22.4 C
Athens
Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022

Αιφνιδιάστηκαν! – ”Κλαίνε” οι Τούρκοι: ”Η Κύπρος αγόρασε έξι υπερσύγχρονα πολεμικά ελικόπτερα από τη Γαλλία-Το Παρίσι στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα”

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Περισσότερα Νέα

Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής και της Γαλλικής Δημοκρατίας για προμήθεια 6 Ελαφρών Επιθετικών Ελικοπτέρων H145Μ της εταιρείας Airbus Helicopters, με δικαίωμα εξάσκησης προαίρεσης για απόκτηση ακόμη 6, υπογράφηκε στο υπουργείο Άμυνας της Κύπρου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Άμυνας, το ελαφρύ επιθετικό ελικόπτερο H145M, ικανό να επιχειρεί σε απαιτητικό περιβάλλον ημέρα και νύχτα, θα ενισχύσει τις δυνατότητες της ΕΦ για ταχεία αντίδραση, εκπομπή μαζικών πυρών, προσβολή στόχων με ακρίβεια και εκτέλεση αποστολών εγγύς υποστήριξης και συλλογής πληροφοριών.

Στο χαιρετισμό του ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης τόνισε ότι “αμετάθετός μας στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, με σύγχρονα μέσα, εξοπλισμό και δυνατότητες, για να αποτελεί μια αξιόπιστη αποτρεπτική και αμυντική δύναμη”.

Ο κ. Πετρίδης πρόσθεσε ότι “η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα σε συνδυασμό με την αναθεωρητική τάση της Τουρκίας και την συνεχιζόμενη κατοχή δεν μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Οφείλουμε να έχουμε ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα για την άμυνα και ασφάλεια της χώρας μας και των πολιτών μας”.

Αυτή η σωστή κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αιφνιδίασε την Άγκυρα, η οποία δεν περίμενε αυτή την κίνηση!

Τι αναφέρουν οι Τούρκοι:

”Η ”Νότια Κύπρος” (έτσι την αναφέρουν οι Τούρκοι) υπέγραψε συμφωνία με τη γαλλική εταιρεία «Airbus Helicopters» για την αγορά έξι πολεμικών ελικοπτέρων. Ο υπουργός Άμυνας Πετρίδης είπε ότι «δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε στον τομέα της άμυνας απέναντι στην τουρκική στρατιωτική παρουσία».

Το τουρκικό δημοσίευμα:

Το μέλος της ΕΕ Νότια Κύπρος υπέγραψε συμφωνία με τη γαλλική εταιρεία «Airbus Helicopters» για την αγορά έξι πολεμικών ελικοπτέρων τύπου H145M. Η συμφωνία περιλαμβάνει την επιλογή αγοράς έξι ακόμη ελικοπτέρων.

Ο Πετρίδης σημείωσε ότι η συμφωνία έχει μεγάλη σημασία για την άμυνα της Νότιας Κύπρου και είναι επίσης ένα βήμα που εμβαθύνει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Γαλλία. Δηλώνοντας ότι η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα του νησιού δεν τους επιτρέπει να εφησυχάζουν για την άμυνα, ο Πετρίδης είπε, «Η υπεράσπιση της πατρίδας μας και η εθνική ασφάλεια δεν είναι ανοιχτά προς συζήτηση».

Η ”Νότια Κύπρος” προσπαθεί να ευθυγραμμίσει τα οπλικά της συστήματα με τα κράτη μέλη της ΕΕ απορρίπτοντας όπλα της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης στο απόθεμά της.

Η διοίκηση της ”Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, από την άλλη πλευρά, χαρακτήρισε την προσπάθεια του Νότου να αγοράσει μαχητικά ελικόπτερα ως «πρόκληση που θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα»”, αναφέρουν οι Τούρκοι.

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ευνομία»: Αμυντικός «κλοιός» Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Ιταλίας

Ξεκινά τη Δευτέρα η μεγάλη αεροναυτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο «Ευνομία 2» στην οποία οι Γάλλοι ενώνουν τις ένοπλες δυνάμεις τους με Ελλάδα, Κύπρο...

Νέα κλιμάκωση της Άγκυρας – Με επιστολή στον ΟΗΕ αμφισβητούν την κυριαρχία και τις θαλάσσιες ζώνες των ελληνικών νησιών – Έγγραφο

Την επιστολή πέντε σελίδων υπογράφει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου εις απάντηση της επιστολής της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας, Μαρίας...

ΗΠΑ: Τροπολογία δια χειρός Μενέντεζ μπλοκάρει την αγορά και αναβάθμιση F-16 από την Τουρκία

Παρά τις έντονες τουρκικές πιέσεις που ασκούνται τις τελευταίες ημέρες προς τις ΗΠΑ για τους εξοπλισμούς και την αναβάθμιση των τουρκικών μαχητικών F-16, τα...

Αποκλειστικό-Η Άγκυρα ”στοχοποιεί” και το Καστελόριζο: ”Στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία το νησί, Έλληνες πάρτε το στρατό σας από εκεί”!-Χάρτης

Συνέχεια προκλήσεων από την Τουρκία. Πριν δύο ημέρες όπως αναφέραμε, οι Τούρκοι στοχοποίησαν την Λέσβο και τη Σάμο. Χθες είχε σειρά η Σαμοθράκη! Σήμερα...