25.2 C
Athens
Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Σέρβος καθηγητής: Τα Σκόπια Να καταγγείλουν τη Συμφωνία των Πρεσπών για να ανακτήσουν το… αρχαίο τους όνομα

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Να καταγγελθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να αιτηθούν τα Σκόπια στον ΟΗΕ ως όνομα της χώρας την …αρχαία ονομασία τους, προτείνει Σέρβος καθηγητής- πρώην ειδικός σύμβουλος προέδρου των Σκοπίων

Μάρτιος 20, 2023. Ελλάδα.

Σκόπια.

Ένας από τους πιο ηχηρούς μαχητές για τις καταγγελίες διεθνών συμφωνιών (για τις οποίες έγιναν πολυεπίπεδες συγκρούσεις ακόμη και όταν συνήφθησαν: τόσο σε μορφή και περιεχόμενο, αλλά και στις συνθήκες και πιέσεις υπό τις οποίες υπογράφηκαν) που σύμφωνα με διεθνείς νομικούς

εμπειρογνώμονες , προκάλεσαν πολύ πιο βλαβερές συνέπειες παρά ευεργετικές όπως τα Σκόπια συνήψαν, πρώτα με τη Βουλγαρία και ένα χρόνο αργότερα με την Ελλάδα, είναι ο καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών από το Βελιγράδι, Ιγκόρ Γιάνεφ.

- Advertisement -

Με γνώμονα την πολυετή πείρα, την τεχνογνωσία και τη γνώση του διεθνούς δικαίου, ο καθηγητής Γιάνεφ, που υπήρξε σύμβουλος του πρώην προέδρου των Σκοπίων, υποστηρίζει εδώ και αρκετά χρόνια τη λήξη της Συμφωνίας των Πρεσπών ως γεννήτρια όλων των προβλημάτων, τα οποία τελικά μπορεί να είναι καταστροφικά για τη μακεδονική ταυτότητα και την ξένη επιβολή.
Σύμφωνα με τον ίδιο τα Σκόπια πρέπει να αποχωρήσουν μονομερώς από τη Συμφωνία των Πρεσπών προκειμένου να επιστρέψουν στο συνταγματικό όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών και βήματα στη συνέχεια

Η βασική παραδοχή για το σταμάτημα της διαδικασίας εκβουλγαρισμού (ακριβέστερα της βουλγαρικής αφομοίωσης) και σε σχέση με αυτήν την καθιέρωση της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» (δηλαδή η αφαίρεση της σημερινής, βάσει της Πράξης των Πρεσπών, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας») είναι η καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών!

Μετά τη λήξη της παρούσας συμφωνίας, το απαραίτητο βήμα είναι να ειδοποιήσετε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και να ζητήσετε τη διαγραφή αυτής της πράξης από το μητρώο του ΟΗΕ ως καταγγελθείσα συμφωνία.

Στη συνέχεια, το κράτος πρέπει να αναλάβει δράση μέσω πρότασης-ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για συνέχιση της ένταξης του κράτους «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» με το όνομα – «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στον ΟΗΕ.

Εννοείται ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και θα καλέσει τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία να συγκαλέσουν σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επειδή η «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» κατήγγειλε μονομερώς τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα προσπαθήσει να επιβάλει αντίληψη ότι με την πράξη αυτή «απειλείται η περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια».

Επιπλέον, προς αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα θα ζητήσει από το ΣΑ να κάνει σύσταση και απόφαση που θα δίνει εντολή στα Σκόπια να δεσμευτούν ξανά στην ίδια πράξη (τη Συμφωνία των Πρεσπών) ή να καθίσουν στο τραπέζι και να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις για την ταυτότητα με βάση η (προηγουμένως καταγγελθείσα) Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα Σκόπια πρέπει να επιμείνουν στο όνομα με το οποίο υπέβαλαν αίτηση στον ΟΗΕ το 1993, ως το μόνο νόμιμο όνομα του έθνους και του κράτους (στο οποίο ο λαός έδωσε τη συγκατάθεσή του και δεν ήταν αποτέλεσμα εξωτερικής παρέμβασης ή εξωτερικής πράξης/συνθήκης )!

Η επιμονή στον ΟΗΕ θα φέρει αποτέλεσμα…

Ξεκινώντας από το γεγονός ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας σήμερα δεν έχει πλέον προσωρινή αναφορά και δεν μπορεί να επιβληθεί νέα (δεν θα γίνει δεκτό ούτε από το μακεδονικό κράτος), και ταυτόχρονα το κράτος δεν συμφωνεί με την υπάρχουσα κρατική ονομασία Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας (ως παράνομη), ούτε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το ΣΑΗΕ διχάζεται στο ζήτημα της ερμηνείας της έννοιας της κυριαρχίας, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το ΣΑΗΕ (Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών) δεν θα μπορέσει να λάβει καμία δεσμευτική απόφαση που θα μπορούσε να εγκαταστήσει εκ νέου μια προσωρινή ή μόνιμη αναφορά (ονομασία) ή να αναγκάσει ένα κυρίαρχο κράτος να διαπραγματευτεί το όνομα (δηλαδή την ταυτότητα, που στην πραγματικότητα δεν απαιτείται καν νομικά) ή να υπογράψει εκ νέου την ίδια ή παρόμοια συμφωνία για να ορίσει το κράτος όνομα, δηλαδή η πολιτειακή ταυτότητα.

Η διπλωματία των Σκοπίων πρέπει να αναδείξει το γεγονός ότι οποιαδήποτε «συμφωνία ταυτότητας» είναι πάντα παράνομη πράξη γιατί αντιπροσωπεύει έναν μη κυρίαρχο προσδιορισμό ενός θέματος που βρίσκεται υπό αυστηρή εσωτερική δικαιοδοσία!
Ως εκ τούτου, κάθε εξωτερική πράξη αλλαγής της ταυτότητας είναι μια πράξη που, ανεξαρτήτως νομιμότητας, επιβάλλει την εθνική ταυτότητα.

Επιπλέον, οι υποτιθέμενοι «λόγοι ασφαλείας» (σε σύγκριση με το 1993) δεν θα επηρεάσουν την έγκριση κανενός είδους δεσμευτικού ψηφίσματος και χωρίς μια τέτοια πράξη, η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να προχωρήσει και να θέσει το θέμα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (καθοδηγούμενη από το γεγονός ότι το πρόβλημα δεν «ολοκληρώθηκε» στο Συμβούλιο Ασφαλείας και η συμφωνία από τις Πρέσπες δεν είχε προηγουμένως «τελική επίλυση» στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά ως μη ουσιαστική «φιλική συμφωνία» καταχωρήθηκε μόνο στο μητρώο του ΟΗΕ).

Με άλλα λόγια, εάν δεν υπάρχει δεσμευτικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (για παράδειγμα, υπάρχει μόνο η «προεδρική ανακοίνωση» ή σύσταση), τότε η τελευταία λέξη για το κρατικό όνομα αυτής της χώρας είναι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (στην οποία τα κράτη δεν έχουν δικαίωμα βέτο).

Η συνέχιση της ένταξης αυτής της χώρας στον ΟΗΕ υπό τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, ως μη ουσιώδες ζήτημα, ψηφίζεται με απλή πλειοψηφία των παρόντων που ψηφίζουν. Με απλά λόγια, η απλή πλειοψηφία των παρόντων στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης (η οποία περιλαμβάνει 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ).

Εάν, για παράδειγμα, 120 χώρες είναι παρούσες και ψηφίζουν στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα χρειαστούμε 61 ψήφους για ένα θετικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι πολύ εύκολο να επιτευχθεί με ειδικούς ανθρώπους.
Εάν, για παράδειγμα, αυτή η ενέργεια δεν πετύχει φέτος, σε αυτή τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, μπορεί να αναληφθεί δράση ξανά την επόμενη (και μετά, εάν χρειαστεί, και την μεθεπόμενη), έως ότου ληφθεί η απόφαση ότι αυτή η χώρα θα ενταχθεί στο Ο ΟΗΕ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» – εξηγεί ο Janev.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόεδρος της Κοινότητας Οργάνης:Ο Τσίπρας μας υποσχέθηκε μόνο πιάτα για να βλέπουμε τηλεόραση!

«Οτιδήποτε κάναμε εδώ ήταν επί κυβέρνησης ΝΔ. Μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έκανε τίποτα. Ο Τσίπρας μας υποσχέθηκε μόνο πιάτα για να βλέπουμε...

Στο κόσμο τους!-Δεν ”βλέπει” τον τουρκικό κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης

Η ΝΔ προσπαθεί να γυρίσει την περιοχή μας σε άλλες σκοτεινές εποχές», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης με αφορμή την επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη το...

Le Monde diplomatique για ΣΥΡΙΖΑ: Επιστροφή στο 5% αν πετύχει το ΠΑΣΟΚ

Το εκλογικό αποτέλεσμα και δη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε η γερμανική έκδοση της Le Monde diplomatique, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δύο ώρες μετά το κλείσιμο της...

Εκλογές 2023-Τρεις κι… ο κούκος σε ομιλία του Τσίπρα

Παρά τις ελπίδες της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, η συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Ιωνία του Βόλου, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές της 25ης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αποκλειστικό-Ξεκάθαροι οι τουρκικοί στόχοι στο Αιγαίο-Έριξε το ”σήμα” ο εμπνευστής της ”Γαλάζιας Πατρίδας”

Σε νέες προκλήσεις προχώρησε ο εμπνευστής του δόγματος της ''Γαλάζιας Πατρίδας''. Ο Cihat Yayci ανέφερε πριν λίγο: ''Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι η Γαλάζια Πατρίδα είναι...

Όλα στη ”φόρα”-Ο ρόλος της τουρκικής στρατοχωροφυλακής στην κινητικότητα των μεταναστών στον Έβρο – Χάρτες με τα ”τρωτά σημεία”

Δάκτυλο των τουρκικών αρχών, και συγκεκριμένα της τούρκικης στρατοχωροφυλακής, διαβλέπουν οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των συνόρων μας. Πρόκειται για συντονισμένο σχέδιο προώθησης από...

Ξεφεύγει η κατάσταση: Αιγύπτιοι προσπάθησαν να βιάσουν 17χρονη και λιθοβόλησαν τον 22χρονο σύντροφό της στην παραλία της Φρεαττύδας!

Μνήμες από την τραγική υπόθεση βιασμού και ξυλοδαρμού της τότε 17χρονης Μυρτούς Παπαδομιχελάκη στην Πάρο, ξυπνά το περιστατικό της απόπειρας βιασμού ενός άλλου 17χρονου...

Αποκλειστικό-Το ”χοντραίνουν”!-Τουρκόφωνο ΜΜΕ: ”Μητσοτάκη δεν είμαστε Έλληνες Μουσουλμάνοι, είμαστε Mουσουλμάνοι Τούρκοι”

Σε μία νέα πρόκληση προχώρησε μειονοτικό ΜΜΕ! Πριν λίγες ώρες ανέβασε άρθρο με τίτλο: ''Κύριε Μητσοτάκη! Δεν Eίμαστε Έλληνες Μουσουλμάνοι! Είμαστε Mουσουλμάνοι Τούρκοι!'' Όπως φαίνεται η...