21.8 C
Athens
Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Αλλάζουν άρδην οι ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο: Αθήνα και Κάιρο χαράζουν νέους δρόμους – “Απογοητευμένες” Άγκυρα και Τρίπολη

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Ο ηγέτης της Αιγύπτου, Στρατηγός Σισί, αλλάζει άρδην τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγεια μετά την απόφαση του να χαράξει μονομερώς τα δυτικά σύνορα της αιγυπτιακής ΑΟΖ με τη Λιβύη.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, Τουρκία και Λιβύη στην επιστολή τους «κάλεσαν την Ελλάδα να βάλει τέλος στις αβάσιμες κατηγορίες της, την επιθετική ρητορική και τις προκλητικές πράξεις και αντίθετα να σεβαστεί τις κυριαρχικές αποφάσεις των δύο χωρών».
Η αιφνιδιαστική -όχι για όλους- απόφαση του Στρατηγού Σίσι να οριοθετήσει μονομερώς τα Δυτικά όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Αιγύπτου χαράσσοντας κάθετα τον χάρτη φέρνει νέα δεδομένα στη «σκακιέρα» της Ανατολικής Μεσογείου, γιατί αφενός πιέζει αφόρητα τον «αδύναμο κρίκο» της συμμαχίας Άγκυρας-Τρίπολης ο οποίος δεν είναι άλλος από τη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης και αφετέρου πετάει το «γάντι» στην Τουρκία και στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Τουρκολιβυκή… πραγματικότητα η διαστρέβλωση της αλήθειας
Υπενθυμίζεται ότι με μία προκλητική κίνηση που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα προχώρησαν Τουρκία και Λιβύη με επιστολή που έστειλαν την Τρίτη (13/12) στον ΟΗΕ με αφορμή την αντίδραση της Ελλάδας για την συμφωνία Άγκυρας και Τρίπολης τον περασμένο Οκτώβριο που αφορούσε έρευνες για υδρογονάνθρακες στη βάση του παράνομου τουρκολιβυκού Μνημονίου.

Το διάταγμα του στρατηγού Σισί
Στο τεύχος που εκδόθηκε χθες από την Αιγυπτιακή Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δημοσιεύθηκε το διάταγμα του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι αριθ. 595 του 2022 σχετικά με τον καθορισμό των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στη Μεσόγειο.

Ο Αιγύπτιος ηγέτης, στρατηγός Αλ Σισί, σε μια από τις ελάχιστες φορές που συλλαμβάνεται από τον φακό να χαμογελάει

Στην εκδοθείσα απόφαση αναφέρετε ότι τα σύνορα της χωρικής θάλασσας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινούν από το σημείο Νο. 1 των χερσαίων συνόρων Αιγύπτου-Λιβύης για απόσταση 12 ναυτικών μιλίων μέχρι το σημείο Νο. 8, και στη συνέχεια η δυτική θαλάσσια συνοριακή γραμμή της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινά από το σημείο Νο. 8 με κατεύθυνση βόρεια, παράλληλα με τη γραμμή του μεσημβρινού 25 ανατολικά, μέχρι το σημείο Νο. 9 του οποίου οι συντεταγμένες φαίνονται στον συνημμένο πίνακα σύμφωνα με τη γεωδαιτική αναφορά WGS84.

- Advertisement -

«Pressing» σε όλο το «γήπεδο» για την Άγκυρα
Αν και το γεγονός ότι η Αιγυπτιακή κίνηση αφορά μονομερή οριοθέτηση στη δεδομένη χρονική συγκυρία αυξάνει την πίεση στην Άγκυρα αφού την πετά εκτός «παιχνιδιού» ακυρώνοντας στην πράξη το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Και αναγκάζει τη Λιβύη να αλλάξει γραμμή και να συνεργαστεί με Κάιρο και Αθήνα. Η άλλη επιλογή της μεταβατικής κυβέρνησης της Τρίπολης θα είναι να ενεργοποιήσει τη συμφωνία της με την Άγκυρα και να ζητήσει από την Τουρκία να αναλάβει πρωτοβουλία σε ρόλο «προστάτη» προχωρώντας σε ενέργειες επί του πεδίου.

Ελλάδα και Αίγυπτος ενδυναμώνουν τους δεσμούς τους
Τον Οκτώβριο, η Αίγυπτος και η Ελλάδα καταδίκασαν με σφοδρότητα συμφωνίες αερίου μεταξύ της Τουρκίας και της εδρεύουσας στην Τρίπολη λιβυκή κυβέρνησης, μίας εκ των δύο ανταγωνιστικών κυβερνήσεων του έθνους της βόρειας Αφρικής, σε διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές.

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας και ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιώτοπουλος σε πρόσφατη επίσκεψή τους στην αιγυπτιακή προεδρεία

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος ενδυνάμωσαν τους δεσμούς τους τα τελευταία χρόνια, συνεργαζόμενες στενά για να αναπτύξουν ενεργειακές πηγές στην ανατολική Μεσόγειο, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για την τρομοκρατία και διεξάγοντας συχνά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Οι δύο χώρες μαζί με την Κύπρο έχουν υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων με στόχο την διευκόλυνση της εκμετάλλευσης των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Η πολεμική μηχανή της Αιγύπτου έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο
Η Αίγυπτος διαθέτει μια πανίσχυρη πολεμική μηχανή η οποία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί επί του πεδίου τη μονομερή της απόφαση απέναντι στην «αναιμική» μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης η οποία σε στρατιωτικό επίπεδο, χωρίς πολεμικό ναυτικό και πολεμική αεροπορία είναι αδύνατο να απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια του Στρατηγού Σίσι.

Και γνωρίζει ότι εάν απαιτηθεί τα πλοία του Αιγυπτιακού ναυτικού θα «σημαδέψουν» με την παρουσία τους την επίμαχη περιοχή 6850 km2 την οποία η Τρίπολη θεωρούσε έως τώρα δικών της Κυριαρχικών Δικαιωμάτων.

Η χάραξη Σίσι φτάνει βόρεια έως το «τριεθνές» και αφήνει ανοιχτή τη διαπραγμάτευση με την Αθήνα και την Τρίπολη προκειμένου να καθοριστούν τα όρια δικαιοδοσίας κάθε κράτους αφήνοντας έξω από τη «μοιρασιά» την Άγκυρα.

Οι πιθανές επόμενες κινήσεις της Άγκυρας
Αυτό που ενδεχομένως μπορεί να κάνει η Τουρκία όπως εκτιμά η Αθήνα και το Ελληνικό Επιτελείο είναι ναι μεν να αναλάβει το ρόλο του ‘’προστάτη’’ προς την κυβέρνηση της Τρίπολης χωρίς όμως να έρθει σε σύγκρουση με την Αίγυπτο και τον Στρατηγό Σίσι. Και να επιχειρήσει ‘’ρελάνς’’ με ερευνητικό σκάφος σε θαλάσσια περιοχή Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων Νότια της Κρήτης εντός του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου. Ώστε να κρατήσει «ζωντανή» τη συμμαχία με την Τρίπολη και ταυτόχρονα να πιέσει την Ελλάδα και να συνεχίσει τη διεκδίκηση της «Γαλάζιας Πατρίδας».

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Και δεύτερο πλοίο γερμανικής ΜΚΟ κατασχέθηκε από τις ιταλικές αρχές

Μετά το Mare go, κατασχέθηκε και το Sea Eye 4Δυο πλοία γερμανικών ΜΚΟ, το Sea Eye 4 και το Mare go, τα οποία βρίσκονται...

Ινδία: Πώς συνέβη η σιδηροδρομική τραγωδία με τους σχεδόν 300 νεκρούς – Είναι μία από τις χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα

Ο υπουργός Σιδηροδρόμων στην Ινδία δήλωσε σήμερα ότι εντοπίστηκαν τα αίτια και οι υπεύθυνοι για τη σιδηροδρομική τραγωδία που σημειώθηκε την Παρασκευή στο ανατολικό...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Θρήνος στις Ένοπλες Δυνάμεις: Έφυγε από την ζωή ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος!

Σε ηλικία 67 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκος. Ο στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος νοσηλευόταν με καρκίνο στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως στη Θεσσαλονίκη. Διετέλεσε...

Παναγιώτης Δημητράς: Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος δέσμευσε την περιουσία του – Κακουργήματα και στις ΜΚΟ που διαχειρίζεται – O ρόλος της...

Σύμφωνα με πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, ο Παναγιώτης Δημητράς, επικεφαλής διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), ο οποίος έχει χαρακτηριστεί και ως...

Αποκλειστικό: Βίντεο και εικόνες-σοκ: Ουτσεκάδες στο Κόσοβο σήκωσαν χάρτη της ”Μ.Αλβανίας”, σύμφωνα με τον οποίο η Κέρκυρα και η Ήπειρος είναι αλβανικά εδάφη!

Μία προκλητική συγκέντρωση είχαμε στη Νότια Μιτρόβιτσα, από Αλβανούς του Κοσόβου. Έδειξαν σημαίες της Δημοκρατίας της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και τη σημαία της...

Αποκλειστικό: Τουρκικό video game ”δείχνει Τούρκους να καταλαμβάνουν ελληνική βραχονησίδα & να συλλαμβάνουν Έλληνες στρατιώτες”-Ψυχολογικές επιχειρήσεις από την Άγκυρα-Ιδού ο στόχος τους

Ένα προκλητικό βίντεο ήρθε στα ''χέρια'' του Directus. Βίντεο που ανέβασε τουρκικός λογαριασμός στο youtube, δείχνει Τούρκος κομάντος να ''καταλαμβάνουν ελληνική βραχονησίδα''. Πρόκειται βέβαια...