12.9 C
Athens
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Αποκλειστικό-”Απασφάλισαν” οι Τούρκοι: ”Το ναυτικό μας θα βρεθεί στον Ινδικό Ωκεανό, θα κάνουμε ασκήσεις με το Πακιστάν”-Αναφορά & σε πυρηνική συνεργασία με Ισλαμαμπάντ!

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις από το Directus.gr, o άξονας Τουρκίας-Πακιστάν αποτελεί εθνικό κίνδυνο για τα ελληνικά συμφέροντα.

Αντί η Ελληνική Κυβέρνηση να πάρει ”σκληρά” μέτρα κατά των παράνομων μεταναστών, μπαίνει στη διαδικασία διαλόγου με το Ισλαμαμπάντ.

Η μόνη λύση

Η Τουρκία μετατρέπεται σε μία ισλαμική χώρα, όπως και το Πακιστάν. Επίσης το Ισλαμαμπάντ, βοηθάει την Τουρκία στο θέμα των πυρηνικών, καθώς ο στόχος του Ερντογάν, είναι να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Άρα μιλάμε για δύο χώρες που έχουν κοινά συμφέροντα. Ελλάδα και Ινδία έχουν πολλά κοινά. Έχουν στενούς δεσμούς από τα αρχαία χρόνια, από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου. Στις μέρες μας, έχουν δύο κοινούς εχθρούς, την Τουρκία και το Πακιστάν. Πρέπει να συνεργαστούμε στο τομέα των μυστικών υπηρεσιών, όπως επίσης και στον αμυντικό τομέα. Η Ινδία παράγει οπλικά συστήματα, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα.

- Advertisement -

Μέ λίγα λόγια, Ελλάδα και Ινδία, θα πρέπει να αναπτύξουν μία σχέση, η οποία θα εδράζεται στους εξής τομείς. Στρατιωτικές ασκήσεις και συνεργασία στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών.

Η Ελλάδα είναι ένα ναυτικό έθνος με έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους παγκοσμίως. Διαθέτει τη 16η ισχυρότερη αεροπορική δύναμη στον κόσμο, την τρίτη στην ΕΕ, σημαντικό ναυτικό στόλο και επί του παρόντος αναβαθμίζει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο και επενδύει 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια εξελιγμένων αεροσκαφών και οπλισμού.

Η Ελλάδα απέκτησε πρόσφατα 24 αεροσκάφη Dassault Rafale 4,5 γενιάς και τέσσερις φρεγάτες και επιδιώκει να συμπεριληφθεί στο αμερικανικό πρόγραμμα F-35. Τα ζωτικά της συμφέροντα είναι δομικά συνυφασμένα με την ελευθερία κινήσεων στις θάλασσες. Ο Ινδικός στρατός είναι ένας από τους ισχυρότερους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και στον κόσμο και αναβαθμίζει συνεχώς τις εγκαταστάσεις και τις δυνατότητές του.

Και οι δύο υπέγραψαν μνημόνια στρατιωτικής συνεργασίας το 2020 για κοινές ασκήσεις, τεχνολογία και πληροφορίες. Οι δύο στρατιωτικοί έχουν κοινά προγράμματα. Ινδικά πολεμικά πλοία επισκέπτονται περιοδικά τον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη — τη σημαντικότερη ναυτική βάση στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η παρουσία ινδικών ναυτικών δυνάμεων στη Μεσόγειο για κοινές ινδοελληνικές αεροναυτικές ασκήσεις είναι μια συμβολική προβολή ισχύος σε όλη την ευρασιατική ξηρά.

Tι αναφέρουν οι Τούρκοι

”Ενώ συνεχίζονται οι πολιτικές εντάσεις στο Πακιστάν για τον πρώην πρωθυπουργό Ιμράν Χαν, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σαχμπάζ Σαρίφ επισκέφθηκε την Τουρκία μετά από πρόσκληση του Προέδρου Ερντογάν. Το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης της επίσκεψής του ήταν η τελετή παράδοσης της τρίτης από τις τέσσερις κορβέτες MİLGEM που αγόρασε το Πακιστάν από την Τουρκία το 2018 στο Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν. Η τέταρτη και τελευταία κορβέτα θα παραδοθεί στο Πακιστάν τον επόμενο χρόνο.

Το δημοσίευμα:

Πρόσφατα, οι στρατιωτικές σχέσεις Τουρκίας-Πακιστάν έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά. Στη Διακήρυξη του Ισλαμαμπάντ που υπογράφηκε το 2021, η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν αποφάσισαν να συνεργαστούν σε κάθε τομέα και η διακήρυξη έγινε το μανιφέστο του λόγου ενός έθνους, τριών κρατών. Το γεγονός ότι το Πακιστάν στάθηκε δίπλα και στήριξε το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία στον πόλεμο του Καραμπάχ δείχνει επίσης αυτή την κατάσταση.

Ενώ η Τουρκία αναπτύσσει την ικανότητα του πακιστανικού ναυτικού, στην πραγματικότητα κάνει τα πρώτα βήματα της νέας στρατηγικής της τον δεύτερο αιώνα. Σε μια εποχή που οι παγκόσμιες δυνάμεις αγωνίζονται να αποκτήσουν θέση στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, το τουρκικό ναυτικό θέλει να κυματίσει την σημαία του στον Ινδικό Ωκεανό.

Όχι μόνο έγινε συμφωνία για το πλοίο MİLGEM με το Πακιστάν το 2018, αλλά και η Τουρκία και το Πακιστάν κατέληξαν σε συμφωνία για την αγορά 30 ελικοπτέρων Atak, αλλά το Πεντάγωνο δεν ενέκρινε αυτή την πώληση επειδή ο κινητήρας που χρησιμοποιείται στα ελικόπτερα είναι αμερικανικής προέλευσης. Την ίδια περίοδο, οι ΗΠΑ δεν παρουσίασαν κανένα εμπόδιο στην πώληση των ίδιων ελικοπτέρων στις Φιλιππίνες. Δεν υπάρχει ακόμη θετική εξέλιξη όσον αφορά τα ελικόπτερα. Κάποια στιγμή, αναφέρθηκε στα μέσα ενημέρωσης ότι το Πακιστάν θα ακυρώσει τη σύμβαση, αλλά το Πακιστάν αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Μιλώντας για ελικόπτερα, τον Αύγουστο, η Κίνα δοκίμασε επιτόπου το ελικόπτερο Z10-ME, το οποίο είναι ακριβές αντίγραφο των ελικοπτέρων Apache που παράγει η αμερικανική Boeing. Ανακοινώθηκε και ο πρώτος πελάτης του κινεζικού ελικοπτέρου: το Πακιστάν. Τα αυθεντικά ελικόπτερα Apache χρησιμοποιούνται επί του παρόντος από τον ινδικό στρατό. Εν τω μεταξύ, το κινεζικό ελικόπτερο δεν θα αντικαταστήσει το τουρκικό ελικόπτερο Atak, το οποίο το Πακιστάν σκεφτόταν να αγοράσει νωρίτερα.

Ισχύει το συμβόλαιο που υπογράφηκε με την Τουρκία. Ωστόσο, το Πακιστάν κάθεται στο τραπέζι για να αγοράσει ελικόπτερα από την Κίνα προκειμένου να διατηρήσει ευρύ το απόθεμα ελικοπτέρων του. Εν ολίγοις, το Πακιστάν επέλεξε να αγοράσει ελικόπτερα και από τους δύο στρατηγικούς του συμμάχους. Το παράδειγμα του Πακιστάν μας έδειξε ότι η στρατηγική σημασία ενός εγχώριου και εθνικού κινητήρα στην αμυντική βιομηχανία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ήδη, η Τουρκία πρόκειται να ολοκληρώσει το έργο της προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Τουρκία όχι μόνο επιδιώκει να αναπτύξει μια πρωτοβουλία με το Πακιστάν στον Ινδικό Ωκεανό ή τη Νότια Ασία, αλλά εξετάζει επίσης το έδαφος για συνεργασία σε ένα πιθανό πυρηνικό πεδίο.”

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ινδικό ΜΜΕ: Η Ελλάδα έχει μια από τις ισχυρότερες πολεμικές ναυτικές δυνάμεις στην ΕΕ

Τι αναφέρει Ινδικό ΜΜΕ: ''Τα τελευταία χρόνια, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στον Ινδο-Ειρηνικό. Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε...

Σλοβάκος πρωθυπουργός: Χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σκέφτονται να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία

Πολλές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία, σε διμερή βάση, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της...

Η Υπερδνειστερία θα ζητήσει την προσάρτηση της στη Ρωσική Ομοσπονδία

Στο συνέδριο των λεγόμενων βουλευτών όλων των βαθμίδων της Υπερδνειστερίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου, θα εγκριθεί αίτημα προς τη Μόσχα σχετικά με...

Αποκάλυψη NYT: Εδώ και μια 10ετία η CIA οργανώνει την άμυνα της Ουκρανίας 

Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καλλιεργήσει μια μυστική συνεργασία μυστικών υπηρεσιών με την Ουκρανία, που είναι πλέον κρίσιμη και για τις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ινδικό ΜΜΕ: Η Ελλάδα έχει μια από τις ισχυρότερες πολεμικές ναυτικές δυνάμεις στην ΕΕ

Τι αναφέρει Ινδικό ΜΜΕ: ''Τα τελευταία χρόνια, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στον Ινδο-Ειρηνικό. Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε...

Σλοβάκος πρωθυπουργός: Χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σκέφτονται να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία

Πολλές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία, σε διμερή βάση, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της...

Τέμπη: Πώς ο Άρειος Πάγος άλλαξε… τροχιά μετά τις καταγγελίες για συγκάλυψη

Και πριν αλέκτορα… φωνήσαι, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, που σε κοινή ανακοίνωση με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου χαρακτήριζαν «ψεύδη, που...