Ρόδου αλλά και το Αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου, για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη σεζόν.


Όμως στις 31 Αυγούστου το 70% των αποσπασμένων αστυνομικών έφυγε, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες ξαφνικά να πάθουνε «μπλακάουτ» και σε συνδυασμό με την πίεση του μεταναστευτικού, που θέλει συνεχώς μεταγωγές, φύλαξη κ.α. άρα η συγκεκριμένη υπηρεσία χρειάζεται ενίσχυση και στήριξη. Όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα κεντρικές υπηρεσίες όπως το Αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου για παράδειγμα, λειτουργούσε την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς αξιωματικό υπηρεσίας και χωρίς περιπολικό!

Δηλαδή δεν είχε ούτε έναν άνθρωπο να μπει ο πολίτης στο Αστυνομικό Τμήμα και να πει τον πόνο του, να κάνει μία μήνυση» δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης!
Ο ίδιος πρόσθεσε πως κάτι ανάλογο είχε συμβεί τόσο με το Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου όσο και με το Τμήμα Τροχαίας όπου κάποια στιγμή λειτουργούσε με 18 άτομα προσωπικό!


«Είναι υπό διάλυση όλες υπηρεσίες εάν δεν γίνει άμεσα κάτι» τόνισε ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων.

Να έρθουν άμεσα αστυνομικοί- να επανακαθοριστούν οι οργανικές θέσεις
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη «αυτή τη στιγμή η Ρόδος αντιμετωπίζεται σαν ένα χωριό στο οποίο ερχόμαστε να κάνουμε τις ωραίες μας διακοπές και να περάσουμε μία χαρά στα πεντάστερα ξενοδοχεία και δεν έχουν αντιληφθεί ή δεν τους έχουμε δώσει να αντιληφθούν ότι Ρόδος έχει μετατραπεί σε μία μεγαλούπολη με πάρα πολύ κόσμο και κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού!
Άρα λοιπόν πρέπει να επανεκτιμηθεί η κατάσταση και να επανακαθοριστούν οι οργανικές θέσεις των αστυνομικών που θα πρέπει να υπάρχουν στη Ρόδο!


Η Ρόδος δεν είναι ένα χωριό! Η Ρόδος μόνη της, σαν ένα νησί υπερβαίνει πολλούς νόμους της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα η Ηγουμενίτσα που έχει 40.000 κόσμο και 450 αστυνομικούς. Το Ρέθυμνο επίσης έχει λιγότερο κόσμο από τη Ρόδο και όμως εδώ, υπηρετούν λιγότεροι αστυνομικοί και ας υπάρχουν διεθνή αεροδρόμια και πολλά άλλα θέματα που δεν το αντιμετωπίζουν άλλες περιοχές.
Η εκτίμησή μου είναι ότι για να λειτουργήσουν οι αστυνομικές υπηρεσίες εδώ, πρέπει να έρθουν άμεσα τουλάχιστον 100 αστυνομικοί αλλιώς δεν αλλάζει τίποτα! Όλα αυτά που γίνονται κατά τη θερινή περίοδο είναι «μπαλώματα» και όχι ένας ρεαλιστικός σχεδιασμός. Με μπαλώματα όμως δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση!


Η Ρόδος δεν είναι από τα νησιά που το καλοκαίρι γίνεται χαμός και το χειμώνα νεκρώνει! Συνεχίζεται η κίνηση και έχει ζωή και το χειμώνα το νησί με 129.000 μόνιμους κατοίκους, που είναι πολλοί περισσότεροι από πολλούς άλλους νομούς της πατρίδας μας και παράλληλα συνεχίζει τις οικονομικές του δραστηριότητες με αποτέλεσμα να έχει συνεχώς επισκέπτες είτε είναι προμηθευτές είτε συμμετέχοντες σε συνέδρια, πολιτικές και αθλητικές εκδηλώσεις κ.α.
Οι αστυνομικοί αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση και την σοβαρότητα της «έβαλαν πλάτη» όλο το καλοκαίρι αλλά μέχρι εδώ και όλα αυτά τα επιδεινώνει το έλλειμμα διοίκησης που υπάρχει πολλές φορές».
Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε γνωστό, πως εκτός από τους αστυνομικούς που ήρθαν τους θερινούς μήνες για ενίσχυση και η πλειοψηφία αυτών έχει φύγει, σε ότι αφορά την οργανική τους δύναμη, είναι κατά 80 αστυνομικούς λιγότεροι! Όμως σε ότι αφορά το οργανόγραμμα των υπηρεσιών της αστυνομίας του νησιού μας και αυτό – σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων- θα πρέπει να επανακαθοριστεί καθώς οι ανάγκες έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια
«Αυτές οι οργανικές θέσεις είχαν προγραμματιστεί πριν από αρκετά χρόνια που από τότε έως σήμερα η Ρόδος έχει αλλάξει τα δεδομένα έχουν αλλάξει γι’ αυτό και πρέπει να επανεκτιμήσουμε τα τωρινά δεδομένα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι αστυνομικές υπηρεσίες.
Για να καταλάβουμε πόσο υπολογίζουν την Ρόδο – λέει ο κ. Ανδρουλάκης- τα στοιχεία που έχουμε για τις αφίξεις μεταναστών δείχνουν ότι έχει «στοχοποιηθεί» το νησί, γιατί όλοι έρχονται εδώ όπως γίνονταν και το 2015 αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. Πλην όμως κατά τις προσλήψεις συνοριακών φυλάκων ορισμένου χρόνου, έγιναν προσλήψεις μόνο για την περιοχή του Έβρου τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από τα Δωδεκάνησα έγινα προσλήψεις μόνο σε Λέρο και Κω στην Σύμη και στο Καστελόριζο


Η Ρόδος εξαιρέθηκε από αυτές τις προσλήψεις πράγμα που μας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα γιατί έχουμε πάρα πολλές αφίξεις και δεν μπορούμε να τους διαχειριστούμε, ενώ εάν είχαν προσλήφθηκε εδώ συνοριακοί φύλακες, οι οποίοι πληρώνονται από ευρωπαϊκά προγράμματα, και δεν είχε εξαιρεθεί το νησί θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα».

Ο πολίτης να έχει δίπλα του την αστυνομία
«Εκτίμησή μου –συνεχίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου- και πρόταση μας την οποία την έχουμε κάνει προς όλες τις κατευθύνσεις και στην φυσική και στην πολιτική μας ηγεσία και στους τοπικούς φορείς είναι:


Για να υπάρξει αστυνόμευση στην περιοχή μας πρέπει άμεσα να προσληφθούν συνοριακοί φύλακες οι οποίοι θα ασχολούνται με το μεταναστευτικό το οποίο εδώ και 25 χρόνια δε σταματάει και θα συνεχίσει να υφίσταται και από κει και πέρα να δημιουργηθεί αυτόνομο Τμήμα Άμεσης Δράσης το οποίο θα ενισχυθεί και με αστυνομικούς, θα αυξηθεί η οργανική του δύναμη, ούτως ώστε ο πολίτης να μπορεί να έχει δίπλα του την αστυνομία οπότε την χρειάζεται!
Σε αυτό έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες τις έχουμε καταθέσει για το τι πρέπει να γίνει ούτως ώστε να υπάρχει αστυνόμευση στην περιοχή μας το οποίο είναι και το ζητούμενο! Η Περιφέρεια μας έφτιαξε τα κτίρια της αστυνομίας εξωτερικά μας έδωσε και περιπολικά τα οποία επειδή δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό τα έχουμε και κάθονται. Δεν υπάρχει αστυνομία στο Αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου, δεν έχει περιπολικό, οι περιφερειακές υπηρεσίες δεν βγάζουν περιπολικό το Τμήμα Τροχαίας δε βγάζει περιπολικό το Αστυνομικό Τμήμα δε βγάζει περιπολικό να αστυνομεύσει την περιοχή, ποιος θα πάει:
Έχουμε δυο τρεις υπηρεσίες και τους ανθρώπους αυτών των υπηρεσιών τους έχουμε κάνει «λάστιχο»!
Ακόμη και τώρα το χειμώνα η κατάσταση θα είναι εξίσου δύσκολη γιατί θα έχουμε αθλητικούς αγώνες, συνεδριάσεις δικαστηρίων με κρατούμενους (Εφετεία) κ.α. και οι ανάγκες συνεχώς υπάρχουν και αυξάνονται δεν μειώνονται!».
Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε επίσης πως αντίθετα με άλλες περιοχές της χώρας, στη Ρόδο ακόμη και όσοι έρχονται να υπηρετήσουν, συνήθως καλύπτουν θέσεις συναδέλφων τους που έχουν φύγει από το νησί: « Εδώ λόγω του ότι δεν υπάρχουν και πολύ ροδίτες αστυνομικοί και ζητάνε συνεχώς να φεύγουνε αντιμετωπίζουμε συνεχώς κάθε χρόνο το ίδιο θέμα. Φέτος ήρθανε 15 αστυνομικοί και φύγανε 13 και είμαστε τυχεροί γιατί είμαστε συν 2 άτομα, ενώ πέρσι ήρθαν 14 και έφυγαν 17 αστυνομικοί! Κάθε χρόνο είμαστε μείον!
Όσες θέσεις και να «βγάλει» εδώ πάντα περισσότεροι είναι αυτοί που φεύγουν , δεν είμαστε σαν κάτι άλλες περιοχές που παίρνουν 10-15 άτομα και τα αξιοποιούν.


«Δεν υπάρχει η λέξη πρόληψη στο λεξιλόγιο μας»


Και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου κ. Μανώλης Ανδρουλάκης καταλήγει:
«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και αυτό είναι το μήνυμα μου και η έκκληση μου προς όλους τους φορείς: Να πιέσουν κι αυτοί προς την κατεύθυνση αυτή ούτως ώστε να υπάρχει αστυνόμευση για να μπορεί να υπάρχει εξυπηρέτηση στα αεροδρόμια, τα λιμάνια, πρόληψη στα τροχαία ατυχήματα, πρόληψη στις κλοπές.

Δεν μπορεί να τρέχουμε πίσω από τα προβλήματα, πρέπει κάπου να ασχοληθούμε και με την πρόληψη! Εμείς την έχουμε ξεχάσει παντελώς και την έχουμε διαγράψει από το λεξιλόγιο μας την λέξη πρόληψη! Βάλαμε και φέτος πλάτη αλλά πλέον δεν αντέχουμε άλλο δεν πάει άλλο δεν μπορούμε να έχουμε σοβαρή αστυνομία με αυτό τον τρόπο «ξεζουμίζοντας» κάθε αστυνομικό»!

rodiaki.gr

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρεις παραβάσεις στο FIR Αθηνών από τουρκικό αεροσκάφος ATR-72

Χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης εισήλθε σήμερα Τρίτη (28.5.24) στο FIR Αθηνών τουρκικό αεροσκάφος, όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν τρεις...

Στα τουρκικά σχολεία οι χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Εγκρίθηκε η εισαγωγή της στα μαθητικά βιβλία από το τουρκικό υπουργείο Παιδείας – Τι θα διδάσκεται ανά τάξη Επειτα από την ολοκλήρωση της σχετικής περιόδου...

“Αιώνας της Τουρκίας”: Ελλάδα και Αλεβίτες οι εχθροί του νέου εκπαιδευτικού συστήματος του Ερντογάν

Σε τέσσερις μήνες, από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, μπαίνει στα σχολεία της Τουρκίας, το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, το οποίο είναι φτιαγμένο για...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Φρέντι Μπελέρης: Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και στο τέλος θα νικήσουμε

«Η υποψηφιότητά μου είναι μια μεγάλη υποχρέωση, μια μεγάλη τιμή που μου έγινε από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού. Μου δίνει δύναμη και κουράγιο να...

Τρεις παραβάσεις στο FIR Αθηνών από τουρκικό αεροσκάφος ATR-72

Χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης εισήλθε σήμερα Τρίτη (28.5.24) στο FIR Αθηνών τουρκικό αεροσκάφος, όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν τρεις...

Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος!

Μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις αναμένεται να βρεθούν οι καταναλωτές τον Ιούνιο, καθώς η ανοδική πορεία στις τιμές χονδρικής ρεύματος δείχνουν ότι έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια έως και 30%. Η τιμή τη χθεσινή ημέρα...

Ακίνητα: Αύξηση κατά 10,4% στις τιμές στο α’ τρίμηνο του έτους

Κατά 10,4% αυξήθηκαν οι τιμές των διαμερισμάτων στο σύνολο της χώρας στο πρώτο τρίμηνο του έτους συνεχίζοντας και το 2024 την άνοδο στις τιμές...