8.5 C
Athens
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Ανάλυση: Τα Leopard 2 στην Ουκρανία αλλάζουν την πορεία του πολέμου

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Η κλιμάκωση των πιέσεων από το Κίεβο, αλλά και δυτικές πρωτεύουσες, προς το Βερολίνο να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, απέδωσε καρπούς. Την ημέρα των γενεθλίων του, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που συμπλήρωσε σήμερα τα 45, έλαβε ως δώρο την επίσημη ανακοίνωση για την αποστολή 14 Leopard 2 από τη Γερμανία.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι η Γερμανία θα στείλει 14 άρματα μάχης Leopard 2 και θα δώσει άδεια σε άλλες χώρες να στείλουν και δικά τους.

Ωστόσο, η κοινή γνώμη στη Γερμανία εμφανίζεται διχασμένη για το θέμα, ενώ ο Όλαφ Σολτς έχει επιμείνει ότι πρέπει να στείλουν και οι ΗΠΑ άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία.

Ανάλυση: Τα δυτικά άρματα μάχης στην Ουκρανία αλλάζουν την πορεία του πολέμου - " Ηττα Πούτιν με απελεύθερωση εδαφών"

Σε αυτή τη χρονική στιγμή, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται επίσης να ανακοινώσει σχέδια για αποστολή τουλάχιστον 30 από αυτά τα προηγμένα οχήματα μάχης.

Πόσα άρματα μάχης ζητά η Ουκρανία για να νικήσει τη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι υποστηρίζει ότι η χώρα του χρειάζεται τουλάχιστον 300 άρματα μάχης για να νικήσει τη Ρωσία.

- Advertisement -

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), εκτιμά ότι “η παροχή κύριων αρμάτων μάχης από τα δυτικά κράτη στην Ουκρανία θα αυξήσει τις πιθανότητες της χώρας να διεξάγει μηχανοποιημένο πόλεμο και να νικήσει τον ρωσικό στρατό απελευθερώνοντας ουκρανικά εδάφη”.

Όταν το προηγούμενο διάστημα, οι ουκρανικές δυνάμεις έδιναν σκληρές μάχες στην περιοχή του Μπακχμούτ, στο Ντονέτσκ, η αμερικανική δεξαμενή σκέψης ISW σημείωνε ότι “η Δύση συνέβαλε στην αδυναμία της Ουκρανίας να καθηλώσει ολοκληρωτικά τις ρωσικές δυνάμεις επειδή δεν τους έστελναν άρματα μάχης και οπλικά συστήματα για μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις”.

Leopard

Πώς αντιδρά η Μόσχα

Η πρώτη αντίδραση από τη Μόσχα ήρθε από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, που είπε ότι “το σχέδιο είναι καταδικασμένο να αποτύχει” και κάλεσε την Ουκρανία να μην “υπερβάλλει για τις δυνατότητες που θα δώσουν τα τανκς στον ουκρανικό στρατό”.

Η γραμμή είναι ότι “τα γερμανικά τανκς που θα εμφανιστούν στην Ουκρανία θα μας κάνουν να θεωρήσουμε γερμανικό έδαφος, όπως στρατιωτικές βάσεις και άλλες τοποθεσίες ως νόμιμους στόχους”, λένε οι προπαγανδιστές του Πούτιν στη ρωσική τηλεόραση αποκαλώντας τον υπουργό Άμυνας της Γερμανίας “κρετίνο”.

Μετά τις σημερινές εξελίξεις, ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα Στιβ Ρόζενμπεργκ στην άμεση ανάλυσή του σημειώνει ότι “σύμφωνα με την αφήγηση που κατασκεύασε το Κρεμλίνο, σε αυτή τη σύγκρουση η Δύση είναι ο επιτιθέμενος. Οι ρωσικές αρχές θέλουν ο ρωσικός λαός να πιστεύει ότι στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, διεξάγει πόλεμο με τη Μόσχα. Η απόφαση να σταλούν δυτικά άρματα μάχης στην Ουκρανία θα χρησιμοποιηθεί στη Ρωσία για να τονιστεί ακόμα περισσότερο αυτό το επίσημο αφήγημα του Κρεμλίνου”.

Ποιες άλλες χώρες, εκτός από τη Γερμανία, ετοιμάζονται να στείλουν Leopard

Η Ισπανία, που τον περασμένο Αύγουστο, είχε αποσύρει προσφορά να στείλει πολλά Leopard 2A4 λόγω της κακής κατάστασης των οχημάτων μετά από πολλά χρόνια αχρηστίας, εμφανίζεται τώρα ανοικτή στην αποστολή των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Αυτό δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες, μετά την απόφαση της Γερμανίας. Η Ρόμπλες είπε στο πρακτορείο ειδήσεων EFE ότι η Ισπανία θα ενεργήσει σε συντονισμό με τους δυτικούς συμμάχους βοηθώντας την Ουκρανία να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.

LEOPARD

Σύμφωνα με τον ερευνητή σε θέματα ασφάλειας και άμυνας στο κέντρο σκέψης Elcano, Φελίς Αρτεάγκα, η Ισπανία διαθέτει 108 άρματα μάχης 24A. Περίπου τα μισά από αυτά βρίσκονται στους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια και 53 είναι σε εφεδρεία και θα πρέπει να επανεξοπλιστούν, είπε ο Αρτεάγκα, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν πιθανόν μερικοί μήνες για να ετοιμαστούν.

Η Ολλανδία δήλωσε επίσης έτοιμη να παραδώσει άρματα μάχης στην Ουκρανία εφόσον χρειαστεί.

Η Ολλανδία είναι έτοιμη να παραδώσει άρματα μάχης στην Ουκρανία, αν χρειαστεί, δήλωσε από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. “Αν βοηθά μια συμβολή από την Ολλανδία, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε”, είπε ο Ρούτε στο ολλανδικό δίκτυο RTL.

Και Φινλανδία αναμένεται να είναι μεταξύ των χωρών που θα στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία. Ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας Μίκο Σαβόλα είπε ότι η χώρα του θα συμμετάσχει στην ομάδα των χωρών που στέλνουν άρματα μάχης στην Ουκρανία, αν και η συμβολή της θα είναι περιορισμένη.

“Η διεθνής συνεργασία για την αποστολή Leopard στην Ουκρανία προχωρεί τώρα και η Φινλανδία θα συμμετάσχει”, δήλωσε ο Σαβόλα στους δημοσιογράφους.

Μία από τις πρώτες χώρες που χαιρέτισαν τη γερμανική απόφαση ήταν η Βρετανία.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ σημείωσε ότι είναι “η σωστή απόφαση”.

“Είναι η σωστή απόφαση να σταλούν από τους εταίρους του ΝΑΤΟ και τους συμμάχους άρματα μάχης στην Ουκρανία. Μαζί με τα Challenger 2s, τα βρετανικά άρματα μάχης τρίτης γενιάς, θα ενισχύσουν το οπλοστάσιο της Ουκρανίας”, έγραψε στο Twitter.

CHALLENGER 2

“Από κοινού, επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα κερίδσει αυτόν τον πόλεμο και θα επισφραγίσει διαρκή ειρήνη”, συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Κατάλογος των αρμάτων μάχης που διαθέτουν ευρωπαϊκές χώρες και χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Πηγή: ISW

Τα χαρακτηριστικά των Leopard 2

Το Leopard 2 είναι γερμανικό κύριο άρμα μάχης το οποίο κατασκευάζεται από την εταιρεία Krauss-Maffei. Το τανκ έχει σχεδιαστεί σε δύο βασικές εκδοχές: την αρχική του Leopard 2A4 και την βελτιωμένη του Leopard 2A5 και μεταγενέστερων εκδόσεων, οι οποίες διαθέτουν ενισχυμένη πανοπλία και πυργίσκο καθώς και πολλές άλλες βελτιώσεις.

Αν και αρχικά σχεδιάστηκε για τις ανάγκες του στρατού της Δυτικής Γερμανίας, σήμερα το έχουν στρατοί σε 15 χώρες. Μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί 3.480 άρματα Leopold 2.

LEOPARD

Όλα τα μοντέλα διαθέτουν ψηφιακά συστήματα ελέγχου πυρός με αποστασιόμετρα λέιζερ, ένα πλήρως σταθεροποιημένο κύριο όπλο, πολυβόλα και προηγμένες λειτουργίες νυχτερινής όρασης και σκοπεύσεως (στα πρώτα μοντέλα γινόταν χρήση συστημάτων LLLTV, αργότερα έγινε εισαγωγή συστημάτων θερμικής απεικόνισης).

Leopard 2A6HEL του Ελληνικού Στρατού.

Το Leopard 2 καθώς κινείται έχει την δυνατότητα να βαλει εναντίον άλλων κινούμενων στόχων χωρίς να επηρεάζεται από την μορφολογία του εδάφους.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ σε Τουρκία: Λάβετε σοβαρά υπόψιν το ρόλο του Κογκρέσου για τα F16

Οι ΗΠΑ έστειλαν νέο  μήνυμα στην Τουρκία αναφορικά με τα F16 τονίζοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν τον ρόλο που καλείται να παίξει...

”Ουρλιάζουν” οι Τούρκοι για το βιβλίο του Πομπέο – «Ιδού η απόδειξη ότι οι ΗΠΑ μεροληπτούν υπέρ της Ελλάδας»

Σαν μια προσπάθεια να κατοχυρώσει την εικόνα του, βλάπτοντας όμως την τουρκική, ενόψει μιας (πιθανής) υποψηφιότητας για τις προεδρικές εκλογές του 2024 βλέπει η...

Ελεεινή δήλωση της Βικτώρια Νούλαντ για τα τουρκικά F-16! -”Xτύπημα” στα ελληνικά συμφέροντα

«Οι ΗΠΑ λένε στην Τουρκία ότι το Κογκρέσο θα ήταν πιο ευνοϊκό για την πώληση F-16 στην Άγκυρα εάν εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας...

Ουκρανία: Τέλη Μαρτίου τα άρματα μάχης Leopard 2 από Γερμανία και Challenger 2 από Βρετανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις

Η Γερμανία υπολογίζει να παραδώσει «τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου» τα άρματα μάχης Leopard 2 που δεσμεύτηκε να παράσχει στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελβετική εφημερίδα για τα fake news με τους 38 στον Έβρο: Η Μπαϊντά είναι influencer και ζει στη Γερμανία

Συνεχείς είναι οι αναφορές στον διεθνή Τύπο για την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο, αφού η «απολογία» του Der Spiegel και η ανάκληση των σχετικών...

”Βόμβα” Αλβανού προέδρου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα σε Αθήνα & Τίρανα – Προκλητική δήλωση για την όσα έγιναν σε χωριό της μειονότητας

Για τις σχέσεις με την Ελλάδα αλλά και την πρόοδο των εκθέσεων για τη Ναυτιλιακή Συμφωνία (οριοθέτηση ΑΟΖ) με την Ελλάδα μίλησε για πρώτη...

Βίντεο-σοκ-Μητσοτάκης: ”Αν σας δώσουμε άσυλο, μην μετακομίσετε στην Ευρώπη-Αν θέλετε να μείνετε στην Ελλάδα, θα υπάρχουν θέσεις εργασίας”!

Ο Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο CNN απο το Νταβός, προέτρεψε "πρόσφυγες" & λοιπούς να παραμείνουν στην Ελλάδα διότι θα υπάρξουν δουλειές & επανέλαβε...

«Στο όνομα του Αλλάχ πρέπει να πεθάνετε» – Τι έγραφε το mail που εστάλη σε νοσοκομεία και «Ελ.Βενιζέλος» – Ο αποστολέας φέρεται να είναι...

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τρίτης (24.01.2023) σε έξι νοσοκομεία και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά την αποστολή e-mail που προειδοποιούσε για τοποθέτηση βόμβας. https://www.youtube.com/watch?v=QyivUqpJ7DY&t=1s Η...