31 C
Athens
Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

Ουκρανία: Με δυτικά άρματα μάχης ξεκίνησε η αντεπίθεση του Κιέβου – Πώς επιδρά η καταστροφή του φράγματος στην επιχείρηση

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Νέος αιματηρός κύκλος ανοίγει στην Ουκρανία με την αντεπίθεση του Κιέβου να βρίσκεται σε εξέλιξη λίγες ημέρες μετά την τεράστια καταστροφή που προκλήθηκε από την ανατίναξη του φράγματος στη Χερσώνα
Η εαρινή αντεπίθεση της Ουκρανίας ξεκίνησε τελικά τον Ιούνιο, λίγο μετά την μεγαλύτερη καταστροφή που έχει γίνει από την έναρξη του πολέμου με την ανατίναξη του φράγματος στη Χερσώνα. Ένας νέος κύκλος αίματος ανοίγει, μετά από χιλιάδες νεκρούς και πλέον πολλαπλάσιους εκτοπισμένους εξαιτίας των πλημμυρών στην περιοχή της Χερσώνας, με τρομακτικές οικολογικές και οικονομικές συνέπειες για τις οποίες δεν έχουμε ακόμα ακριβή εικόνα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε ένα νέο, ακόμα πιο επικίνδυνο στάδιο με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να ετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη σύγκρουση εδώ και μήνες που ωστόσο μπορεί να διαρκέσει για πολύ μεγάλο διάστημα.

Στην ουκρανική αντεπίθεση που η Δύση την ανέμενε από την Άνοιξη εξοπλίζοντας το Κίεβο και εκπαιδεύοντας τους στρατιώτες του, αναφέρονται σε άρθρο τους οι Financial Times με τίτλο «Η Ουκρανία στέλνει δυτικά άρματα μάχης καθώς ξεκινά η αντεπίθεση». Με βάση την εκτίμηση αναλυτών περιγράφεται η στρατηγική που αναμένεται να κρατήσει ο ουκρανικός στρατός και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο που μπορεί να παίζει η καταστροφή του φράγματος στη Χερσώνα στην πολυαναμενόμενη αντεπίθεση που εξελίσσεται στα νοτιοανατολικά της χώρας και ειδικότερα στην περιοχή της Ζαπορίζια.

Μάλιστα σήμερα ο ΔΟΑΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή που λειτουργεί το πυρηνικό εργοστάσιο, το οποίο ούτως ή άλλως βρίσκεται σε επιφυλακή μετά την καταστροφή του φράγματος.

Πού στοχεύουν οι ουκρανικές δυνάμεις
«Το Κίεβο έθεσε σε θέση μάχης γερμανικής κατασκευής τανκς εναντίον ρωσικών θέσεων στη νοτιοανατολική Ουκρανία, εξαπολύοντας τις πρώτες βαριά θωρακισμένες επιθέσεις της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσής του», αναφέρει το άρθρο των FT και δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τη στρατηγική που αναμένεται να ακολουθήσει ο ουκρανικός στρατός.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τον Μάικλ Κόφμαν, στρατιωτικό αναλυτή στο Center for Naval Analyses, ένα think tank με έδρα την Ουάσιγκτον, «οι μάχες φαίνεται να διεξάγονται «κατά μήκος του άξονα Tokmak», μιας στρατηγικής σημασίας πόλης στην επαρχία Ζαπορίζια, βόρεια του φράγματος της Καχόβκα, όπου οι πλημμύρες έχουν καταπιεί δεκάδες οικισμούς και έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική και οικολογική καταστροφή.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ελπίζουν να εξασφαλίσουν μια διάρρηξη στα νότια και να αποκόψουν τη «χερσαία γέφυρα» που συνδέει τη Ρωσία με τις ουκρανικές επαρχίες Ζαπορίζια και Χερσώνα, αποκόπτοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού προς τη χερσόνησο της Κριμαίας που βρίσκεται σήμερα υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

Αν η Ουκρανία σπάσει τη χερσαία γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με την ίδια τη Ρωσία, ολόκληρη η παρουσία της Μόσχας στο νοτιοανατολικό τμήμα του μετώπου μπορεί να καταρρεύσει», δήλωσε ο Konrad Muzyka, διευθυντής της Rochan Consulting, μιας οργάνωσης με έδρα την Πολωνία που παρακολουθεί τις εξελίξεις τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μπορούν οι πλημμύρες να ευνοήσουν την ουκρανική αντεπίθεση;
Ο Mikhail Barabanov, εμπειρογνώμονας του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών, ενός αμυντικού think-tank της Μόσχας, δήλωσε ότι οι πλημμύρες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ευνοϊκότερες συνθήκες για μια ουκρανική προέλαση.

«Οι ρωσικές θέσεις στην κάτω, «ρωσική» όχθη του Δνείπερου έχουν πλημμυρίσει και η πλημμύρα δεν θα διαρκέσει πολύ – σε επτά έως δέκα ημέρες το νερό θα υποχωρήσει και ο Δνείπερος θα μπορούσε να γίνει πιο ρηχός από ό,τι πριν από την έκρηξη. Αυτό θα βοηθήσει τους Ουκρανούς να τον διασχίσουν», πρόσθεσε ο Barabanov.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν περάσει μήνες για να οχυρώσουν τις θέσεις τους με αντιαρματικά χαρακώματα, λαβύρινθους από χαρακώματα, οδοφράγματα από σκυρόδεμα , χαλύβδινα εμπόδια και ναρκοπέδια. Οι οχυρώσεις είναι ορατές σε δορυφορικές εικόνες που είδαν οι Financial Times και αναλύθηκαν από ερευνητές που παρακολουθούν την αμυντική ανάπτυξη των κατοχικών δυνάμεων.

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ τράβηξαν στις 7 Ιουνίου βίντεο από την ουκρανική αντεπίθεση κοντά σε αυτές τις οχυρωμένες θέσεις, δημοσιεύοντάς το την επόμενη ημέρα.

Με γερμανικά Leopard
Το υλικό φαίνεται να δείχνει τουλάχιστον δύο γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 σε σκληρή μάχη εναντίον των στρατευμάτων της Μόσχας. Εάν επαληθευτεί, θα είναι η πρώτη οπτική επιβεβαίωση ότι γερμανικά άρματα χρησιμοποιούνται στο ουκρανικό πεδίο μάχης.

Η μάχη έλαβε χώρα νοτιοανατολικά της ελεγχόμενης από την Ουκρανία πόλης Orikhiv. Στο βίντεο διακρίνονται επίσης τουλάχιστον δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113, ή APC, αμερικανικής παραγωγής.

Οι Ρώσοι έκαναν λόγο για μεγάλες απώλειες των Ουκρανών ενώ το υπουργείο Άμυνας του Κιέβου δεν σχολίασε την επίθεση που φαίνεται στο βίντεο.

Επίθεση ή δοκιμή;
Αν και είναι αξιοσημείωτη η χρήση δυτικών αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η επίθεση μπορεί να αποτελεί μια προσπάθεια των ουκρανικών δυνάμεων να δοκιμάσουν τις ρωσικές άμυνες, προετοιμάζοντας μεγαλύτερες επιθέσεις στο μέλλον.

Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν επανειλημμένα ότι δεν θα υπάρξει καμία μεγαλειώδης ανακοίνωση για την έναρξη της αντεπίθεσης, με τα ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια να προτρέπουν το κοινό να παραμείνει σιωπηλό σχετικά με το τι μπορεί να δει ή να ακούσει σχετικά με την επιχείρηση.

«Δεν θα υπάρξει καμία ανακοίνωση για την έναρξη», δήλωσε την Κυριακή ο Oleksii Reznikov, υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. «Τα λόγια είναι πολύ περιττά. Μπορούν μόνο να κάνουν κακό».

Πυραυλικές επιθέσεις
Καθώς τα γερμανικά άρματα επιχειρούσαν στα νότια την Τετάρτη και την Πέμπτη, ο στρατός της Ουκρανίας ενίσχυσε τις αεροπορικές επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων ανατολικότερα, πλήττοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, μια βιομηχανική εγκατάσταση που χρησιμοποιείται από τον ρωσικό στρατό ως επιχειρησιακή βάση στην επαρχία Λουγκάνσκ.

Ένας Ουκρανός στρατιωτικός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, τηρώντας το στρατιωτικό πρωτόκολλο όταν συζητά τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, δήλωσε ότι φαίνεται πως στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Storm Shadow βρετανικής κατασκευής που παραδόθηκαν τον περασμένο μήνα στο Κίεβο, «επειδή ο στόχος ήταν στην εμβέλεια που μόνο αυτοί μπορούν να πλήξουν».

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν σχολίασαν αμέσως το χτύπημα. Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Ben Wallace δήλωσε στο CNN τον περασμένο μήνα ότι η Ουκρανία είχε χρησιμοποιήσει «με επιτυχία» τους πυραύλους Storm Shadow εναντίον ρωσικών στόχων.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοβαρή καταγγελία Μασκ: Η Κομισιόν ήθελε «μυστική συμφωνία» με το Χ για λογοκρισία χρηστών

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο μεγιστάνας ιδιοκτήτης του Χ, της Tesla και της Space X, Έλον Μασκ, σε βάρος της Κομισιόν. Περνώντας στην αντεπίθεση μετά...

Οι τρομοκρατικές τακτικές του Πακιστάν προκαλούν αναταραχή στο J&K και στο Punjab – Οι Σιχ απαιτούν αυστηρή δράση

Σε μια ισχυρή και παθιασμένη απάντηση στην πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Kathua του Τζαμού και Κασμίρ, ο αρχηγός των Σιχ του Εθνικού Προέδρου...

Αποκλειστικό: Καταρρέει ο τραπεζικός τομέας της Κίνας: 40 τράπεζες ”εξαφανίστηκαν” σε μία εβδομάδα!

Συγκεκριμένα περισσότερες από 40 μικρές τράπεζες εξαφανίστηκαν από τον χάρτη μέσα σε μία εβδομάδα. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική...

Γάζα – Μπάιντεν: Συμφωνία επί της αρχής από Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση του πυρός

Για συμφωνία επί της αρχής από Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, κάνει λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοβαρή καταγγελία Μασκ: Η Κομισιόν ήθελε «μυστική συμφωνία» με το Χ για λογοκρισία χρηστών

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο μεγιστάνας ιδιοκτήτης του Χ, της Tesla και της Space X, Έλον Μασκ, σε βάρος της Κομισιόν. Περνώντας στην αντεπίθεση μετά...

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Αχαΐα, νοτιοανατολικά της Πάτρας – Eίχε εστιακό βάθος 6,3 χιλιόμετρα

Σεισμός με μέγεθος 4,4 Ρίχτερ έγινε το βράδυ της Παρασκευής στις 22:26 νοτιοανατολικά της Πάτρας. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός...

Η μονομερής προσπάθεια της Κίνας να αλλάξει το status quo των χωρών της Νότιας Ασίας

Ο ποταμός Shaksgam βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της λεκάνης απορροής Karakoram και βρίσκεται στο στρατηγικό σταυροδρόμι μεταξύ του παγετώνα Siachen, του Aksai Chin...

Οι τρομοκρατικές τακτικές του Πακιστάν προκαλούν αναταραχή στο J&K και στο Punjab – Οι Σιχ απαιτούν αυστηρή δράση

Σε μια ισχυρή και παθιασμένη απάντηση στην πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Kathua του Τζαμού και Κασμίρ, ο αρχηγός των Σιχ του Εθνικού Προέδρου...