12.4 C
Athens
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Το Θιβέτ και η καταπίεση από την Κίνα

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Στην τελευταία δόση της σειράς συνεντεύξεων μας που επικεντρώνεται στο Θιβέτ, μιλάμε με τον Tenzin Norgay, Ερευνητικό Αναλυτή στη Διεθνή Εκστρατεία για το Θιβέτ, όπου έχει γράψει αναφορές για την παρακολούθηση, την προπαγάνδα και την πολιτική ηγεσία της Αυτόνομης Περιφέρειας του Θιβέτ. Εργάστηκε στο παρελθόν στο Ινστιτούτο Πολιτικής του Θιβέτ και στο Θιβετιανό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία, με έδρα και τα δύο στη Νταραμσάλα της Ινδίας, την έδρα της εξόριστης θιβετιανής κυβέρνησης και της Αυτού Αγιότητας του Δαλάι Λάμα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts, όπου έγραψε τη διατριβή του με θέμα «Αυτοδιάθεση: Η περίπτωση του Θιβέτ». Πρόσφατα απάντησε σε ερωτήσεις του CDT μέσω email σχετικά με τις προκλήσεις της συλλογής πληροφοριών από το Θιβέτ από το 2008 και την τρέχουσα κατάσταση της κυβερνητικής παρακολούθησης και προπαγάνδας στην περιοχή. Η συνέντευξη έχει υποστεί ελαφριά επεξεργασία για γραμματική και σημεία στίξης.

China Digital Times: Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2008 στο Θιβέτ, εργαζόσασταν για το Θιβετιανό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία στη Νταραμσάλα. Μπορείτε να μιλήσετε λίγο για το πώς ήταν η δουλειά σας εκείνη την εποχή, όταν λαμβάνατε και επιβεβαιώνατε αναφορές για διαμαρτυρίες και άλλες ενέργειες από το εσωτερικό του Θιβέτ;

Tenzin Norgay: Η ανοιξιάτικη εξέγερση του 2008 ήταν πριν από 15 χρόνια, αλλά εξακολουθεί να μοιάζει σαν χθες. Πολλά συνέβαιναν εκείνη την άνοιξη. Ήμασταν συγκλονισμένοι από τις πληροφορίες που λαμβάναμε τότε. Ήταν δύσκολο να παρακολουθούμε τα πάντα, αν και δουλεύαμε μέχρι αργά το βράδυ. Επιστρέφαμε σπίτι από το γραφείο πολύ μετά τα μεσάνυχτα για αρκετές εβδομάδες. Πολλά μέσα ενημέρωσης ενδιαφέρθηκαν για την ιστορία του Θιβέτ και πολλοί δημοσιογράφοι έφτασαν στη Νταραμσάλα για να καλύψουν την ιστορία του Θιβέτ επί τόπου, καθώς ήταν πολύ δύσκολο να γίνει αναφορά στο Θιβέτ. Λάβαμε αναφορές για διαμαρτυρίες στο Θιβέτ απευθείας από το Θιβέτ καθώς και από Θιβετιανούς της διασποράς που είχαν μάθει από μέλη της οικογένειάς τους ή συγγενείς τους στο Θιβέτ. Θυμάμαι ότι έλαβα πολλά τηλεφωνήματα από το Θιβέτ απευθείας στο τηλέφωνο του γραφείου μας, κάτι που ήταν αρκετά ασυνήθιστο. Όταν ρωτήσαμε τους καλούντες εάν κινδύνευαν να μας καλέσουν απευθείας, οι καλούντες μας έλεγαν να μην ανησυχούμε, καθώς ο αριθμός τηλεφώνου ανήκε σε έναν διαδηλωτή που είχε πεθάνει κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Όλοι γνωρίζουν ότι οι τηλεφωνικές κλήσεις παρακολουθούνται, ειδικά οι κλήσεις σε μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως εμείς. Αλλά τότε οι άνθρωποι ήταν δημιουργικοί στην εύρεση λύσης για την επιτήρηση. Ακόμα κι αν οι αρχές ανακάλυπταν ότι έγιναν τηλεφωνήματα σε εμάς, η έρευνά τους θα είχε οδηγήσει σε έναν διαδηλωτή τον οποίο οι δυνάμεις τους είχαν πυροβολήσει και σκότωσαν κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης.

CDT: Πώς έχει αλλάξει το έργο της συλλογής πληροφοριών από το Θιβέτ από το 2008; Χωρίς να αποκαλύψετε οποιεσδήποτε πηγές ή να θέσετε κανέναν σε κίνδυνο, μπορείτε να εξηγήσετε πώς μπορείτε να επιβεβαιώσετε γεγονότα και αναφορές για το τι συμβαίνει στο Θιβέτ;

TN: Πολλά έχουν αλλάξει από το 2008. Η συλλογή πληροφοριών από το Θιβέτ έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη. Έχει γίνει μια τεράστια πρόκληση να επιβεβαιωθούν τα γεγονότα για το τι συμβαίνει στο Θιβέτ. Είναι γνωστό ότι η κινεζική κυβέρνηση διαθέτει ένα πολύ εξελιγμένο δίκτυο παρακολούθησης στο Θιβέτ. Αλλά υπάρχουν τρόποι γύρω από αυτήν την επιτήρηση. Δεν θα περιγράψω πώς μπορούμε να έχουμε επικοινωνία με τους Θιβετιανούς στο Θιβέτ, καθώς κάτι τέτοιο θα εξαφανίσει τις στρατηγικές εργασίας μας. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η επικοινωνία είναι πολύ δύσκολη, αλλά εξακολουθεί να είναι δυνατή με δημιουργικά μέσα σε μικρή κλίμακα.

- Advertisement -

CDT: Πώς εντοπίζετε και αντιμετωπίζετε την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα που βγαίνει για το Θιβέτ;

TN: Η προπαγάνδα, ή ο όρος «δημοσιότητα», είναι μια χαρακτηριστική δραστηριότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Δεν θα υποτιμούσα την προπαγάνδα του ΚΚΚ. Είναι κακό και πολύ δυνατό. Η κινεζική προπαγάνδα δεν είναι πλέον ωμή ή ωμή. Είναι σοφιστικέ. Στο παρελθόν, ήταν πολύ εύκολο για όλους να δουν την προπαγάνδα ως έχει. Αλλά την τελευταία δεκαετία περίπου, η κινεζική προπαγάνδα έχει γίνει πολύπλοκη. Μέσα στο Θιβέτ, η προπαγάνδα εξακολουθεί να είναι αρκετά ωμή, αλλά γνωρίζουν ότι το ξεβγάλσιμο και η επανάληψη της προϋποθέτει τους ανθρώπους να την πιστεύουν ως αλήθεια μακροπρόθεσμα, ειδικά σε ένα μαύρο κουτί όπου άλλες πηγές πληροφοριών είναι αποκλεισμένες. Εξάλλου, ο ίδιος ο Μάο είπε ότι το να πεις ένα ψέμα χίλιες φορές το κάνει αλήθεια.

Η πρόκληση για το ΚΚΚ είναι να κάνει το προπαγανδιστικό του έργο στο εξωτερικό περιβάλλον. Εξακολουθούν να βασίζονται σε παλιά κόλπα από το βιβλίο. Παρατήρησα πόσο μεθοδικά προσπάθησαν να ωθήσουν το προπαγανδιστικό τους σημείο ότι ο COVID-19 προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια δακτυλοδεικτία που κατηγορεί την Ουχάν ως την προέλευση του COVID-19. Στο Θιβέτ, το ΚΚΚ έχει κλιμακώσει την προπαγάνδα του μέσω των κινεζικών παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης όπως το CGTN και των παγκόσμιων μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter (τώρα X). Μπορεί να μην έχουν κατανοήσει το νόημα της προπαγάνδας τους, αλλά σίγουρα πνίγει τη συζήτηση για όλα τα θέματα. Αν δούμε το πρόσφατο περιστατικό παραπληροφόρησης για την Αυτού Αγιότητα τον Δαλάι Λάμα και πώς χειραγωγείται μια αθώα αλληλεπίδραση με ένα αγόρι από την Ινδία, αρχικά μαγειρεύτηκε και διαδόθηκε παντού στα παγκόσμια μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκτός από λίγους, οι περισσότεροι δεν θα ήθελαν να ερευνήσουν και να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν την αλήθεια σε έναν κόσμο με γρήγορο ρυθμό. Ήταν μια τεράστια νίκη προπαγάνδας για το ΚΚΚ.

Κάποιοι κηρύττουν την αντιμετώπιση της προπαγάνδας με προπαγάνδα. Αλλά αυτή είναι η λάθος προσέγγιση κατά τη γνώμη μου. Η καλύτερη στρατηγική για την αντιμετώπιση της προπαγάνδας είναι να παρουσιάσετε τις δικές σας απόψεις ενάντια στην κινεζική προπαγάνδα και να εκπαιδεύσετε τους άλλους στο Θιβέτ και να αφήσετε τους άλλους να κρίνουν τη δική τους κρίση. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κινεζική προπαγάνδα από κλίμακα σε κλίμακα. Απλώς δεν έχουμε τους πόρους για να το κάνουμε αυτό. Αλλά έχουμε την αλήθεια και αυτή μπορεί να στηρίξει το θιβετιανό κίνημα.

CDT: Έχετε αναφέρει ότι στα τέλη του 2022, όταν ξέσπασαν διαδηλώσεις για το lockdown κατά του COVID-19 στην Κίνα μετά την πυρκαγιά σε μια πολυκατοικία στο Xinjiang, οι Θιβετιανοί στην Αυτόνομη Περιφέρεια του Θιβέτ (TAR) δεν γνώριζαν τι συνέβαινε στην Κίνα, αλλά ότι παρατήρησαν ξαφνική αύξηση της επιτήρησης. Μπορείτε να περιγράψετε τι συνέβαινε στο Θιβέτ εκείνη την περίοδο;

TN: Το κίνημα της Λευκής Βίβλου είχε ξεκινήσει στην Κίνα. Οι απλοί Κινέζοι είχαν βαρεθεί τις ανοησίες που τους έκανε η κινεζική κυβέρνηση στο όνομα του περιορισμού του COVID-19. Η μία μετά την άλλη κινεζικές πόλεις ξεσηκώθηκαν και έδειξαν την οργή τους ενάντια στους ατέρμονους περιορισμούς στη ζωή τους λόγω των καραντιών του COVID. Το ΚΚΚ σημείωσε αυτή την οργή και τερμάτισε τη λεγόμενη πολιτική μηδενικού COVID-19, μήπως ο κινεζικός λαός κάνει μια επανάσταση πλήρους κλίμακας ενάντια στο ΚΚΚ. Το ισχυρό ΚΚΚ δεν είχε άλλη επιλογή από το να ακούσει τις φωνές του απλού κινεζικού λαού.

Αλλά ο θυμός, οι απογοητεύσεις και τα παράπονα που δείχνουν οι Θιβετιανοί αντιμετωπίζονται διαφορετικά από το ΚΚΚ. Δεν νοιάζονται για τις θιβετιανές φωνές και το σαρώνουν αμέσως κάτω από το χαλί ως «αποσχιστικό» αίσθημα και ξεκινούν πολύπλευρες εκστρατείες για να ελέγξουν τη ζωή τους ακόμη πιο αυστηρά. Αυτό ακριβώς συνέβη μετά την ανοιξιάτικη εξέγερση του 2008 στο Θιβέτ. Με την 24ωρη παρακολούθηση και τη δημιουργία του Θιβέτ ως μαύρου κουτιού, οι Θιβετιανοί δεν έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει στην Κίνα, πόσο μάλλον παγκοσμίως. Οι μόνες πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά τους είναι μέσω των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης και των δημόσιων ανακοινώσεων που εκδίδονται από τις αρχές. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και οι αρχές σίγουρα δεν θα έλεγαν στους Θιβετιανούς ότι οι κινεζικές πόλεις έχουν βαρεθεί με το lockdown μηδενικού COVID και επαναστατούν ενάντια στην πολιτική. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι πάροχοι ειδήσεων, οι Θιβετιανοί δεν γνωρίζουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Κίνα. Ακόμα κι αν έρθουν να το μάθουν, θα είναι μετά από εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια. Πολύ λίγοι Θιβετιανοί γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν ένα VPN για να πηδήξουν το Μεγάλο Τείχος προστασίας. Όταν ο κινεζικός λαός ξεσηκώθηκε στις κινεζικές πόλεις, οι αρχές ενίσχυαν τα μέτρα τους στο Θιβέτ με πρόσθετη ασφάλεια για να αποτρέψουν οποιαδήποτε διαμαρτυρία αλληλεγγύης παρά όλους τους ελέγχους κατά της ελεύθερης ροής πληροφοριών. Εκτός από λίγους Θιβετιανούς, οι περισσότεροι αγνοούσαν τις εξελίξεις στην Κίνα, αλλά έβλεπαν επιπλέον ασφάλεια και μπορούσαν να αισθανθούν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά για το Κόμμα.

CDT: Πρόσφατα υπήρξε μια κίνηση από πολλά μέλη του Κογκρέσου που ζητούσαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλει ελέγχους εξαγωγών σε τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στη συλλογή DNA και άλλων βιομετρικών δεδομένων στο Θιβέτ, ειδικά από την Thermo Fisher Scientific. Μαζική συλλογή DNA έχει αναφερθεί ακόμη και για παιδιά σε νηπιαγωγεία, και χωρίς δικαίωμα άρνησης. Ποιες είναι οι κύριες ανησυχίες σας σχετικά με το πώς η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα και πώς μπορεί να επηρεάσει τον λαό του Θιβέτ;

TN: Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δείχνουν ότι η αστυνομία διεξάγει εργασίες μαζικής συλλογής DNA τόσο στην επίσημα χαρακτηρισμένη Αυτόνομη Περιοχή του Θιβέτ όσο και στις θιβετιανές περιοχές εκτός της περιοχής. Ακριβώς επειδή γίνεται από την αστυνομία είναι ανησυχητικό. Γιατί θα έπρεπε η αστυνομία να συλλέγει DNA εκατομμυρίων Θιβετιανών εξαρχής; Δείχνει ότι ολόκληρος ο θιβετιανός πληθυσμός αντιμετωπίζεται ως εγκληματίες. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτή η μαζική συλλογή DNA στο μέλλον. Ποια είναι τα έργα CCP με τα οποία θα συνδεθούν τα σύνολα δεδομένων DNA και για ποιο λόγο; Υποψιάζομαι ότι ο μεγαλύτερος στόχος μπορεί να είναι να αποδειχθεί ότι οι Θιβετιανοί είναι Κινέζοι μέσω «επιστημονικών αποδεικτικών στοιχείων». Αυτή η ανησυχία μπορεί να ακούγεται περίεργη, αλλά μόνο ο χρόνος θα μας δείξει ποιος είναι ο στόχος. Βραχυπρόθεσμα, μπορώ να φανταστώ ότι τα δεδομένα DNA χρησιμοποιούνται σε κάθε είδους εργασία του γραφείου δημόσιας ασφάλειας. Οι απλοί Κινέζοι και σίγουρα ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να πιστεύουν ότι αυτό δεν τους επηρεάζει άμεσα. Αυτό ισχύει σε κάποιο βαθμό βραχυπρόθεσμα. Αλλά οι κανόνες αλλάζουν αργά και θα αισθανθούν τον αντίκτυπο στη ζωή τους με τη μορφή νέων κανόνων όπου είναι εντάξει για τις αρχές να συλλέγουν DNA σε μεγάλη κλίμακα. Έτσι οι αυταρχικές ασθένειες εξαπλώνονται αργά σαν τον καρκίνο.

CDT: Σε μια έκθεση CDT που εκδόθηκε την άνοιξη με βάση τα έγγραφα κρατικών προμηθειών, το TAR ήταν η πηγή σχετικά λίγων συμβάσεων επιτήρησης υπολογιστικού νέφους μεγάλων δεδομένων στις οποίες οι ερευνητές μας μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση. Υπήρχαν ενδείξεις βαρέων δαπανών σε θιβετιανές περιοχές εκτός του TAR. Η υπόθεση που κάναμε ήταν ότι οι πληροφορίες για αυτήν την περιοχή δεν ήταν τόσο διαθέσιμες όσο για άλλες επαρχίες, αλλά ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί μεθόδους μεγάλων δεδομένων για επιτήρηση και έλεγχο στο Θιβέτ. Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση των αναλυτικών στοιχείων μεγάλων δεδομένων στο Θιβέτ για κρατική επιτήρηση; Ποιες είναι οι κύριες ανησυχίες σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα δεδομένα; Διαφέρει από το πώς χρησιμοποιείται σε άλλες περιοχές της Κίνας;

TN: Η πρώτη ερώτηση που μου έρχεται είναι γιατί οι κινεζικές αρχές συλλέγουν τόσα πολλά δεδομένα Θιβετιανών; Δεν χρειάζεται, καθώς η ασφάλεια είναι ήδη πολύ αυστηρή και οι ζωές των ανθρώπων ελέγχονται πολύ αυστηρά. Νομίζω ότι το έργο είναι για την τελειοποίηση της κατάστασης επιτήρησης. Η κινεζική επιτήρηση δεν είναι τέλεια και οι αρχές το γνωρίζουν αυτό. Η τεχνολογία πληροφοριών και η ανάλυση μεγάλων δεδομένων και πλέον η τεχνητή νοημοσύνη είναι ισχυρά εργαλεία και αλλάζουν τον κόσμο για καλό ή κακό. Οι κινεζικές αρχές θέλουν να αξιοποιήσουν αυτά τα ισχυρά εργαλεία δυστυχώς για τον έλεγχο και την καταστολή των Θιβετιανών. Δεν είμαι ειδικός στην ανάλυση μεγάλων δεδομένων, αλλά βλέπω ότι ο σκοπός του στο Θιβέτ θα είναι η καταστολή.

CDT: Το Τμήμα Εργασίας του Ενωμένου Μετώπου είναι πλέον υπεύθυνο για τις θρησκευτικές υποθέσεις στην Κίνα, ανυψώνοντας ένα γραφείο του ΚΚΚ έναντι των κρατικών γραφείων σε αυτόν τον τομέα, το οποίο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας Σινικοποίησης για τις θρησκείες και τις εθνοτικές μειονότητες στην Κίνα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο προϋπολογισμός του UFWD έχει τριπλασιαστεί στο TAR. Ποιοι είναι οι κύριοι τομείς στους οποίους χρησιμοποιήθηκε αυτός ο προϋπολογισμός;

TN: Στην έρευνά μου διαπίστωσα ότι ο προϋπολογισμός του Τμήματος Εργασίας του United Front έχει τριπλασιαστεί στο TAR, από έγγραφα προϋπολογισμού που ήταν δημόσια διαθέσιμα. Αλλά αμφιβάλλω για την αυθεντικότητα αυτών των προϋπολογισμών όσον αφορά τους αριθμούς. Πρώτον, οι αριθμοί φαίνονται πολύ μικροί και, δεύτερον, υπάρχουν πολλά έγγραφα αναθεώρησης του προϋπολογισμού που κυκλοφόρησαν για ένα συγκεκριμένο έτος, ακόμη και αφού έχουν ήδη περάσει μερικά χρόνια. Πραγματικά αμφιβάλλω για την αξιοπιστία αυτών των εγγράφων, αλλά ρίχνει λίγο φως στις τάσεις. Η τάση του προϋπολογισμού δείχνει ότι πολλά χρήματα χρησιμοποιούνται για εργασίες ιδεολογικής κατήχησης με τη μορφή της αυξανόμενης ικανότητας του Τμήματος Εργασίας του Ενωμένου Μετώπου και των υλικών που χρειάζονται για την ιδεολογική κατήχηση της θιβετιανής κοινωνίας. Η εκστρατεία που διεξάγεται σε πλήρη κλίμακα στο Θιβέτ είναι το έργο του ΚΚΚ για την «ενθάρρυνση της συνείδησης της κοινότητας των κινεζικών εθνών». Το Τμήμα Εργασίας του Ενωμένου Μετώπου υλοποιεί αυτό το έργο και έχουν τεράστια κεφάλαια για να επιτύχουν τους στόχους τους. Δεν υπάρχει πολλή σωματική βία ή αιματοχυσία στο έργο του Ενωμένου Μετώπου, αλλά στοχεύουν να καταστρέψουν το μυαλό και την ψυχή των Θιβετιανών μέσω συνεχούς πολιτικής και ιδεολογικής κατήχησης μακροπρόθεσμα. Η μεταφορική στρατηγική «θάνατος από χίλιες περικοπές» μπορεί να είναι κατάλληλη για να περιγράψει τις δραστηριότητες του Τμήματος Εργασίας του Ενωμένου Μετώπου στο Θιβέτ. Στοχεύουν να εξαλείψουν το μυαλό και την ψυχή του Θιβέτ αργά και σταθερά.

CDT: Μια έκθεση της ICT ανέφερε ότι ο στόχος της εργασίας της UFWD στο Θιβέτ είναι «να ωθήσει τη μοναστική κοινότητα μακριά από το παραδοσιακό θρησκευτικό της σύστημα και προς αυτό που σχεδιάστηκε από το κόμμα». Υπάρχει μακροπρόθεσμο μέλλον για τον θιβετιανό βουδισμό μέσα στο Θιβέτ και αν ναι, πώς μοιάζει;

TN: Το ΚΚΚ έχει εγκαταλείψει το ουτοπικό του όνειρο για την εξάλειψη του Βουδισμού στο Θιβέτ. Το παράτησαν πριν από δεκαετίες αφού προσπάθησαν τόσο σκληρά για να βρουν ότι οι προσπάθειές τους πέφτουν στο κενό. Αυτό στο οποίο ήλπιζε το ΚΚΚ είναι ο μαρασμός του Βουδισμού μέσα από τη διαδικασία του χρόνου. Και αυτό δεν φαίνεται να λειτουργεί για αυτούς. Το ΚΚΚ δεν κατάλαβε ποτέ τον Βουδισμό και υπάρχει ελάχιστη ελπίδα ότι θα τον καταλάβουν ποτέ.

Στην τρέχουσα στρατηγική διακυβέρνησης του ΚΚΚ, φαίνεται να έχουν μεγάλες ελπίδες στους νόμους τους για τον έλεγχο του Βουδισμού. Υπάρχει μια ολόκληρη δέσμη νόμων που έχουν σχεδιαστεί για να καταστείλουν τον Θιβετιανό Βουδισμό και να ελέγχουν τις ζωές και τις δραστηριότητες των Βουδιστών δασκάλων. Δεν φαίνεται να λειτουργεί όπως τους αρέσει. Για παράδειγμα, το Διάταγμα Νο. 19 της Κρατικής Διοίκησης Θρησκευτικών Υποθέσεων (γνωστό εξωτερικά ως Εθνική Διοίκηση Θρησκευτικών Υποθέσεων) «Διοικητικά μέτρα για χώρους θρησκευτικών δραστηριοτήτων» τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου 2023, για τον περιορισμό του Βουδισμού και άλλων θρησκειών. Ωστόσο, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Θιβετιανοί και μη Θιβετιανοί εμφανίστηκαν σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία στο ανατολικό Θιβέτ από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου για να λάβουν διδασκαλίες από έναν νεαρό βουδιστή δάσκαλο του οποίου η προηγούμενη ενσάρκωση ήταν βαθιά σεβαστή από τους πιστούς. Αυτό δείχνει ότι το ΚΚΚ δεν βλέπει το αποτέλεσμα που επιθυμεί πίσω από τη δημοσίευση τέτοιων νόμων. Το διάταγμα Νο. 5. που εκδόθηκε το 2007, το οποίο επιδιώκει να νομιμοποιήσει την επιλογή του ΚΚΚ για τον επόμενο Δαλάι Λάμα, παρομοίως θα καταρρεύσει. Οι άδικοι νόμοι και πολιτικές δεν κερδίζουν τις καρδιές και τα μυαλά των Θιβετιανών πιστών. Είναι μόνο η σοφία και η πρακτική των Βουδιστών δασκάλων που προσελκύουν οπαδούς. Όσο υπάρχει το ΚΚΚ και συνεχίζει τις ανοησίες του, οι Θιβετιανοί και άλλοι ασκούμενοι θα συνεχίσουν να ρίχνονται στα πόδια των δασκάλων τους. Οι καρδιές και τα μυαλά υπερισχύουν των νόμων και των πολιτικών στη θιβετιανή κοινωνία.

Εν ολίγοις, θα έλεγα ότι υπάρχει μακροπρόθεσμο μέλλον για τον Θιβετιανό Βουδισμό μέσα στο Θιβέτ, όχι λόγω της έλλειψης των απαίσιων σχεδίων του ΚΚΚ, αλλά λόγω της βαθιάς αγάπης και σύνδεσης των Θιβετιανών με τους δασκάλους τους. Επίσης, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός Κινέζων πιστών του Θιβετιανού Βουδισμού στις κινεζικές πόλεις. Οι πιστοί έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη και πίστη στην πίστη τους στον Θιβετιανό Βουδισμό και τους Θιβετιανούς δασκάλους από το ΚΚΚ. Αυτό κάνει το ΚΚΚ να ζηλεύει τους βουδιστές δασκάλους και την επιρροή τους σε ένα μεγάλο τμήμα της κινεζικής κοινωνίας. Για αυτούς είναι παράλογο για τους απλούς Κινέζους να ακολουθούν Θιβετιανούς Βουδιστές δασκάλους καθώς δεν προσφέρουν απτά και υλικά πράγματα όπως κάνει το ΚΚΚ. Ωστόσο, εκατομμύρια Κινέζοι ασκούν τον Θιβετιανό Βουδισμό και ρίχνονται στα πόδια Θιβετιανών Βουδιστών δασκάλων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε, κατά καιρούς, το ΚΚΚ να εκδίδει εγκυκλίους προς εκατομμύρια εργάτες του εδάφους του για να σταματήσει τις επισκέψεις Θιβετιανών δασκάλων στις αντίστοιχες τοποθεσίες τους. Οι εγκύκλιοι του ΚΚΚ αναφέρουν ότι ως «περιέχει την εξάπλωση του Θιβετιανού μυστικισμού προς τα ανατολικά», που σημαίνει σταμάτημα της εξάπλωσης του Θιβετιανού Βουδισμού από το Θιβέτ στα δυτικά στις κινεζικές πόλεις στα ανατολικά.

CDT: Πώς θα μπορούσε η διεθνής κοινότητα να υποστηρίξει καλύτερα το Θιβέτ αυτή τη στιγμή;

TN: Η διεθνής κοινότητα μπορεί να υποστηρίξει το Θιβέτ με διάφορους τρόπους. Το πρώτο βήμα είναι να είσαι κριτικός καταναλωτής της κινεζικής κυβερνητικής προπαγάνδας στο Θιβέτ. Η παγκόσμια προπαγάνδα του Κόμματος παρουσιάζει μια ρόδινη εικόνα του Θιβέτ και των Θιβετιανών που γίνονται σύγχρονοι υπό την κυριαρχία του ΚΚΚ. Η νεωτερικότητα δεν είναι λάθος, αλλά η καταστροφή πολιτισμών και παραδόσεων στο όνομα της νεωτερικότητας είναι. Αυτό στοχεύει να κάνει το ΚΚΚ στο Θιβέτ. Είναι σημαντικό να ακούσουμε την εμπειρία του Θιβέτ από τη διακυβέρνηση του ΚΚΚ. Το ΚΚΚ έχει το μονοπώλιο εξουσίας και δύναμης στο Θιβέτ και είναι σημαντικό να ακούμε τους Θιβετιανούς που είναι το αντικείμενο της διακυβέρνησης του ΚΚΚ. Η αλήθεια καλύπτεται στον ρόδινο λόγο του ΚΚΚ για το Θιβέτ και είναι δουλειά της διεθνούς κοινότητας να αποκαλύψει την αλήθεια ή τουλάχιστον να μην πέσει στην κινεζική προπαγάνδα. Η κινεζική κυβέρνηση εμποδίζει όλους τους ανεξάρτητους ερευνητές και δημοσιογράφους να ταξιδέψουν στο Θιβέτ για να δουν την αλήθεια. Αυτό διπλασιάζεται με τους πληρωμένους Κινέζους και ξένους προπαγανδιστές που υποστηρίζουν την κινεζική κυβέρνηση είτε λόγω της ιδεολογικής τους ευθυγράμμισης είτε για χρήματα. Θα ήταν ανόητο να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους προπαγανδιστές, αλλά θα ήταν σοφό να γνωρίζουμε ότι είναι προπαγανδιστές και ότι είναι δουλειά τους να επαινούν την κινεζική κυβέρνηση και να παρουσιάζουν τις φρικαλεότητες ως νεωτερισμό και ανάπτυξη στο κοινό.

Οι πολίτες του κόσμου μπορούν να παροτρύνουν τις κυβερνήσεις τους να θίξουν την κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Θιβέτ στην κινεζική κυβέρνηση. Μπορεί να φαίνεται ότι ό,τι συμβαίνει στο Θιβέτ δεν επηρεάζει άμεσα τη ζωή τους, αλλά οι φρικαλεότητες στο Θιβέτ θα επηρεάσουν τη ζωή τους σταδιακά με τη μορφή αλλαγμένων παγκόσμιων κανόνων, εάν δεν ελέγχονται οι φρικαλεότητες και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ. Για παράδειγμα, η μαζική συλλογή DNA δεν είναι δυνατή οπουδήποτε στον κόσμο, αλλά μπορεί να γίνει φυσιολογική παντού στον κόσμο στο μέλλον, εάν η πρακτική δεν ελεγχθεί στο Θιβέτ.

Για περισσότερα από δύο χρόνια, η Κίνα προσπαθεί να αλλάξει το παγκόσμιο όνομα χώρας του Θιβέτ στον κινεζικό όρο Xizang. Η εκστρατεία της κινεζικής κυβέρνησης για την αλλαγή του όρου Θιβέτ ξετυλίγεται σταδιακά και στρατηγικά στην παγκόσμια σκηνή. Προς το παρόν, δεν είδα κανένα στοιχείο ότι η κινεζική κυβέρνηση απειλεί άμεσα άλλες χώρες να υιοθετήσουν τον κινεζικό όρο αναφερόμενος στο Θιβέτ. Ωστόσο, το ΚΚΚ μπορεί να εκδώσει απειλές στο μέλλον, όταν δεν δει πρόοδο στην προσπάθειά του να αλλάξει το Θιβέτ σε Xizang. Κάθε προπαγάνδα και πιθανές απειλές πρέπει να απωθηθούν σκληρά. Ο κόσμος έχει γνωρίσει το Θιβέτ ως Θιβέτ, και υπάρχει μια ιστορία ενός ανεξάρτητου Θιβέτ πίσω από αυτόν τον όρο. Αυτό δεν αρέσει στο ΚΚΚ. Οι Ουιγούροι έχουν αντιρρήσεις για το όνομα της χώρας τους ως Σιντζιάνγκ. Είναι το Ανατολικό Τουρκεστάν, αλλά όλοι γνωρίζουν τη χώρα ως Xinjiang. Μην αφήσετε το Θιβέτ να γίνει ένα άλλο Xinjiang. Το Θιβέτ πρέπει να παραμείνει Θιβέτ.

Το Θιβέτ είναι μια χώρα υπό ξένη κατοχή. Οι Θιβετιανοί είναι αναμφίβολα ένας λαός που ζει κάτω από ξένη κατοχή. Ως λαός, οι Θιβετιανοί έχουν το συλλογικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική διάσταση του δικαιώματος. Εκατομμύρια αποικισμένοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν απελευθερωθεί στο παρελθόν, αλλά μερικοί εξακολουθούν να παραμένουν ανελεύθεροι. Η αλήθεια είναι ότι οι Θιβετιανοί ζουν υπό τον αποικισμό της Κίνας. Η υποστήριξη του δικαιώματος του θιβετιανού λαού στην αυτοδιάθεση δεν είναι ριζοσπαστική, αλλά το σωστό σε μια θάλασσα εκατομμυρίων αδικιών στον κόσμο, και ιδιαίτερα στην Κίνα.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Κορσική ζητά ανεξαρτησία από τη Γαλλία

Οι Κορσικανοί, ζήτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία προβαίνοντας σε διαμαρτυρίες ώστε να ακουστούν στη διεθνή κοινότητα. Οι υποστηρικτές της νεοσύστατης εθνικής ενότητας υπέρ...

Διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Ρωσία και Γερμανία για τις ρωσικές υποκλοπές – «Θέλετε να μας πλήξετε» λέει το Βερολίνο

Διπλωματικό επεισόδιο φαίνεται να έχει ανακύψει ανάμεσα σε Μόσχα και Βερολίνο μετά τη σκληρή αντιπαράθεση με τη Γαλλία, για τη θέση του Εμανουέλ Μακρόν όσον αφορά...

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 ανεφοδιάστηκαν εν πτήση από γαλλικά αεροσκάφη τάνκερ!

Αεροσκάφη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποίησαν αποστολές εναέριου ανεφοδιασμού με αεροσκάφη τάνκερ Phenix. Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες της εν λόγω προμήθειας καυσίμων. Αντίστοιχα,...

Εξωφρενικό: Τούρκοι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να υποβάλουν αγωγές εναντίον Αμερικανών αξιωματούχων!

Αρκετοί Τούρκοι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να υποβάλουν αγωγές εναντίον Αμερικανών αξιωματούχων, που τους απειλούν με κυρώσεις για συναλλαγές με τη Ρωσία, όπως μεταφέρει η τουρκική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμιο κλειστού στίβου: Ο εκπληκτικός Εμμανουήλ Καραλής κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο

Δεύτερο μετάλλιο για την Ελλάδα στην αυλαία του Παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου που διεξάγεται στη Γλασκώβη. Μετά το χθεσινό χρυσό του Μίλτου Τεντόγλου στο μήκος,...

Η Κορσική ζητά ανεξαρτησία από τη Γαλλία

Οι Κορσικανοί, ζήτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία προβαίνοντας σε διαμαρτυρίες ώστε να ακουστούν στη διεθνή κοινότητα. Οι υποστηρικτές της νεοσύστατης εθνικής ενότητας υπέρ...

Stoiximan Super League: Η ώρα της κλήρωσης και τα κριτήρια ισοβαθμίας σε playoffs και playouts

Τη Δευτέρα (04/03) στις 15:00 θα διεξαχθεί η κλήρωση των playoffs και των playouts. Η πρώτη κλήρωση θα διεξαχθεί στις 15:00 και ένα τέταρτο...