26.4 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Ουκρανία: Με δυτικά άρματα μάχης ξεκίνησε η αντεπίθεση του Κιέβου – Πώς επιδρά η καταστροφή του φράγματος στην επιχείρηση

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Νέος αιματηρός κύκλος ανοίγει στην Ουκρανία με την αντεπίθεση του Κιέβου να βρίσκεται σε εξέλιξη λίγες ημέρες μετά την τεράστια καταστροφή που προκλήθηκε από την ανατίναξη του φράγματος στη Χερσώνα
Η εαρινή αντεπίθεση της Ουκρανίας ξεκίνησε τελικά τον Ιούνιο, λίγο μετά την μεγαλύτερη καταστροφή που έχει γίνει από την έναρξη του πολέμου με την ανατίναξη του φράγματος στη Χερσώνα. Ένας νέος κύκλος αίματος ανοίγει, μετά από χιλιάδες νεκρούς και πλέον πολλαπλάσιους εκτοπισμένους εξαιτίας των πλημμυρών στην περιοχή της Χερσώνας, με τρομακτικές οικολογικές και οικονομικές συνέπειες για τις οποίες δεν έχουμε ακόμα ακριβή εικόνα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε ένα νέο, ακόμα πιο επικίνδυνο στάδιο με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να ετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη σύγκρουση εδώ και μήνες που ωστόσο μπορεί να διαρκέσει για πολύ μεγάλο διάστημα.

Στην ουκρανική αντεπίθεση που η Δύση την ανέμενε από την Άνοιξη εξοπλίζοντας το Κίεβο και εκπαιδεύοντας τους στρατιώτες του, αναφέρονται σε άρθρο τους οι Financial Times με τίτλο «Η Ουκρανία στέλνει δυτικά άρματα μάχης καθώς ξεκινά η αντεπίθεση». Με βάση την εκτίμηση αναλυτών περιγράφεται η στρατηγική που αναμένεται να κρατήσει ο ουκρανικός στρατός και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο που μπορεί να παίζει η καταστροφή του φράγματος στη Χερσώνα στην πολυαναμενόμενη αντεπίθεση που εξελίσσεται στα νοτιοανατολικά της χώρας και ειδικότερα στην περιοχή της Ζαπορίζια.

Μάλιστα σήμερα ο ΔΟΑΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή που λειτουργεί το πυρηνικό εργοστάσιο, το οποίο ούτως ή άλλως βρίσκεται σε επιφυλακή μετά την καταστροφή του φράγματος.

Πού στοχεύουν οι ουκρανικές δυνάμεις
«Το Κίεβο έθεσε σε θέση μάχης γερμανικής κατασκευής τανκς εναντίον ρωσικών θέσεων στη νοτιοανατολική Ουκρανία, εξαπολύοντας τις πρώτες βαριά θωρακισμένες επιθέσεις της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσής του», αναφέρει το άρθρο των FT και δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τη στρατηγική που αναμένεται να ακολουθήσει ο ουκρανικός στρατός.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τον Μάικλ Κόφμαν, στρατιωτικό αναλυτή στο Center for Naval Analyses, ένα think tank με έδρα την Ουάσιγκτον, «οι μάχες φαίνεται να διεξάγονται «κατά μήκος του άξονα Tokmak», μιας στρατηγικής σημασίας πόλης στην επαρχία Ζαπορίζια, βόρεια του φράγματος της Καχόβκα, όπου οι πλημμύρες έχουν καταπιεί δεκάδες οικισμούς και έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική και οικολογική καταστροφή.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ελπίζουν να εξασφαλίσουν μια διάρρηξη στα νότια και να αποκόψουν τη «χερσαία γέφυρα» που συνδέει τη Ρωσία με τις ουκρανικές επαρχίες Ζαπορίζια και Χερσώνα, αποκόπτοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού προς τη χερσόνησο της Κριμαίας που βρίσκεται σήμερα υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

Αν η Ουκρανία σπάσει τη χερσαία γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με την ίδια τη Ρωσία, ολόκληρη η παρουσία της Μόσχας στο νοτιοανατολικό τμήμα του μετώπου μπορεί να καταρρεύσει», δήλωσε ο Konrad Muzyka, διευθυντής της Rochan Consulting, μιας οργάνωσης με έδρα την Πολωνία που παρακολουθεί τις εξελίξεις τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μπορούν οι πλημμύρες να ευνοήσουν την ουκρανική αντεπίθεση;
Ο Mikhail Barabanov, εμπειρογνώμονας του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών, ενός αμυντικού think-tank της Μόσχας, δήλωσε ότι οι πλημμύρες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ευνοϊκότερες συνθήκες για μια ουκρανική προέλαση.

«Οι ρωσικές θέσεις στην κάτω, «ρωσική» όχθη του Δνείπερου έχουν πλημμυρίσει και η πλημμύρα δεν θα διαρκέσει πολύ – σε επτά έως δέκα ημέρες το νερό θα υποχωρήσει και ο Δνείπερος θα μπορούσε να γίνει πιο ρηχός από ό,τι πριν από την έκρηξη. Αυτό θα βοηθήσει τους Ουκρανούς να τον διασχίσουν», πρόσθεσε ο Barabanov.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν περάσει μήνες για να οχυρώσουν τις θέσεις τους με αντιαρματικά χαρακώματα, λαβύρινθους από χαρακώματα, οδοφράγματα από σκυρόδεμα , χαλύβδινα εμπόδια και ναρκοπέδια. Οι οχυρώσεις είναι ορατές σε δορυφορικές εικόνες που είδαν οι Financial Times και αναλύθηκαν από ερευνητές που παρακολουθούν την αμυντική ανάπτυξη των κατοχικών δυνάμεων.

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ τράβηξαν στις 7 Ιουνίου βίντεο από την ουκρανική αντεπίθεση κοντά σε αυτές τις οχυρωμένες θέσεις, δημοσιεύοντάς το την επόμενη ημέρα.

Με γερμανικά Leopard
Το υλικό φαίνεται να δείχνει τουλάχιστον δύο γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 σε σκληρή μάχη εναντίον των στρατευμάτων της Μόσχας. Εάν επαληθευτεί, θα είναι η πρώτη οπτική επιβεβαίωση ότι γερμανικά άρματα χρησιμοποιούνται στο ουκρανικό πεδίο μάχης.

Η μάχη έλαβε χώρα νοτιοανατολικά της ελεγχόμενης από την Ουκρανία πόλης Orikhiv. Στο βίντεο διακρίνονται επίσης τουλάχιστον δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113, ή APC, αμερικανικής παραγωγής.

Οι Ρώσοι έκαναν λόγο για μεγάλες απώλειες των Ουκρανών ενώ το υπουργείο Άμυνας του Κιέβου δεν σχολίασε την επίθεση που φαίνεται στο βίντεο.

Επίθεση ή δοκιμή;
Αν και είναι αξιοσημείωτη η χρήση δυτικών αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η επίθεση μπορεί να αποτελεί μια προσπάθεια των ουκρανικών δυνάμεων να δοκιμάσουν τις ρωσικές άμυνες, προετοιμάζοντας μεγαλύτερες επιθέσεις στο μέλλον.

Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν επανειλημμένα ότι δεν θα υπάρξει καμία μεγαλειώδης ανακοίνωση για την έναρξη της αντεπίθεσης, με τα ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια να προτρέπουν το κοινό να παραμείνει σιωπηλό σχετικά με το τι μπορεί να δει ή να ακούσει σχετικά με την επιχείρηση.

«Δεν θα υπάρξει καμία ανακοίνωση για την έναρξη», δήλωσε την Κυριακή ο Oleksii Reznikov, υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. «Τα λόγια είναι πολύ περιττά. Μπορούν μόνο να κάνουν κακό».

Πυραυλικές επιθέσεις
Καθώς τα γερμανικά άρματα επιχειρούσαν στα νότια την Τετάρτη και την Πέμπτη, ο στρατός της Ουκρανίας ενίσχυσε τις αεροπορικές επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων ανατολικότερα, πλήττοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, μια βιομηχανική εγκατάσταση που χρησιμοποιείται από τον ρωσικό στρατό ως επιχειρησιακή βάση στην επαρχία Λουγκάνσκ.

Ένας Ουκρανός στρατιωτικός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, τηρώντας το στρατιωτικό πρωτόκολλο όταν συζητά τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, δήλωσε ότι φαίνεται πως στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Storm Shadow βρετανικής κατασκευής που παραδόθηκαν τον περασμένο μήνα στο Κίεβο, «επειδή ο στόχος ήταν στην εμβέλεια που μόνο αυτοί μπορούν να πλήξουν».

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν σχολίασαν αμέσως το χτύπημα. Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Ben Wallace δήλωσε στο CNN τον περασμένο μήνα ότι η Ουκρανία είχε χρησιμοποιήσει «με επιτυχία» τους πυραύλους Storm Shadow εναντίον ρωσικών στόχων.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βίντεο με τον νεκρό τρομοκράτη Khalistani Hardeep Singh Nijjar, δείχνει να γιορτάζει τον θάνατο της Indira Gandhi

Την Τετάρτη (20 Σεπτεμβρίου), ένα βίντεο του δολοφονηθέντος τρομοκράτη Χαλιστάν, Χάρντιπ Σινγκ Νιτζάρ, που επαινεί τους δολοφόνους της πρωθυπουργού Ίντιρα Γκάντι, του στρατηγού Αρούν...

Χριστιανοί ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνελήφθησαν & βασανίστηκαν» από την αστυνομία στο Πακιστάν

Δύο ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επισκέφθηκαν το Φαϊσαλαμάντ από το Καράτσι φέρεται να συνελήφθησαν για σύντομο χρονικό διάστημα και βασανίστηκαν από την αστυνομία, όπως...

Οι εξτρεμιστές εντείνουν τις επιθέσεις κατά των Αχμαντί στο Πακιστάν

Η Μουσουλμανική Κοινότητα Ahmadiyya έχει επισημάνει ότι αυτοί οι ριζοσπάστες ενθαρρύνονται από τις κρατικές αρχές του Πακιστάν. Έχουμε αναφέρει σε αρκετές περιπτώσεις ότι, από τις...

Ο δολοφονημένος αυτονομιστής από το Χαλιστάν, Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, είχε διατάξει επιθέσεις στην Ινδία

Ο δολοφονημένος αυτονομιστής Χαλιστάν, Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, χαρακτηρισμένος τρομοκράτης στην Ινδία, φέρεται να ενεπλάκη σε έγκλημα από τη δεκαετία του 1980 και είχε διασυνδέσεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αποκλειστικό:”Εγκεφαλικά” προκάλεσε στους Αλβανούς δημοσιογράφος από την Β. Ήπειρο: ”Θέλουμε δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση”

Δυναμική απάντηση έδωσε στους Αλβανούς ο δημοσιογράφος και φίλος του Directus.gr, Σταύρος Μάρκο. Ανησυχητική χαρακτήρισε ο δημοσιογράφος Σταύρος Μάρκο την κατάσταση στη Χειμάρρα, λέγοντας ότι...

Σωστή απόφαση: Από Στρατοδικείο θα περάσουν οι ένστολοι που διέρρευσαν φωτογραφίες με τα ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο

Ενώπιον της στρατιωτικής Δικαιοσύνης αναμένεται να οδηγηθούν σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπαίτιοι για τη διαρροή των φωτογραφιών που τραβήχτηκαν στη βάση της Αεροπορίας Στρατού...

Λιβύη: Η ΕΥΠ έχει εμπλακεί στην έρευνα για τα αίτια του θανατηφόρου τροχαίου-Το τζιπ που συγκρούστηκε με το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής είχε «πειραγμένο»...

Και επίσημα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) έχει εμπλακεί στην έρευνα για να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη,...