24.4 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Αποκλειστικό: Άγκυρα-Βαγδάτη υπέγραψαν τον «Δρόμος της Ανάπτυξης» που θα ενώνει τον Περσικό Κόλπο με την Τουρκία!-Θέλουν να ”απαντήσουν” στον ”δρόμο”-Ινδίας-Ευρώπης

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -


Τετραμερές μνημόνιο για τη δημιουργία του σχεδιαζόμενου από την Άγκυρα άξονα μεταφορών που θα συνδέει τον Περσικό Κόλπο με την Τουρκία, υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βαγδάτη.

Το μνημόνιο κατανόησης υπεγράφη, υπό την αιγίδα του Τούρκου προέδρου και του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντανί, μεταξύ του Ιράκ, της Τουρκίας, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο σχεδιαζόμενος από την Άγκυρα «Δρόμος της Ανάπτυξης» θα ενώνει τον Περσικό Κόλπο με την Τουρκία, δημιουργώντας έναν άξονα μεταφορών εναλλακτικό και ανταγωνιστικό προς τον σχεδιαζόμενο εμπορικό ναυτικό και σιδηροδρομικό άξονα που είχε αναγγελθεί στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Ινδία, τον Σεπτέμβριο του 2023, και ο οποίος θα ξεκινάει από την Ινδία και μέσω της Αραβικής Χερσονήσου και του Ισραήλ θα καταλήγει στη Μεσόγειο και από εκεί στα λιμάνια της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Για τη δημιουργία του άξονα μεταφορών θα χρειαστεί να κατασκευαστούν 1.190 χλμ. αυτοκινητόδρομου και 1.176 χλμ. σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας.

Tι αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ

- Advertisement -

Υπό την αιγίδα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι, υπεγράφη τετραπλό μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Ιράκ, Τουρκίας, Κατάρ και ΗΑΕ σχετικά με τη συνεργασία στο Αναπτυξιακό Οδικό Έργο.

Υπό την αιγίδα του Προέδρου Ερντογάν και του ιρακινού πρωθυπουργού Σουδάνι πραγματοποιήθηκε το μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε στο κυβερνητικό μέγαρο στη Βαγδάτη.

Στην τελετή υπογραφής ήταν επίσης παρόντες ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Abdulkadir Uraloğlu, ο υπουργός Μεταφορών του Ιράκ Rezzak Muhaybis, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών του Κατάρ Casim bin Seyf es-Sulayti και ο υπουργός Ενέργειας και Υποδομών των ΗΑΕ Suheyl Muhammed al-Mezrui.

Ενώ συνεχίζεται η στενή και εντατική εργασία μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης για το Αναπτυξιακό Έργο Δρόμου, το οποίο σχεδιάζεται να συνδέσει το Ιράκ με τον κόσμο μέσω Τουρκίας, το έργο αναμένεται να αποκτήσει ισχυρότερη δυναμική με την επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ιράκ.

Μία από τις κρίσιμες ατζέντες της επίσκεψης του Προέδρου Ερντογάν στη Βαγδάτη και το Ερμπίλ στις 22 Απριλίου, μετά από 13 χρόνια, ήταν το Αναπτυξιακό Σχέδιο Δρόμου, το οποίο θα ανοίξει την ενδοχώρα του Περσικού Κόλπου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Συνεχίζεται ολοταχώς η κατασκευή του Great Fav Port, που βρίσκεται στην πόλη Basra στο νότιο Ιράκ, το οποίο προορίζεται να είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Μέσης Ανατολής και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Το λιμάνι, το οποίο είναι το πρώτο σκέλος του Αναπτυξιακού Οδικού Έργου, βρίσκεται επίσης στις εκβολές του Σατ αλ-Άραμπ, όπου συναντώνται οι ποταμοί Ευφράτης και Τίγρης πριν χάσουν στη θάλασσα.

Το έργο, το οποίο περιλαμβάνει σιδηροδρομικές και οδικές γραμμές που ξεκινούν από το λιμάνι, περνούν από Divaniye, Najaf, Karbala, Βαγδάτη και Μοσούλη και εκτείνονται στα τουρκικά σύνορα, προβλέπεται να παρέχει πρόσβαση στο λιμάνι της Μερσίνης από τα τουρκικά σύνορα και να φθάνουν στην Ευρώπη μέσω Κωνσταντινούπολης δρόμος.

Ο Δρόμος Ανάπτυξης, που σχεδιάστηκε από την ιταλική εταιρεία PEG Infrastructure, θα εισέλθει στην Τουρκία μέσω Ovaköy μετά τη Μοσούλη.

  • Το έργο, το οποίο θα συνδέσει το Μεγάλο Αγαπημένο Λιμάνι με τα τουρκικά σύνορα με 1200 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών και αυτοκινητοδρόμων, θα ανοίξει μια νέα πόρτα για το περιφερειακό εμπόριο.

Το έργο, το οποίο αρχικά ονομάστηκε «Ξηρό Κανάλι», αλλά του οποίου το όνομα άλλαξε τον Μάρτιο του 2023 όταν ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, περιγράφεται ως η βάση μιας βιώσιμης οικονομίας χωρίς πετρέλαιο. στο Ιράκ.

Το Ιράκ και η Τουρκία στοχεύουν να συντομεύσουν τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και να γίνουν κέντρα διέλευσης μέσω του έργου.

Το Grand Fav Port, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει το Jebel Ali 67 θέσεων στο Ντουμπάι, γνωστό ως το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στη Μέση Ανατολή, και έχει χωρητικότητα 90 θέσεων ελλιμενισμού, σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Το Development Road Project, που θα φτάσει στα τουρκικά σύνορα από το λιμάνι, είναι μια από τις εναλλακτικές επιλογές σε περίπτωση πιθανής περιφερειακής σύγκρουσης και πολέμου, αφού ο Δρόμος του Μεταξιού της Κίνας δεν περνά απευθείας από το Ιράκ.

Το έργο αναμένεται να εξοικονομήσει χρόνο και κόστος μειώνοντας την απόσταση μεταξύ Κίνας και Ευρώπης σε σύγκριση με τη θαλάσσια διαδρομή που διέρχεται από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Υπολογίζεται ότι όταν ολοκληρωθεί το Αναπτυξιακό Οδικό Έργο, η μεταφορά, η οποία διαρκεί περίπου 45 ημέρες από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας και περίπου 35 ημέρες από την Ερυθρά Θάλασσα, μπορεί να ολοκληρωθεί σε 25 ημέρες.

Το έργο, το οποίο περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομους, σιδηροδρόμους, γραμμές μεταφοράς ενέργειας και επικοινωνίας και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις που ορίζονται ως το 2028, το 2033 και το 2050, θα επηρεάσει μια ευρεία περιοχή από την Ευρώπη έως τις χώρες του Κόλπου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ ξεπερνά τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια, οι δυνατότητες που προσφέρει το έργο δίνει ελπίδα στο επιχειρηματικό περιβάλλον και όταν ολοκληρωθεί το έργο, όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες αναμένεται να δουν σοβαρά οικονομικά οφέλη.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποκλειστικό: Στη ”φόρα” το παγκόσμιο πρόγραμμα κατασκοπείας της Τουρκίας – Παρακολουθεί δημοσιογράφους

Ένα πρόγραμμα παρακολούθησης μεγάλης κλίμακας που λειτουργεί κρυφά από το τμήμα πληροφοριών του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στοχεύει επικριτικούς και ανεξάρτητους δημοσιογράφους που ζουν εξόριστοι...

Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν: Η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να λογοδοτήσουν ο Νετανιάχου και οι βάρβαροι

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έδωσε την υπόσχεση ότι η χώρα του θα κάνει «ό, τι είναι δυνατόν» ώστε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου...

Σχέδιο Γαλλίας – Γερμανίας για ένα κοινό αντιαεροπορικό «θόλο» στην Ευρώπη

Την ανάπτυξη μιας κοινής αντιαεροπορικής άμυνας στην Ευρώπη προωθούν Γαλλία και Γερμανία, με τα σχέδια να αναμένεται να παρουσιαστούν εντός της εβδομάδας. Η συνεργασία...

Κινεζικό ρομποτικό ”αγριόσκυλο”! – Ο κίνδυνος είναι εδώ από την Κίνα

Δείτε το βίντεο: https://twitter.com/MarioNawfal/status/1794695888260268358

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Νέο σύστημα αυτοπροστασίας για τα F-16 Viper εισηγήθηκε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα  Η «προ-πορεία» που βάζει η πολεμική αεροπορία στα προγράμματα ή και τα υπό-προγράμματα που υποστηρίζουν μια σειρά ζητημάτων στον αεροπορικό...

Σχέδιο για νέα υποβρύχια υπεροχή της Ελλάδας στο Αιγαίο

Σχέδιο για τη ναυπήγηση έως 6 νέων υποβρυχίων αλλά και την αναβάθμιση των τεσσάρων «αόρατων» υποβρυχίων κλάσης «Παπανικολής» απεργάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις. του Χρήστου Μαζανίτη-enikos.gr Από το...

Σε επιφυλακή η Αθήνα: Τουρκικό ερευνητικό σκάφος πλέει ανοιχτά των Ιμίων, αποβατική άσκηση για κατάληψη νησιού απέναντι από τη Χίο

Μετά την προειδοποίηση για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, η Τουρκία στέλνει το ερευνητικό σκάφος "Tübitak Marmara" έξω από τη Σμύρνη και κοντά στα Ίμια, σε ειδική αποστολή, προκαλώντας...

Αποκλειστικό-Δίνουν ”γραμμή” υπέρ DEB – Οργανωμένο σχέδιο από την Άγκυρα στη Θράκη

Νέα πρόκληση από τα ''όργανα'' της Άγκυρας στη Θράκη, αναλυτικά: ''Ο Halit Habipoğlu, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, είπε στους κατοίκους της Τουρκικής...