26.8 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Πρόκληση από τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό: Οι ‘Μακεδόνες’ σε Βουλγαρία και Ελλάδα έχουν δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού – ‘Ανοιξε ο ”Ασκός του Αιόλου”!

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Ο πρωθυπουργός Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι κάλεσε σήμερα τις βουλγαρικές αρχές να σεβαστούν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, τις οποίες η Βουλγαρία δεν έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα όσον αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων του συνεταιρίζεσθαι των Σλαβομακεδόνων.

«Πάντα αντιδρούσαμε σε σχέση με όλους τους πολίτες που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες».

Υπάρχουν (Σλαβο)Μακεδόνες σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, όπως υπάρχουν (Σλαβο)Μακεδόνες στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στην Ελβετία, έτσι υπάρχουν Σλαβομακεδόνες στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα, δηλαδή άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες» και έχουν όλα τα δικαιώματα που έχουν όλοι έχουν πολίτες να εκφράζουν ελεύθερα την επιθυμία τους για αυτοπροσδιορισμό.

Υπάρχουν επίσης αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που η Βουλγαρία δεν έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα, και ως εκ τούτου καλώ για άλλη μια φορά τις βουλγαρικές αρχές να ενεργήσουν σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς νομικούς κανόνες για την προστασία του τα δικαιώματα των μειονοτήτων, επειδή πρόκειται για τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους πολίτες που είναι πολίτες της Βουλγαρίας και που αυτοπροσδιορίζονται ως ‘Μακεδόνες’, ταυτόχρονα είναι και πολίτες της ΕΕ, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η Βουλγαρία είναι μέλος της Ε.Ε.

Επομένως, μια άλλη έκκληση από την πλευρά μου να σεβαστούμε όλα τα δικαιώματα, όπως και στη χώρα μας τα δικαιώματα όλων των εθνοτικών κοινοτήτων και κάθε ατόμου που έχει καθορίσει τον εαυτό του διαφορετικά από τους ‘Μακεδόνες’ ή από άλλους που αποτελούν μέρος της κοινωνίας μας είναι σεβαστά», είπε σήμερα ο Κοβάτσεφσκι.

- Advertisement -

Αναγνώριση ‘μακεδονικής’ μειονότητας

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν θα ζητούσε την αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία, είπε ότι γενικά υπάρχουν δύο συνταγματικές ρυθμίσεις από αυτή την άποψη στον τομέα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

«Το ένα είναι όπου το ατομικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ασκείται συλλογικά. Έχουμε ένα τέτοιο σύνταγμα, για παράδειγμα, όπου οι κοινότητες μπορούν να αποτελούν μέρος των συνταγματικών ρυθμίσεων, η Κροατία έχει ένα τέτοιο σύνταγμα.

Για παράδειγμα, στην Κροατία, όλοι όσοι ανήκουν στην κροατική κοινωνία, 24 μέρη άλλων εθνών, αποτελούν μέρος του Κροατικού Συντάγματος. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες όπου η συνταγματική ρύθμιση προβλέπει ότι το ατομικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ασκείται ατομικά. Η Βουλγαρία έχει τέτοια συντάγματα, αλλά και η Γαλλία. Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ατομικό δικαίωμα αυτοδιάθεσης, το οποίο ασκείται σύμφωνα με τους νόμους που απορρέουν από μια τέτοια συνταγματική ρύθμιση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επομένως, πρόσθεσε ο Kovacevski, προσέχω πολύ να πω ότι υπάρχουν πολίτες στη Βουλγαρία που αυτοπροσδιορίζονται ως ‘Μακεδόνες’ και έχουν τα δικαιώματα που σύμφωνα με τη συνταγματική τους ρύθμιση, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, τους κανόνες των ευρωπαϊκών θεσμών, του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πρέπει να μπορέσει να τα πραγματοποιήσει, όπως κάθε πολίτης που αυτοπροσδιορίζεται με διαφορετικό τρόπο από τους ‘Μακεδόνες’ στη χώρα μας έχει το δικαίωμα σύμφωνα με το Σύνταγμά μας και τους νομικούς μας προσδιορισμούς να μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του με συλλογικό τρόπο.

« Πρώτον, υπάρχουν πολιτικοί στη Βουλγαρία, υπάρχουν πολιτικοί παντού που θέλουν να διαταράξουν τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών κρατών και μεταξύ κρατών στην ευρύτερη περιοχή.

Υπάρχουν επίσης άτομα και προπαγανδιστές που εργάζονται για τα συμφέροντα τρίτων που δεν θέλουν να δουν αυτή την περιοχή ενσωματωμένη στην ΕΕ.

Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε θεσμικές σχέσεις στο υψηλότερο επίπεδο με όλους τους γείτονές μας, όπως έχουμε για παράδειγμα με τη Σερβία, την Αλβανία και άλλους, και θα πρέπει να είμαστε σε αυτό το υψηλό επίπεδο.

Και γι’ αυτό τα θεσμικά μας όργανα ενεργούν πάντα σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου σύμφωνα με τις σχέσεις καλής γειτονίας που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο στη χώρα μας», τόνισε ο Κοβάτσεφσκι.

Nova Makedonija

The Hellenic Information Team

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Σούκρι στην Αθήνα: Το Κάιρο απορρίπτει εκ νέου το παράνομο Τουρκολυβικό Μνημόνιο με επιστολή στον ΟΗΕ

Επίσημη επιστολή της Αιγύπτου στον ΟΗΕΝίκος ΜελέτηςΣε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή στον πόλεμο της Γάζας που δημιουργεί σοβαρούς κραδασμούς σε ολόκληρη την περιοχή και...

Εκτός ελέγχου τα Σκοπιανά ΜΜΕ: Να ετοιμάσουμε άμεσο διπλωματικό πόλεμο στην Ελλάδα και απόσυρση από την συμφωνία των Πρεσπών!

Η μεγαλύτερη σκοπιανή εφημερίδα Νοβαμακεντόνια αναφέρει: "Ας απαντήσουμε στη διπλωματική επίθεση της Αθήνας, της Σόφιας και των Βρυξελλών με πνεύμα διεθνούς νομιμότητας, αιτιολογημένα και αξιοπρεπώς. Ακόμα κι αν...

Μήνυμα ΗΠΑ προς τα Σκόπια για το «Μακεδονία» της Σιλιάνοφσκα – «Να τηρήσετε τη Συμφωνία των Πρεσπών»

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών (της Βόρειας Μακεδονίας) με την Ελλάδα και είναι απογοητευμένες που η πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα δεν χρησιμοποίησε το...

De facto διπλή ονομασία των Σκοπίων και βέτο της Ελλάδας στον ορίζοντα

Το ερώτημα που κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο αλλά και στους διπλωματικούς κύκλους, μετά τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας στα Σκόπια είναι ένα: Μπορεί η...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Οι λόγοι που στέρησαν από την ΑΕΚ το πρωτάθλημα και η επόμενη μέρα

Τέλος! Ολοκληρώθηκε το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα, ίσως, όλων των εποχών. Η ΑΕΚ δεν τα κατάφερε. Τερμάτισε δεύτερη. Δεν κατάφερε να πάρει δεύτερο συνεχόμενο τίτλο πραγματικά στις...

Ακρίβεια: Αυξάνονται οι τιμές σε 4.000 προϊόντα από 1ης Ιουνίου

Την 1η Ιουνίου ξεκινάνε οι νέες τιμές των 4.000 προϊόντων που ήταν στην μόνιμη μείωση της τιμής στα σούπερ μάρκετ, τόνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά...

Τιμολόγια ρεύματος: Έρχονται αυξήσεις τον Ιούνιο – Άνοδος 27% στη χονδρική το Μάιο

Ανοδικά αναμένεται να κινηθούν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούνιο καθώς οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας αυξάνονται σαφώς με τη μέση Τιμή Εκκαθάρισης στην...

Σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα αγοράζουμε πιο ακριβά στην Ελλάδα – Σύγκριση με Ιταλία και Γαλλία

«Πάρτι» κάνουν οι πολυεθνικές στη χώρα μας όσον αφορά στην τιμολόγηση των προϊόντων τους στα σούπερ μάρκετ, ενώ τα πρόστιμα για αισχροκέρδεια δεν φαίνεται να τις...