24.4 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Πτώση των κινεζικών επενδύσεων στην Αυστραλία: Προκλήσεις και αλλαγές στην παγκόσμια δυναμική

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Μια έκθεση της KPMG και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ αποκάλυψε σημαντική πτώση στις κινεζικές επενδύσεις στην Αυστραλία το 2023. Σε σύγκριση με το 2022, το ποσό της επένδυσης μειώθηκε κατά 37%, από 1,42 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε 892 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή η πτώση αντανακλάται επίσης σε όρους δολαρίων Αυστραλίας, με μείωση 36% από 2,10 δισεκατομμύρια AU$ το 2022 σε 1,34 δισεκατομμύρια AU$ το 2023. Οι άμεσες επενδύσεις από την Κίνα μειώθηκαν κατά 37% σημειώνοντας το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών. Αυτή η πτώση έρχεται σε αντίθεση με την παγκόσμια αύξηση των εξερχόμενων επενδύσεων της Κίνας, που τροφοδοτείται από έργα σε χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Belt and Road του Προέδρου Xi Jinping. Η έκθεση, που συντάχθηκε από τον Doug Ferguson (επικεφαλής Asia & International Markets της KPMG) και την Helen Zhi Dent (συνεργάτης της KPMG Business Practice στην Κίνα), τόνισε επίσης τη μείωση των κινεζικών επενδύσεων για παραδοσιακά ελκυστικούς τομείς στην Αυστραλία, όπως τα εμπορικά ακίνητα και τα ορυχεία.

Η έκθεση υποδηλώνει ότι η Κίνα ενδέχεται να μετατοπίσει την εστίασή της στην Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) από την κατασκευή υποδομών και την απλή εξόρυξη πόρων στις συμμετέχουσες χώρες, προς τη δημιουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει «ανταγωνιστικές προκλήσεις» για την Αυστραλία, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης. Οι μεγάλες επενδύσεις της Κίνας στη βιομηχανία νικελίου της Ινδονησίας χρησιμεύουν ως παράδειγμα πιθανής απειλής. Αυτή η εισροή δισεκατομμυρίων δολαρίων βοήθησε την Ινδονησία να μετατραπεί σε σημαντικό παγκόσμιο προμηθευτή νικελίου. Οι κινεζικές εταιρείες παρείχαν την τεχνολογία και τη χρηματοδότηση που απαιτούνται για την Ινδονησία για την επεξεργασία του ακατέργαστου νικελίου της σε προϊόν υψηλότερης ποιότητας, κάτι που κυριαρχούσε στο παρελθόν η Αυστραλία. Η νέα ικανότητα της Ινδονησίας να παράγει αυτό το νικέλιο υψηλότερης ποιότητας πλημμύρισε την αγορά, μειώνοντας τις τιμές και βλάπτοντας τους Αυστραλούς ανθρακωρύχους. Αυτή η πτώση των τιμών ανάγκασε τους Αυστραλούς παραγωγούς να μειώσουν τις θέσεις εργασίας και την παραγωγή.

Η οικονομία της Κίνας αντιμετωπίζει προκλήσεις. Η προβληματική αγορά ακινήτων και η αδύναμη καταναλωτική εμπιστοσύνη ρίχνουν σκιά στη μελλοντική ανάπτυξή της. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης μια σημαντική μείωση των κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό. Οι επενδύσεις στις ΗΠΑ έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο δεκαετιών και οι επενδύσεις στην Αυστραλία μειώνονται εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτή η πτώση στην Αυστραλία οφείλεται εν μέρει στις αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες κλιμακώθηκαν υπό την προηγούμενη αυστραλιανή κυβέρνηση. Οι εμπορικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Κίνα πλήττουν τις αυστραλιανές εξαγωγές, αν και ορισμένες έχουν πρόσφατα αρθεί.

Οι κινεζικές επενδύσεις στην Αυστραλία μειώνονταν σταθερά ακόμη και πριν από τις πρόσφατες εντάσεις. Μια έκθεση του 2021 από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας δείχνει αυτή την τάση, δείχνοντας μια εκπληκτική πτώση 61% στις κινεζικές επενδύσεις το 2020, με πτώση σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια από 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Αυτή η πτώση συνεχίστηκε με μείωση 47% το 2019. Αυτά τα στοιχεία ευθυγραμμίζονται με Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που επιδεινώθηκαν από την έκκληση της Αυστραλίας για αυστηρότερους ελέγχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2020, οδηγώντας σε απειλές για μποϊκοτάζ από τους κινέζους καταναλωτές. Η απομυθοποιητική έκθεση για τις κινεζικές επενδύσεις του 2022 επιβεβαιώνει περαιτέρω αυτή την τάση, αναφέροντας πτώση 70% το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τη χαμηλότερη από το 2007. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτή την πτώση σε συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών μετατοπίσεων στην οικονομική εστίαση της Κίνας, των αυστηρότερων διαδικασιών έγκρισης στην Αυστραλία και ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία. Αυτή η πτώση δεν είναι μοναδική στην Αυστραλία, αλλά μέρος μιας παγκόσμιας τάσης, καθώς η Κίνα δίνει προτεραιότητα στις επενδύσεις σε χώρες της Πρωτοβουλίας Belt and Road.

Η πρόσφατη μείωση των κινεζικών επενδύσεων στην Αυστραλία μπορεί να αποδοθεί σε αυστηρότερους κανονισμούς που έθεσε η αυστραλιανή κυβέρνηση για τις ξένες επενδύσεις σε βασικούς τομείς. Αυτοί οι περιορισμοί στοχεύουν περιοχές που θεωρούνται ευαίσθητες, όπως υποδομές και πόροι ζωτικής σημασίας για τις νέες τεχνολογίες, όπως ορυκτά ζωτικής σημασίας. Αυτά τα ορυκτά, συμπεριλαμβανομένου του νικελίου, του λιθίου και του κοβαλτίου, είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη καθαρών πηγών ενέργειας, προηγμένης κατασκευής και αμυντικής τεχνολογίας.

- Advertisement -

Ταυτόχρονα, σημειώθηκε δραματική αύξηση των ιαπωνικών επενδύσεων στην Αυστραλία. Μια νέα έκθεση του Herbert Smith Freehills και του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας αποκαλύπτει έτος ρεκόρ για τις ιαπωνικές επενδύσεις στην Αυστραλία το 2023. Η συνολική αξία έφτασε τα 133,8 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλία, καθιστώντας την Ιαπωνία τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο και εξαγωγικό προορισμό για την Αυστραλία. Αυτή η ισχυρή σχέση καθοδηγείται από την οικονομική και πολιτική σταθερότητα στην Αυστραλία, μαζί με την αναπτυσσόμενη αγορά και τις υποστηρικτικές κυβερνητικές πολιτικές. Η έκθεση εμβαθύνει στις λεπτομέρειες, επισημαίνοντας ένα ρεκόρ 53 ιαπωνικών συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εξαγορών όπως η Kirin που αγόρασε την Blackmores που αγοράζει βιταμίνες. Υπάρχει επίσης μια τάση ιαπωνικών εταιρειών να αποκτούν αυστραλιανές νεοφυείς επιχειρήσεις για πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες. Είναι ενδιαφέρον ότι η εστίαση μετατοπίζεται σε τομείς όπως τα ακίνητα, τα καταναλωτικά αγαθά και η εξόρυξη, παράλληλα με τη διαρκή σημασία της ενέργειας και των πόρων. Κοιτάζοντας το μέλλον, η έκθεση προβλέπει συνεχή ανάπτυξη το 2024 λόγω των ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών. Δίνεται επίσης έμφαση στις συνεργασίες, με περισσότερες από 38 να ανακοινώνονται το 2023, ειδικά στην έρευνα και ανάπτυξη μεταξύ αυστραλιανών πανεπιστημίων και ιαπωνικών εταιρειών. Αυτή η συνεργασία φέρνει σε επαφή την αυστραλιανή έρευνα με ιαπωνικό κεφάλαιο και τεχνογνωσία, δημιουργώντας ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για τη σχέση Ιαπωνίας-Αυστραλίας.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει λόγος να υποθέσουμε ότι οι κινεζικές ΑΞΕ έχουν αλλάξει κατεύθυνση. Μια έκθεση του Αυγούστου 2023 από τον Όμιλο Rhodium εξετάζει πώς έχει αλλάξει η παγκόσμια εξερχόμενη επένδυση της Κίνας από το 2017. Συνολικά, οι επενδύσεις έχουν επιβραδυνθεί και έχουν μετατοπίσει την εστίαση από τις ανεπτυγμένες οικονομίες στη Νοτιοανατολική Ασία. Οι κινεζικές εταιρείες επενδύουν επίσης σε νέους τομείς πέρα από τους παραδοσιακούς, όπως η προηγμένη κατασκευή και οι πράσινες τεχνολογίες. Η έκθεση αναλύει αυτές τις τάσεις μέσω περιπτωσιολογικών μελετών στην Καμπότζη και την Ινδονησία, υπογραμμίζοντας τόσο θετικές εξελίξεις, όπως η αυξανόμενη προσοχή στη βιωσιμότητα όσο και τομείς προς βελτίωση, όπως η διαφάνεια και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι τρεις κορυφαίοι αποδέκτες των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) της Κίνας από το 2005, με τις ΗΠΑ να προηγούνται με 197 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Αυτές οι ανεπτυγμένες οικονομίες ήταν κύριοι προορισμοί για τις εξωστρεφείς ΑΞΕ της Κίνας. Η Αυστραλία ήταν η δεύτερη, με 130 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι επενδύσεις της Κίνας είναι πιθανό να απομακρυνθούν από τις ανεπτυγμένες χώρες λόγω αυξημένου ελέγχου και να ρέουν περισσότερο προς τις αναπτυσσόμενες χώρες στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και τη Μέση Ανατολή. Αυτή η στροφή έχει ήδη ξεκινήσει, με μικρότερη μείωση των επενδύσεων σε αυτές τις περιοχές. Ένας μεγάλος μοχλός για επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι η Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας (BRI) που εστιάζει σε κατασκευαστικά έργα. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η BRI μπορεί να προχωρήσει πέρα από τα παραδοσιακά κτίρια και να επενδύσει σε πιο προηγμένους τεχνολογικούς τομείς.

Το 2022, οι κινεζικές συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A) ξένων εταιρειών έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2006, μια πιο δραστική πτώση σε σύγκριση με την παγκόσμια μείωση των συγχωνεύσεων και εξαγορών. Αυτή η πτώση προήλθε από διάφορους παράγοντες: οι αυστηροί κυβερνητικοί κανονισμοί και οι έλεγχοι κεφαλαίων περιόρισαν τη χρηματοδότηση για εξαγορές στο εξωτερικό, ο αυξημένος διεθνής έλεγχος απέτρεψε τις συμφωνίες σε ευαίσθητους τομείς και ορισμένες κινεζικές εταιρείες αυτολογοκρίθηκαν για να αποφύγουν τις μακροχρόνιες διαδικασίες έγκρισης. Αυτή η πτώση επηρέασε μεγάλες παγκόσμιες αγορές, υπονοώντας μια προκλητική ανάκαμψη εν μέσω συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και ρυθμιστικών εμποδίων. Καθώς η Κίνα ανοίγει ξανά την οικονομία της, η μελλοντική εστίαση σε συγχωνεύσεις και εξαγορές ενδέχεται να μετατοπιστεί προς την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, σηματοδοτώντας πιθανές αλλαγές στα παγκόσμια επενδυτικά πρότυπα.

Ο εξέχων ρόλος της Κίνας στις παγκόσμιες ξένες επενδύσεις, με ιστορικά επίκεντρο τους τομείς της ενέργειας, των μετάλλων, των μεταφορών και των ακινήτων, μαρτυρά τώρα μια αντιστροφή. Η αυξανόμενη ανησυχία των ανεπτυγμένων χωρών σχετικά με τις κινεζικές επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς πρόσβασης στην αγορά της ίδιας της Κίνας, υποδηλώνει επικείμενη μείωση των κινεζικών ξένων επενδύσεων και στροφή προς τον οικονομικό κατακερματισμό. Αυτή η αλλαγή περιπλέκει τις φιλοδοξίες της Κίνας για παγκόσμια ηγεσία. Η κατακόρυφη πτώση του εμπορίου με την Αυστραλία απεικονίζει με σαφήνεια αυτή την εξελισσόμενη παγκόσμια οικονομική δυναμική. Αναφορές από την KPMG και το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ υπογραμμίζουν αυτή τη στροφή, υπογραμμίζοντας μια επαναβαθμονόμηση στις οικονομικές στρατηγικές και τον ρυθμιστικό έλεγχο, ιδιαίτερα εμφανής σε τομείς όπως τα εμπορικά ακίνητα και τα ορυχεία. Αυτές οι προκλήσεις υπογραμμίζουν τον αγώνα της Κίνας να διατηρήσει την παγκόσμια οικονομική επιρροή εν μέσω γεωπολιτικών αλλαγών και εξελισσόμενης εμπορικής δυναμικής.

  • Ο Δρ Maheep είναι κορυφαίος αναλυτής Διεθνών Σχέσεων και Παγκόσμιας Πολιτικής, με έντονο ενδιαφέρον για την Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία. Συνεισφέρει άρθρα σχετικά με τρέχοντα ζητήματα σε αυτούς τους τομείς.
- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχέδιο Γαλλίας – Γερμανίας για ένα κοινό αντιαεροπορικό «θόλο» στην Ευρώπη

Την ανάπτυξη μιας κοινής αντιαεροπορικής άμυνας στην Ευρώπη προωθούν Γαλλία και Γερμανία, με τα σχέδια να αναμένεται να παρουσιαστούν εντός της εβδομάδας. Η συνεργασία...

Κινεζικό ρομποτικό ”αγριόσκυλο”! – Ο κίνδυνος είναι εδώ από την Κίνα

Δείτε το βίντεο: https://twitter.com/MarioNawfal/status/1794695888260268358

Πακιστανοί σκοτώνουν χριστιανό-Προσοχή, σκληρό βίντεο!

Επίθεση κατά χριστιανού εκτέλεσαν φανατικοί ισλαμιστές Πακιστανοί διότι υπήρξε μια φήμη ότι είχε προσβάλει το κοράνι https://twitter.com/FarazPervaiz3/status/1794373993916715020

Επίθεση Ράμα κατά Ελλάδας από το Μιλάνο: Υποχρέωσαν τους αδερφούς μας να αλλάξουν τα ονόματά τους, κηλίδα ντροπής στην ιστορία!

Στο ίδιο προκλητικό μοτίβο με τις προηγούμενες ημέρες, ο Έντι Ράμα κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα, κατά τη συγκέντρωση με μετανάστες από την Αλβανία, που...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Νέο σύστημα αυτοπροστασίας για τα F-16 Viper εισηγήθηκε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα  Η «προ-πορεία» που βάζει η πολεμική αεροπορία στα προγράμματα ή και τα υπό-προγράμματα που υποστηρίζουν μια σειρά ζητημάτων στον αεροπορικό...

Σχέδιο για νέα υποβρύχια υπεροχή της Ελλάδας στο Αιγαίο

Σχέδιο για τη ναυπήγηση έως 6 νέων υποβρυχίων αλλά και την αναβάθμιση των τεσσάρων «αόρατων» υποβρυχίων κλάσης «Παπανικολής» απεργάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις. του Χρήστου Μαζανίτη-enikos.gr Από το...

Σε επιφυλακή η Αθήνα: Τουρκικό ερευνητικό σκάφος πλέει ανοιχτά των Ιμίων, αποβατική άσκηση για κατάληψη νησιού απέναντι από τη Χίο

Μετά την προειδοποίηση για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, η Τουρκία στέλνει το ερευνητικό σκάφος "Tübitak Marmara" έξω από τη Σμύρνη και κοντά στα Ίμια, σε ειδική αποστολή, προκαλώντας...

Αποκλειστικό-Δίνουν ”γραμμή” υπέρ DEB – Οργανωμένο σχέδιο από την Άγκυρα στη Θράκη

Νέα πρόκληση από τα ''όργανα'' της Άγκυρας στη Θράκη, αναλυτικά: ''Ο Halit Habipoğlu, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, είπε στους κατοίκους της Τουρκικής...