14 C
Athens
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

Αποκλειστικό Directus: Η Chevron ”ανασταίνει” τον EastMED – ”Δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί το έργο”!

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Περισσότερα Νέα

Ανατροπή με τον EastMed; Ίσως ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τους σχεδιασμούς! H αποκάλυψη του Directus.gr είναι αρκετά σημαντική, καθώς όπως φαίνεται ακόμα υπάρχουν ελπίδες!

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron είπε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου του Ισραήλ θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ευρώπη εν μέσω κρίσης. Ο αγωγός EastMed, που προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα ισραηλινά ύδατα στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου, ανακοινώθηκε το 2016.

«Η έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία έχει ωθήσει τις τιμές σε πολυετή υψηλά, έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για τον αγωγό EastMed – έναν αγωγό στη Μεσόγειο Θάλασσα που θα μπορούσε να μεταφέρει αέριο από το Ισραήλ σε ευρωπαίους πελάτες», δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Michael Wirth, στο ενεργειακό συνέδριο CERAWeek.

Ο Wirth υποβάθμισε τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και της επακόλουθης πιθανότητας για ενεργειακή κρίση.

Ο αγωγός EastMed, που προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα ισραηλινά ύδατα στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου, ανακοινώθηκε το 2016 και έχουν υπογραφεί αρκετές συμφωνίες μεταξύ των τριών χωρών για το θέμα. Τα τρία κράτη στόχευαν να ολοκληρώσουν το έργο των 6 δισ. ευρώ έως το 2025, αλλά δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για αυτό.

Τον περασμένο Ιανουάριο, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο ότι δεν υποστήριζαν πλέον τον προτεινόμενο αγωγό φυσικού αερίου EastMed από το Ισραήλ προς την Ευρώπη, επικαλούμενη την ανάγκη να «(επιτραπούν) οι μελλοντικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προς όφελος των εθνών της περιφέρεια.

Η βιωσιμότητα του αγωγού, ωστόσο, θα μπορούσε να επανεξεταστεί εν μέσω ανησυχιών ότι μια νέα ενεργειακή κρίση διαφαίνεται, καθώς οι ρωσικές εισαγωγές ενέργειας υπόκεινται σε κυρώσεις. Το αργό Brent ξεπέρασε τα 130 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, έχοντας σημειώσει άνοδο πάνω από 30% από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο αγωγός EastMed δεν είναι η μόνη νέα ενεργειακή πρωτοβουλία που αναπτύσσεται στο Ισραήλ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δέσμευσε 657 εκατομμύρια ευρώ (732 εκατομμύρια δολάρια) για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου και της Ελλάδας τον Ιανουάριο, η οποία έγινε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της διασύνδεσης EuroAsia – η οποία τελικά θα συνδέσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ευρώπη. Περαιτέρω, το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish θα συνδεθεί με την εθνική γραμμή φυσικού αερίου του Ισραήλ, ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος τον Μάρτιο.

Η Τουρκάλα σε ρόλο κλειδί του State Department και ο αγωγός EastMed

Μην ξεχνάμε, πως πριν λίγους μήνες, έντονη κριτική άσκησαν μέσω επιστολής οι Βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλλιωτάκη στην κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προχωρήσει μονομερώς στην αντιστροφή της πολιτικής της σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου. Την επιστολή παρέλαβε η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ναζ Ντουράκογλου, η οποία είναι μάλιστα τουρκικής καταγωγής και δημοσιεύματα αναφέρουν πως αυτή κρύβεται πίσω από τον «τορπιλισμό» του East Med.

Oι δυο βουλευτές ζήτησαν εξηγήσεις και όπως υπάρξει ενημέρωση με φυσική παρουσία των ιδίων και των υπόλοιπων συγγραφέων του νομοθετικού κειμένου του EastMed στη Βουλή, καθώς και άλλων Βουλευτών τους οποίους ενδιαφέρει το θέμα, από τον σύμβουλο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα πολιτικής που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια Έιμος Χόκσταιν και οποιονδήποτε άλλο ευθύνεται για την προετοιμασία του non-paper για τον EastMed και τον καθορισμό της πολιτικής της κυβέρνησης για την ταχεία διάθεση στην αγορά ενεργειακών πόρων από την Ανατολική Μεσόγειο.

Γεννημένη στις Ηνωμένες Πολιτείες από Τούρκους μετανάστες, η Ντουράκογλου πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Τουρκία, και μαζ΄με την άλλη τουρκάλλα Özge Güzelsu είναι δύο από τους υψηλότερους αξιωματούχους εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Η οικογένεια της Ντουράκογλου κατάγεται από το Ισμίτ (Νικομήδεια) και την Κωνσταντινούπολη. Πλέον βρίσκονται κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, την οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, επισκέπτεται τακτικά. «Όταν δεν μπορεί να την επισκεφτεί, η Ντουρακόγλου απολαμβάνει να διαβάζει και να παρακολουθεί ταινίες για τη βαθιά πολυπολιτισμική ιστορία της Τουρκίας», σημειώνουν τα ίδια ΜΜΕ.

Η Ναζ μιλάει άπταιστα τουρκικά και καλά γαλλικά. Έλαβε το πτυχίο της στη φιλοσοφία και ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Rutgers Honors College και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην εθνική ασφάλεια και στρατηγικές σπουδές από τη Ναυτική Σχολή Πολέμου.

Η Naz Durakoglu υπήρξε μέλος στο φιλοτουρκικό Atlantic Council ως ανώτερη συνεργάτης και επικεφαλής στο Digital Forensic Research Lab, με εξειδίκευση στην Τουρκία, θέματα Ρωσίας και άμυνας πληροφοριών.

Ακολουθήστε το Directus.gr

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Τουρισμός για Όλους”: Τον Ιανουάριο η νέα κλήρωση

Στα τέλη Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η νέα κλήρωση για 125.000 δικαιούχους του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» με στόχο την ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού. Αυτό ανέφερε...

Καλάθι του νοικοκυριού: Τι αλλάζει ενόψει γιορτών – Τι θα περιλαμβάνει το καλάθι των παιχνιδιών

Στην ανακοίνωση δύο διαφορετικών καλαθιών για την εορταστική περίοδο θα προχωρήσει σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης βαδίζοντας στον πετυχημένο δρόμο του «καλαθιού του νοικοκυριού» που...

Όλο το παρασκήνιο για την αναβολή της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Χειμάρρα-Θράσος από Τίρανα που έθεσαν τρία βέτο!

Τρία βέτο έθεσαν τα Τίρανα στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσκεψή του στην Αλβανία. Να μην μεταβεί οδικώς ή με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Βόρειο Ήπειρο, αλλά και...

Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για το καλάθι του Άγιου Βασίλη και το καλάθι των παιχνιδιών

Ανακοινώσεις για το εορτασικό καλάθι το οποίο, κατά πληροφορίες, θα ονομαστεί «καλάθι του Άγιου Βασίλη» και το «καλάθι των παιχνιδιών» θα πραγματοποιήσει αύριο, Τετάρτη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Παραδοχή Τούρκων: ”Οι Έλληνες έχουν το δικό τους μη επανδρωμένο εναέριο όχημα-Το Αρχύτας είναι ικανό για κάθετη απογείωση και προσγείωση”

Το Αρχύτας, «ένα drone παρατήρησης, παρουσιάστηκε επίσημα τον περασμένο Σεπτέμβριο,», αναφέρει η τουρκική Milliyet. «Το Αρχύτας είναι ικανό για κάθετη απογείωση και προσγείωση», συμπληρώνει. Σύμφωνα με την...

Βίντεο-ντοκουμέντο από το βενζινάδικο ”καίει” τον Ρομά

Στο νέο βίντεο, από τις κάμερες του κυκλώματος του βενζινάδικου, φαίνεται ακριβώς η στιγμή που ο 16χρονος φεύγει από το βενζινάδικο, ενώ δεν έχει...

”Κόλαση” στο Μενίδι: Πληροφορίες για πυροβολισμούς από Ρομά – Δύο τραυματίες αστυνομικοί στο 401 Νοσοκομείο

Μεγάλη ένταση επικρατεί εδώ και λίγη ώρα στην περιοχή Αυλίζα Αχαρνών. Ομάδες νεαρών Ρομά, σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν ανάψει φωτιές στην περιοχή και πραγματοποιούν επιθέσεις με πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Σύμφωνα με...

Αποκλειστικό – Συγκλονιστική ανάρτηση του Ινδού πρωθυπουργού στα ελληνικά! – Μήνυμα Ινδίας προς Ελλάδα – Βίντεο

Έναν έλληνα τραγουδιστή επαίνεσε ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ν. Μόντι, δείχνοντας για άλλη μία φορά με αυτό τον τρόπο, πως Ινδία και Ελλάδα έχουν...