20.2 C
Athens
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Αποκλειστικό-Ο Michael Rubin τα ”χώνει” στις ΗΠΑ & προτείνει το εξής: ”Ελλάδα-Κύπρος να γίνουν ενεργειακός κόμβος-Μην βάλετε στο παιχνίδι την Τουρκία, η Ουάσιγκτον κάνει λάθη”

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Επιτρέψτε μου να θίξω το ζήτημα των προτάσεων πολιτικής πρώτα απευθείας δηλώνοντας ότι, από την προοπτική των ΗΠΑ, ένας έντιμος μεσίτης δεν είναι πάντα άρτιος μεσίτης. Δεν πρέπει να δεχτούμε ότι τα επιχειρήματα που εκφράζονται από κάθε μέρος έχουν την ίδια ισχύ. Οι θαλάσσιες ρυθμίσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη και οι άλλες πλασματικές αξιώσεις της, για παράδειγμα, δεν έχουν νομική βάση.

Καθώς συζητάμε για τις Πολιτικές Ενέργειας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ προς την Ανατολική Μεσόγειο, είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε τη μεγάλη εικόνα: η ενεργειακή πολιτική στην περιοχή θα μπορούσε να είναι ο πυρήνας μιας αναζωογονημένης αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι δουλειά των Ηνωμένων Πολιτειών να αναλάβουν την ηγεσία, αλλά θα πρέπει να στηρίζουμε την Ευρώπη καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαμορφώνουν και προωθούν αυτήν την πολιτική.

Τόσο η Ευρώπη όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πλέον να δράσουν από την εμπειρία. Η καταστροφική εμπειρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την εξάρτηση από τη Ρωσία παρέχει ένα σημαντικό μάθημα: Ποτέ μην δίνετε σε ένα μη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μια αυταρχική δύναμη επιρροής στις ενεργειακές και οικονομικές πολιτικές της Ευρώπης. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για άλλες ρεβιζιονιστικές δυνάμεις όπως η Τουρκία και το Ιράν.

Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας η σύνδεση των εγχώριων ευρωπαϊκών ενεργειακών πόρων. Αυτό σημαίνει διπλασιασμό των επενδύσεων σε κυπριακό και ελληνικό αέριο. Η σύνδεση των πόρων του Ισραήλ και της Αιγύπτου στο Διαδίκτυο θα μειώσει επίσης τη δύναμη όσων επιδιώκουν να εκβιάσουν την Ευρώπη. Η ανάπτυξη αυτών των κοιτασμάτων θα απογαλακτίσει τόσο τη νοτιοανατολική Ευρώπη από το ρωσικό αέριο και θα μειώσει την ικανότητα της Τουρκίας να εκβιάσει την Ευρώπη.

Η Τουρκία επιδιώκει να μπλοκάρει τις εξελίξεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο για έναν κυνικό λόγο: η Άγκυρα κατανοεί ότι οι ανεξάρτητες πηγές ενέργειας που παρακάμπτουν το δίκτυο αγωγών της θα βλάψουν το κατώτατο όριο της Τουρκίας. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία θέλει να προστατεύσει το μονοπώλιό της. Επιτρέψτε μου να δώσω ένα παράδειγμα: Το 2015, συνάντησα τον τότε υπουργό Πετρελαίου του Ιράκ Adil Abdul-Mahdi στη Βαγδάτη. Εκείνη την εποχή, η εξέγερση του Ισλαμικού Κράτους μαινόταν αποκόπτοντας κυρίως Κούρδους στο βόρειο Ιράκ από την υπόλοιπη χώρα. Ο Abdul-Mahdi είπε ότι, σύμφωνα με μακροχρόνιες συμφωνίες μεταξύ της Βαγδάτης και της Άγκυρας, η ιρακινή κυβέρνηση πλήρωνε στην Τουρκία 30 εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως ως τέλη διαμετακόμισης για το πετρέλαιο που το Ιράκ αποστέλλει από την πόλη Κιρκούκ του βόρειου Ιράκ στην τουρκική πόλη (και τερματικό αγωγών) Τζεϊχάν. . Το πλαίσιο των σχολίων του Abdul-Mahdi ήταν η απογοήτευση της Βαγδάτης ότι ουσιαστικά πλήρωναν τέλη για τους Κούρδους, κατά την ερμηνεία της Βαγδάτης, για να εξάγουν παράνομα πετρέλαιο χωρίς να επιστρέψουν έσοδα στο κεντρικό ταμείο. Όμως, στο ευρύτερο πλαίσιο, απλώς φανταστείτε τα οικονομικά διακυβεύματα για την Τουρκία εάν ένας σχετικά μικρός αγωγός αποφέρει 360 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

- Advertisement -

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την ανάπτυξη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο ως μόνο ελληνικό ή κυπριακό ζήτημα. Εξάλλου, οι ρίζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Χάλυβα και Άνθρακα που σχημάτισαν τα δυτικοευρωπαϊκά κράτη το 1952. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξελίσσεται συνεχώς. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο μια Ευρωπαϊκή Ένωση 2.0 για τον 21ο αιώνα δεν πρέπει να οργανωθεί γύρω από τη δική της ενεργειακή ασφάλεια.

Μερικές συνταγές πολιτικής:

Πρώτον, είναι σημαντικό να καταγγείλουμε και να αποκρούουμε τις τουρκικές προκλήσεις στην ελληνική κυριαρχία. Το να επιτραπεί σε έναν επιτιθέμενο να παρατείνει τις κρίσεις, όχι μόνο του επιτρέπει να αλλάξει τη βάση για τη διπλωματία – λάβετε υπόψη, για παράδειγμα, την κατοχή της βόρειας Κύπρου από την Τουρκία – αλλά, βραχυπρόθεσμα, επηρεάζει επίσης την οικονομική ανάπτυξη αυξάνοντας την ασφάλιση για εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ύδατα ή στα νησιά που επιλέγει να αμφισβητήσει η Τουρκία.

Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να απορρίψουν την ώθηση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών για την Κύπρο και να θέσουν ρητά τη συνέχιση των οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία με τη δέσμευση Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων στις παραμέτρους της λύσης του Κυπριακού, όπως ορίζονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εδώ, είναι επίσης σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των γηγενών Τουρκοκυπρίων έναντι των εποίκων που εισήγαγε η Τουρκία είναι η εισβολή και η κατοχή. είναι δύο πολύ διαφορετικοί πληθυσμοί. Ο μεγαλύτερος χαμένος στις πολιτικές της Τουρκίας για την Κύπρο στις μέρες μας είναι η πιο μετριοπαθής τουρκοκυπριακή κοινότητα που θα ευνοούσε μια συμφιλίωση με την υπόλοιπη Κύπρο.

Το άρθρο 42.7 της Συνθήκης της Λισαβόνας είναι η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλώνει ότι όταν ένα κράτος αντιμετωπίζει «ένοπλη επίθεση στο έδαφός του», άλλα κράτη μέλη έχουν «υποχρέωση βοήθειας και βοήθειας με όλα τα μέσα που διαθέτουν». Καθώς η Τουρκία συνεχίζει να καθιερώνεται ως ένα ρεβιζιονιστικό κράτος, όχι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος αλλά και η ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να αντιμετωπίσουν μια δοκιμασία των δυνατοτήτων τους. Αυτό που πρέπει να αναγνωρίσουν και οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον είναι ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις προκλήσεις της έως ότου η Τουρκία βιώσει σημαντική ώθηση και κόστος για την επιθετικότητά της.

Εδώ, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καταρτίσουν ένα σχέδιο για αμοιβαίες εγγυήσεις άμυνας και ασφάλειας. Αυτό πρέπει να συμβεί εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ απλώς και μόνο επειδή η Τουρκία έχει δικαίωμα βέτο εντός του ΝΑΤΟ.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάικ Πομπέο: Η Ελλάδα είναι ζωτικός «αγωγός» για άμυνα και ενέργεια-Ο ρόλος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Ελλάδα αποτελεί εταίρο ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ και τη Δύση στον πόλεμο της Ουκρανίας, ιδίως όσον αφορά τη μεταφορά όπλων και βοήθειας διά μέσου του λιμανιού...

Νέα πορεία προς την παγκόσμια συνεργασία o διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης! Κόμβος η Ελλάδα

Ο διάδρομος θα ενισχύσει σημαντικά τις οικονομικές εταιρικές σχέσεις, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και θα προωθήσει την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές που πλήττονται...

Ενόχληση Τούρκων από την επίσκεψη της ΥΠΕΞ Γαλλίας στην Αρμενία

Τα τουρκικά media με τίτλους για υποστήριξη της Γαλλίας στους Αρμένιους σημειώνουν ότι «Οι Γάλλοι θέλουν να οπλίσουν τους Αρμένιους». Επισημαίνουν ότι η Γαλλία είναι...

Τόμας ντε Βάαλ: «Οι ηγέτες στο Καραμπάχ πίστευαν στη Μόσχα, αλλά οι Ρώσοι τους πούλησαν»

Ερεβάν, Αρμενία. Ο Τόμας ντε Βάαλ* (Thomas de Waal), αναλυτής που ειδικεύεται στο πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, περιγράφει αυτό που συμβαίνει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως μεγάλη τραγωδία. Σύμφωνα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Απόφαση-σοκ-Financial Times: Η Ελλάδα θα ενσωματώσει 300.000 μετανάστες εν μέσω έλλειψης εργατικού δυναμικού

Η Ελλάδα σχεδιάζει να νομιμοποιήσει το καθεστώς 300.000 μεταναστών για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ελλείψεις στην αγορά εργασίας, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times και υπογραμμίζουν «το...

Γκρεμίζεται ολόκληρο το κατηγορητήριο του Ρόμπερτ Μενέντεζ

Το Newsbreak έχει στα χέρια του και παρουσιάζει σήμερα τη δικογραφία που αφορά τον φιλέλληνα γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ. Από το πλήρες κείμενο προκύπτουν σοβαρές αμφιβολίες για τις κατηγορίες...

Τεράστιος Μελ Γκίμπσον: Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία σφάζουν τους Αρμένιους και τα δυτικά ΜΜΕ σιωπούν!

Καταπέλτης ο κορυφαίος ηθοποιός Μελ Γκίμπσον, Έσπασε την ομερτά των διεφθαρμένων αναφορικά με την νέα γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν....