12.4 C
Athens
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Οι Έλληνες κομάντος απέκτησαν «σπίτι» – Το νέο υπερσύγχρονο κέντρο επιχειρήσεων

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Το νέο Διοικητήριο της ΔΕΠ όπου φιλοξενείται το διακλαδικό επιτελείο της νέας Διακλαδικής Διοίκησης του ΓΕΕΘΑ τελεί σε απόλυτο επιχειρησιακό συντονισμό και ταύτιση με τα διεθνή στρατηγικά και επιχειρησιακά δυτικά πρότυπα του πλέον σύγχρονου συστήματος Διοίκησης – Ελέγχου των Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και ανταποκρίνεται σε ένα πολυσύνθετο εύρος αποστολών τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές περιβάλλον.

Είναι γεγονός ότι η ​ Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, στη σύντομη διαδρομή της, από την 27 Απριλίου του 2021 μέχρι σήμερα προχωράει με ταχύ ρυθμό και έχει αποτελέσει για όλους του συμμάχους ένα επιτυχημένο εγχείρημα και πρότυπο οργανώσης, επιχειρησιακής λειτουργίας και αξιολόγησης, ενώ ήδη πολλές χώρες ζητούν να έρθουν στην Ελλάδα για να συνεκπαιδευτούν με τους Έλληνες κομάντος, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα ΗΑΕ, η Σ. Αραβία και η Γαλλία.

Το όραμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ όταν ανέλαβε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων πριν τέσσερα χρόνια υλοποιήθηκε και πλέον η νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) απέκτησε το δικό της σπίτι στο Στρατόπεδο Παπάγου.

Το νέο κτήριο

​Το νέο κτήριο τριών επιπέδων διαθέτει σύγχρονα γραφεία, ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Επιχειρήσεων ικανό να συντονίζει και να παρακολουθεί μέχρι τρείς ειδικές επιχειρήσεις σε πραγματικό χρόνο ταυτόχρονα σε εθνικό και συμμαχικό επίπεδο και πολλαπλές επιχειρησιακές δράσεις σε πλήρη συντονισμό με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παρέχοντας στον Α/ΓΕΕΘΑ και την Πολιτική Ηγεσία την επιχειρησιακή ενημερότητα και τον συνεπακόλουθο συντονισμό.

- Advertisement -

Στις νέες εγκαταστάσεις υπάρχουν αίθουσες διαβαθμισμένης και αδιαβάθμητης εθνικής – συμμαχικής τηλεδιάσκεψης, σύγχρονο αμφιθέατρο 60 θέσεων, αποδυτήρια και ατομικοί χώροι υγιεινής για τα στελέχη άνδρες και γυναίκες, αίθρια με εκθεσιακά ιστορικά κειμήλια των Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, πλήρη προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ, χώροι υποδοχής και εργασίας επισκεπτών, περιβάλλον χώρος πρασίνου που δημιουργεί περιβαλλοντικό πρότυπο στους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και σημαίνον ενεργειακό αποτύπωμα που κατατάσσει το κτίριο πολύ ψηλά από πλευράς ενεργειακής απόδοσης και κλάσης.

1.jpg
Το νέο κτίριο της ΔΕΠ στο Στρατόπεδο «Παπάγου»ΓΕΕΘΑ

Στο νέο κτήριο που μέχρι πρότινος ασφυκτιούσε σε ένα μικρό διάδρομο του ΓΕΕΘΑ, με «παραρτήματα» στο Στρατόπεδο Χριστόδουλος Τσιγάντες της ΔΔΕΕ, τοποθετήθηκαν νέα υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας, επικοινωνιών και πληροφορικής με πολλαπλούς φορείς, τόσο για παροχή ενέργειας όσο και διασυνδέσεως στα μέσα Διοικήσεως και Ελέγχου όλων των επικοινωνούντων συστημάτων και δυνατότητες αυξημένες στη διαχείριση πληροφοριών στο διάστημα και στον κυβερνοχώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η σχεδίαση και διασύνδεση κάθε γραφείου, κάθε υπολογιστή και κάθε επικοινωνιακού μέσου στο κτίριο της ΔΕΠ γίνεται με οπτικές ίνες μέχρι τον τελικό χρήστη και ότι αυτό συνεπάγεται.

Σκοπός της συγκρότησης της Διοίκησης είναι η διασφάλιση της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας της αντίδρασης στο πεδίο των επιχειρήσεων, καθώς αξιοποιούνται κοινά δίκτυα πληροφοριών, συστήματα διοίκησης και ελέγχου, όπως και μέσα μεταφοράς εικόνας και πληροφοριών, υπό το πρίσμα της ενιαίας επιχειρησιακής αντίληψης για την διεξαγωγή οποιασδήποτε ειδικής αποστολής.

ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ: H ρήση του εμβλήματος της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.ΓΕΕΘΑ

Θυμίζουμε οτι στελέχη της ΔΕΠ διακρίθηκαν στον ετήσιο διεθνές στρατιωτικό διαγωνισμό ελευθέρων σκοπευτών, που τα τελευταία 2 χρόνια δείχνει να αποτελεί αποκλειστική υπόθεση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου με την κατάληψη της 1ης και 4ης θέσης, αφήνοντας πίσω παραδοσιακά ισχυρές χώρες με πολύ περισσότερα μέσα και δυνατότητες από την Ελλάδα.

Αμερικανικό αίτημα για μόνιμη συνεργασία ΔΕΠ – Ειδικών Δυνάμεων ΗΠΑ

Πρόσφατα η Αμερικανική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης ζήτησε να εγκαταστήσει τμήματα της στον Ελλαδικό χώρο για μακρύ χρονικό διάστημα, σε μια προσπάθεια ανάπτυξης διμερούς συνεργασίας σε επίπεδο ειδικών επιχειρήσεων, αλλά παράλληλα και δημιουργίας μιας προκεχωρημένης βάσης, η οποία θα συντονίζει τις συνεργασίες με χώρες όπως αυτές των Βαλκανίων της Ιταλίας και της Μάλτας.

Όπως ανέφερε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στη τελετή εγκαινίων: «H συγκρότηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου όχι μόνον δεν συνιστά πειραματισμό ή δοκιμαστική οργανωτική αλλαγή, αλλά έρχεται επιτέλους να καλύψει ένα διαπιστωμένο κενό δεκαετιών και να υλοποιήσει τα όσα επιτάσσει η εθνική αμυντική σχεδίαση και ανάγκη, αλλά και τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα για την Διοίκηση και τον Έλεγχο των Ειδικών Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων παγκοσμίως».

Γεωργία Γαραντζιώτη

cnn.gr/

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η φρεγάτα «Ύδρα» έφτασε στην Ερυθρά Θάλασσα

Η φρεγάτα «Ύδρα» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έφτασε στην Ερυθρά Θάλασσα, στα πλαίσια της διεθνούς επιχείρησης «Aspides». Υπενθυμίζεται πως ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» αποτελεί μέρος μιας ναυτικής ομάδας της...

Η πρώτη αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ»: Σε κατάσταση «alert» το πλήρωμα αναλαμβάνει δράση στην Ερυθρά Θάλασσα

*Toυ Κώστα Σαρικά Αργά χθες το απόγευμα η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» ολοκλήρωσε τον διάπλου της διώρυγας του Σουέζ και πλέον βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα προκειμένου να αναλάβει δράση και...

Κύπρος: Εξέδωσε Anti-Navtex για έρευνες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Anti-Navtex μετά την έκδοση προειδοποίησης ναυσιπλοϊας (Navtex) από την Τουρκία ότι προχωρεί σε νέες έρευνες σε περιοχές οι οποίες εμπίπτουν...

Και οι γυναίκες στον στρατό – Ο Νίκος Δένδιας φέρνει ριζικές αλλαγές στη θητεία

Το σχέδιο του ελληνικού υπουργείου είναι να αλλάξει το μοντέλο στράτευσης και στη χώρα μας, με την αναβάθμιση της εφεδρείας, δηλαδή των πολιτών, οι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμιο κλειστού στίβου: Ο εκπληκτικός Εμμανουήλ Καραλής κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο

Δεύτερο μετάλλιο για την Ελλάδα στην αυλαία του Παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου που διεξάγεται στη Γλασκώβη. Μετά το χθεσινό χρυσό του Μίλτου Τεντόγλου στο μήκος,...

Η Κορσική ζητά ανεξαρτησία από τη Γαλλία

Οι Κορσικανοί, ζήτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία προβαίνοντας σε διαμαρτυρίες ώστε να ακουστούν στη διεθνή κοινότητα. Οι υποστηρικτές της νεοσύστατης εθνικής ενότητας υπέρ...

Stoiximan Super League: Η ώρα της κλήρωσης και τα κριτήρια ισοβαθμίας σε playoffs και playouts

Τη Δευτέρα (04/03) στις 15:00 θα διεξαχθεί η κλήρωση των playoffs και των playouts. Η πρώτη κλήρωση θα διεξαχθεί στις 15:00 και ένα τέταρτο...