20.2 C
Athens
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

ΟΠΑΠ: Αύξηση 33,6% στα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο 2023

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Στα 118,3 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ το πρώτο τρίμηνοτου 2023, αυξημένα κατά 33,6% σε ετήσια βάση ή κατά 25,7% σε συγκρίσιμη βάση, βοηθούμενα επίσης από τη μείωση της χρηματοοικονομικής μόχλευσης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) πρώτου τριμήνου 2023 ανήλθαν σε 527,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15,4% σε ετήσια βάση ως αποτέλεσμα του επιτυχημένου εμπορικού πλάνου και του γενικότερου θετικού κλίματος στις retail δραστηριότητες, με την εταιρεία να επιτυγχάνει σημαντική ανάπτυξη τόσο στο επίγειο όσο και στο διαδίκτυο.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) α’ τριμήνου 2023 αυξήθηκαν κατά 16,4% στα 196,5 εκατ. (α’ τρίμηνο 2022: 168,8 εκατ.) ή αυξημένα κατά 12,7% σε συγκρίσιμη βάση, ως αποτέλεσμα των αυξημένων εσόδων.

Ακόμη, τα λειτουργικά έξοδα α΄ τριμήνου 2023 διαμορφώθηκαν στα 88,9 εκατ., οριακά υψηλότερα κατά 0,4% σε ετήσια βάση (α’ τρίμηνο 2022 στα 88,6 εκατ.) “επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή μας στη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Η ανακοίνωση κάνει επίσης λόγο για ισχυρή ταμειακή θέση με το δείκτη Καθαρού Δανεισμού/LTM Ebitda να διαμορφώνεται στο 0,1x (0,03x συμπεριλαμβανομένων των μισθώσεων).

- Advertisement -

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Jan Karas, δήλωσε σχετικά: “Έπειτα από το εντυπωσιακό τέταρτο τρίμηνο του 2022, ο ΟΠΑΠ ξεκίνησε δυναμικά το 2023, σημειώνοντας ισχυρή οργανική ανάπτυξη. Η σημαντική κερδοφορία του πρώτου τριμήνου του 2023 αντανακλά την ελκυστική πρότασή μας προς τους πελάτες, καθώς και την ενισχυμένη λειτουργική αποδοτικότητά μας.

Συνολικά, σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί σε όλους τους πυλώνες της επιχειρηματικής στρατηγικής Fast Forward του ΟΠΑΠ. Μεταξύ άλλων, έχουμε βελτιώσει περαιτέρω τα προϊόντα μας και έχουμε αναβαθμίσει την εμπειρία των πελατών μας.

Η ανανεωμένη πλατφόρμα αθλητικού στοιχηματισμού του Pamestoixima.gr προσφέρει ένα ελκυστικό προϊόν, γεγονός που ενισχύει την αλληλεπίδραση με τον πελάτη. Επιπλέον, η νέα iLoterry πλατφόρμα μας, το Opaponline.gr, εντείνει το ψηφιακό αποτύπωμά μας, δίνοντας στον ΟΠΑΠ τη δυνατότητα να παρέχει την πιο ολοκληρωμένη online πρόταση στην αγορά και να προσφέρει ακόμη περισσότερη διασκέδαση στους πελάτες του. Ακόμη, το OPAP Store App συνεχίζει να αποδίδει καρπούς, αναδεικνύοντας τον απτό αντίκτυπο των πρωτοβουλιών μας για την ψηφιοποίηση της εμπειρίας των πελατών στα καταστήματα μας.

Κοιτώντας προς το μέλλον, παραμένουμε κατάλληλα τοποθετημένοι για τα επόμενα κεφάλαια ανάπτυξης της εταιρείας μας. Ταυτόχρονα, είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο ΟΠΑΠ αξιοποιεί πλήρως τις ευκαιρίες που εμφανίζονται στην αγορά, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις του για τη βιωσιμότητα και την κοινωνική προσφορά”.

Η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας που έλαβε χώρα στις 27 Απριλίου 2023 αποφάσισε τη διανομή μεικτού ποσού € 0,70 ανά μετοχή ως υπόλοιπο μερίσματος για τη χρήση 2022, ενώ διανεμήθηκε ήδη το Νοέμβριο 2022 το μεικτό ποσό των €0,30 ανά μετοχή ως προμέρισμα, προσφέροντας στους μετόχους το δικαίωμα για επανεπένδυση του μερίσματος (scrip dividend).

Το υπόλοιπο μερίσματος χρήσης 2022 θα διανεμηθεί στις 27 Ιουνίου 2023 (ημερομηνία αποκοπής: 06 Ιουνίου 2023 και ημερομηνία καταγραφής των δικαιούχων μετόχων: 07 Ιουνίου 2023). Οι δικαιούχοι μέτοχοι μπορούν να επιλέξουν κατά την κρίση τους εάν επιθυμούν να επανεπενδύσουν εν μέρει ή συνολικά το υπόλοιπο μερίσματος σε νέες μετοχές εντός της χρονικής περιόδου των 14 ημερών που εκτείνεται από τις 8 Ιουνίου 2023 μέχρι και τις 21 Ιουνίου 2023.

Επιπρόσθετα, η Γενική Συνέλευση της εταιρείας που έλαβε χώρα στις 27 Απριλίου 2023 αποφάσισε την επιστροφή κεφαλαίου ύψους €0,45 ανά μετοχή. Η επιστροφή κεφαλαίου θα διανεμηθεί στις 23 Ιουνίου 2023 (ημερομηνία αποκοπής: 19 Ιουνίου 2023 και ημερομηνία καταγραφής των δικαιούχων μετόχων: 20 Ιουνίου 2023).

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Andromeda: Δρομολογείται το καλώδιο οπτικών ινών που θα διασυνδέσει Ελλάδα και αραβική χερσόνησο

Τον αρχικό σχεδιασμό, τη δρομολόγηση και το επιχειρηματικό σχέδιο για το καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών ANDROMEDA που θα διασυνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο...

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στις 13 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση – Τι αλλάζει με τα επιδόματα

Πρεμιέρα στις 13 Οκτωβρίου πρόκειται να κάνει το πετρέλαιο θέρμανσης. Με τις διεθνείς τιμές να καταγράφουν αύξηση της τάξης του 30% από το περασμένο Ιούνιο,...

ΔΥΠΑ: Σήμερα καταβάλλεται το «μπόνους» 300 ευρώ σε επιπλέον 1.275 μακροχρόνια ανέργους

Σήμερα, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023, καταβάλλεται από τη ΔΥΠΑ η εφάπαξ παροχή 300 ευρώ σε επιπλέον 1.275 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που κατάρτισαν Ψηφιακό...

Ευρώπη: Το «μαρτύριο της σταγόνας» – Στερεύει απο ελαιόλαδο η γηραιά ήπειρος, δυσοίωνο το μέλλον

Η Ευρώπη έχει σχεδόν εξαντλήσει τα τοπικά αποθέματα ελαιολάδου και κινδυνεύει με ακόμη περισσότερες ελλείψεις, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατέστρεψαν τη συγκομιδή για...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Απόφαση-σοκ-Financial Times: Η Ελλάδα θα ενσωματώσει 300.000 μετανάστες εν μέσω έλλειψης εργατικού δυναμικού

Η Ελλάδα σχεδιάζει να νομιμοποιήσει το καθεστώς 300.000 μεταναστών για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ελλείψεις στην αγορά εργασίας, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times και υπογραμμίζουν «το...

Γκρεμίζεται ολόκληρο το κατηγορητήριο του Ρόμπερτ Μενέντεζ

Το Newsbreak έχει στα χέρια του και παρουσιάζει σήμερα τη δικογραφία που αφορά τον φιλέλληνα γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ. Από το πλήρες κείμενο προκύπτουν σοβαρές αμφιβολίες για τις κατηγορίες...

Τεράστιος Μελ Γκίμπσον: Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία σφάζουν τους Αρμένιους και τα δυτικά ΜΜΕ σιωπούν!

Καταπέλτης ο κορυφαίος ηθοποιός Μελ Γκίμπσον, Έσπασε την ομερτά των διεφθαρμένων αναφορικά με την νέα γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν....