17.6 C
Athens
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022

Αποκλειστικό Directus: Αμερικανοί Γερουσιαστές ”τυφλώνουν” τα Bayraktar – ”Εδώ & τώρα κυρώσεις, να μπλοκάρουμε την πώληση εξαρτημάτων”

Toυ Ανδρέα Μουντζουρούλια

Περισσότερα Νέα

Aμερικανοί Γερουσιαστές πιέζουν τον Πρόεδρο Μπάιντεν να διερευνήσει πώς κατέληξε η τεχνολογία από τις ΗΠΑ στα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και γύρω από αυτήν με αιματηρές συνέπειες.

Ο Γερουσιατής Tony Cárdenas είπε ότι τα TB2 είχαν «αποσταθεροποιητικά αποτελέσματα» στη σύγκρουση του 2020 μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν ”για το αμφισβητούμενο έδαφος του Ναγκόρνο Καραμπάχ”, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη βοήθησαν να μετατραπεί η μάχη «χαμηλής έντασης, και χαμηλής τεχνολογίας» της Λιβύης σε «αιματηρή σύγκρουση».

Πολλά από τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στο ολοένα και πιο δημοφιλές TB2 είναι εξαρτήματα εκτός ραφιού που δεν υπόκεινται στο ίδιο επίπεδο ελέγχου με τα όπλα και τα εξαρτήματα όπλων.

Αναλυτικά:

Καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο προσθέτουν οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο οπλοστάσιό τους, ομοσπονδιακοί νομοθέτες πιέζουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να διερευνήσει πώς τα ανταλλακτικά και η τεχνολογία των ΗΠΑ κατέληξαν σε αυτό που γρήγορα έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα στην παγκόσμια αγορά: το TB2 της Τουρκίας.

Κατασκευασμένο από την τουρκική εταιρεία Baykar Technology, το TB2 μπορεί να αιωρείται ψηλά πάνω από ένα πεδίο μάχης και να χτυπά στόχους με κατευθυνόμενους με λέιζερ πυραύλους. Η Baykar υποστήριξε ότι τα TB2 είναι εγχώριας παραγωγής, με σχεδόν όλα τα ανταλλακτικά να προέρχονται από την Τουρκία. Όμως, τα συντρίμμια από τα drones που καταρρίφθηκαν σε πολλαπλές συγκρούσεις έδειξαν το αντίθετο. Μια σειρά εξαρτημάτων κατασκευάστηκε από κατασκευαστές στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη.

Ο Ρεπουμπλικάνος Tony Cárdenas, εισήγαγε πρόσφατα μια τροποποίηση στην έκδοση της Βουλής του Νόμου περί Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας. Το ετήσιο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό είναι συχνά μια ευκαιρία για τους νομοθέτες να απαιτούν αναφορές από τη διοίκηση για πιεστικά ζητήματα και ο Cárdenas επικεντρώθηκε στο TB2, τονίζοντας την ανάπτυξη του όπλου από το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του 2020 κατά της γειτονικής Αρμενίας. Εικόνες από συντρίμμια drone που δημοσιεύτηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης και τον στρατό της Αρμενίας εκείνη την εποχή έδειχναν μέρη που ταιριάζουν με αυτά που κατασκευάζονταν από πολλές εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ.

Η Τουρκία έχει αυξήσει τις εξαγωγές TB2 τα τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον 14 χώρες κατέχουν πλέον τα drones και άλλες 16 επιδιώκουν να τα αγοράσουν.

«Προσέχουμε πολύ τις πωλήσεις drone της Τουρκίας και τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα όπλα έχουν αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Cárdenas. «Είμαι προβληματισμένος για τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις που βλέπουμε και τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ακολουθούν, ειδικά σε μέρη όπως το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Χρειαζόμαστε πλήρη καταγραφή του ρόλου που διαδραματίζουν τα κατασκευασμένα εξαρτήματα των ΗΠΑ, έτσι ώστε το Κογκρέσο να μπορεί να ασκήσει την κατάλληλη εποπτεία».

Εάν θεσπιστεί, η νομοθεσία θα απαιτούσε από το Υπουργείο Άμυνας, σε συνεννόηση με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να συντάξει έκθεση σχετικά με τα αμερικανικά εξαρτήματα στα TB2 που χρησιμοποιήθηκαν στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τυχόν παραβιάσεις των νόμων περί εξαγωγών, κυρώσεων ή άλλων κανονισμών. Ούτε η Τουρκική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ούτε η Baykar Technology απάντησαν αιτήματα για σχόλια για αυτήν την ιστορία. Προηγουμένως, όταν ρωτήθηκε για την πηγή των βασικών εξαρτημάτων στα drones του, η Baykar δεν απάντησε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις και έλεγε μόνο ότι αυτές οι ερωτήσεις βασίζονταν σε αδιευκρίνιστες «ψευδείς κατηγορίες».

Το θέμα είναι οι νόμοι των ΗΠΑ για τις εξαγωγές. Συνήθως, τα στρατιωτικά ανταλλακτικά ελέγχονται αυστηρά, απαιτώντας άδειες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με λεπτομέρειες για τους αγοραστές και τις τελικές χρήσεις τους. Ωστόσο, πολλά από τα βασικά στοιχεία του TB2 είναι τεχνολογίες εμπορικής ποιότητας, οι οποίες βρίσκονται σε μια ποικιλία καταναλωτικών προϊόντων και δεν υπόκεινται σε νόμους περί όπλων. Και ως μέλος βασικών παγκόσμιων αντιόπλων, η Τουρκία μπορεί εύκολα να εισάγει τα ανταλλακτικά, αποφεύγοντας ένα δίκτυο κυρώσεων και περιορισμών που αποσκοπούν να περιορίσουν τις προσπάθειες χωρών όπως το Ιράν και η Κίνα, οι οποίες επίσης εκτελούν προγράμματα drone.

Το 2019, για παράδειγμα, η Τουρκία έστειλε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας που εδρεύει στην Τρίπολη στη Λιβύη, παρά το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών. Ο ΟΗΕ είπε ότι το όπλο βοήθησε στη μετατροπή μιας μάχης «χαμηλής έντασης, χαμηλής τεχνολογίας» εκεί σε μια αιματηρή σύγκρουση. Στην Αιθιοπία, εν μέσω πολέμου με αντάρτες, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε TB2 σε αεροπορικές επιδρομές που έχουν σκοτώσει δεκάδες αμάχους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν σε καταυλισμό εκτοπισμένων.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τη χρήση drone στη σύγκρουση στην Αιθιοπία με τους Τούρκους ομολόγους τους, αλλά δεν έλαβαν μέτρα, παρά το εκτελεστικό διάταγμα που τους εξουσιοδοτούσε να επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον οποιουδήποτε μέρους που εμπλέκεται στις μάχες.

Ο φετινός νόμος περί εξουσιοδότησης για την εθνική άμυνα αντανακλά την τεταμένη σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία. Εάν υπογραφεί σε νόμο, θα περιόριζε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στη χώρα. Οι νομοθέτες ανέφεραν ορισμένες πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της αντίθεσής της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Πώς επιβραβεύετε ένα έθνος που κάνει όλα αυτά τα πράγματα», είπε στο Politico ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, γερουσιαστής Robert Menendez, D-N.J.

Η τροπολογία της Βουλής για τα TB2, που εισήχθη από τον Cárdenas μαζί με 19 άλλους Γερουσιαστές, αντιπροσωπεύει τη δεύτερη προσπάθεια για να τεθεί το τουρκικό πρόγραμμα drone στο ραντάρ του Λευκού Οίκου.

Πέρυσι, οι νομοθέτες αναζήτησαν παρόμοια εντολή για μια έκθεση σχετικά με τα εξαρτήματα και την τεχνολογία των ΗΠΑ που χρησιμοποιούνται στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Μια έκδοση της τροποποίησης του 2021, που εισήχθη από τον Menendez, απαιτούσε ευρεία αξιολόγηση των TB2, των πωλήσεών τους από το 2018 και των ανταλλακτικών των ΗΠΑ που χρησιμοποιούνται σε αυτά. Η τελική εκδοχή, ωστόσο, ήταν αποδυναμωμένη.

Δείτε αποκλειστικά τα έγγραφα με την εισήγηση:

Ακολουθήστε το Directus.gr

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Δημοσίευσαν την ετήσια έκθεση Στρατιωτικής Δύναμης της Κίνας-Οι στόχοι κατά της Ταϊβάν

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA) «αύξησε τις προκλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες μέσα και γύρω από τα...

Aποκλειστικό: Κινεζικοί ”αστυνομικοί σταθμοί” ”ξεφυτρώνουν” σε όλο τον κόσμο – Το σχέδιο του ΚΚΚ

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε από τη ΜΚΟ «Safeguard Defenders» με έδρα την Ισπανία, η Κίνα διαχειρίζεται κρυφά αρκετούς «Αστυνομικούς Σταθμούς» σε...

Κυρώσεις στον εξ απορρήτων του Ερντογάν – «Ξέπλενε» το ιρανικό αργό

Ηκυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις στον κορυφαίο Τούρκο επιχειρηματία Σίτκι Αγιάν και το δίκτυο των εταιρειών του, αποδίδοντας του ότι διευκόλυνε την εμπορία...

Τους ”κάρφωσαν”-Jerusalem Post: Ευρωπαϊκά εμπορικά συστήματα στα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη

H Τουρκία χρησιμοποιεί εμπορικά προϊόντα που κατασκευάζονται στην ΕΕ για να εξοπλίσει τους πυραύλους που εκτοξεύει κατά των Κούρδων στη Συρία. Αυτό προκύπτει από μία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Βίντεο-ντοκουμέντο από το βενζινάδικο ”καίει” τον Ρομά

Στο νέο βίντεο, από τις κάμερες του κυκλώματος του βενζινάδικου, φαίνεται ακριβώς η στιγμή που ο 16χρονος φεύγει από το βενζινάδικο, ενώ δεν έχει...

Νεκρός Ρομά από καραμπίνα σε συμπλοκή μέσα στον καταυλισμό στα Μέγαρα – (Ανανέωση)

Ανανέωση: Στις 21:20, στο Βλυχό Μεγάρων, σημειώθηκε διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο οικογένειες Ρομά.Έπεσαν πυροβολισμοί, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός ατόμου.Με ιδία μέσα μεταφέρθηκε στο...

Μενίδι: Ρομά πυροβόλησε και τραυμάτισε στο πρόσωπο τον διοικητή της ΟΠΚΕ – Κρίσιμη η κατάστασή του!

Οργισμένοι είναι οι Ρομά μετά τους πυροβολισμούς αστυνομικού στον 16χρονο, ο οποίος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στην εντατική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου...

”Κόλαση” στο Μενίδι: Πληροφορίες για πυροβολισμούς από Ρομά – Δύο τραυματίες αστυνομικοί στο 401 Νοσοκομείο

Μεγάλη ένταση επικρατεί εδώ και λίγη ώρα στην περιοχή Αυλίζα Αχαρνών. Ομάδες νεαρών Ρομά, σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν ανάψει φωτιές στην περιοχή και πραγματοποιούν επιθέσεις με πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Σύμφωνα με...