21.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κατηγορούν οι Τούρκοι το Ισραήλ για διάπραξη γενοκτονίας! Ποιοί; Οι Τούρκοι…

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*

Διάβασα προ ημερών στη διαδικτυακή σελίδα της Τουρκικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, trtworld.com, την προφορική δήλωση του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών, πρέσβη Αχμέτ Γιλντίζ , ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη, Ιnternational Court of Justice, το οποίο εξέταζε “τις επιπτώσεις της πολιτικής και των πρακτικών του κράτους του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ”.

Οργή και αγανάκτηση με κατέλαβε για το απερίγραπτο θράσος και την υποκρισία της Άγκυρας και του εκπροσώπου της. Παρουσιάζεται η χώρα του ως διαπρύσιος υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και καταδικάζει το Ισραήλ για μονομερείς πολιτικές και πρακτικές σε βάρος αυτού του λαού.

Αυτή η χώρα η οποία από το 1974 κατάφωρα παραβιάζει το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο, αυτή η χώρα που περιφρονεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η χώρα επιδρομέας και εισβολέας και καταχτητής ξένων εδαφών και περιουσιών ατιμωρητί μέχρι σήμερα.

  • Ανησυχεί, έλεγε ο κ. Αχμέτ για τους περιορισμούς που επιβάλλει το Ισραήλ στην εκτέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του Ραματάν καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις υπουργών της Κυβέρνησης του.

Διαρρηγνύει τα ιμάτια της η Άγκυρα την ώρα που με τις πρακτικές της και τις ενέργειες της στερεί από τους Χριστιανούς της Κύπρου το ανθρώπινο δικαίωμα να λειτουργούν στις κατεχόμενες εκκλησίες και μοναστήρια τις οποίας συστηματικά λεηλάτησαν και βεβήλωσαν.

- Advertisement -

Κατηγορεί η Τουρκία το Ισραήλ για διάπραξη γενοκτονίας ενώ η ίδια κατέχει τα σκήπτρα του εγκλήματος γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης σε βάρος των Ελλήνων της Κύπρου και όχι μόνο. Ωρύεται και για τον εκτοπισμό Παλαιστινίων αμάχων και τον σφετερισμό των περιουσιών τους, για την κατοχή εδαφών , η χώρα η οποία εισέβαλε στην Κύπρο, εκτέλεσε αμάχους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, βίασε, σφετερίσθηκε τα σπίτια και τις περιουσίες των εκτοπισθέντων προσφύγων και σήμερα ξεπουλά στον κάθε ξένο τα υπάρχοντα των νομίμων ιδιοκτητών.

Με θράσος κατακρίνει τον “εποικισμό των κατεχομένων Παλαιστινιακών εδαφών με την μεταφορά Ισραηλινών στοχεύοντας στη αλλοίωση της δημογραφικής σύνθεσης του πληθυσμού των”.

Η Άγκυρα, η οποία από το 1975 και μέχρι σήμερα κουβάλησε και κουβαλά στο υπό την παράνομη κατοχή της έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας χιλιάδες Τούρκους εποίκους τους οποίους εγκαθιστά στα σπίτια των εκδιωχθέντων Ελλήνων της Κύπρου.

Κατά παράβαση της σχετικής Συνθήκης της Γενεύης. Τους ελάχιστους Έλληνες που παρέμειναν εγκλωβισμένοι καταπιέζει και τρομοκρατεί στερώντας ακόμα και τα παιδιά τους από την κατάλληλη παιδεία με τα προσκόμματα και τις αυθαιρεσίες στις οποίες προβαίνει η κατοχική δύναμη.

Ακούω τον κ. Αχμέτ να μιλά ως αυτόκλητος προστάτης των Παλαιστινίων , για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το πρόβλημα που ταλανίζει τους ανθρώπους στη Γάζα, αλλά παρασιωπά τη ρίζα του κακού που η ιδία η χώρα του επέφερε στους Κυπρίους, Έλληνες και Τούρκους με την εισβολή της και τη συνεχιζόμενη κατοχή.

Τον άκρον άωτο της αναισχυντίας της Τουρκίας και του εκπροσώπου της είναι η δήλωση ότι οι θέσεις που εξέφρασε για το Ισραήλ δεν εφαρμόζονται σε ουδεμία άλλη περίπτωση , εκτός από τις πολιτικές και πρακτικές του Ισραήλ. Μια προσπάθεια να αποτραπεί οποιαδήποτε επίκληση για εφαρμογή των όσων πρεσβεύει για την περίπτωση του Ισραήλ και στην ανάλογη δική της πολιτική και πρακτικές.

  • Ως γνωστό, κ. Αχμέτ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η χώρα σου ” έχει ευθύνη για παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσω της υποτελούς τοπικής διοίκησης της στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Είναι, επίσης, γνωστό ότι το Δικαστήριο κατεδίκασε την τουρκική πολιτική των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων και την προσπάθεια για αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων περιοχών.

Υπενθυμίζεται, συναφώς, και η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Κομισιόν, ότι “η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και ότι το άρθρο 46 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιγράφει τις ευθύνες των κρατών μελών όσον αφορά στην εκτέλεση των αποφάσεων του Δικαστηρίου”.

* Λόρια Μαρκίδη
Πρώην πρέσβης

hellasjournal

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ