27.9 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Αυτοψία της ομάδος χωρών Βίσεγκραντ στα σύνορα του Έβρου

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Ενισχύονται οι σχέσεις της Ελλάδος με την Τσεχία – Τον Μάρτιο του 2020 η Ελλάδα προάσπισε τα Σύνορα της Ευρώπης στον Έβρο

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ανέλαβε πρωτοβουλία για την ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας με τις χώρες της Ομάδας Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία).

​Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία στελεχών των Γενικών Διευθύνσεων Αμυντικής Πολιτικής των Υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Τσεχίας, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο και τον Τσέχο ομόλογό του Δρ. Martin Riegl, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 01 Μαρτίου 2023, επίσκεψη σε Σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο, τα στελέχη των οποίων, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης του Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2020.

​Σκοπός της επίσκεψης, ήταν η επί του πεδίου ενημέρωση της Τσέχικης αντιπροσωπείας για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την αντιμετώπιση της εν λόγω κρίσης, για την συνεχή εργαλειοποίηση της παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία και τέλος, την κατανόηση της σημερινής κατάστασης σε σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα. Υπό το πρίσμα αυτό, οι δύο αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν:

❖ Την έδρα της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ στην Αλεξανδρούπολη.

- Advertisement -

❖ Το Περιφερειακό Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης στην Αλεξανδρούπολη.

❖ Την έδρα της XVI Μ/Κ ΜΠ στο Διδυμότειχο.

❖ Το σημείο ελέγχου Καστανιών («Επιτηρητικό Φυλάκιο-1») στα Βορειοανατολικά σύνορα της χώρας μας με την Τουρκία.

❖ Τον συνοριακό φράκτη στην περιοχή των Καστανεών.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας επίσης, παρατέθηκε γεύμα προς τιμή της Τσέχικης αντιπροσωπείας στην έδρα της XVI Μ/Κ ΜΠ στο Διδυμότειχο, όπου ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος και ο ομόλογός του Δρ. Martin Riegl, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το μεταναστευτικό ζήτημα και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, καθώς και να συνομιλήσουν με στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που δρουν στο επιχειρησιακό πεδίο.

Την Πέμπτη 02 Μαρτίου 2023, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος και ο ομόλογός του Δρ. Martin Riegl μαζί με τις αντιπροσωπείες τους, προχώρησαν σε διμερείς διαβουλεύσεις στην έδρα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα.

Κύριοι άξονες της συζήτησης αποτέλεσαν:

❖ Η εμβάθυνση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Τσεχίας, καθώς και η ενδυνάμωση της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

❖ Η ανάλυση των επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον.

❖ Η κατάσταση ασφαλείας στα Δυτικά Βαλκάνια.

❖ Η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

​Κατά τη λήξη των διμερών διαβουλεύσεων οι δύο Διευθυντές Αμυντικής Πολιτικής αναγνωρίζοντας το εξαιρετικό επίπεδο αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, συμφώνησαν στην χάραξη κοινού πλαισίου δράσης τόσο σε στρατιωτικό όσο και πολιτικό επίπεδο με στόχο, την ανάδειξη του γεωπολιτικού ρόλου των δύο χωρών στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

​Λαμβάνοντας υπόψη, ότι η Τσεχία και οι υπόλοιπες χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ, κατά την έξαρση του μεταναστευτικού ζητήματος το 2015, διαφοροποιήθηκαν από την κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και επέκριναν την Ελλάδα για τον τρόπο διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης, η συγκεκριμένη δράση χαρακτηρίζεται ως υψίστης εθνικής σημασίας.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω δράση αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για:

❖ Την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος (σε σχέση με το 2015 έχει επιτευχθεί μείωση κατά 95% των μεταναστευτικών ροών), και τη συμβολή της, στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

❖ Την εμπέδωση από μέρους των χωρών Βίσεγκραντ, ότι τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα ταυτίζονται με αυτά της Ελλάδας και ότι κατά την κρίση του Μαρτίου 2020 στον Έβρο, η Ελλάδα προάσπισε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τα σύνορα της Ευρώπης από την υβριδική απειλή της Τουρκίας.

❖ Μετά την συμπλήρωση 3 ετών από τα γεγονότα στα ελληνο-τουρκικά σύνορα στις Καστανιές, την επικαιροποίηση και διεθνοποίηση της εμπειρίας μας και των χρήσιμων συμπερασμάτων από την μεταναστευτική κρίση του Φεβρουαρίου -Μαρτίου 2020 στην περιοχή του Έβρου.

❖ Την βελτίωση των διμερών αμυντικών σχέσεων με τις χώρες Βίσεγκραντ και τη δημιουργία θετικού αφηγήματος για την Ελλάδα, σε σχέση με την συμβολή της στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά και ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ίδια πρωτοβουλία θα επαναληφθεί από μέρους της ΓΔΠΕΑΔΣ, στις αρχές Απριλίου 2023, με ανάλογη αντιπροσωπεία από το Υπουργείο Άμυνας της Ουγγαρίας.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ν.Δένδιας: Η Ελλάδα θα μετατραπεί από καταναλωτής εξοπλισμών, σε παραγωγό αμυντικών συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας και πολλαπλασιαστών ισχύος

Για την Ελλάδα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα η ενίσχυση των ευρωπαϊκών μηχανισμών άμυνας και ασφάλειας και του ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο...

Αποκλειστικό: Το κόμμα DEB εκτοξεύει απειλές & περνάει στην αντεπίθεση: ”Είμαστε εδώ”!-Σε κίνδυνο η Θράκη μας

Νέα πρόκληση από τους Τούρκους! Αναλυτικά: ''Το Κόμμα DEB εξέτασε τις προσβλητικές και συκοφαντικές ειδήσεις που δημοσιεύθηκαν στον ελληνικό εθνικό Τύπο με παρέμβαση κύκλων που...

Αποκλειστικό-Τουρκική ανησυχία: ”Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Ελλάδα”

Τι αναφέρει το δημοσίευμα: ''Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Ελλάδα. Ο Ελληνικός Στρατός επέλεξε 62+102 τεθωρακισμένα M2A2 ODS-SA, οι ΗΠΑ τα δώρισε. Ο Ελληνικός Στρατός...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Πελόζι «επιβεβαιώνει σθεναρά την υποστήριξη του Κογκρέσου στον λαό του Θιβέτ»

«Σήμερα, ήταν τιμή μου να συμμετάσχω σε μια δικομματική αντιπροσωπεία του Κογκρέσου για να συναντηθώ με την Αυτού Αγιότητα, τον 14ο @DalaiLama , στη...

Former US House Speaker Pelosi ‘strongly reaffirms Congressional support for people of Tibet’

“Today, it was my honor to join a bipartisan Congressional delegation to meet with His Holiness, the 14th @DalaiLama , in Dharamsala, India. In...