18.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Συντονισμός βημάτων Αθήνας – Λευκωσίας σε πολλά επίπεδα

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Η πρώτη Διακυβερνητική Σύνοδος των δύο χωρών
Φρίξος Δαλίτης
Η πρώτη Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου- Ελλάδας ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών σε μία σειρά ζητημάτων, με ανταλλαγή τεχνογνωσίας, συντονισμό σε θέματα πολιτικής και παράλληλα χάραξη κοινής στρατηγικής για κοινές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Η πρώτη Διακυβερνητική Σύνοδος των δύο χωρών πέρασε από χθες στην ιστορία με πρόσημο θετικό καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεματών.

Όπως σημείωσαν στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές δηλώσεις τους, μετά την ολοκλήρωση της Ολομέλειας της Συνόδου, η θεσμοθέτηση του συγκεκριμένου οργάνου σηματοδοτεί την ουσιαστική αναβάθμιση των δυνατοτήτων συντονισμού Ελλάδας και Κύπρου στο σύνολο του κυβερνητικού έργου.

«Οι σημερινές συναντήσεις επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις και την εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας σε μια πλειάδα θεμάτων», δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδη τονίζοντας ότι η εμπειρογνωμοσύνη της μιας χώρας μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά την άλλη.

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, η θεματολογία της Συνόδου στράφηκε σε μεγάλο βαθμό και στην κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή.
«Αυτές οι εξελίξεις όπως επίσης το γενικότερο κλίμα αστάθειας στην Μέση Ανατολή επηρεάζουν άμεσα Ελλάδα και Κύπρο», επισήμανε, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μπορούν να γίνουν μέρος της λύσης.

- Advertisement -

«Οι δυο χώρες μας, ως παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές ενέργειες και επαφές, προσφέροντας συγκεκριμένες λύσεις για αποκλιμάκωση της κρίσης και αντιμετώπιση των τεράστιων ανθρωπιστικών αναγκών», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ειδική αναφορά έκανε στην πρωτοβουλία της Κύπρου για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ευχαριστώντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την ετοιμότητα της Ελλάδας να μετάσχει και να συμβάλει στην πρωτοβουλία.

Επίσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα «τη μέχρι στιγμής αντίδραση της τουρκικής πλευράς στην απόφαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για διορισμό απεσταλμένου για διερεύνηση των προοπτικών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, όπως επίσης για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Νεκρή Ζώνη και την υπαναχώρηση από μέρους της τουρκικής πλευράς για υλοποίηση των όσων είχαν συμφωνηθεί».

Στο πεδίο των ευρωτουρκικών, τα οποία επίσης αποτέλεσαν μέρος της συζήτησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δεκεμβρίου αποτελεί «σημαντική ευκαιρία για να επαναληφθεί στην Άγκυρα το μήνυμα ότι η προοπτική ενίσχυσης της συνεργασίας της με την Ευρώπη και η όποια πρόοδος στην ευρωπαϊκή της πορεία περνούν μέσα και από την ουσιαστική πρόοδο στο Κυπριακό».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη Σύνοδο, η οποία όπως είπε, ενισχύει τους άρρηκτους δεσμούς των δύο χωρών και προωθεί τον συντονισμό του βηματισμού τους σε όλα τα πεδία.
Ειδική αναφορά έκανε στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι «η συμπόρευση Αθήνας και Λευκωσίας αποτυπώνεται και στο Κοινό Ανακοινωθέν για το Κυπριακό, η επίλυση του οποίου αποτελεί σταθερή εθνική προτεραιότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «στόχος είναι να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Γιατί όσο διαρκεί η παρούσα κατάσταση, τόσο θα αυξάνεται και η ένταση», ξεκαθαρίζοντας ότι «η θέση περί δύο κρατών είναι απαράδεκτη για εμάς».

«Προσβλέπουμε, λοιπόν, στον διορισμό νέου Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, που θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», επισήμανε. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνδράμει τις προσπάθειες να αναχαιτιστούν μεθοδεύσεις που παραβιάζουν όλες τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ακόμη, σημείωσε ότι «στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, άλλωστε, ρόλο θα πρέπει να έχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 30ής Ιουνίου».
«Κοινή μας επιδίωξη είναι και θα είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο να ισχύσει σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια», ανέφερε. Παράλληλα, σημείωσε ότι κοινή πεποίθηση Κύπρου και Ελλάδας είναι ότι η προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων «θα είναι και προς όφελος του Κυπριακού».

Το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο του κοινού ανακοινωθέντος που εξέδωσαν χθες οι δύο χώρες μετά την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής Διάσκεψη. Ως προς τα τομεακά ζητήματα, τα οποία συζήτησαν οι εκατέρωθεν Υπουργοί και Υφυπουργοί των δύο κρατών, σε διμερείς συναντήσεις τους, αυτά περιλάμβαναν ένα φάσμα πεδίων από την Εξωτερική Πολιτική, την Άμυνα, την Παιδεία, την Υγεία, την Ενέργεια, την Προστασία του Πολίτη, τον Πολιτισμό, τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τη Ναυτιλία και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου

Στον τομέα της ενέργειας, επαναβεβαιώθηκε η στρατηγικής σημασίας συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου, με στόχο την ενεργειακή επάρκεια και διαφοροποίηση σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τη διασύνδεση της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ασία, μέσω της Ανατολικής Μεσογείου. Δόθηκε έμφαση, μεταξύ άλλων, στην υλοποίηση του εμβληματικού έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, την οποία ανέλαβε ο ΑΔΜΗΕ ως Φορέας Υλοποίησης, στην υποστήριξη του έργου αγωγού φυσικού αερίου EastMed Pipeline, καθώς και η επικείμενη ανάληψη από την Ελλάδα της Προεδρίας στον East Mediterranean Gas Forum στις αρχές του 2024.
Στον τομέα της Παιδείας, αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα σχολικής και ανώτερης εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφεί πριν από το τέλος του χρόνου αναθεωρημένο πρόγραμμα συνεργασίας.

Στα θέματα της Υγείας, συζητήθηκε το περιεχόμενο συμφωνιών οι οποίες αφορούν τις μεταμοσχεύσεις νεφρού και την παραχώρηση οργάνων στην Ελλάδα για τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων Κυπρίων στην Ελλάδα, με σκοπό την υπογραφή τους σε μεταγενέστερο στάδιο. Αποφασίστηκε επίσης η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα των φαρμάκων, στην εκπαίδευση ειδικευόμενων γιατρών και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα ψυχικής υγείας.

Σε σχέση με το ‘Ασυλο και τη Μετανάστευση, συμφωνήθηκε η συνεργασία για την υλοποίηση του πρόσφατου σχεδίου δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα των επιστροφών.

Στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε ο σχεδιασμός κοινών δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Στα θέματα Άμυνας, επαναβεβαιώθηκε η κοινή προσήλωση στην ενίσχυση της Κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας και συμφωνήθηκε η επέκταση της συνεργασίας των ακαδημιών άμυνας και ασφάλειας.
Στον τομέα της Ναυτιλίας, συμφωνήθηκε η ανάπτυξη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών για προβολή και προώθηση της ναυτικής εκπαίδευσης, η ενίσχυση της συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών των νηολογίων των δύο χωρών, καθώς και η δημιουργία προοπτικών για βιώσιμη λειτουργία της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας.

Στον τομέα του Πολιτισμού, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την επικείμενη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στο Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, για τα έτη 2024-2028.
Συζητήθηκε επίσης η ανάπτυξη δομημένης συνεργασίας και εμπειρογνωμοσύνης στο πλαίσιο συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου.

Φιλελεύθερος

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Iαπωνία: ”Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας περιγράφονται ως η μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση στον Ινδο-Ειρηνικό

Η Κίνα αμφισβητεί την πρόσφατη αξιολόγηση της Ιαπωνίας για την απειλή που αποτελεί για την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού από το Πεκίνο, απορρίπτοντάς την ως απειλή...

Η Ρωσία «φορτώνει» τα σύνορα της με την Φινλανδία με πυραύλους Ισκαντέρ

«Εύφλεκτο» παραμένει το κλίμα στην Ευρώπη με τις κινήσεις «ψυχολογικού πολέμου» μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας να συνεχίζονται. Μετά την προειδοποίηση της Ρωσίας στην Πολωνία ότι θα αποτελέσει...

Αποκλειστικό-Η Κίνα αλλάζει δόγμα!-Επικεντρώνεται στο διάστημα, τον κυβερνοχώρο & στον ηλεκτρονικό πόλεμο-Παγκόσμιος κίνδυνος

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διέταξε τη μεγαλύτερη αναδιοργάνωση του στρατού του έθνους από το 2015, σε μια κίνηση που επηρεάζει τη δύναμη που...

Αποκλειστικό: Η Τουρκία ετοιμάζει νέο πόλεμο κατά των Κούρδων-”Αφωνία” Δύσης-Τι συμφώνησαν Αγκυρα-Βαγδάτη

Τουρκία και Ιράκ υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, με σημαντικότερα την από κοινού καταπολέμηση από τις δύο χώρες των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Iαπωνία: ”Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας περιγράφονται ως η μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση στον Ινδο-Ειρηνικό

Η Κίνα αμφισβητεί την πρόσφατη αξιολόγηση της Ιαπωνίας για την απειλή που αποτελεί για την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού από το Πεκίνο, απορρίπτοντάς την ως απειλή...

Οι διαδικτυακές απάτες από κινεζικές ομάδες επηρεάζουν πολλές χώρες

Οι διαδικτυακές απάτες που έχουν αποκαλυφθεί παγκοσμίως τους τελευταίους μήνες είχαν έναν κοινό σύνδεσμο. είναι η εμπλοκή κινεζικών στοιχείων. Πολλές χώρες έχουν συλλάβει, συλλάβει...

Πτώση των κινεζικών επενδύσεων στην Αυστραλία: Προκλήσεις και αλλαγές στην παγκόσμια δυναμική

Μια έκθεση της KPMG και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ αποκάλυψε σημαντική πτώση στις κινεζικές επενδύσεις στην Αυστραλία το 2023. Σε σύγκριση με το 2022,...

Declining Chinese Investment In Australia: Challenges And Shifts In Global Dynamics

A report by KPMG and the University of Sydney revealed a significant drop in Chinese investment in Australia during 2023. Compared to 2022, the...